Προς το περιεχόμενο

Δυσκολίες κατα τη μεταβαση απο PC σε mac

yanniskb

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Όπως λέει κι ο τίτλος σκέφτομαι να αγοράσω το πρώτο μου mac (Macbook Pro για την ακρίβεια) και ήθελα να ρωτήσω ποιά είναι η άσχημη πλευρά της μετάβασης.

Έχω διαβάσει άπειρα για τα θετικά των mac και γι' αυτό το αποφάσισα άλλωστε. Αλλα ποιές δυσάρεστες εκπλήξεις θα πρέπει να περιμένω;

Περισσότερο ρωτάω αν υπάρχει κάτι που στα Pc θεωρείται αυτονόητο,αλλα δεν υπάρχει στα mac...

Στοιχειώδη πράγματα όπως Limewire-emule-dc++, clonedvd-dvdshrink, msn, firefox... Όλα αυτά υπάρχουν και σε ένα mac????

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μιας και είμαι προσφατος switcher με MacBook Pro εδώ και περίπου ένα μήνα θα σου έλεγα να μην φοβάσαι. Μπορείς πάντα να βάλεις και windows να τα τρέχεις παράλληλα μέχρι να μάθεις το mac OS. Από αυτά τα προγράμματα που αναφέρεις, είτε υπάρχουν και σε έκδοση mac είτε υπάρχουν αντίστοιχα που κάνουν την ίδια δουλειά.

Η μοναδική μεγάλη απογοήτευση που έχω είναι ότι στον Finder δεν υπάρχει δυνατότητα cut αρχείων παρά μόνο copy. Για να είμαι ειλικρινής υπάρχει (την βλέπω στο edit) αλλά είναι απενεργοποιημένη. Επίσης κάτι άλλο που με ενοχλεί είναι ότι δε μπορώ να διαγράψω επιλέκτικά πράγματα από το trash (παρά μόνο να τον αδειάσω τελείως) ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα επαναφοράς των αρχείων που είναι στο trash στην original θέση τους αν αποφασίσω ότι δε θέλω να τα διαγράψω.

Ακόμα ενω ο Finder έχει τη δυνατότητα αύξουσας ταξινόμησης δε μπορώ να κάνω φθίνουσα κάτι που με είχε βολέψει.

Επίσης μου λείπουν κάποιες παραπάνω επιλογές στο δεξί κλικ όπως η δημιουργία ενός txt αρχείου ή λειτουργίες που έχουν σχέση με τη συμπίεση/αποσυμπίεση.

Αυτές έιναι οι ενοχλήσεις που έχω σε σχέση με την καθημερινή εμπειρία που έχω μαζί τα Leopard. Από κει και πέρα ξεκινάνε μόνο τα θετικά. Απλά επειδή έχω βάλει και windows κυρίως για παιχνίδια και για 1-2 προγράμματα έχω να σου πω το εξής. Όταν έρχομαι σε επαφή με τα windows (XP) στην αρχή (στα πρώτα δευτερόλεπτα) με πιάνει ένα αίσθημα νοσταλγίας και "ασφάλειας" (επειδή ήμουν και 5+ χρόνια χρήστης αυτού του λειτουργικού - ενώ αν και τα mac μαθαίνονται γρήγορα δε παύει να είμαι εκεί ένα μήνα). Ωστόσο πίστεψε με, πολύ γρήγορα διαπιστώνω γιατί ήθελα τη μετάβαση και επανέρχομαι στα ίσια μου. :P

ΥΓ. Πάντως αν και τα Leopard είναι πιο σταθερά από οποιαδήποτε έκδοση windows που έχω χρησιμοποίησει, μου έχουν κολλήσει 1-2 φορές.

@ andreaseto :

O finder αν εξαιρεσεις το coverflow ειναι πολυ μετριος file browser..

Δοκιμαστε τον pathfinder!

@yanniskb:

Tωρα για την μεταβαση,στην αρχη θα εχεις προβληματακια,αλλα οσο περναει ο καιρος θα τα λυνεις ,μιας και θα μαθαινεις καλυτερα το καινουριο λειτουργικο και τα προγραμματα.

