evabb Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2008 Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2008 Σε αυτό Ήμουνα... α οκ νομισα οτι ησουνα σε κανα γαλλοφωνο
BLISS Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2009 Πηραμε νεα παραταση ζωης αδερφια! Το γιοφυρι του CERN καλα (δεν) κρατεί... CERN: Νέα αναβολή για τον Σεπτέμβριο στην επαναλειτουργία του LHC ΑΠΕ Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2009 02:59 Για τα τέλη Σεπτεμβρίου 2009 αναβλήθηκε ξανά η επαναλειτουργία του γιγαντιαίου επιταχυντή σωματιδίων LHC, ο οποίος υπέστη βλάβη λίγες ημέρες μετά την έναρξη της λειτουργίας του, ανακοίνωσε χθες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN). «Το νέο πρόγραμμα προβλέπει την λειτουργία των πρώτων τμημάτων του LHC στα τέλη Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους με τις συγκρούσεις σωματιδίων να ξεκινούν στα τέλη Οκτωβρίου», τονίζει το CERN στο ανακοινωθέν του. Το Κέντρο αρχικά είχε διαβεβαιώσει πως η επαναλειτουργία του LHC θα ξεκινούσε την άνοιξη, ενώ κατόπιν την ανέβαλε για το καλοκαίρι. + http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/7880223.stm
lefi Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2009 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2009 1) Υποθέτω ότι αστειεύεσαι για την παράταση ζωής. 2)Αυτές οι παρατάσεις μου θέτουν την υποψία ότι είναι πολύ μούφα η δουλειά, τελικά ούτε το μποζόνιο του Higs θα βρούνε ούτε την "εξίσωση του θεού" και θα το μπαλώσουνε με τίποτα ψίχουλα και καλά τέθηκαν οι βάσεις για άλλες έρευνες κ.τ.λ.
BLISS Δημοσ. 17 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2009 ο λαγός και η χελώνα... χμμμ.... Δυσκολότερος ο εντοπισμός του μποζονίου του Χιγκς ΑΠΕ - Τρίτη, 17 Μαρτίου 2009 Το μυστηριώδες μποζόνιο του Χιγκς -το λεγόμενο και «σωματίδιο του Θεού»- που θεωρείται ότι δίνει μάζα σε άλλα σωματίδια της ύλης, είναι πιθανότατα ελαφρύτερο από ό,τι είχαν ελπίσει οι φυσικοί. Κατά συνέπεια, η κούρσα για την ανεύρεσή του (που έχει ουσιαστικά εξελιχθεί σε κόντρα ανάμεσα στον ευρωπαϊκό επιταχυντή του CERN και στον αμερικανικό του Fermilab) θα είναι σημαντικά πιο δύσκολη πλέον, μετά από τα τελευταία αποτελέσματα των πειραμάτων του επιταχυντή Tevatron στο Ιλινόις. Οι επιστήμονες του αμερικανικού επιταχυντή -που αγωνίζονται να προλάβουν τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, όσο το αντίπαλο δέος του CERN παραμένει εκτός λειτουργίας λόγω της γνωστής περυσινής βλάβης- ανακοίνωσαν ότι, σύμφωνα με τις νέες μετρήσεις τους, το μποζόνιο του Χιγκς δεν είναι ένα σχετικά υψηλής μάζας σωματίδιο. Συνεπώς αποκλείστηκε μια σημαντική και πιο εύκολη περιοχή έρευνας και τώρα οι προσπάθειες εντοπισμού πρέπει να επικεντρωθούν στη δυσκολότερη περιοχή χαμηλότερης μάζας, η οποία προκύπτει από τις συνεχείς συγκρούσεις σωματιδίων στο εσωτερικό του επιταχυντή Tevatron του Fermilab, που ανήκει στο υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και παράγει δέκα εκατομμύρια συγκρούσεις σωματιδίων ανά δευτερόλεπτο. Αυτό σημαίνει ότι οι φυσικοί του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων του CERN στη Γενεύη (που έχει προγραμματιστεί να συγκρούει σωματίδια με ενέργεια πενταπλάσιας ισχύος σε σχέση με τον αμερικανικό επιταχυντή) δεν θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν άμεσα το συγκριτικό πλεονέκτημά τους και να σημειώσουν μια γρήγορη επιτυχία, όταν ξαναλειτουργήσει ο ευρωπαϊκός επιταχυντής, μάλλον το φθινόπωρο. Ο επιταχυντής του CERN, όταν «πιάσει δουλειά», εκτιμάται ότι γρήγορα θα προλάβει τον Tevatron και θα τον ξεπεράσει σε όγκο πειραματικών μετρήσεων, έχοντας καλύτερες πιθανότητες να βρει το μποζόνιο.
