Προς το περιεχόμενο

Μεγάλοι Έλληνες

Erwdios

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 332
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

βρε παιδιά δεν μίλησα για βιαιότητες ούτε για θρησκευτικούς φανατισμούς. για πνευματική κατάκτηση έλεγα

Δημοσ.
Αναλόγως πως κρίνεις το τι είναι Ελληνας. Φυσικά και εξ αίματος (όπως μόνο οι εθνικιστές και οι ναζί λένε ότι η εθνικότητα πηγάζει από εκεί) πολλοί από αυτούς δεν είναι ούτε σπιθαμή (όπως και αρκετοί σύγχρονοι Έλληνες.

Αλλά η εθνική καταγωγή δεν είναι μόνο αυτό.

Τώρα για το εάν είναι μεγάλοι κάποιοι αυτό φαντάζομαι δεν κρίνεται μόνο για το έαν έκαναν "καλές" πράξεις αλλά για τη συμμετοχής τους και σε αρνητικά γεγονότα (πχ πανευρωπαικά από τους μεγάλους Ευρωπαιους σίγουρα θα ψηφιζόταν ο Χίτλερ ή παγκόσμιως ο Μπιν Λάντεν)

Βασικά κρίνω κάποιον και λέω είναι Έλληνας απλά αν αισθάνεται Έλληνας,καμία σχέση με γενεαλογικά δέντρα,δε πα να τον λένε Καζαμπούμπου και να είναι όλοι οι προγονοί του απο τη Ζιμπάμπουε,αν αισθάνεται Έλληνας τότε ΟΚ.

Αλλά πιστεύω ότι αν έλεγες τον Κωνσταντίνο Έλληνα το κεφάλι σου δεν θα μενε στη θέση του,άρα θεωρώ ντροπή να βγάλεις στους μεγάλους Έλληνες κάποιον που όχι μόνο δεν ήταν Έλληνας, δεν αισθανόταν Έλληνας αλλά θα το θεωρούσε και βρισιά να τον χαρακτηρίσει κάποιος έτσι,νομίζω στο ΣΚΑΙ κάτι παρόμοιο είπε και ο ιστορικός που βαλαν να σχολιάσει.

Για το άλλο σκέλος δεν κρίνω αν ήταν καλές ή κακές πράξεις αλλά τις καθόλου πράξεις.Πχ ο Λαζόπουλος,Βουγιουκλάκη,Δήμας οι οποίοι βρίσκονται πιο πάνω απο τν Ηρόδοτο,Πραξιτέλη,Θαλή είναι τεράστια κατάντια.

Για μένα δεν έχει καμιά αξία πλέον ο πρώτος,μονο και μόνο που στην 100αδα μπήκαν αυτοί το όλο θέμα ξεφτυλίστηκε.

Ο Μπάμπης ο μανάβης είναι πιο μεγάλος Έλληνας απο την Βουγιουκλάκη και λοιπούς,η Αλίκη στο Ναυτικό,η Νεράιδα και το παληκάρι αλλά και οι 10 Μικροί Μήτσοι και λοιπά ευτράπελα δεν λέγονται τέχνη για να τους χαρακτηρίσεις καλλιτέχνες και ανθρώπους των τεχνών.

Αυτά,γνώμη μου πάντα.

Δημοσ.
Βασικά κρίνω κάποιον και λέω είναι Έλληνας απλά αν αισθάνεται Έλληνας,καμία σχέση με γενεαλογικά δέντρα,δε πα να τον λένε Καζαμπούμπου και να είναι όλοι οι προγονοί του απο τη Ζιμπάμπουε,αν αισθάνεται Έλληνας τότε ΟΚ.

Αλλά πιστεύω ότι αν έλεγες τον Κωνσταντίνο Έλληνα το κεφάλι σου δεν θα μενε στη θέση του,άρα θεωρώ ντροπή να βγάλεις στους μεγάλους Έλληνες κάποιον που όχι μόνο δεν ήταν Έλληνας, δεν αισθανόταν Έλληνας αλλά θα το θεωρούσε και βρισιά να τον χαρακτηρίσει κάποιος έτσι,νομίζω στο ΣΚΑΙ κάτι παρόμοιο είπε και ο ιστορικός που βαλαν να σχολιάσει.

Για το άλλο σκέλος δεν κρίνω αν ήταν καλές ή κακές πράξεις αλλά τις καθόλου πράξεις.Πχ ο Λαζόπουλος,Βουγιουκλάκη,Δήμας οι οποίοι βρίσκονται πιο πάνω απο τν Ηρόδοτο,Πραξιτέλη,Θαλή είναι τεράστια κατάντια.

Για μένα δεν έχει καμιά αξία πλέον ο πρώτος,μονο και μόνο που στην 100αδα μπήκαν αυτοί το όλο θέμα ξεφτυλίστηκε.

