Προς το περιεχόμενο

CERN - Το τέλος του κόσμου

MixalisX

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
καλό, να το βάλεις και στο θρεντ με τ' ανέκδοτα :P

...on 2nd thought...ασ' το. Μόνο εδώ έχει αξία :P

Aπό κι ως που βρε φίλος, είπε ο άλλος φίλος, "ό,τι μάθαμε-μάθαμε...αράχτε τώρα" ;

Κατ' αρχάς η γνώμη του δε νομίζω να πηγαίνει ούτε πιο μακρυά από μια "γενική οπτική" πάνω στο επίπεδο/κατεύθυνση της έρευνας παγκοσμίως (σαφώς επικεντρωμένη δε σε ότι συμβαίνει κάτω απ' τους ελβετικούς αγρούς), ούτε λέει κάτι το οποίο είναι καινό δαιμόνιο στους επιστημονικούς κόλπους τους ίδιους...

Αν εσείς στην οικογένειά σου αντιμετωπίζετε καταστάσεις όπως δημεύσεις, αγωγές, εξώσεις κι άλλα παρεμφερή, θα πας και θα τσιμπήσεις το νέο i-phone για παράδειγμα; Αν είναι ότι χρειάζεσαι κινητό, δε θα πας να χτυπήσεις ένα μεταχειρισμένο, για μια χούφτα δολλάρια ;

Κι όμως φαίνεται πως "ο κόσμος" δεν πάει και τόσο καλά. Οικονομικές κρίσεις που λέει κι ο PCharon, εδώ και 10ετίες διάφοροι κρούουν διάφορες καμπάνες για περιβάλλοντα, για σταθερή εξάντληση των φυσικών πόρων, και δε νομίζω να υπάρχει σε κανέναν η αίσθηση ότι γενικά η κατέυθυνση της έρευνας σε παγκόσμιο επίπεδο έχει ρίξει το μεγαλύτερο βάρος στο πώς θα βγει ο πλανήτης από τα σκατά που φαίνεται να κολυμπάει...

Αντίθετα νομίζω ότι η κυρίαρχη αίσθηση είναι πως ο καπιταλισμός και η καταναλωτικότητα (somehow αυτά πάνε μαζί βέβαια...), σε κάθε έννοια, γενικά δηλαδή σαν ένας παγκόσμιος "αιθέρας", έχει καταπιεί και ορίζει τα πάντα, αρχίζοντας από κίνητρα, και φτάνοντας στην καθημερινότητα μέχρι και απομακρυσμένων από αστικά κέντρα κοινοτήτων στον κόσμο. Το ίδιο "αχόρταγο" πνεύμα νομίζω επικρατεί κι όσον αφορά την "έρευνα". Και μη μου πεις πως τα περί "επιδοτήσεων" που ανέφερε ο PCharon, είναι φανατσιοπληξίες. Ούτε ότι τα κίνητρα καταστάσεων όπως πχ "η κατάκτηση του διαστήματος" είναι ορμώμενα από τόσο σοφά και αγνά κίνητρα. Γυρνάμε βέβαια μισό αιώνα πίσω, αλλά για θυμίσου πχ τί σήμαινε η "πρωτιά" στο να βάλουν ανθρώπους σε τροχιά, και να πατήσουν και στη σελήνη : Πολιτικά κίνητρα, από μικρο-πολιτικά έως μεγαλύτερης έκτασης, στρατιωτικής επίσης φύσεως κτλ...

Ναι, οκ, δεν είναι τα πράγματα ακριβώς όπως ήταν τότε στον παγκόσμιο χάρτη, από ΚΑΘΕ άποψη, αλλά το θέμα είναι νομίζω τί κυριαρχεί από "πίσω" : Κι από πίσω αυτό που φαίνεται να κυριαρχεί είναι το ότι καθόμαστε στο δεντράκι μας κι ασχολιόμαστε μ' αυτό, δε πα να κάνει ότι θέλει ο άλλος με το δικό του, τί με κόφτει - αλλά αν μια μέρα χαθεί το δάσος, όλοι θα έχουν πρόβλημα.

Κάποτε διάβαζα "στέλνετε πυραύλους στη Σελήνη, και τα παιδιά στην Αφρική πεθαίνουν!", και μου την έδινε. "Ε δε μπορεί να μένει η έρευνα πίσω όμως...και παιδιά πα΄ντα κάπου θα πεθαίνουν, και τί σχέση έχουν Ρώσοι κι Αμερικάνοι με το ότι οι Αφρικάνοι έιναι ανήμποροι...".