MixalisX Δημοσ. 18 Μαρτίου 2009 Μέλος Δημοσ. 18 Μαρτίου 2009 αντε να το βρούν το ριμάδι επιτέλους να κοιμηθούμε ήσιχα τα βράδια και να πέσει κανένα φράγκο σε ποιό χρειρόπιαστη ερευνα...
washcloud Δημοσ. 18 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 18 Μαρτίου 2009 χα, ναι, θα το βρουν και θα σταματήσουν... Σα να λέμε, βρήκαν ουράνιο 238 (πόσο σκατά είναι τεσπα) τον περασμένο αιώνα, και τους έφυγε η κάψα... Και το μποζόνιο, όλο και σε κανέναν μπόζο θα ψάξουν να το χώσουν...
PCharon Δημοσ. 18 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 18 Μαρτίου 2009 Είχα μια θετική άποψη μέχρι τώρα για την έρευνα στον τομέα αυτό της πυρηνικής Φυσικής (έλεγα "επιστήμη είναι, ας ξοδέψουν το κατιτίς"), αλλά με κάτι τέτοια που διαβάζω νομίζω πως πρόκειται για κοροϊδίσια λεφτά σε μια δύσκολη εποχή για όλους στον πλανήτη που οι επιστήμονες θα έπρεπε να στρέφουν το βλέμμα τους αλλού. Τί τους εμποδίζει να επινοήσουν με "υπολογισμούς" ένα τρεχαγυρευόνιο για να πάρουν την επόμενη επιδότηση...
nickarmy Δημοσ. 18 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 18 Μαρτίου 2009 πεύτουν πολλά κονδίλια απο το στρατό .... γιατι την τεχνολογια την εκμεταλεύεται αυτός πρώτα και μιλάω για τον αμερικανικο επιταχιντη δεν ξέρω αν υσχίει και εδώ
tmjuju Δημοσ. 18 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 18 Μαρτίου 2009 Μα τι κάθεστε και λέτε? Να κόψουμε την έρευνα στον τομέα αυτό? Γιατί? Μήπως να κόψουμε και την έρευνα σε άλλους τομείς? Είχα μια θετική άποψη μέχρι τώρα για την έρευνα στον τομέα αυτό της πυρηνικής Φυσικής (έλεγα "επιστήμη είναι, ας ξοδέψουν το κατιτίς"), αλλά με κάτι τέτοια που διαβάζω νομίζω πως πρόκειται για κοροϊδίσια λεφτά σε μια δύσκολη εποχή για όλους στον πλανήτη που οι επιστήμονες θα έπρεπε να στρέφουν το βλέμμα τους αλλού. Τί τους εμποδίζει να επινοήσουν με "υπολογισμούς" ένα τρεχαγυρευόνιο για να πάρουν την επόμενη επιδότηση... Τωρα τι να πώ… βάζεις στο ίδιο σακί την διεθνή επιστημονική κοινότητα και τα τηλεπαράθυρα της Ελλάδας…
frenzy Δημοσ. 18 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 18 Μαρτίου 2009 Και το μποζόνιο, όλο και σε κανέναν μπόζο θα ψάξουν να το χώσουν... Τί τους εμποδίζει να επινοήσουν με "υπολογισμούς" ένα τρεχαγυρευόνιο για να πάρουν την επόμενη επιδότηση... πεύτουν πολλά κονδίλια απο το στρατό .... γιατι την τεχνολογια την εκμεταλεύεται αυτός πρώτα Tι συζητούν ένας σταρχιδιστής, ένας καχύποπτος κι ένας παρανοϊκός? CERN:p
PCharon Δημοσ. 18 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 18 Μαρτίου 2009 Τωρα τι να πώ… βάζεις στο ίδιο σακί την διεθνή επιστημονική κοινότητα και τα τηλεπαράθυρα της Ελλάδας… αστοχία α) αναφέρομαι στο εγχείρημα "CERN" και να σημειώσω πως από μικρός είμαι λάτρης της θεωρητικής Φυσικής (αν δεις τη βιβλιοθήκη μου θα καταλάβεις) αστοχία β) έχω να ανοίξω τηλεόραση πάνω από 10 ημέρες (τουλάχιστον γιατί έχω χάσει το λογαριασμό) και δεν έχω ιδέα σε τί αναφέρεσαι Συνεπώς οι ταμπέλες και οι εξυπνάδες επιστρέφονται. Τα ρέστα από το περίπτερο.
