Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

«Έφυγε» σε ηλικία 90 ετών ο Έντουαρντ Λόρεντς, ο Αμερικανός μετεωρολόγος που ανέπτυξε τη «θεωρία του χάους». Γεννημένος το 1917, ο Λόρεντς σπουδασε μαθηματικά και μετεωρολογία στο Χάρβαρντ και στο ΜΙΤ.

Ο Έντουαρντ Λόρεντζ υποστήριξε ότι μικρά γεγονότα και αλλαγές σε ένα σύστημα όπως η ατμόσφαιρα, μπορούν να οδηγήσουν σε τεράστιες αλλαγές.

Το 1972 παρουσίασε την περίφημη μελέτη του με τίτλο: Μπορεί η κίνηση των φτερών μιας πεταλούδας στη Βραζιλία, να προκαλέσει τυφώνα στο Τέξας;

«Ως παιδί πάντα με ενδιέφερε να κάνω πράγματα με τους αριθμούς και με ενθουσίαζαν οι αλλαγές του καιρού» έγραψε στην αυτοβιογραφία του.

«Αποδεικνύοντας ότι συγκεκριμένα ντετερμινιστικά συστήματα έχουν προβλέψιμα όρια, ο Λόρεντς έβαλε το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του Καρτεσιανού σύμπαντος και άνοιξε το δρόμο σε αυτό που ορισμένοι αποκαλούν τρίτη επιστημονική επανάσταση στον 20ό αιώνα, μετά τις θεωρίες της σχετικότητας και της κβαντοφυσικής» δήλωσε ο Κέρι Εμάνουελ, καθηγητής επιστημών της ατμόσφαιρας στο ΜΙΤ.

Το 1991, ο Λόρεντζ τιμήθηκε με το Βραβείο Κιότο για τις βασικές επιστήμες.

Source.png Πηγή: news.in.gr

Δημοσ.

Βαρέθηκα να ακουω οτι η θεωρια του χάους αφορά τις πεταλούδες.

Η θεωρία του χάους μιλα για την αυτο-ομοιότητα στην φύση, οτι δηλαδη ολα είναι επανάληψεις μικρών κομματιών ύλης, πχ αν δείτε μια φωτογραφία ενος τετραγωνικου μέτρου αμουδιας, ενος τετραγωνικου εκατοστου, και ενος τετραγωνικου χιλιομέτρου εχούν την ίδια δομη. Ή το σχήμα ενος δένδρου, οπου έχει το σχήμα του φύλλου του, γενικότερα παντού στη φύση παρατηρουμε μια αντιγραφή, μια επανάληψη του ιδιου pattern... Αυτος είναι ο πυρήνας της θεωρίας του χάους, αυτος και η φύση τις δύνης, οπου την βλέπουμε παντού, απο τον τυφωνα και το γάλα στον καφέ μεχρι τον καπνο του τσιγάρου και την σπείρα του dna...

Αλλοστε ο einstein ελεγε οτι οταν φτάσει να ρωτήσει τον θεο θα τον ρωτήσει δυο πράγματα, γιατι η εντροπια και γιατι δύνη?

Ενδιαφέρον επίσης είναι ο ορισμος της λέξης δύναμη η οποία σχηματίζει τα πάντα γύρο μας έχει τη ρίζα της στην λέξη δύνη, χιλιάδες χρόνια πριν βγουν τα μικροσκόπια και "εξελιχθουν" οι επιστημες οστε να γνωρίζοθν αυτο που γνωριζουμε σημερα, οτι πασα κίνηση και πίεση εξελίσεται δυνητηκα.

Οποιος ενδιαφέρεται ας ψαξει το βιβλίο του James Gleick Χάος μια νέα επιστήμη...

Θα καταλάβει πολλα περισοτερα απο την πεταλουδα που σηκώνει καταιγίδες στο ιρακ...

Δημοσ.

Οποιος ενδιαφέρεται ας ψαξει το βιβλίο του James Gleick Χάος μια νέα επιστήμη...

Συμφωνω, πολυ καλο βιβλιο!

Εχω και ενα σχολιο: Ειχα την εντυπωση οτι ο πατερας της 'Θεωριας του Χαους' ειναι ο Μαντελμπροτ. Μηπως κανω λαθος?