...Έλα όμως που έχει σχέση...

Έλα που "χωρίς Αφρικάνους", Αμερικάνοι και Ρώσοι δε θα ήταν ακριβώς αυτό που είναι...

Ειδικά οι πρώτοι. Μη το αναλύσω έδω όμως - δε χρειάζεται, και νομίζω μερικά πράγματα είναι αν όχι αυτο-νόητα, είναι τουλάχιστον ευκολο-νόητα.

...Πώς λοιπόν θα προχωρήσουμε, "σε πιό δίκαιες κονωνίες", σε λιγότερη παγκόσμια εκμετάλλευση πείνα και αγωνία, αν το πνεύμα είναι "γενικώς" "να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε" ; Πχ στην έρευνα. Άντε να ενοποιήσουμε πειραματικά τις θεμελιώδεις δυνάμεις, με όλες μας τις δυνάμεις. Σε μια ατέρμονη rat-race.

Kαι πάει στο διάλο - αν ήταν όλα με όσα ασχολούνται να δίνουν άμεσες και πρακτικές λύσεις στο παγκόσμιο χάλι, οκ. Αλλά για πες μου εσύ, το να μετρλησουν την παρουσία του μποζονίου του Χικς, νομίζεις ότι πραγματικά θα δώσει λύσεις στο πρόβλημα του υπερπλυθυσμού, της πείνας, των ναρκωτικών, της εγκληματικότητας, της λειψυδρίας και να σταματήσω εδώ τον κατάλογο ;

...Όχι φίλε, ΔΕΝ είμαι "ενάντια στην πρόοδο".

Κι ούτε κι ο PCharon νομίζω να είναι. Ούτε στενοκέφαλος είμαι. Απλά νομίζω ότι τα πράγματα "δεν είναι σε καλό δρόμο". Σ' αυτόν δηλαδή που ανέκαθεν ήταν. Και "στροφές" δε βλέπουμε. Και δε λέω "κόφτε τα κονδύλια για την έρευνα και κάντε το CERN χοιροστάσιο, να χορτάσει ο κόσμος πυρηνική μπριζόλα". Το να τα κόψεις απλά, σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα πάνε σε στρατούς κτλ. Αλλαγή κατεύθυνσης χρειάζεται. Και το θέμα είναι αυτό να γίνει μέσα από τους επιστημονικούς κύκλους. Γιατί αν περιμένει κανείς από πολιτικούς, σώθηκε.

Αν πάλι νομίζεις ότι το σύστημα "ζούγκλα", και "φυσική επιλογή" (εγώ μποζόνιο, και 'συ

ψοφόνιο) είναι το ορθόν...τί να πω. οκ.

* edit :

Πόσταρε ξανά ο PCharon, και νομίζω ότι τα είπε καλύτερα κι απ' τον εαυτό του, και λιγότερο "φορτισμένα" από 'μένα...

Προσυπογράφω με χέρια καιμε πόδια.

You lost me at hello.....

• Απαντ. 331
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

όλα γινοντε για την ενεργεια (τι ειπα πάλι το άτομο )

και το παραμικρο πράγμα που θα βρούμε θα μας βοηθήσει πολύ

• Super Moderators
Δημοσ.
διαβαστε το ιλλιμοινατη(πεφωτησμενοι)να καταλαβετε

Αν αναφέρεσαι στο μυθιστόρημα του Dan Brown, τι να καταλάβουμε;

Μυθιστόρημα ήταν το Angels & Demons! Όπως μυθιστόρημα (με πάμπολλες ανακρίβειες) είναι και το DaVinci Code...

Εκτός αν πίστεψες ότι το CERN έχει υπερηχητικά jet στη διάθεσή του ή ότι ο Διευθυντής του CERN είναι μπλεγμένος σε συνωμοσίες. :P

• Super Moderators
Δημοσ.
διαβαστε το ιλλιμοινατη(πεφωτησμενοι)να καταλαβετε

μου αρέσει που το έγραψες στα ελληνικά και την μετάφραση στην παρένθεση...

• 1 μήνα μετά...
Δημοσ.

10 σεπτεμβριου ανοιγει (επιτελους)

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 20:14 ----------

επισης ειχαν πει τι έγινε

Δημοσ.

πριν αρκετο καιο

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 20:18 ----------

όλοι στα εγκαίνια

προσωπικα θα ηθελα να παω αλλα δυστιχος δεν μπορώ ....

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...