Ισως να πρεπει να κανεις μερικες μικρες υποχωρησεις με office κλπ.(θελει λιγο ψαξιμο ,δεν υπαρχει πληρης-απολυτη συμβατοτητα)

Η ασχημη πλευρα της μεταβασης (αν υπαρχει) δεν ειναι τοσο απο θεμα λειτουργικου,αλλα απο hardware.Ακριβη τιμη,μικρη εγγυηση,χαλια-ακριβο service,πιθανον υψηλες θερμοκρασιες.

Αν δεν σε ενοχλουν αυτα,τοτε δεν θα εχεις κανενα προβλημα!

Εχουν καπως υψηλες θερμοκρασιες τα macbook pro.

Στα καινουρια με τους penryn εχει βελτιωθει η κατασταση.

Δες εδω μια database με τις θερμοκρασιες για τα μοντελα με 2.4GHz :

http://www.intelmactemp.com/list?v_model=macbook-pro&v_cpufreq=2.40&v_memory=&v_hddsize=&v_hddrpm=&v_serial=&v_macosxver=&v_ambient_1=&v_ambient_2=&v_idleoem_1=&v_idleoem_2=&v_loadoem_1=&v_loadoem_2=&v_hddtemp_1=&v_hddtemp_2=&v_whine=&v_moo=&v_postedby=

και εδω πχ για ολα τα macbook pro:

http://www.intelmactemp.com/list?v_model=macbook-pro&v_cpufreq=&v_memory=&v_hddsize=&v_hddrpm=&v_serial=&v_macosxver=&v_ambient_1=&v_ambient_2=&v_idleoem_1=&v_idleoem_2=&v_loadoem_1=&v_loadoem_2=&v_hddtemp_1=&v_hddtemp_2=&v_whine=&v_moo=&v_postedby=

Το προβλημα με τις θερμοκρασιες ειναι οτι πολυ πιθανον να μην μπορεις να το δουλεψεις στα ποδια σου και θεωρητικα μειωνεται και η μακροζωια του φορητου με υψηλες θερμοκρασιες...

Γενικοτερα αν ψαξεις στο google θα βρεις πληροφοριες σχετικα με τις θερμοκρασιες των macbook pro.

Ομως τωρα πια με τις penryn cpus τα περισσοτερα προβληματα πρεπει να εχουν λυθει.(βεβαια στα ποδια σου και παλι πιθανον να μην μπορεις να το βαλεις)

Αν μπορεις ,παρε το 17" που εχει πολυ χαμηλοτερες θερμοκρασιες και γενικοτερα εμφανιζει για αυτο το λογο πολυ λιγοτερα προβληματα.

Η μοναδική μεγάλη απογοήτευση που έχω είναι ότι στον Finder δεν υπάρχει δυνατότητα cut αρχείων παρά μόνο copy. Για να είμαι ειλικρινής υπάρχει (την βλέπω στο edit) αλλά είναι απενεργοποιημένη.

Ακόμα ενω ο Finder έχει τη δυνατότητα αύξουσας ταξινόμησης δε μπορώ να κάνω φθίνουσα κάτι που με είχε βολέψει.

Δεν νομίζω να χρειάζεσαι cut&paste αφου ανοίγεις ένα νέο finder (command+N) με τον προορισμό και κάνεις drag&drop.

Για εξωτερικές μονάδες το cut&paste γίνεται απλώς με command drag&drop.

Αν πατήσεις πάνω σε οποιοδήποτε tab του finder (name, size, kind, date κλπ)

σου τα ταξινομεί ανά αύξουσα ή φθίνουσα σειρά, γι'αυτό έχει και το βελάκι.

Φιλε αφοβα MacOSX.

Αν δεν υπαρχει κατι αντιστοιχο απο τα windows υπαρχει διαφορετικο.

Το μονο μειονεκτημα ειναι τα παιχνιδια.Αλλα για αυτο υπαρχει το bootcamp

Ευχαριστώ για τις λύσεις που αναφέρατε soundlab και Don.Matis! :-D

Το cut drag n drop το ήξερα, απλά θα με βόλευε να ισχύει και κάποιο συνδυασμός πλήκτρων όπως με το copy. Όσο για αυτό με τις εξωτερικές μονάδες που μου είπες με σώζεις!

