Προς το περιεχόμενο

PCI 2.2 card σε PCI 2.1 slot ;

washcloud

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πρόκειται για combo PCI PATA/SATA controller card.

Eίχα την εντύπωση ότι απλά δεν θα αναγνωριστεί.

Αναγνωρίζεται από το λειτουργικό.

'Οχι όμως και από το BIOS ; !

Διότι δεν βλέπω ούτε το "posting" του δικού της να κάνει, ούτε να μπορεί να ξεκινήσει λειτουργικό από 'κει.

Παίζει αυτή η διαφορά στα specs, να είναι λόγος να μην τη "βλέπει" το BIOS της μητρικής ;

• Moderators
Δημοσ.

Nαι, μου εχει τυχει αυτο. Απλα δε λειτουργει.

(για αναγνωριση στο BIOS δε ξερω).

Αλλα ποσο παλιο πια ειναι το συστημα για να εχει PCI 2.1??

Δημοσ.

Άρα, το πρόβλημα πιθανόν να μην είναι καθαρά PCI 2.2 VS PCI 2.1 slot, αλλά γενικώς παλαιού και περιορισμένων δυνατοτήτων Motherboard BIOS που δε σου δίνει δυνατότητα να εκκινήσεις από μη-onboard συσκευές...

Δημοσ.

Το σύστημα, "φαίνεται" στο avatar μου, GeorgeMan :o

Αλλά δεν είπα ότι δεν λειτουργεί. Στα win (xp pro sp2) φαίνεται κανονικότατα. Και IDE δίσκοι επάνω. Όταν κάνει post το BIOS της μητρικής όμως, δεν βλέπω να "ποστάρει" και η controller card. Ενώ 2 άλλες που έχω (χωρίς να είχα ποτέ πουθενά δει γι' αυτές specs για 2.2 PCI ) , "ποστάρουν" κανονικά, βλέπω τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες, και φυσικά ξεκινάω και λειτουργικό από αυτές. Αυτή όμως, που αναφέρει PCI 2.2 specification, ...γιοκ. Δε φαίνεται πουθενά, παρά μόνο στα windows. Windows που φυσικά δεν ξεκινάνε από αυτήν. Γιατί όταν μαπίνει πάνω της δίσκος με windows, δεν "υπάρχει" για το pc.

Eπειδή λοιπόν δεν ξέρω, ρωτώ εάν, εφ' όσον υπάρχει η δεδομένη ασυμβατότητα των specs, είναι "λογικό" να μην την βλέπει το BIOS της μητρικής, αλλά παρ' ολ' αυτά στα windows να φαίνεται και να κάνει τη δουλειά της κανονικότατα, με δίσκο "αποθήκη" ;

Ή απλά κάτι άλλο δεν πάει καλά (μήπως είναι μόνο για να φτιάξεις RAID ; ).

Φαντάζομαι ότι θα λυθεί η απορία πρακτικά, όταν (το πότε δεν ξέρω) θα έχω τη δυνατότητα να τη δοκιμάσω σε "σύγχρονο" μηχάνημα. Αν εκεί δω να την αναφέρει κατά το post, τότε οκ...

Αλλά ρωτάω για να μου πει κανείς για την θεωρία...

parsifal, όπως ήδη είπα πιο πάνω, το BIOS "αρκεί" για ν' αναγνωρίσει άλλη controller card (ή οποία παίζει να είναι για PCI 2.1 πάντως)...

(η 2.2 card δοκιμάστηκε ΚΑΙ σε άλλο pc "της ίδιας γενιάς" btw, με 2.1 PCI slots δηλαδή...KAI εκεί, η ίδια συμπεριφορά : windows ναι, BIOS όχι...)

Αny other ideas (or questions ; )

Δημοσ.
Eπειδή λοιπόν δεν ξέρω, ρωτώ εάν, εφ' όσον υπάρχει η δεδομένη ασυμβατότητα των specs...

Δεν πρόκειται για ασυμβατότητα στα specs. Οι PCI 2.2 κάρτες παίζουν κανονικά σε 2.1 slot, εκτός εάν είναι keyed για 3.3V μόνο, οπότε δεν μπαίνουν καν στο slot. Οι περισσότερες όμως έχουν universal keying και μπαίνουν/λειτουργούν τόσο σε 2.1 slots όσο και σε νεότερα. Αυτές που δε λειτουργούν είναι οι PCI 2.3 σε παλιότερα slots.

Μήπως η κάρτα σου δε διαθέτει καν ROM BIOS chip και προορίζεται για non-OS δίσκους; Υπάρχουν και τέτοιες...

Δημοσ.

Στο readme της κάρτας πάντως, αναφέρει οδηγίες για να στήσεις RAID συστοιχία (με λειτουργικό μάλιστα) . Υπάρχει περίπτωση να είναι για RAID, αλλά όχι για single δίσκο με λειτουργικό ;

Δημοσ.

'Οχι, δε νομίζω να υπάρχει τέτοια περίπτωση. Για να παρέχει τέτοια λειτουργικότητα, προφανώς δεν ανήκει στην κατηγορία των «χαζών» add-in καρτών.

Για δώσε λίγες hardware λεπτομέρειες: Ποια κάρτα είναι και με ποιο ολοκληρωμένο; Επίσης, σε τί μητρική έχει μπει και με ποιο σκληρό δίσκο δοκίμασες επάνω της;

Δημοσ.

Ν' αρχίσω από τα... "άσχημα" :

Το chipset είναι VIA (VT6421A για IDE).