Ο Μπάμπης ο μανάβης είναι πιο μεγάλος Έλληνας απο την Βουγιουκλάκη και λοιπούς,η Αλίκη στο Ναυτικό,η Νεράιδα και το παληκάρι αλλά και οι 10 Μικροί Μήτσοι και λοιπά ευτράπελα δεν λέγονται τέχνη για να τους χαρακτηρίσεις καλλιτέχνες και ανθρώπους των τεχνών.

Αυτά,γνώμη μου πάντα.

το προβλημα πιστευω βρισκεται αλλου.

Δεν υπαρχει σαφης διευκρινηση ως προς το "μεγαλος ελληνας". Τι σημαινει μεγαλος ελληνας, ως προς τι γινεται η συγκριση, και αν ειναι σωστο να συγκρινεις πχ. ενα αρχαιο φιλοσοφο με ενα νεο γιατρο, ποιος απο τους δυο εχει μεγαλυτερη βαρυτητα και ως προς τι;

Ισως τελικα να πρεπει το ολο αυτο σκηνικο να το παρουμε πιο "ελαφρα" κι οχι στα στενα πλαισια της τεχνης η των γραμματων, και ο λογος πιστευω ειναι οτι δε βαζεις να ψηφισουν ανθρωποιπου εχουν σχεση με το συγκεκριμενο κομματι, αλλα ολη την ελλαδα. Και ειναι σιγουρο, οτι πχ η αγραμματα μανα μου πιο πολυ ξερει την ιστορια της Αλικης παρα του Θαλη του Μηλισιου. Κι εχει δικαιωμα ψηφου, και εκτος του οτι εχει, εχει και πιο πολυ ορεξη να συμμετεχει σε τετοιου ειδους ψηφοφοριες.

Μου θυμιζει λιγο eurovision που καναμε αμαν μεχρι καποιοι να καταλαβουν την ελαφροτητα του θεσμου, και (υπαρχουν ακομη) επεμεναν οτι πρεπει να αναδειξουμε τον πολιτισμο μας και την τεχνη μας μεσα απο αυτη την εκδηλωση, ενω ολοι οι αλλοι λαοι εβγαζαν τα πιο τρελλα τους απωθημενα εκει περα.

Δημοσ.

Ισως τελικα να πρεπει το ολο αυτο σκηνικο να το παρουμε πιο "ελαφρα" κι οχι στα στενα πλαισια της τεχνης η των γραμματων, και ο λογος πιστευω ειναι οτι δε βαζεις να ψηφισουν ανθρωποι που εχουν σχεση με το συγκεκριμενο κομματι, αλλα ολη την ελλαδα.

Αυτό πιστεύω τα λέει όλα. Ο όρος "δημοσκόπηση κοινής γνώμης" είναι πολύ ευρύς και περιλαμβάνει πολλά είδη ερευνών. Υπάρχουν μικρές και μεγάλες ψαλίδες. Υπάρχουν ψηφοφορίες και δημοσκοπήσεις σχετικά με συγκεκριμένα αντικείμενα και ειδικότητες που αφορούν μικρό δείγμα πληθυσμού, υπάρχουν και ευρύτερες με μεγαλύτερο και πιο "χαλαρά" επιλεγμένο αριθμό δειγμάτων, και περισσότερους συμμετέχοντες και "μαζικό" χαρακτήρα.

Η συγκεκριμένη του ΣΚΑΙ, από τη στιγμή που:

α. γίνεται μέσω μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού με εμβέλεια σε πολλές χώρες,

β. έχει ένα τόσο γενικό, αόριστο και υποκειμενικό τίτλο όπως "Μεγάλοι Ελληνες"

γ. η ψαλίδα πιάνει από τον Ευριπίδη και τον Επίκτητο, συνεχίζει με Ιουστινιανό και Γεμιστό Πλήθωνα και φτάνει μέχρι Ρήγα, Ξυλούρη, Γκάλη και Λαζόπουλο,

ε, φαίνεται πιστεύω ξεκάθαρα σε ποιά κατηγορία ανήκει και απευθύνεται σαφώς σε πολύ μεγαλύτερο κοινό, απ' ότι π.χ. μια δημοσκόπηση με θέμα "ο μεγαλύτερος εκπρόσωπος του νεοπλατωνισμού στη Δύση κατά τον 5ο-6ο αι,".

Απο κει και πέρα, δεν υπάρχει λόγος πιστεύω να σκαλίζουμε συνέχεια τα αυτονόητα, ο καθένας μας κρίνει και συμμετέχει ή όχι.

Δημοσ.

Συμφωνώ και με τους 2 σας αλλά μια επισήμανση:

Έστω φίλε freedubus ότι ήσουν ένας με μισό δράμι μυαλό,χωρίς κάποια μόρφωση και η ΜΟΝΗ σου ασχολία ήταν το τάβλι.