tmjuju Δημοσ. 18 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 18 Μαρτίου 2009 Είχα μια θετική άποψη μέχρι τώρα για την έρευνα στον τομέα αυτό της πυρηνικής Φυσικής (έλεγα "επιστήμη είναι, ας ξοδέψουν το κατιτίς"), αλλά με κάτι τέτοια που διαβάζω νομίζω πως πρόκειται για κοροϊδίσια λεφτά σε μια δύσκολη εποχή για όλους στον πλανήτη που οι επιστήμονες θα έπρεπε να στρέφουν το βλέμμα τους αλλού. Τί τους εμποδίζει να επινοήσουν με "υπολογισμούς" ένα τρεχαγυρευόνιο για να πάρουν την επόμενη επιδότηση... Αστοχία πρώτη το ονομάζεις απλά ‘έρευνα στον τομέα αυτό της πυρηνικής Φυσικής’ Αστοχία δεύτερη ‘που οι επιστήμονες θα έπρεπε να στρέφουν το βλέμμα τους άλλου’ – σε στιγμές οικονομικής κρίσης πολλοί λένε ότι η έρευνα ή επιστήμη και η παιδία είναι οι καλύτερες εγγυήσεις για το μέλλον. Ο επιταχυντής καλώς κακώς χρειάζετε για να εμβαθύνουμε σε αυτό τον τομέα. Αστοχία Τρίτη ‘Τί τους εμποδίζει να επινοήσουν με "υπολογισμούς" ένα τρεχαγυρευόνιο για να πάρουν την επόμενη επιδότηση..’ Τα Science, Nature τα ειδικά journals, και μια σειρά επιστιμώνων που το πνεύμα τους δεν υποτάσετε από κανέναν. αστοχία α) αναφέρομαι στο εγχείρημα "CERN" και να σημειώσω πως από μικρός είμαι λάτρης της θεωρητικής Φυσικής (αν δεις τη βιβλιοθήκη μου θα καταλάβεις)αστοχία β) έχω να ανοίξω τηλεόραση πάνω από 10 ημέρες (τουλάχιστον γιατί έχω χάσει το λογαριασμό) και δεν έχω ιδέα σε τί αναφέρεσαι Συνεπώς οι ταμπέλες και οι εξυπνάδες επιστρέφονται. Τα ρέστα από το περίπτερο. Χαίρομαι για όσα αναφέρεις στο post αυτό. Το προηγούμενο Post σου πιστεύω ότι θα συμφωνήσεις ότι ήταν τουλάχιστο ανακριβές και πρόχειρα γραμμένα… λογικό να αντιδράσω εγώ ή όποιος άλλος με αυτό τον τρόπο. Πιστεύω θα συμφωνείς. Όσο για την επίθεση στο CERN … αρκούμε στο WWW … Βλέπεις είναι πολλά ακόμα που γίνονται στο CERN… Ας τα αφήσουμε όλα αυτά και ας ανοίξουμε ένα θέμα για κάνα καλό βιβλιαράκι θεωρητικής φυσικής. Ένα από τα αγαπημένα μου ήταν κάποτε το ‘Ρήξη – η κούρσα της υπεραγωγιμότητας’.
PCharon Δημοσ. 18 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 18 Μαρτίου 2009 Εννοώ πως δεν είναι κακό να αναβάλλουμε/καθυστερήσουμε για λίγο την έρευνα σε κάποια πεδία. Βεβαίως και πρέπει να ερευνάμε και να ανακαλύπτουμε όσα περνάνε από το χέρι μας, αλλά δεν υπάρχει λόγος να βιαζόμαστε να ανακαλύψουμε αν τα μαθηματικά του τετραδίου μας αντιστοιχούν σε κάποια πραγματικότητα. Επίσης πάντα ήμουν της άποψης πως η επιστήμη πρέπει να ωφελεί τον άνθρωπο (ανθρωποκεντρική λέγεται αυτό ? τέλος πάντων) και από τη στιγμή που δε λύσαμε όλα μας τα προβλήματα πάνω στη Γη και δεν υπάρχει πλεόνασμα ας είμαστε λίγο συνετοί. Δε λέω, θα εντυπωσιαζόμουν πάρα πολύ αν έλυναν κάποιες απορίες ακόμα χάρη σε δαύτο (είναι που λέμε: "ελπίζω να προλάβω να το δω πριν πεθάνω") αλλά ειλικρινά από ένα σημείο και μετά νιώθω πως γίνεται κάπως ανούσιο. Επίσης η φράση "η κούρσα για την ανεύρεσή του που έχει ουσιαστικά εξελιχθεί σε κόντρα ανάμεσα στον ευρωπαϊκό επιταχυντή του CERN και στον αμερικανικό του Fermilab" μου φαντάζει ως "τα παιδία παίζει ή κάτι τέτοιο" αν και μάλλον πρόκειται περί υπόθεσης του γράφοντος του άρθρου. Τα βιβλία τα παράτησα γύρω στα 19-20 χρόνια μου (ξεκίνησα από 14) διότι είχα καταστρέψει τα μάτια μου (κακή συνήθεια το διάβασμα ξάπλα με λιγοστό φως) κι εξάλλου δεν έγινα Φυσικός. Τελευταία με είχε μαγέψει η θεωρία των υπερχορδών, αλλά το βρήκα κακή ιδέα να αρχίσω το κάψιμο πάλι.