Η κάρτα είναι μια πάμφθηνη που λάνσαρε πρόσφατα το e-shop (15?) , και αν και δεν έχει νόημα, η σελίδα της εταιρίας κατασκευής της είναι αυτή http://www.masscool.com/masscool/Product.aspx?ID=297 . Την πήρα περισσότερο για "backup", αν χαλάσει μια άλλη της Equip που έχω, και για το ότι δίνει και 3 SATA connections (5 συσκευές για 15 ? δεν μου φάνηκε καθόλου άσχημα). Και ούτως ή άλλως, και για να έχει δίσκους "αποθήκη", δεν είναι καθόλου άσχημη. Απλά να, καλό θα ήταν να σήκωνε και δίσκους με λειτουργικό. Σκέφτομαι μάλιστα να πάρω και τον πρώτο μου δίσκο δίσκο SATA, για να εκμεταλλευτώ αυτή της την δυνατότητα. Αλλά αν δεν του βάλω λειτουργικό, να τον βράσω.

Αnyway, οι μητρικές στις οποίες δοκιμάστηκε είναι η BH6 (Ιntel 440ΒΧ chipset) της Abit και η P6BAT-A (VIA Apollo 133 chipset) της ECS, και από δίσκους οι ST340014A (IDE), ST340015Α (ΙDE), WD800JB (IDE).

Δημοσ.

Kατ' αρχάς σ' ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο να κάνεις ένα google search μ' αυτούς τους όρους (δεν το δοκίμασα πιστεύοντας πως ήταν θέμα PCI version, και έψαχνα για "επιβεβαίωση" εδώ...).

Θα ξαναρίξω 1 ματιά βέβαια - λέω θα ξαναρίξω, γιατί ήταν λίγο mind boggling τα links - αλλά αν το έπιασα καλά, μάλλον χρειάζεται να...κάνω edit το BIOS της μητρικής (!) ΜΗΠΩΣ και καταφέρω να μπουτάρει δίσκος από 'κει; Αυτό δεν έβγαλες και 'συ ως "μη ενθαρρυντικό συμπέρασμα" ;

edit : ...ξεκάρφωτα πήγα στο link της κάρτας που είχα παραθέσει πριν, και στο τέλος της σελίδας με τα χαρακτηριστικά της, προσέχω αυτό : Packing: Colorful Box

Μάλλον κι ένα " Chipset: Colorful Via " θα 'επρεπε να έχουν προσθέσει...

Δημοσ.

Καταρχήν, το μη ενθαρρυντικό ξεκινάει από το άκουσμα και μόνο της λέξης VIA. Από εκεί και πέρα, το τελευταίο link είναι κάτι που ίσως να εξηγεί γιατί παίζουν ρόλο και οι δυνατότητες του BIOS του PC (γιατί δεν περνάει ο έλεγχος του bootstrapping στην κάρτα). Αν νοιώθεις γενναίος/έτοιμος να πετάξεις μερικά χρήματα στο καλάθι, go on. Εγώ νίπτω χείρας!

Ο,τι πληρώσεις παίρνεις, το έχουμε ξαναπεί. Οι κάρτες με Silicon Image ολοκληρωμένο είναι γενικά πιο αξιόπιστες, αλλά κοστίζουν και τα υπερδιπλάσια χρήματα...

Δημοσ.

Αν εχεις και αλλους addon controllers στο PC πιθανόν το BIOS τους "πεφτει" πανω στο BIOS υτής της καρτας.(BIOS εχουν όλοι οι bootable controlers και καθονται σε μια διευθυνση μνημης-αν αυτες ταυτιζονται τοτε μονο ενα bios φορτωνεται).

Δημοσ.

@ parsifal

Αν το πιάνω δηλαδή καλά, το ότι το BIOS είναι του 2000 (το τελευταίο update που βγήκε) και για τις 2 mobo, παίζει ρόλο ; Παρ' όλο που άλλη "συγχρονη" κάρτα (Equip με Silicon Image) αναγνωρίζεται κανονικά ; Τραβάει δηλαδή ζόρι ο συνδυασμός παλαιό BIOS & παλιο-VIA ; Λες σε σύγχρονο μηχάνημα να φανεί το BIOS φάντασμα ;

Κι αν το...χακέψω (το BIOS), λέγοντας "να πετάξω χρήματα" εννοείς το να γίνει σαλάτα και να μην μπουτάρει πλέον το pc ;

@ citizen, το έχω ήδη τσεκάρει αυτό man, αλλά δυστυχώς δεν παίζει...

Δημοσ.

Μόνο υποθέσεις μπορώ να σου προσφέρω. Το θέμα είναι ότι υπάρχουν πολλές σχετικές αναφορές στο Διαδίκτυο που σε βάζουν σε σκέψεις. Αν έχεις πρόσβαση σε νεώτερο hardware, δοκίμασε την κάρτα κι εκεί, για να λύσεις την απορία σου.

Για το BIOS update στη μητρική, προσωπικά δε θα το δοκίμαζα. Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να brick-άρεις τη μητρική. Π.χ. αν το υπάρχον BIOS χωράει τσίμα-τσίμα στο EEPROM chip, η προσθήκη επιπλέον κώδικα με patch θα δημιουργήσει ένα BIOS image που δε θα χωράει να γίνει flash ολόκληρο.

Δημοσ.

brick-άρισμα ; Για κάνε ένα εξπλέιν γιατί πρώτη φορά τον βλέπω τον όρο (synonym with crashάρισμα maybe ; )

Ή είναι ακριβώς αυτό που περιγράφεις.

Το οποίον δε, δεν έχει να κάνει με χωρητικότητα σε bytes (μιλάω για τη δυνατότητα του EEPROM chip να χωρέσει το BIOS image); Ή εννοείς κάτι άλλο ;

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...