Ε θα ψήφιζες στην ψηφοφρία τον μπαρμπα Σπύρο απο το καφενείο που είναι ο καλύτερος στις πόρτες ενώ ξέρει και μυστικές κινήσεις στο φεύγα;

Σου δίνεται η δυνατότητα να το κάνεις αλλά θα το κανες;

Και σορρυ αλλά δεν μπορώ να βλέπω τον Ζαγοράκη στην 50αδα επειδή τον ψήφισαν οι Νεατερνταλ του ΜΠΑΟΥΓΚ κυρίως και άλλα τούβλα.

Είναι στην ίδια κατηγορία με τον μπαρμπα Σπύρο,τον άρχοντα της πόρτας.

Τες πα δεν δίνω μεγάλη σημασία στην ψηφοφορία και ούτε με απασχολεί,απλά στα αποτελέσματα βλέπω την κατάντια και το χαμηλό επίπεδο του Νεοέλληνα και αυτή σχολιάζω,με μία λέξη ζώα

Δημοσ.

Κοίτα, στεγνά, από τη στιγμή που ο τίτλος της εν λόγω ψηφοφορίας έχει τιτλο "μεγάλοι έλληνες", χωρίς να διευκρινίζεται τίποτα άλλο, ναι, μπορεί να μπεί στη λίστα ο οποιοσδήποτε είναι "έλληνας", (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό), και τον θεωρούν κάποιοι "μεγάλο" (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό).

Ακόμα και φανταστικοί χαρακτήρες (πού λέει οχι; ), όπως π.χ. ο Μάκης "και το καινούργιο δικό σου Μεγάλε" Τσετσένογλου.

Απο κει και πέρα, όπως είπα και παραπάνω και όπως λες κι εσύ στο τέλος, κρίνουμε με όσο μυαλό έχει ο καθένας μας.

Oσο με αφορά, πιστεύω οτι το επίθετο "μεγάλος" πρέπει απαραίτητα να ακολουθείται απο ένα τουλάχιστον ουσιαστικό, αλλιώς δεν έχει νόημα. Επίσης, για να είσαι "μεγάλος" σε οτιδήποτε, υποχρεωτικά είσαι μικρός σε κάτι άλλο. Γενικά τη θεωρώ μια λέξη ακραία, που δεν έχει θέση σε νηφάλια και αμερόληπτα επιστημονικά πορίσματα.

Το χαρακτηρισμό "Ελληνας" δεν μπορώ να τον προσδιορίσω επαρκώς, είναι γενική και αόριστη έννοια στο δικό μου το μυαλό.

Συνεπώς, δε θα δεχόμουν σε καμία περίπτωση να συμμετάσχω σε μια τέτοια δημοσκόπηση σαν κι αυτή του ΣΚΑΙ, θα την απέρριπτα. Δε θα καθόμουν καν να προβληματιστώ και να ερμηνεύσω τον τίτλο της. Και αν κάποιοι προσπαθούσαν να μου την επιβάλλουν παρουσιάζοντάς την ως έγκυρη, αντικειμενική, επιστημονική ή οτιδήποτε άλλο, θα θεωρούσα οτι υποτιμούν τη νοημοσύνη μου.

Δημοσ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρευσαν στα blog πρώτος βγαίνει ο Μ.Αλέξανδρος και μάλιστα με διπλάσιες ψήφους από τον δεύτερο.

Αυτο που δεν έχω καταλάβει είναι εάν οι εκατό ψηφίστηκαν αυθόρμητα ή οι επιλογές ήταν προκαθορισμένες

Δημοσ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρευσαν στα blog πρώτος βγαίνει ο Μ.Αλέξανδρος και μάλιστα με διπλάσιες ψήφους από τον δεύτερο.

Αυτο που δεν έχω καταλάβει είναι εάν οι εκατό ψηφίστηκαν αυθόρμητα ή οι επιλογές ήταν προκαθορισμένες

Μακάρι να γουστάρουμε.

Αυθόρμητα ψηφίστηκαν.

Δημοσ.

Συμφωνα με τον κυρ Σωτηρη (εγκυρη πηγη, ειναι αυτος που επαιζε στοιχημα με τον κουμπαρο του μορφονιου του ταριφα που ειχε ανηψια την πρωην γκομενα του καμεραμαν που τωρα εχει απολυθει αλλα κρατα στενες επαφες με τον θυρωρο στο ΣΚΑΙ), πρωτος βγηκε ο Βελουχιωτης, αλλα δεν το ειπαν για καθαρα προπαγανδιστικους λογους.

Αυτο περιμενα.

Παω τωρα να αυτοικανοποιηθω, δεν την αντεχω τοση συγκινηση.

Δημοσ.
Μακάρι να γουστάρουμε.

Αυθόρμητα ψηφίστηκαν.

Πως ακριβως θα γουσταρουμε, να ξερω κι εγω που δεν το εχω καταφερει ακομη, και νιωθω καπως μειονεκτικα;

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...