Mesqal Δημοσ. 18 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 18 Μαρτίου 2009 Tι συζητούν ένας σταρχιδιστής, ένας καχύποπτος κι ένας παρανοϊκός?CERN:p Έλιωσααα
washcloud Δημοσ. 18 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 18 Μαρτίου 2009 Tι συζητούν[...] καλό, να το βάλεις και στο θρεντ με τ' ανέκδοτα ...on 2nd thought...ασ' το. Μόνο εδώ έχει αξία Μα τι κάθεστε και λέτε?Να κόψουμε την έρευνα στον τομέα αυτό? Γιατί? Μήπως να κόψουμε και την έρευνα σε άλλους τομείς? Τωρα τι να πώ… βάζεις στο ίδιο σακί την διεθνή επιστημονική κοινότητα και τα τηλεπαράθυρα της Ελλάδας… Aπό κι ως που βρε φίλος, είπε ο άλλος φίλος, "ό,τι μάθαμε-μάθαμε...αράχτε τώρα" ; Κατ' αρχάς η γνώμη του δε νομίζω να πηγαίνει ούτε πιο μακρυά από μια "γενική οπτική" πάνω στο επίπεδο/κατεύθυνση της έρευνας παγκοσμίως (σαφώς επικεντρωμένη δε σε ότι συμβαίνει κάτω απ' τους ελβετικούς αγρούς), ούτε λέει κάτι το οποίο είναι καινό δαιμόνιο στους επιστημονικούς κόλπους τους ίδιους... Αν εσείς στην οικογένειά σου αντιμετωπίζετε καταστάσεις όπως δημεύσεις, αγωγές, εξώσεις κι άλλα παρεμφερή, θα πας και θα τσιμπήσεις το νέο i-phone για παράδειγμα; Αν είναι ότι χρειάζεσαι κινητό, δε θα πας να χτυπήσεις ένα μεταχειρισμένο, για μια χούφτα δολλάρια ; Κι όμως φαίνεται πως "ο κόσμος" δεν πάει και τόσο καλά. Οικονομικές κρίσεις που λέει κι ο PCharon, εδώ και 10ετίες διάφοροι κρούουν διάφορες καμπάνες για περιβάλλοντα, για σταθερή εξάντληση των φυσικών πόρων, και δε νομίζω να υπάρχει σε κανέναν η αίσθηση ότι γενικά η κατεύθυνση της έρευνας σε παγκόσμιο επίπεδο έχει ρίξει το μεγαλύτερο βάρος στο πώς θα βγει ο πλανήτης από τα σκατά που φαίνεται να κολυμπάει... Αντίθετα νομίζω ότι η κυρίαρχη αίσθηση είναι πως ο καπιταλισμός και η καταναλωτικότητα (somehow αυτά πάνε μαζί βέβαια...), σε κάθε έννοια, γενικά δηλαδή σαν ένας παγκόσμιος "αιθέρας", έχει καταπιεί και ορίζει τα πάντα, αρχίζοντας από κίνητρα, και φτάνοντας στην καθημερινότητα μέχρι και απομακρυσμένων από αστικά κέντρα κοινοτήτων στον κόσμο. Το ίδιο "αχόρταγο" πνεύμα νομίζω επικρατεί κι όσον αφορά την "έρευνα". Η "ελεύθερη αγορά" δηλαδή είναι παρούσα και δρούσα και εκεί. Και μη μου πεις πως τα περί "επιδοτήσεων" που ανέφερε ο PCharon, είναι φαντασιοπληξίες. Ούτε ότι τα κίνητρα καταστάσεων όπως πχ "η κατάκτηση του διαστήματος" είναι ορμώμενα από τόσο σοφά και αγνά κίνητρα. Γυρνάμε βέβαια μισό αιώνα πίσω, αλλά για θυμίσου πχ τί σήμαινε η "πρωτιά" στο να βάλουν ανθρώπους σε τροχιά, και να πατήσουν και στη Σελήνη : Πολιτικά κίνητρα, από μικρο-πολιτικά έως μεγαλύτερης έκτασης, στρατιωτικής επίσης φύσεως