Don.Matis, η εικόνα που παραθέτεις είναι φανταζομαι από tiger. Το έβαλα το πρόγραμμα που πρότεινες και είναι αυτό που ήθελα, απλά έχω μία μικρή ενόχληση.

Έχω τα Leopard και το new File menu μου το έβαλε στο more submenu και όχι στο κύριο μενού που εμφανίζει μετά από δεξί κλικ (όπως στην εικόνα που παραθέτεις). Μπορεί να αλλάξει αυτό?

Ευχαριστώ για τις λύσεις που αναφέρατε soundlab και Don.Matis! :-D

Το cut drag n drop το ήξερα, απλά θα με βόλευε να ισχύει και κάποιο συνδυασμός πλήκτρων όπως με το copy. Όσο για αυτό με τις εξωτερικές μονάδες που μου είπες με σώζεις!

Πάρε ένα ακόμα σωτήριο tip :

Για να πετάξεις κάτι στα σκουπίδια, δεν χρειάζεται ούτε να το σύρεις στο trash,

ούτε να κανεις δεξί κλίκ και "move to trash".

Απλώς το κάνεις highlight και πατάς command+backspace.

Με την ταξινόμηση τα κατάφερες ?

Μου αρέσει το νεο tip μου πρότεινες! :)

Όσο για το την ταξινόμηση που λες, στο list view η αλήθεια είναι ότι δεν την είχα προσέξει γιατί το έψαχνα στο icons view, ωστόσο, εκτός και αν μου διαφεύγει πάλι, στα άλλα views (column και icons) δεν υπάρχει. Στο columns μαλιστα δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ταξινόμησης χωρίς να καταλαβαίνω το λόγο.

Μπα δε παίζει το έχω δοκιμάσει, άλλωστε στο μενού edit όταν επιλέξω ένα αρχείο, το cut είναι απενεργοποιημένο σε αντίθεση με το copy οπότε πως να παίξει και το keyboard shortcut.

Σχετικά με δεξί κλικ και την επιλογή του να δημιουργήσουμε π.χ. ένα νέο .txt αρχείο, υπάρχει λύση και είναι free...ρίξε μια ματιά εδώ

20465_scr.png

Αγαπητέ Don.Matis,

Έκανα την εγκατάσταση του εν λόγω προγράμματος αλλά η χαρά μου έμεινε ... μισή:o

Τι άλλο χρειάζεται να κάνω για να δουλέψει;

Σ' ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων και ... Καλό Πάσχα

Σημ.: MBP 17", Leopard 10.5.2

Όσον αφορά για σένα φίλε μου yanniskb, που ενδιαφέρεσαι να κάνεις το switch ή, πιο σωστά, τη μετάβαση σε Mac, διάβασε ενδεικτικά τις εντυπώσεις μου που δημοσίευσα πριν ένα χρόνο περίπου http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?t=182701&highlight=%C5%ED%F4%F5%F0%FE%F3%E5%E9%F2

Ελπίζω να σε βοήθησα ;)

Έχω τα Leopard και το new File menu μου το έβαλε στο more submenu και όχι στο κύριο μενού που εμφανίζει μετά από δεξί κλικ (όπως στην εικόνα που παραθέτεις). Μπορεί να αλλάξει αυτό?

Χμ...ειλικρινά δεν ξέρω...είναι αλήθεια ότι μετά από λίγο καιρό από την μετάβαση μου από Windows σε Tiger σταμάτησα εντελώς να χρησιμοποιώ το συγκεκριμένο plug-in...συνήθισα με το να "τρέχω" το κάθε πρόγραμμα για να κάνω κάτι οπότε λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να σε βοηθήσω περισσότερο...

Φίλε vrethan όπως είπε και ο andreaseto λόγω του Leopard το μενού δεν δουλεύει ακριβώς όπως και στο screenshot που είχα επισυνάψει αλλά κάπως έτσι:

2nrk37t.jpg

εφ' όσον το έχεις εγκαταστήσει θα το βρεις στο συγκεκριμένο υπομενού.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...