steliosfan Δημοσ. 23 Απριλίου 2008 Δημοσ. 23 Απριλίου 2008 Καλημέρα στην φοβερή σας κοινότητα και καλώς σας βρήκα. Σας γράφω από την δουλειά καθώς δεν έχω κοιμηθεί καθόλου. Ήρθα κατευθείαν για δουλειά αφού μέχρι τις 6 το πρωί πάλευα με το pc. Λοιπόν, έχω στήσει ένα μηχανάκι με τα κάτωθι βασικά χαρακτηριστικά • Μνήμη: 4GB Pc5300 DDR2 667Mhz • Επεξεργαστή: Intel Core 2 Duo E8400 3.00 GHZ • Δίσκος: Western Digital 120GB 7200RPM SATA2 (έχω και εξωτερικό 1ΤΒ firewire) • MotherBoard: Asrock 4core1600P35-WIFI • Graphics: Sapphire Radeon X1650 512MB Ενώ είχα εγκαταστήσει τα Vista Sp1 και όλα δούλευαν ρολόι, αποφάσισα ο βλάκας να κάνω BIOS update από 1 σε 1.3….. Τότε άρχισαν τα προβλήματα. Το λειτουργικό «έσκασε» και φυσικά δεν μπορούσε να επανέλθει με τίποτα, ούτε με repair. Ε δεν πειράζει λέω, άλλο ένα format από τα χιλιάδες που έχουμε κάνει την τελευταία δεκαετία. Έλα όμως που άρχισε να εμφανίζεται ένα περίεργο πρόβλημα…. Την μία το vista installation μπορούσε να προχωρήσει, την άλλη δεν έβλεπε τον σκληρό καν και τέλος καμιά φορά τον έβλεπε αλλά χωρίς controller !!!! Να σημειώσω ότι σε κάθε restart το bios αποφάσιζε αν θα δει τον σκληρό ή όχι ……………………….. Πήγα στο bios λοιπόν και άλλαξα κάποια πραγματάκια, με ίδιο όμως αποτέλεσμα. Είχα τρελαθεί !!!! Μετά από 5 ώρες παιδέματος αποφάσισα να επαναφέρω το pc μου στο αρχικό working firmware (τι κακό να γίνεται firmware update ΜΟΝΟ από dos ή windows……;;; ΤΡΑΓΙΚΟ !!!!). Εγκατέστησα τα vista με τα χίλια ζόρια και restart για να δει τον σκληρό (μία τον έχανε –no boot device- μία τον έβρισκε) και έβαλα το αρχικό firmware. Για να μην σας παιδεύω, τώρα δεν έχει πρόβλημα (ενώ μου το έκανε άλλη μία φορά να χάσει τον δίσκο) αλλά έχω πλέον φοβηθεί και δεν ξέρω πότε και αν θα ξανασκάσει. Anyway, λόγω του firmware έχω χάσει και τα settings του BIOS και θα ήθελα λίγη βοήθεια ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ καθώς τα έχω παίξει. Το ζητούμενο είναι η σταθερότητα και η μέγιστη ταχύτητα (δίχως oc… δεν με πολυνοιάζει εκτός αν έχετε σίγουρες λύσεις). Ερώτηση Πρώτη: Στον σκληρό έχω επιλέξει AHCI με Hot Plug enabled & S.M.A.R.T. enabled. To smart είναι κάτι το οποίο πρέπει να αφήσω enabled? Δεν θέλω να έχω πτώση απόδοσης!!!! Να το κάνω disable λοιπόν ή δεν θα καταλάβω διαφορά? Ερώτηση Δεύτερη: Στο Cpu configuration είναι όλα default. Έχω απενεργοποιήσει μόνο το Speedstep. Μπορείτε να μου πείτε optimized για μέγιστη δυνατή ταχύτητα (δηλαδή enabled ή disabled) στα Enchanced Halt State, Intel Virtualization Tech, CPU thermal throttling, Boot Failure Guard & Spread Spectrum???? Όλα τα υπόλοιπα συμπεριλαμβανομένου της μνήμης τα έχω αφήσει στο default. Θεωρώ ότι είναι σωστό…….. Ερώτηση Τρίτη: Στα Vista πλέον υπό το device manager -> hard discs -> properties -> policies στον SATAII που τρέχει το λειτουργικό, ενώ το optimized for performance είναι by default ενεργοποιημένο, δεν με αφήνει να τσεκάρω το enable write caching on the disk και ως αιτιολογία αναφέρει από κάτω ότι το drive δεν επιτρέπει write caching. Είναι λογικό αυτό ? Χάνω πολύ ταχύτητα αν δεν το έχω ???? ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ !!!! Περιμένω την βοήθεια σας πως και πως !!!