Δημοσ.

Θα καταλάβει πολλα περισοτερα απο την πεταλουδα που σηκώνει καταιγίδες στο ιρακ...

xaxaxaxaxa χώσε !

Πρέπει να καταλάβεις όμως ότι δεν είναι όλοι το ίδιο ψαγμένοι και αντιλαμβάνονται μερικά πράγματα ανάλογα με τις εμπειρίες τους

Μου άρεσε ι επεξήγηση σου πάντως αν και δεν κατάλαβα μερικά πράγματα

Δημοσ.

Και πολύ πριν γεννηθεί αυτός ο κύριος οι κινέζικη παροιμία που χάνετε στα βαθει των αιώνων "προβλέπει" και λέει :

το καρφί έφυγε, το πέταλο ξεκόλλησε, το άλογο έπεσε, ο αγγελιοφόρος τραυματίστηκε , το γράμμα δεν παραδόθηκε, ο πόλεμος χάθηκε...

πεταλούδες και λαλακιες! στο καρφί ρε!

Δημοσ.

Η εντροπια και η δύνη που θα ρωτούσε ο Αινστάιν εξακολουθου΄ν να προβληματίζουν την επιστημονική κοινότητα, αλλά οι κοσμογονικές θεωρίες γίνονται κατά την γνώμη μου για 2 λόγους. Ο πρώτος ειναι ο προβληματισμός. Ο δεύτερος και πιο ουσιαστικός για να αφουγκραστούμε τις σκέψεις του Θείου και Δημιουργού πράγμα αρκετά δύσκολο.

Δημοσ.

εγω θα ελεγα οτι ο πατερας της θεωριας του χαους ειναι ο Ανρι Πουανκαρε. Ο Μαντελμπροτ αν θυμαμαι καλα ειναι ο πατερας των φρακταλ των οποιων ο ορισμος πανω κατω ειναι αυτος που δινει ο opozit.

Σε γενικες γραμμες η θεωρια του χαους λεει οτι η παραμικρη διαταραχη (πεταλουδα) μπορει καθε συστημα να το κανει μη ντετερμινιστικο. Δηλαδη να μην μπορουμε ουσιαστικα να προβλεψουμε την εξελιξη του..Χαος.

Δημοσ.

Η κίνηση των φτερών της πεταλούδας δεν συμβαίνει στη Βραζιλία, αλλά στο Πεκίνο (Μπεϊγίνγκ)!

Γιατί άραγε;

Δημοσ.

nik1992 ναι αυτο είναι. Παντος μου αρεσει που παντα το insomnia είχει παιδιά με προβληματισμούς :)

Btw μια καλή ταινία γύρω απο το χάος ειναι το Π (Pi) του aronofsky που εχει βγάλει και to requiem for a dream kai to fountain...

Οσον αφορα τους κινέζους τους οποιους σέβομαι πολυ μεν, ουδεις ομως σαν τους αρχαιους εξωγηινους εχμ, με συγχωρειται, ελληνες ηθελα να πω δε :) παραθέτω "Εν αρχη ειν το χάος" και μιας και βλεπω κοσμο διαφορο που απαντησε πεταγομαι σε αλλο θεμα γιατι για να απλωσουμε το θεμα χαος θα απλωσουμε γενικοτερα...

κατι πιο χρησιμο λοιπον για μενα ειναι να προτεινω σε οσους θελουν να αρχισουν να ερευνουν την φυση τον ελληνικων λεξεων μιας και ειναι η μοναδικι ενοιολογικη γλώσσα στον κοσμο.

Και εξηγουμαι, οπως ελεγε και ο πλατων αν θυμαμαι καλα η σοφια βρισκεται στην φυση των λεξεων και η λεξη καταδυκνηει την φυση των πραγματων.

