Προς το περιεχόμενο

raid 5 ΕΡΩΤΗΣΗ

SOTIS

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα σε όλους....

Εχω φτιάξει έναν server με raid5(5 δίσκους) και έχω δοκιμάσει ότι με 4 δίσκους(αφαίρεσα ένα) δουλεύει μια χαρά.

Θέλω να ρωτήσω αν χαλάσουν 2 δίσκοι έχω πρόβλημα?

Θεωριτικά το raid 5 παίζει με 3 δίσκους ....αλλά κάποιος μηχανογράφος μου είπε ότι αν έχεις 5 δίσκους και χαλάσουν οι 2 έχεις πρόβλημα.

Γνωρίζετε αν ισχύει?

Ευχαριστώ.

Δημοσ.
Καλημέρα σε όλους....

Εχω φτιάξει έναν server με raid5(5 δίσκους) και έχω δοκιμάσει ότι με 4 δίσκους(αφαίρεσα ένα) δουλεύει μια χαρά.

Θέλω να ρωτήσω αν χαλάσουν 2 δίσκοι έχω πρόβλημα?

Θεωριτικά το raid 5 παίζει με 3 δίσκους ....αλλά κάποιος μηχανογράφος μου είπε ότι αν έχεις 5 δίσκους και χαλάσουν οι 2 έχεις πρόβλημα.

Γνωρίζετε αν ισχύει?

Ευχαριστώ.

RAid 5 Μπορεις να φτιαξής από 3 hd και πάνω. Αν δεν έχεις κάποιον ως hot swap παντά το redundancy είναι ένας δίσκος. Τον όποιον οτα χαλάει πρέπει να αντικαθιστάς αμέσα.

Δημοσ.

Ευχαριστώ για την απάντηση αλλά δεν κατάλαβα....

Τι εννοείς να έχω κάποιον σαν hot swap?

Τελικά αν απο τους 5 δίσκους βγάλω τους 2 έχω πρόβλημα ?

Αν ισχύει, τότε γιατι λέμε ότι το raid θέλει από 3 και πάνω?

Δημοσ.

Αν βγάλεις τους 2 ναι έχεις πρόβλημα.

Λάθος μου να το πω hot swap, hot spare είναι

Hot spare είναι όταν ένας από τους δίσκους, πέραν τον 3 δεν παίρνει μέρος στο raid αλλά μόλις χαλάσει ένας παίρνει αυτόματα την θέση του.

Δημοσ.

Και με 2 δισκους δουλευει. Αλλα πρεπει να εχει 3 ή παραπανω πρωτα στον server για να φτασεις στους 2

Δες παρακατω

Raid5 Striping with Distributed Parity

Λειτουργία Χρειάζονται τουλάχιστον 3 δίσκοι εκ των οποίων δεν είναι διαθέσιμη χωρητικότητα ίση με του ενός που αξιοποιείται για parity

Τα parity blocks μοιράζονται σε όλους τους δίσκους και έτσι δεν δημιουργείται Bottleneck

Ταχύτητα Το διάβασμα είναι γρήγορο

Το γράψιμο είναι πιό αργό από το raid 1 γιατί χρειάζονται αρκετοί υπολογισμοί για το parity block και ειδικά αν πρόκειται για μικρές τυχαίες εγγραφές

Οι πολλοί δίσκοι αυξάνουν την ταχύτητα στο διάβασμα και την πιθανότητα να χαλάσουν δύο μαζί ,οπότε θα υπάρχει συνολική απώλεια των δεδομένων

Η απόδοση για εφαρμογές με έντονο γράψιμο είναι μικρότερη από το 0 και 1

Ασφάλεια Αν χαλάσει δίσκος τα δεδομένα ξαναδημιουργούνται από το Parity

Χρήση Όταν απαιτείται ασφάλεια με μικρό κόστος και η βασική εργασία στο δίσκο είναι το διάβασμα

Μειονεκτήματα Πολύ αργό στις εγγραφές . Η απόδοσή του μειώνεται ή και δεν είναι διαθέσιμο αν χαλάσει ένας από τους δίσκους

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που απαιτείται από την εφαρμογή μεγάλος όγκος εγγραφών (πχ temporary και log files)

raid5.bmp

Δημοσ.

Όπως ειπώθηκε

Στο Raid 5 εαν χαλάσουν 2 δίσκοι πάει....

Στο RAID 10 Υπο προυποθέσεις μπορούν να χαλάσουν εως οι μισοι δίσκοι

(Δηλάδη RAID 10 με 4 δίσκοι εως 2,RAID 10 με 6 Δίσκοι εως 3 πάντα απο προυποθέσεις αυτοι που χαλάνε να είναι όλοι στο ιδιο μισό)

Δημοσ.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας....

Ολα κατανοητά αλλά τότε γιατί να φτιάξω raid5 με 5 δίσκους και να μην κάνω raid5 με 3 δίσκους και έναν spare?

Δηλαδή δεν υπάρχει διαφορά(σε επίπεδο ασφάλειας) raid5 με 5 δίσκους με raid5 με 4?

Δημοσ.
Να το πώ πιο απλά...Πώς μπορώ να έχω απώλεια 2 δίσκων και ο server να λειτουργεί?

Οχι με raid 5, με raid 6 μπορεις.

Εαν εχεις raid 5 μπορει να χασεις μεχρι 1 δισκο και η συστοιχια να λειτουργει (π.χ με 2 δισκους λειτουργει αν εχεις συστοιχια 3 δισκων και χασεις τον ενα). Μπορει να εχεις συστοιχια 3 δισκων ή π.χ 8 δισκων, σε καθε περιπτωση για να μην καταστραφει η συστοιχια μπορεις να χασεις μονο 1 δισκο. Αρα οσο πιο πολλους δισκους βαζεις στη συστοιχια τοσο περισσοτερες πιθανοτητες εχεις να χασεις 1 ή παραπανω δισκους.

Εαν εχεις raid 6 μπορει να χασεις μεχρι 2 δισκους και η συστοιχια να λειτουργει

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...