Προς το περιεχόμενο

Πρόβλημα με στρατολογικό..help!

Hellaslover

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μένω Αμερική από το 1999. Μόνιμος κάτοικος εξωτερικού δε θεωρούμαι ακόμα λόγο του ότι δεν έχω κλείσει τα 11 χρονια παραμονής στο εξωτερικό. Είχα πάρει αναβολή (χαριστική) ένα καλοκαίρι που ήρθα Ελλάδα για να μπορέσω να φύγω πάλι Αμερική. Ήταν χαριστική επειδή πήγαινα σε κολέγιο και κανονικά δεν αναγνωριζόταν..τώρα που μπήκα στο πανεπιστήμιο πάλι δε μπορώ να πάρω αναβολή επειδή όταν έληξε η αναβολή (το 2007) ήμουν ακόμα στο κολέγιο. Δηλαδή ζητάνε απόδειξη ότι ήμουν στο πανεπιστήμιο όταν έληξε για να μου δώσουν δεύτερη-κάτι που δε γίνεται γιατί εγώ γράφτηκα φέτος.

Για να μη σας κουράζω, ο μονος τρόπος να έρθω Ελλάδα φέτος για διακοπές είναι αν έρθω μονο για 30 ημερες που δικαιούμαι με το νομο σαν ανυπότακτος εξωτερικού.

Το πρόβλημα που έχω είναι το εξής: Το διαβατήριο μου έχει λήξει και είναι το παλιό. Για να μπορέσω να έρθω θα χρειαστεί να βγάλω καινούργιο διαβατήριο το οποιο μονο η Ελληνική αστυνομία μπορεί να μου δώσει..Κάτι που μπορώ να κάνω μέσο τις ελληνικής προξενιάς εδώ, δηλαδή να στείλουν τα χαρτιά μου στην Ελλάδα και από κει να μου στείλουν το διαβατήριο.

Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν θα μπορώ να βγάλω καινούργιο διαβατήριο μιας και εκκρεμεί το θέμα με τι στρατολογία (θεωρούμαι λιποτάκτης). Υπάρχει κάποιος που να ξέρει κάτι επί του θέματος? Thanks

Δημοσ.

Για έκδοση διαβατηρίου στο εξωτερικό πας στην πλησιέστερη πρεσβεία (ή προξενείο), πληρώνεις νομίζω κάτι παραπάνω απ'οτι αν ήσουνα Ελλάδα ( η ταρίφα πρέπει να διαφέρει απο χώρα σε χώρα) και αργεί περισσότερο.Δικαιούσαι πενταετές και ασφράγιστο (παλιά στο σφραγίζανε με την ένδειξη ανυπότακτος κτλ) διαβατήριο.Αν πέσεις σε μαλάκες μπορεί να σε ταλαιπωρήσουν λιγάκι αλλά να ξέρεις ότι ο νόμος τους υποχρεώνει να σ'εξυπηρετήσουν και να έχεις υπομονή.Δεν θεωρήσε λιποτάκτης αλλά ανυπότακτος, να το ξεκαθαρίσουμε, αν ήσουν φαντάρος όταν την έκανες απο Ελλάδα θα ήσουν λιποτάκτης και φυσικά δεν θα ίσχυαν όσα ανέφερα προηγουμένως.

Δημοσ.

δηλαδη οταν το διαβατηριο μου ληξει, παω στην πρεσβεια και μου βγαζουνε καινουριο 5ετες παλι? εχω αναβολη μεχρι τον δεκεμβριο που μας ερχεται, ειμαι 27 πλεον, και η σχολη μου τελιωνει ιουνιο 2009. δικαιουμε να παρω και αλλη αναβολη η απλα θα ειμαι ανυποτακτος πιο νωρις? αυτο με τις 30 μερες ειναι για ολους?

thanks

Δημοσ.

Xωρις να ειμαι απολυτα σιγουρος:

- Οι ανυποτακτοι μπορουν να ερχονται 30 μερες το χρονο στην Ελλαδα.

