Προς το περιεχόμενο

Σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης

paredwse

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αφού μου λύσατε4 και την απορία με τον αυνανισμό, μπορούμε να επιστρέψουμε στο αρχικό θέμα, τοΣύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης.

Που έχω και σε αυτό μία απορία: Τα δικαίωμα που απορρέουν από αυτό, διαφέρουν κάπου στα δικαιώματα που απορρέουν από το γάμο;

Ας απαντήσει κάποιος που να έχει σχέσει με το αντικείμενο

Εντιτ: Πριν απαντήσεις σε πολλαπλά ποστς πάτα αυτό: multiquote_off.gif

• Απαντ. 618
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
Ωχου, βρε jim. Δεν περιστρέφεται γύρω απο σένα το thread. Σε άλλον πήγαινε η απάντηση...

Παρεμπιπτόντως... Μάθε να χρησιμοποιείς το multiquote.

...πως??? ....

Δημοσ.

...πως??? ....

Εντιτ: Πριν απαντήσεις σε πολλαπλά ποστς πάτα αυτό: multiquote_off.gif και στο τελευταίο μήνυμα που σε απασχολεί πάτα το "Παράθεση" και όλα θα γίνουν μόνα τους

Δημοσ.
Λέγεται βούληση των πολλών, ή αλλιώς δημοκρατία. Όσο είναι στο κρεβάτι τους ας κάνουν ότι θέλουν, έξω από την πόρτα όμω πρέπει να περάσουν από την κοινωνική πραγματικότητα. Δες και την υπογραφή μου για περαιτέρω σχετικά με την αντίληψη κάποιων.

Όταν το 99% των Ελλήνων είναι Χριστιανοί τότε δεν ενοχλεί και πολύ η εκκλησία στη γωνία. Όταν χτίστηκαν έτσι ήταν. Σήμερα ίσως και να έχεις δίκιο, αλλά ουσιαστικά αυτό που προτείνεις είναι γκρέμισμα. Δεν έχεις και πολύ άδικο, ειδικά για περιοχές που χρειάζονται πράσινο

Η βούληση των πολλών όμως δεν έχει το δικαίωμα να καταπατά τα δικαιώματα των λίγων...προφανώς η γραμμή εδώ είναι πολύ λεπτή μιας και όλες οι εκάστοτες κοινωνικές ομάδες πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις για να εξασφαλίζεται μια αρμονική συνύπαρξη στα πλαίσια του κοινωνικού συνόλου. Στο συγκεκριμένο θέμα εμένα δεν θεωρώ ότι πρέπει να θεωρούμε ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων στο δρόμο κάτι κατακριτέο, δεδομένου ότι αν αρχίσουμε τέτοιες κρίσεις μπαίνουμε σε μια πολύ δύσκολη συλλογιστική θα πρέπει να απαγορεύουμε ότι δεν αρέσει στον καθένα. Είναι καθαρά θέμα αυταρχικότητας του καθενός. Σήμερα είδα στο δρόμο μια γυναίκα με μπούργκα, πράγμα που στο Μόναχο μου χτύπησε ομολογουμένως άσχημα, αλλά δεν θα σκεφτόμουνα ποτέ να της το απαγορεύσω. Παρόλα αυτά για να μην ξεφύγουμε, εγώ δεν θεωρώ το σύμφωνο τίποτα κακό ίσα ίσα είναι απαραίτητο να υπάρχει μιας και κάποιοι μπορεί να μη θέλουν να παντρευτούν. Και μην κολλάτε στους ομοφυλόφιλους, υπάρχει κόσμος που απλώς δεν πιστεύει και δεν νιώθει την ανάγκη να επικυρώσει τη σχέση του από καμία θεία εξουσία. Ένα σωστό κράτος πρέπει να φροντίζει όλους τους πολίτες του. Όχι μόνο την πλειοψηφία.

Και φυσικά δεν προτείνω να αρχίσουμε να γκρεμίζουμε εκκλησίες. Αλλά όταν ο μακαριστός, κατά τα αλλά γελοίος Χριστόδουλος, ήθελε να ξηλώσει τα δάση στον Καρέα για να φτιάξει συνοδικό μέγαρο ή αντί να τα σκάσει από τα όχι λίγα λεφτά της εκκλησίας για να κάνει πάρκο τη Λεωφώρο και τα προσφυγικά, ήθελε να τα πάρει για να φτιάξει νεο μητροπολιτικό νάο, δεν μπορώ παρά να εκνευριστώ.

Και φυσικά η Ελλάδα δεν είναι πια 99% ορθόδοξη...μόνο οι μετανάστες όλων των ειδών είναι σχεδόν 15%...