frenzy Δημοσ. 23 Απριλίου 2008 Δημοσ. 23 Απριλίου 2008 1+3. με hot plugging πως να κάνει write caching? 1. καμία διαφορα ως προς το smart 2. Ενεργοποίησε και το speedstep. Αν δεν κάνεις overclocking δεν έχεις διαφορά στην ταχύτητα με καλύτερη ενεργειακή απόδοση.
steliosfan Δημοσ. 23 Απριλίου 2008 Μέλος Δημοσ. 23 Απριλίου 2008 1+3. με hot plugging πως να κάνει write caching?1. καμία διαφορα ως προς το smart 2. Ενεργοποίησε και το speedstep. Αν δεν κάνεις overclocking δεν έχεις διαφορά στην ταχύτητα με καλύτερη ενεργειακή απόδοση. σε ευχαριστώ για το κουράγιο σου που διάβασες το μήνυμα. Τι ακριβώς προσφέρει το hot plugging? Να το απενεργοποιήσω ώστε να μπορώ να ενεργοποιήσω το write caching στα windows? Τέλος, όσον αφορά στην cpu μου προτείνεις να αφήσω όλα στο default ? Σε ευχαριστώ πολύ !!!!
frenzy Δημοσ. 23 Απριλίου 2008 Δημοσ. 23 Απριλίου 2008 προσφέρει τη δυνατότητα να συνδέεις/αποσυνδέεις σκληρούς καθώς είναι αναμμένο το μηχάνημα. Ναι απενέργοποίησέ το στο σκληρό του λειτουργικού. cpu default. Τώρα όσον αφορά στα άλλα προβλήματα που είχες, να σε ρωτήσω ποιές μνήμες ακριβώς έχεις?
steliosfan Δημοσ. 23 Απριλίου 2008 Μέλος Δημοσ. 23 Απριλίου 2008 προσφέρει τη δυνατότητα να συνδέεις/αποσυνδέεις σκληρούς καθώς είναι αναμμένο το μηχάνημα. Ναι απενέργοποίησέ το στο σκληρό του λειτουργικού. cpu default. Τώρα όσον αφορά στα άλλα προβλήματα που είχες, να σε ρωτήσω ποιές μνήμες ακριβώς έχεις? Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο με βοηθάς. Σε ευχαριστώ και πάλι. Σε ένα write/read speed test μέσω των windows ο σκληρός είχε read για 10ΜΒ αρχείο στα <=80MB/sec & write <=60MB/sec. Μου φάνηκαν πολύ χαμηλά νούμερα.... Οι μνήμες μου είναι micron (http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.554131) αλλά δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα με αυτές... τουλάχιστον απ'ότι κατάλαβα.
frenzy Δημοσ. 23 Απριλίου 2008 Δημοσ. 23 Απριλίου 2008 ναι δεν τρέχει τίποτα με τις μνήμες. Απλά επειδή είπες πως μνήμες δεν πείραξες με το bios update, έλεγα μήπως χρειάζονταν ρεύμα, γι' αυτό σου έκαναν corrupt το σκληρό. Αλλά δεν είναι αυτό (1,8 standard voltage). Anyway να θυμάσαι bios update μόνο όταν χρειάζεται (υποστήριξη hardware, επίλυση γνωστών προβλημάτων) και μόνο από dos. welcome to the forum
steliosfan Δημοσ. 23 Απριλίου 2008 Μέλος Δημοσ. 23 Απριλίου 2008 ναι δεν τρέχει τίποτα με τις μνήμες. Απλά επειδή είπες πως μνήμες δεν πείραξες με το bios update, έλεγα μήπως χρειάζονταν ρεύμα, γι' αυτό σου έκαναν corrupt το σκληρό. Αλλά δεν είναι αυτό (1,8 standard voltage). Anyway να θυμάσαι bios update μόνο όταν χρειάζεται (υποστήριξη hardware, επίλυση γνωστών προβλημάτων) και μόνο από dos. welcome to the forum το έμαθα .... the hard way.... ευχαριστώ !!!