- Μπορεις να παρεις αλλα 3 χρονια αναβολη αν λειξει η 1η για να συνεχισεις τις σπουδες.

Για περισσοτερα σχετικα με το στρατο θα βρειτε εδω http://www.omhroi.gr

Δημοσ.

Δεν ξέρω αν είναι χρήσιμο αυτό που θα πω αλλά το αναφέρω. Κατά τη διαδικασία έκδοσης του διαβατηρίου, υπογράφεις ένα χαρτί στο οποίο ανάμεσα σε άλλα δηλώνεις πως ΔΕΝ είσαι ανυπότακτος ή λιποτάκτης.

Για τα έξοδα που αναφέρατε πριν είναι 75 ευρώ αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα (την προηγούμενη βδομάδα έβγαλα το δικό μου).

Δημοσ.

Αυτό με τις 30 μέρες εκ πρώτης όψεως στα χαρτιά φαίνεται λίγο μπάχαλο, δεν είναι σαν τις εκλογές που απλά δεν τσεκάρουν κανέναν για στρατολογικές εκκρεμότητες.Πρέπει να είσαι καταγεγραμμένος ως ανυπότακτος εξωτερικού ή αν δεν είσαι να μπορείς ν'αποδείξεις αν σου ζητηθεί ότι ήσουν στο εξωτερικό.Επιπλέον δεν έχω καταλάβει αν ο κάθε ανυπότακτος έχει αποκλειστικά αυτός την ευθύνη ν'αποδείξει πόσες από τις τριάντα μέρες έχει συμπληρώσει και γενικά ότι δεν έχει κάτσει περισσότερο στην Ελλάδα σ'έναν υποθετικό έλεγχο.Ειδικά με είσοδο απο Σένγκεν, όσες θετικές εμπειρίες και αν έχω ακούσει, θεωρητικά μπορεί να βρεθείς ξεκρέμαστος.Αυτά είναι νομικές λεπτομέρειες που δεν μπορώ ν'αναλύσω.Γενικά έχω την εντύπωση ότι η αστυνομία δεν πολυασχολείται με ανυπότακτους, αυτό ίσως το κάνει και πιο δύσκολο να ξεκαθαρίσεις αυτές τις λεπτομέρειες αμα δεν είσαι ειδικός, γιατί οι οδηγίες και η αντιμετώπιση είναι έτσι κι'αλλιως χαλαρές οπότε το θέμα ανάγεται στο να μην σου κάτσει γκαντεμιά και πέσεις στην περίπτωση.

Δημοσ.

Ο πρόξενος εδώ στην Αμερική μου είπε ότι έχω αυτό το δικαίωμα και το έχει ο κάθε ανυπότακτος εξωτερικού. Με το νομο (νομος 3257 του '04) επιτρέπει την παραμονή στην Ελλάδα έως 30 ημερες και στο αεροδρόμιο δεν έχουν το δικαίωμα να σου πούνε τίποτα για τις στρατολογικές εκκρεμότητες και αν το κάνουν δε μπορούν να σε σταματήσουν η να σε συλλάβουν...

Όσοι έχουν σκοπό να παραμείνουν πάνω από ένα μηνα τότε παίρνουν ένα μικρό ρίσκο-μικρό γιατί δεν υπάρχει έλεγχος στα αεροδρόμια (λόγο sengken)ούτε τρόπος να δούνε ποσο καιρό έμεινες. Η μονη απόδειξη είναι το εισιτήριο σου όταν μπήκες αλλα αν εσύ πχ. το έχασες η δε τους δίνεις το δικαίωμα να το δούνε πρόβλημα σου..Εγώ καλού-κακού όταν έρθω θα μείνω έως 28 μέρες και θα κρατήσω το εισιτήριο αν πάει τίποτα στραβά..