• Moderators
Δημοσ.
Παρόλα αυτά για να μην ξεφύγουμε, εγώ δεν θεωρώ το σύμφωνο τίποτα κακό ίσα ίσα είναι απαραίτητο να υπάρχει μιας και κάποιοι μπορεί να μη θέλουν να παντρευτούν.

Δεν θέλουν να παντρευτούν, αλλά είναι πρόθυμοι να μπουν στη διαδικασία με τον συμβολαιογράφο και το σύμφωνο. Ωραία, ποιοι είναι αυτοί;

Και μην κολλάτε στους ομοφυλόφιλους, υπάρχει κόσμος που απλώς δεν πιστεύει και δεν νιώθει την ανάγκη να επικυρώσει τη σχέση του από καμία θεία εξουσία. Ένα σωστό κράτος πρέπει να φροντίζει όλους τους πολίτες του. Όχι μόνο την πλειοψηφία.

Και ο πολιτικός γάμος γίνεται για να.... ;

Δημοσ.
Δεν θέλουν να παντρευτούν, αλλά είναι πρόθυμοι να μπουν στη διαδικασία με τον συμβολαιογράφο και το σύμφωνο. Ωραία, ποιοι είναι αυτοί;

Εγώ :-) Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει να παντρευτώ, αν και αν ήθελε η γυναίκα μου όταν έρθει η ώρα θα συμβιβαζόμουν.

Και ο πολιτικός γάμος γίνεται για να.... ;

Δεν έχω ιδέα πια ακριβώς είναι η διαφορά, εδώ μας χρειάζεται δικηγόρος, όχι μηχανικός :-) Πάντως η διαφωνία στο thread δεν νομίζω ότι είναι η πιθανή αλληλεπικάλυψη μεταξύ των 2 εννοίων...

• Moderators
Δημοσ.

Δεν έχω ιδέα πια ακριβώς είναι η διαφορά, εδώ μας χρειάζεται δικηγόρος, όχι μηχανικός :-) Πάντως η διαφωνία στο thread δεν νομίζω ότι είναι η πιθανή αλληλεπικάλυψη μεταξύ των 2 εννοίων...

Σωστά. Εγώ (ως μηχανικός) δεν είπα ότι έχω απαντήσεις. Μόνο εκτιμήσεις μπορώ να κάνω από τα όσα έχω διαβάσει σχετικά.

Άσχετα με την τρέχουσα διαφωνία στο thread (πάλι εκτίμηση μου -έχουμε βγει εκτός θέματος) για μένα η απορία μου είναι στην αξία του συμφώνου ως κάτι αναγκαίο στην κοινωνία μας (η εκτίμηση μου ως τωρα παραμένει ότι είναι αχρείαστο). Κάποιο κενό δεν πρέπει να καλύπτει;

• Super Moderators
Δημοσ.
Σωστά. Εγώ (ως μηχανικός) δεν είπα ότι έχω απαντήσεις. Μόνο εκτιμήσεις μπορώ να κάνω από τα όσα έχω διαβάσει σχετικά.

Άσχετα με την τρέχουσα διαφωνία στο thread (πάλι εκτίμηση μου -έχουμε βγει εκτός θέματος) για μένα η απορία μου είναι στην αξία του συμφώνου ως κάτι αναγκαίο στην κοινωνία μας (η εκτίμηση μου ως τωρα παραμένει ότι είναι αχρείαστο). Κάποιο κενό δεν πρέπει να καλύπτει;

Υποθέτω πως καλύπτει το κενό όσων ζουν μαζί και επιθυμούν να έχουν κοινά κληρονομικά δικαιώματα, χωρίς να έχουν παντρευτεί με θρησκευτικό ή πολιτικό γάμο.

Υπάρχουν περιπτώσεις που 2 άτομα (ανεξαρτήτως φύλλου) ζούσαν μαζί μια ζωή χωρίς γάμο κλπ και όταν ο ένας πέθανε, βρέθηκε ο σύντροφος ξεκρέμαστος και από την άλλη εμφανίστηκαν συγγενείς που μέχρι τότε αδιαφορούσαν για το αν ζούσε γενικότερα και διεκδικούσαν την περιουσία. Αυτό είναι λίγο άδικο νομίζω!

B)

Δημοσ.
Υποθέτω πως καλύπτει το κενό όσων ζουν μαζί και επιθυμούν να έχουν κοινά κληρονομικά δικαιώματα, χωρίς να έχουν παντρευτεί με θρησκευτικό ή πολιτικό γάμο.