κτλ... Ναι, οκ, δεν είναι τα πράγματα ακριβώς όπως ήταν τότε στον παγκόσμιο χάρτη, από ΚΑΘΕ άποψη, αλλά το θέμα είναι νομίζω τί κυριαρχεί από "πίσω" : Κι από πίσω αυτό που φαίνεται να κυριαρχεί είναι το ότι καθόμαστε στο δεντράκι μας κι ασχολιόμαστε μ' αυτό, δε πα να κάνει ότι θέλει ο άλλος με το δικό του, τί με κόφτει - αλλά αν μια μέρα χαθεί το δάσος, όλοι θα έχουν πρόβλημα. Κάποτε διάβαζα "στέλνετε πυραύλους στη Σελήνη, και τα παιδιά στην Αφρική πεθαίνουν!", και μου την έδινε. "Ε δε μπορεί να μένει η έρευνα πίσω όμως...και παιδιά πάντα κάπου θα πεθαίνουν, και τί σχέση έχουν Ρώσοι κι Αμερικάνοι με το ότι οι Αφρικάνοι έιναι ανήμποροι...". ...Έλα όμως που έχει σχέση... Έλα που "χωρίς Αφρικάνους", Αμερικάνοι και Ρώσοι δε θα ήταν ακριβώς αυτό που είναι... Ειδικά οι πρώτοι. Μη το αναλύσω έδω όμως - δε χρειάζεται, και νομίζω μερικά πράγματα είναι αν όχι αυτο-νόητα, είναι τουλάχιστον ευκολο-νόητα. ...Πώς λοιπόν θα προχωρήσουμε, "σε πιό δίκαιες κοινωνίες", σε λιγότερη παγκόσμια εκμετάλλευση πείνα και αγωνία, αν το πνεύμα είναι "γενικώς" "να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε" ; Πχ στην έρευνα. Άντε να ενοποιήσουμε πειραματικά τις θεμελιώδεις δυνάμεις, με όλες μας τις δυνάμεις. Σε μια ατέρμονη rat-race. Kαι πάει στο διάλο - αν ήταν όλα με όσα ασχολούνται να δίνουν άμεσες και πρακτικές λύσεις στο παγκόσμιο χάλι, οκ. Αλλά για πες μου εσύ, το να μετρήσουν την παρουσία του μποζονίου του Χικς, νομίζεις ότι πραγματικά θα δώσει λύσεις στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού, της πείνας, των ναρκωτικών, της εγκληματικότητας, της λειψυδρίας και να σταματήσω εδώ τον κατάλογο ; ...Όχι φίλε, ΔΕΝ είμαι "ενάντια στην πρόοδο". Κι ούτε κι ο PCharon νομίζω να είναι. Ούτε στενοκέφαλος είμαι. Απλά νομίζω ότι τα πράγματα "δεν είναι σε καλό δρόμο". Σ' αυτόν δηλαδή που ανέκαθεν ήταν. Και "στροφές" δε βλέπουμε. Και δε λέω "κόφτε τα κονδύλια για την έρευνα και κάντε το CERN χοιροστάσιο, να χορτάσει ο κόσμος πυρηνική μπριζόλα". Το να τα κόψεις απλά, σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα πάνε σε στρατούς κτλ. Αλλαγή κατεύθυνσης χρειάζεται. Και το θέμα είναι αυτό να γίνει μέσα από τους επιστημονικούς κύκλους. Γιατί αν περιμένει κανείς από πολιτικούς, σώθηκε. Αν πάλι νομίζεις ότι το σύστημα "ζούγκλα", και "φυσική επιλογή" (εγώ μποζόνιο, και 'συ ψοφόνιο) είναι το ορθόν...τί να πω. οκ. * edit : Πόσταρε ξανά ο PCharon, και νομίζω ότι τα είπε καλύτερα κι απ' τον εαυτό του, και λιγότερο "φορτισμένα" από 'μένα... Προσυπογράφω με χέρια και με πόδια.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.