Διαφορα πολυ ενδιαφεροντα παραδειγματα που με βοηθησαν πολυ στην κατανοηση των πραγματων:

Ειμαι: συνθετη απο Εις (εσω) και μαι (εγω) [εξου και το λατινικο me] δηλαδη ειμαι, ειμαι το μεσα μου

Ζω απο το ρημα ζεω που σημαινει ειμαι ζεστος, καιω

Βιος απο την λεξη βια

Ερως-> ες (εσω) ρως (ροη) -> η εσω ροη / προς τα εσω ρωη

ΑΓΑΠΩ απο το ρημα άγω, δηλαδη φέρω και φέρομαι

η λατινικη love απο την ομηρικη λαφω -> λαβαίνω

Δουλεια, ρίζα της η λέξης δολος

Απασχοληση, συνθετη: απο και σχολη δηλαδη μαθαινω απο αυτο που κανω και το κανω για να μαθαινω

Ερασητεχνης, συνθετη απο την έραση (ερως) και την τέχνη

Περιουσια, συνθετη περιξ+ουσια (για αυτο λεμε τον αρτομ ημων τον επι+ουσιουν και οχι τον περισουσιον, αυτο για τους υλιστες της παρέας :P

Συνουσια, συνθετη συν+ουσια, η ενωση της ουσιας

Εξουσια, εξ (εξω) + ουσια, η εξωθεν ουσια

Πειθαρχια, συνθετη, πειθος και αρχω, δηλαδη αρχωμαι απο αυτα που πειθομαι

ΥΠΑΡΧΩ= ΥΠΟ+ΑΡΧΩ

Βασικα θα μπορουσα να γραφω και να γραφω αλλα καπου εδω φοβαμαι οτι σας κουρασα. Απο οτι καταμαρτυρα και η ορθογραφια μου δεν ειχα ποτε καλη σχεση με το σχολειο. τελειωσα τεχνικο λυκειο, βραδινο που αυτο σημαινει οτι δεν χρειαζεται κανεις να ειναι μπαμπινιωτης για να βρει τον θησαυρο της ισοροπιας και της σοφιας (Αει+φως) της ελληνικης γλωσσας που επιμελως αντικαθιστουμε στις μερες με την γλωσα του εμποριου την αγλλικη.

Καθενας μπορει ευκολα να βρει την ριζα λεξεων που της λεμε χωρις ξεκαθαρα να καταλαβενουμε τι εννοουμε, και πιο πολυ να ερθει πιο κοντα στην αληθεια της αρχαιας ελληνικης σοφιας οπου πιστεψτε με ειναι ενας ρυθμιστικος κωδικας ηθους και αισθιτικης, μια ματια στην εσωτερη και αιωνια φυση των πραγματων.

Ασχετα ολα αυτα με το χαος αλλα σχετικα με την μονη ταξη που μπορεσα να διακρινω στην ζωη μου ως τωρα :)

Δημοσ.

Opozit είσαι αρχηγός.

Σκέφτηκες να μήπως να κάνεις κάποιο θέμα στο "Μπλα Μπλα" και να βάλεις διάφορες ερμηνείες από διάφορες λέξεις?

Θα ήτανε καλή φάση.

Δημοσ.

πολυ ωραία όλα αυτά, αλλά το οτι η ελληνική είναι η μόνη εννοιολογική γλώσσα στον κόσμο απο που προκύπτει;

Δημοσ.

Οσον αφορα τους κινέζους τους οποιους σέβομαι πολυ μεν, ουδεις ομως σαν τους αρχαιους εξωγηινους εχμ, με συγχωρειται, ελληνες ηθελα να πω δε :) παραθέτω "Εν αρχη ειν το χάος" και μιας και βλεπω κοσμο διαφορο που απαντησε πεταγομαι σε αλλο θεμα γιατι για να απλωσουμε το θεμα χαος θα απλωσουμε γενικοτερα...

κατι πιο χρησιμο λοιπον για μενα ειναι να προτεινω σε οσους θελουν να αρχισουν να ερευνουν την φυση τον ελληνικων λεξεων μιας και ειναι η μοναδικι ενοιολογικη γλώσσα στον κοσμο.

Και εξηγουμαι, οπως ελεγε και ο πλατων αν θυμαμαι καλα η σοφια βρισκεται στην φυση των λεξεων και η λεξη καταδυκνηει την φυση των πραγματων.

Θα ήταν πιο εύκολο να πάρουμε στα σοβαρα την άποψή σου για την Ελληνική γλώσσα αν ήξερες ορθογραφία...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...