Υπάρχουν περιπτώσεις που 2 άτομα (ανεξαρτήτως φύλλου) ζούσαν μαζί μια ζωή χωρίς γάμο κλπ και όταν ο ένας πέθανε, βρέθηκε ο σύντροφος ξεκρέμαστος και από την άλλη εμφανίστηκαν συγγενείς που μέχρι τότε αδιαφορούσαν για το αν ζούσε γενικότερα και διεκδικούσαν την περιουσία. Αυτό είναι λίγο άδικο νομίζω!

B)

Σε εποχές όπου όλα έχουν εκμηδενιστεί , ο πυρήνας της κοινωνίας , που είναι η οικογένεια, πρέπει να προστατευτεί. Αλλιώς σε 20 χρόνια θα καταλλήξουμε σε one parent per child καταστάσεις. Είναι αυτονόητο πως στα οποιαδήποτε μέτρα εφαρμοστούν, πάντα θα υπάρχει κάποιος που μπορεί να αδικηθεί. Είναι στο χέρι του νομοθέτη να προστατέψει και αυτούς. Τώρα για τα κληρονομικά δικαιώματα, ας προσέχανε να είχανε. Ο νόμος έχει τρόπους προστασίας, όπως μέσω διαθήκης. Δε θα κάτσουμε να φέρουμε τα πάνω κάτω για να προστατευτεί ο απρόσεκτος. Τέλος, στον Καναδά, αν κάποιοι συζούν, χωρίς χαρτιά, μετά από χρόνια υπάρχει νομιμη μοίρα στα κεκτημένα και των δύο. Όπως βλέπουμε υπάρχουν και light τρόποι να καλήψουν τους πάντες. Τώρα να κάποιος θέλει να κληροδοτήσει gay, έχοντας ήδη περάσει μια ζωή στη πρόληψη/αποφυγή, τότε θα ήταν πολύ χαζο να ξεχνούσε τη διαθήκη!!

Δημοσ.

@Paredwse

Μπορείς να μου εξηγήσεις σε παρακαλώ τι ακριβώς εννοούν τα παρακάτω?

Άρθρο 6 - Περιουσιακές σχέσεις

Στο συμβολαιογραφικό έγγραφο, με το οποίο συστήνεται το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, μπορεί να ρυθμίζονται οι περιουσιακές σχέσεις των προσώπων και ιδίως η τύχη των περιουσιακών στοιχείων που θα αποκτηθούν από τον έναν ή από τον άλλον κατά τη διάρκεια του συμφώνου (αποκτήματα). Αν δεν υπάρχει συμφωνία για τα αποκτήματα, το κάθε μέρος έχει, μετά τη λύση του συμφώνου, αξίωση κατά του άλλου για ό,τι αυτό απέκτησε με τη δική του συμβολή. Η αξίωση αυτή δεν γεννάται στο πρόσωπο των κληρονόμων του δικαιούχου, ούτε κληρονομείται από αυτούς, στρέφεται όμως κατά των κληρονόμων του υποχρέου. Η αξίωση παραγράφεται δύο έτη μετά τη λύση του συμφώνου.

Άρθρο 7 - Διατροφή μετά τη λύση

1. Στο συμβολαιογραφικό έγγραφο, με το οποίο καταρτίζεται το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, μπορεί να περιέχεται συμφωνία με την οποία αναλαμβάνεται, είτε από το ένα ή το άλλο μέρος, είτε και αμοιβαίως, υποχρέωση διατροφής αποκλειστικά και μόνο για την περίπτωση κατά την οποία, μετά τη λύση του συμφώνου με συμφωνία ή μονομερή δήλωση, θα υπάρχει αδυναμία αυτοδιατροφής. Η υποχρέωση αυτή δεν βαρύνει τους κληρονόμους του υποχρέου.

2. Με την επιφύλαξη των παραγράφων 3 και 4, η συμβατική αυτή υποχρέωση προηγείται της εκ του νόμου υποχρέωσης διατροφής άλλων προσώπων απέναντι στο δικαιούχο, που βρίσκεται σε αδυναμία, μετά τη λύση του συμφώνου, να διατρέφει τον εαυτό του με τις δικές του δυνάμεις.

3. Ο υπόχρεος συμβατικής διατροφής μετά τη λύση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης δεν μπορεί να επικαλεσθεί την υποχρέωσή του αυτή, όταν βαρύνεται με υποχρέωση διατροφής συζύγου ή ανήλικων τέκνων του.

4. Ο δικαιούχος διατροφής από το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης συμπορεύεται, ως προς το δικαίωμα διατροφής, με τον διαζευγμένο σύζυγο του υποχρέου.