steliosfan Δημοσ. 23 Απριλίου 2008 Μέλος Δημοσ. 23 Απριλίου 2008 τελικά απενεργοποίησα το hot plugging στο BIOS αλλά στα Vista ακόμα δεν είναι διαθέσιμη η επιλογή....
steliosfan Δημοσ. 23 Απριλίου 2008 Μέλος Δημοσ. 23 Απριλίου 2008 αν το γυρίσω σε IDE το BIOS δεν βλέπει τον δίσκο....
frenzy Δημοσ. 23 Απριλίου 2008 Δημοσ. 23 Απριλίου 2008 Πιθανότατα επειδή είχες και το hotplugging ενεργοποιημένο. Νομίζω όμως για να το γυρίσεις σε ΙDE πρέπει πρώτα να απεγκαταστήσεις τους οδηγούς AHCI και μετά να το αλλάξεις στο bios. Καλύτερα όμως περίμενε να το επιβεβαιώσει και κάποιος άλλος γιατί ίσως να θέλει fresh install του λειτουργικού. Αυτό είναι χούι των βίστα με το write caching το έχω ξαναδει κάπου.
steliosfan Δημοσ. 23 Απριλίου 2008 Μέλος Δημοσ. 23 Απριλίου 2008 ωχ.... κατάλαβα. Οπότε δεν πειράζει, το αφήνω έτσι και όταν με το καλό ξανακάνω format / install δοκιμάζω στο bios να τον γυρίσω σε IDE. Να κάνω όμως μια ερώτηση μιας που το έφερε η κουβέντα? Το ότι είναι δηλωμένος τώρα ως ACHI είναι κακό για το λειτουργικό μου? Δηλαδή ο δίσκος θα "υπο"λειτουργεί? Με λίγα λόγια το ACHI είναι αισθητά πιο αργό από IDE? Αν ναι να πάω για format δεν ξέρω αν έχει σημασία και πόσο αξιόπιστο είναι αυτό, αλλά τώρα στο Vista Score παίρνει 5.3.... λες να ανέβει με IDE?
frenzy Δημοσ. 23 Απριλίου 2008 Δημοσ. 23 Απριλίου 2008 το AHCI έχει κάποια έξτρα καλούδια όπως το hotplugging. Αν λειτουργεί σωστά δεν έχεις πρόβλημα. Εσένα όμως δεν λειτουργεί σωστά προφανώς και είναι αργό. Κάνε λίγο υπομονή και θα επιβεβαιώσει/διαψεύσει κάποιος.
steliosfan Δημοσ. 23 Απριλίου 2008 Μέλος Δημοσ. 23 Απριλίου 2008 αυτά είναι τα αποτελέσματα από ένα drive speed freeware που βρήκα
KANTAFY2002 Δημοσ. 27 Απριλίου 2008 Δημοσ. 27 Απριλίου 2008 εαν οταν εκανες εγκαταστασει χρησιμοποιησες drivers για nsq δισκους δεν μπορεισςνα γυρισης απο το βιος σε ide apo achi ειναι θεμα πως εκανες την εγκατασταση απο την αρχη ετσι εχω και εγω μια αβιτ μητρικη και δεν μου το αλλαζει σε xp ομως και στα vista μαλλον κατι παρομοιο θα συμβαινει μονο οταν κανεις εγκαταστασει παλι θα πρεπει να πας στο βιος πρωτα να αλλαξεις την επιλογη απο achi se ide αλλα εαν οντως οι δισκοι σου ειναι nsq δεν σου το πρωτεινω γιατι θα χανεις ταχυτητες εαν κανω λαθος ας με διορθωση καποιος ελπιζω να βοηθησα α.. δοκιμασαι και αυτο για να εχεις μαχ ταχυτητες στους δισκους κατεργησαι τους ide controlers apo bios και δοκιμασαι εγω το dvd to ekana εξωτερικο σε θηκη usb και το φλοπυ το εβγαλα τελειος
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.