Το δικό μου το πρόβλημα τώρα είναι ότι έχω παλιό τύπου διαβατήριο και έχει λήξει..η ανανέωση πρέπει να γίνει από την ελληνική αστυνομία μέσο ελληνικού προξενείου και θέλω να μάθω αν υπάρχει περίπτωση να μη μου βγάζουν λόγο ότι θεωρούμαι ανυπότακτος.σα να διάβασα κάπου ότι πρέπει να εγκρίνει η στρατολογία την αίτηση και να δώσει το OK αν δεν εκκρεμούν στρατολογικά....σε άλλο forum πάλι διάβασα ότι και ανυπότακτος να είσαι δεν έχουν δικαίωμα να μη σου βγάλουν διαβατήριο (δικαιούσαι μάλιστα 5aetes διαβατήριο χωρίς να σε αναφέρει ως ανυπότακτο). Ξέρεις κάποιος τι ισχύει?

Έχω και άλλη μια απορία: Είναι λογικό και νόμιμο να μην αναγνωρίζουν τα αμερικανικα κολέγια? Οι έλληνες που πάνε σε τεχνικές σχολες πως παίρνουν αναβολή? Εγώ αν θέλω να σπουδάσω σε κολέγιο τι λόγος τους πέφτει? Γιατί μου είπανε ότι μονο από πανεπιστήμιο μπορώ να πάρω αναβολή....Και τώρα που μπήκα σε πανεπιστήμιο (βασικά δε μπήκα αλλα πήρα μια ταξί για να πάρω το χαρτί ότι φυτεύω εκεί =P) λένε τώρα ότι πρέπει να είχα γραφτεί στο πανεπιστήμιο όταν έληξε η αναβολή- κάτι που δε γίνετε γιατί έληξε πέρυσι και εγώ πήρα τι ταξί φέτος. Δηλαδή ήμουν ένα χρόνο ανυπότακτος, σαν "τιμωρία" τώρα δε μου δίνουν αναβολή....

Δημοσ.

εμενα ενας φιλος μου που ειναι νεα υορκη σε κολλεγιο αν θυμαμαι καλα δεν ειχε προβλημα με το στρατολογικο. ενα χαρτι θελουνε οτι εισαι γραμμενος και ποτε τελειωνει μονο απο οτι ξερω. πηγες εσυ με αυτο?

θα τον ρωτησω και θα σου πω.

Δημοσ.

Βρίσκεστε σε καλό δρόμο όμως θα πέσετε στην μεγαλύτερη μλκια σχετική με τα νέα διαβατήρια.

α) Χρειάζονται φωτογραφία τυπωμένη με χημική επεξεργασία.

Εδώ Αγγλία και μόνο ένα γεροντακι βρήκα έξω από το Birmingham (220 μίλια μακρυά από εκεί που μένω) που μου τις έβγαλε και δεν είχε κάνει τέτοια επεξεργασία 14 χρόνια τώρα, και τις πλήρωσα χρυσάφι. (Αλλά μου τις απέριψαν τις φώτο γιατί κάτω από το σαγόνι είχα μια σκιά. #^#%^%$ τους έβρισα και έβγαλα Βρετανικό Διαβατήριο με φωτογραφίες από αυτόματο μηχάνημα σε Super Market!!).

Άλλα προβλήματα,

β) Πρέπει να πάτε αυτοπροσώπος να κάνετε αίτηση στην πρεσβεία, και να πάρετε το διαβατήριο αυτοπροσώπος.

γ) Η Ελληνική Αστυνομία εκδίδει τα διαβατήρια, οπότε αν σας έχουν κυρήξει ανυπότακτο στην ΕΑ θα έχετε προβλήματα έκδοσης.

Σχετικά με την σύμβαση Sengen είναι μόνο για ΕΕ και όχι για ΗΠΑ. Θα περάσετε κανονικά έλεγχο διαβατηρίων, τελωνία κλπ.

Προσπάθησε φίλε να βγάλεις Αμερικάνικο διαβατήριο για να μην έχεις προβλήματα.

Δημοσ.

apoll ποια είναι η διαδικασία για να βγάλεις αγγλικό διαβατήριο? είμαι εδώ από το 2001 αν παίζει ρολο

Δημοσ.