Επειδή τα νομικά θέλουν καθαρό μυαλό και τώρα τελευταία δεν έχω κάτι τέτοιο στο οπλοστάσιο.

Βασικά οι απορίες μου έχουν να κάνουν με το αν υπάρχει δυνατότητα να ορίζεται καθαρά και ρητά οτι δε παίζει διατροφή. Και κυρίως σε περίπτωση που δεν υπάρχει καμμία αναφορά τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά την διατροφή και την περιουσία (που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια της συμβίωσης)?

Ευχαριστώ.

• Super Moderators
Δημοσ.
@Paredwse

Μπορείς να μου εξηγήσεις σε παρακαλώ τι ακριβώς εννοούν τα παρακάτω?

[...]

Βασικά οι απορίες μου έχουν να κάνουν με το αν υπάρχει δυνατότητα να ορίζεται καθαρά και ρητά οτι δε παίζει διατροφή. Και κυρίως σε περίπτωση που δεν υπάρχει καμμία αναφορά τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά την διατροφή και την περιουσία (που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια της συμβίωσης)?

Ευχαριστώ.

Ευχαρίστως να προσπαθήσω να απαντήσω.

1. Υπάρχει δυνατότητα να προβλέπεται διατροφή (άρθρο 7 παρ. 1). Συνεπώς υπάρχει και δυνατότητα να μην προβλέπεται τίποτα όσον αφορά τη διατροφή.

(κατά τη γνώμη μου εδώ θα έπρεπε να ορίζεται τι ισχύει και αν δεν προβλέπεται τίποτα αναφορικά με τη διατροφή)

2. Όσον αφορά την περιουσία που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια της συμβίωσης "αν δεν υπάρχει συμφωνία για τα αποκτήματα, το κάθε μέρος έχει, μετά τη λύση του συμφώνου, αξίωση κατά του άλλου για ό,τι αυτό απέκτησε με τη δική του συμβολή."

Δημοσ.

Αν και λίγο off topic, μιας και πιάσαμε τα περουσιακά, θα ήθελα να ρωτήσω κάτι τους νομικούς της παρέας για να μπορέσω και να συγκρίνω

1) Σε ένα γάμο χωρίς παιδιά, αν η γυναίκα μου θέλει να με χωρίσει, μπορεί να αξιώσει κάτι από εμένα, εκτός από τα κοινά αποκτηθέντα? Εννοώ γονικές παροχές και τέτοια.

2)Αν εγώ θέλω να χωρίσω και δεν έχουμε παιδιά, έχει αξίωση σε γονικές παροχές ή μόνο σε ότι φτιάξαμε μαζί?

Θεωρείστε ότι η γονική παροχή δεν έχει γίνει ακόμα, δηλάδή θα γίνει μετά το γάμο!

Δημοσ.

ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΓΟΡΑΚΙΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΙΠΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΛΑΡΩΣΕΤΕ ΛΙΓΑΚΙ ΑΛΛΑ... ΑΠ' ΟΤΙ ΒΛΕΠΩ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΧΑΛΑΕΙ. ;)

Δημοσ.
ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΓΟΡΑΚΙΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΙΠΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΛΑΡΩΣΕΤΕ ΛΙΓΑΚΙ ΑΛΛΑ... ΑΠ' ΟΤΙ ΒΛΕΠΩ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΧΑΛΑΕΙ. ;)

Ε ναι κοπέλα μου, όταν η μέση ελληνίδα κοιτάει πως θα τα βρει όλα έτοιμα και να σταματήσει και τη δουλειά μετά από 10 χρόνια, ΄λογικό είναι να προσέχουμε λιγάκι!!!!

Δημοσ.
Ε ναι κοπέλα μου, όταν η μέση ελληνίδα κοιτάει πως θα τα βρει όλα έτοιμα και να σταματήσει και τη δουλειά μετά από 10 χρόνια, ΄λογικό είναι να προσέχουμε λιγάκι!!!!

Η ΜΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ''ΝΑ ΔΕΣΕΙ ΤΟ ΓΑΙΔΑΡΟ ΤΗΣ'' ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΚΑΝΕΙ ΓΑΜΟ ΜΕ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΜΕ ΚΟΥΜΠΑΡΟ (ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΚΑΤΑΛΗΞΙΑ). ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΑΝΩ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΟΡΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΟΠΟΥ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΝΕ ..ΝΥΦΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΥΦΕΤΑ...ΑΝ ΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΕΙΣ. ΟΚ?

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...