Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Φραγμό στα σχέδια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που προωθούν την ιδέα της απαγόρευσης της πρόσβασης στο Internet για τους χρήστες που ανταλλάσσουν πειρατικά αρχεία ψηφιακού περιεχομένου θέτει πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που απορρίπτει σχετική πρόταση.

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκρινε ότι η διακοπή της πρόσβασης στο Internet για τους «κατά συρροήν» online πειρατές θα ήταν αντίθετη με τις «πολιτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα» που προασπίζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ιδέα για το «μπλόκο» των χρηστών που αρνούνται να συμμορφωθούν με τις ορθές πρακτικές διακίνησης ψηφιακού περιεχομένου, είχε συμπεριληφθεί σε έκθεση που συντάχθηκε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Ο σκοπός

 

Στόχος της «Εκθεσης Μπονό για τις Πολιτιστικές Βιομηχανίες», η οποία συντάχθηκε από τον Γάλλο ευρωβουλευτή Γκι Μπονό, είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης των δημιουργικών βιομηχανιών στην Ευρώπη μέσω της λήψης συγκεκριμένων μέτρων. Ωστόσο, η τροπολογία που υπερψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συστήνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, «να αποφύγουν τη λήψη μέτρων που αντιβαίνουν τις πολιτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, μέσω της διακοπής της πρόσβασης στο διαδίκτυο».

 

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά την ψήφιση της τροπολογίας, είναι σαφές ότι «οι ευρωβουλευτές θέλουν να επιτύχουν μία ισορροπία ανάμεσα στα συμφέροντα των κατόχων των πνευματικών δικαιωμάτων και των καταναλωτών και ότι μέτρα όπως αυτό της διακοπής της πρόσβασης δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν». Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας «εφιστά την προσοχή των κρατών-μελών στο γεγονός ότι η δίωξη των καταναλωτών δεν είναι η ορθή λύση για την καταπολέμηση της ψηφιακής πειρατείας».

 

Η απόφαση αυτή φέρνει τους ευρωβουλευτές σε ευθεία αντιπαράθεση με τις προθέσεις ορισμένων κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες προωθούν τη λήψη τέτοιων μέτρων για την καταπολέμηση της online πειρατείας. Τον περασμένο Νοέμβριο, η γαλλική κυβέρνηση γνωστοποίησε την πρόθεσή για την ψήφιση ενός νομοσχεδίου το οποίο θα μετατρέπει τους παρόχους υπηρεσιών πρόσβασης στο Internet σε «φύλακες» του διαδικτύου, οι οποίοι θα πρέπει να παρακολουθούν την online διακίνηση πειρατικών αρχείων από τους πελάτες τους και στη συνέχεια να αναφέρουν τους συστηματικούς παραβάτες σε αρμόδια κρατική υπηρεσία, η οποία θα τους προειδοποιεί ή θα αναστέλλει τη δυνατότητα σύνδεσής τους στο Internet. Ανάλογη κατεύθυνση επιθυμούσε να ακολουθήσει και η βρετανική κυβέρνηση, η οποία ωστόσο συνάντησε τη σθεναρή αντίθεση των ISPs, οι οποίοι και κατάφεραν να «παγώσουν» το θέμα.

 

Θολό το τοπίο

 

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το κατά πόσο η νέα τροπολογία θα επηρεάσει τα εν λόγω σχέδια, καθώς οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών είναι ελεύθερες να διαμορφώσουν την πολιτική που επιθυμούν για την καταπολέμηση της ψηφιακής πειρατείας. Την ενόχλησή της εξέφρασε και η διεθνής ένωση δισκογραφικών εταιρειών IFPI, στην οποία συμμετέχουν όλες οι πολυεθνικές και ευρωπαϊκές δισκογραφικές εταιρείες», χαρακτηρίζοντας την τροπολογία «κακογραμμένη».

 

Source.png Πηγή: imerisia.gr

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...