Αν ζεις μόνιμα στην Αγγλία για πάνω από 5 χρόνια συνεχώς, πήγαινε πρώτα και δώσε τις εξετάσεις για το Life in the UK. Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα να το αποφύγεις. Και προσοχή. Μην χάσεις την πιστοποίηση, δεν υπάρχουν αντίγραφα. (Θα σου στοιχίσει ~33 λίρες να βγάλεις τις εξετάσεις, + κόστος βιβλίου)

Δεν λίγει όσος καιρός και να περάσει.

Ξέρω είναι χαζά και βαρετά πολλά εκει μέσα στο βιβλίο.

Αλλά εχει πλάκα ότι θα ξέρεις περισσότερα από τους Άγγλους σχετικά με την πολιτική, θεσμική, πολιτιστική και κοινωνική οργάνωση της χώρας. :lol:

Μετά ρίξε ένα τηλέφωνο στο Home Office και θα σου πουν τι άλλο χρειάζεσαι (κατά περίπτωση όχι τίποτα σπουδαίο), πιθανόν και μια συνέντευξη. (Αν και συνήθως είναι για εκτός ΕΕ άτομα).

Από εκεί και μετά ΟΛΕΣ οι υπόλοιπες διαικπερεώσεις γίνονται μέσω ταχυδρομείου και τηλεφώνου. :)

Θα χρειαστείς καμμια 700αριά λίρες για την Βρετανοποίηση, και το διαβατήριο.

Αυτά.

ΑΑΑ ξέχασα το πιο σημαντικό.

Και 1 λίρα για φωτογραφίες στο ASDA/TESCO/Morrisons της γειτονιάς :lol:

Η όλη διαδικασία αμέσως μετά την αίτηση στο Home Office κρατά μέχρι και 6 μήνες. Ανάλογα την χώρα προέλευσης και τον φόρτο εργασίας.

Σημείωση εντός ΕΕ δεν μπορείς να έχεις διπλή υπηκοότητα. Μόνο μία και παραδίδεις όλα σου τα έγγραφα με την αίτηση κλπ. Για καλό και για κακό ρίξε και μια αίτηση να σε σβήσουν απο τα δημοτολόγια από εκει που προέρχεσε για το σπάσιμο :devil:

Δημοσ.

μα καλά, και ανυπότακτος που είμαι δεν έχω δικαίωμα να βγάλω διαβατήριο?? Δηλαδή αν έχω σκοπό να έρθω να κάνω τι θητεία μου πως θα φύγω από 'δω? Όσο για το αμερικανικο καλά τα λες θα το κοιτάξω αλλα πριν βγάλω αμερικανικο πρέπει να πάρω την αμερικανικη υποκοότητα.

Αν βγάλω αμερικανικο διαβατήριο πάλι θα πρέπει να έρθω για λιγότερες από 30 ημερες η αλλάζουν τα πράγματα?

Δημοσ.

Ποιές 30 μέρες; Θα είσαι Αμερικανός πολίτης. Μην κρατήσεις καν διπλή υπηκοότητα. Ζήτα τους να σε σβήσουν από τα δημοτολόγια.

Τα πράγματα είναι απλά.

Και επειδή τα "άκουσα" από πολλούς σχετικά με απάρνηση Ελληνισμού κλπ σιγά τα αυγά.

(Αν και είχα τελειώσει με στρατό κλπ κλπ).

Σήμερα στην παγκοσμιοποίηση δεν υπάρχει Βρετανός, Αμερικάνος, Έλληνας ή Τούρκος. Είμαστε όλοι πολίτες αυτού του πλανήτη.

Αυτοί που σηκώνουν τα τείχη και υποβοηθούν στην συνέχηση τον διαφορών, είναι αυτοί που θέλουν τις διαφορές να υπάρχουν για τους δικούς τους, λόγους που δεν είναι και στο συμφέρον του συνόλου.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...