Προς το περιεχόμενο

50% των εταιρειών απολύουν υπαλλήλους λόγω κατάχρησης διαδικτύου


dimitris2006

Προτεινόμενες αναρτήσεις

εμενα αυτο μου φαινεται "φτηνη" δικαιολογια για να προβαινουν σε μαζικες απολυσεις διχως κυρωσεις. μπορουν απλα να "κλειδωνουν" καποια sites. ψαχνουν την αφορμη να διωχνουν τους υπαλληλους στα καλα του καθουμενου.

Συμφωνώ... και μένα λίγο υπερβολική μου φαίνεται αυτή η είδηση...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μα ρε παιδια δεν μπορειτε να καταλαβετε.Το θεμα ειναι πχ να κλειδωσει ο αλλος τα sites για να μην μπαινεις ή να κανει το οτιδηποτε αλλο κολποσχεδιο για να σε αποτρεψει απο το να χαζοχαζευεις ή να εχεις το φιλοτιμο και να πεις "ρε μ@κ@κ@ ο <προισταμενος> μου, μου δινει λεφτα να ζησω,με πληρωνει για να κανω την δουλεια που μου εχει αναθεσει.Ποιο ειναι το σωστο δηλαδη?Αν θες να μπαινεις στο internet κατσε σπιτι σου ή πηγαινε σε κανα internet cafe.

Σεβαστες οι αποψεις ολων εννοειται.

Τελως παντων ο καθενας το βλεπει αλλιως... :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ωπα, κατσε ρε Predatorkill και elena blue, απο που και ως που ο προϊσταμενος θα πρέπει να πληρωσει για να εγκαταστησει συστηματα που θα εμποδιζουν την προσβαση σε ακαταλληλα sites στο internet, ωστε να μην μπαινει ο εργαζομενος σε αυτα (που επισης τον πληρωνει), με την υποδομη της εταιριας (που επισης αυτος πληρωνει)?

 

Η λογικη της παρεμποδισης προσβασης ειναι κατα τη γνωμη μου λογικη δημοτικου (βαζω ψηλα τις κιμωλιες για να μην τις παιρνουν τα παιδακια). Ο υπαλληλος, σαν ενηλικας, ειναι αυτος που πρέπει να φερεται υπευθυνα. Τι παραπανω εχει αυτος που λυνει σταυρολεξα online από αυτον με το στυλο? Την εξης μια: Ο πρωτος ζημιωνει διπλα την εταιρια, μεσα από την καταχρηση πορων που κανει. Μηπως να βαλουνε και στα συρταρια ειδικο μηχανισμο εντοπισμου σταυρολεξων? Γιατι αυτος με το στυλο πρεπει αν δεχεται απολυση/παρατηρηση όταν το κανει, ενω ο online οχι?

 

Για την επισκεψη σε τσοντοsite εν ωρα δουλειας, πιστευω ότι ειναι απαραδεκτο, εστω και για 20 δευτερολεπτα αν γινεται. Ο προϊσταμενος θα επρεπε να τους βαζει να πληρωνουν και τον μισθο του IT guy, ο οποιος θα καθαρισει τους ιους που κουβαλησε ο υπαλληλος στην υποδομη της εταιριας με τις επισκεψεις του. Καλα του κανανε και τον απολυσανε.

 

Και στο κατω, αισθανομαι βλακας, που πληρωσα για δικο μου υπολογιστη, δικη μου συνδεση, αμα κανω καμια βλακεια και μπω σε ακαταλληλο site (που δεν κανω) θα χασω δικες μου ωρες να διορθωσω την ζημια που προκαλεσε, ενω καποιος τα εχει ολα αυτα εντελώς δωρεαν και πληρωνεται και 4,5? την ωρα (ελαχιστο) για να τα κανει. Οπότε, καλα κανανε και τους απολυσανε

 

ΥΓ: Και για οσους δεν καταλαβανε ακομα. Πες πως καποιος δουλευει σαν σωφερ σε αναλογη εταιρια. Εχει δικαιωμα να παρει τη λιμουζινα της εταιριας χωρις την αδεια του προϊσταμενου, και να κοβει ασκοπα βολτες στην πατησιων, χωρις να εχει πελατη, καιγοντας βενζινη πληρωμενη από την εταιρια? Οχι. Να παρει δικο του αυτοκινητο, και να πληρωνει μονος του την βενζινη. Ε, και ο υπαλληλος γραφειου να παρει δικια του συνδεση και pc, και το pc και την συνδεση της εταιριας να την χρησιμοποιει μονο για δουλεια.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ε συγγνωμη αλλα ελατε λιγο και απο την μερια του αλλου!Το <αφεντικο> που λετε σε πληρωνει για να κανεις καποια συγκεκριμενα πραγματα και ισως οχι για να περνας την ωρα σου σε τσοντοsites ή παιζοντας παιχνιδακια στο internet...

Η αποψη μου παντα.

:)

 

Το "αφεντικό" παίρνει από αυτό που παράγεις αξία δυσανάλογη του έργου του στην παραγωγική διαδικασία, άρα μάλλον το επιχείρημα "να τον καταλάβουμε τον άνθρωπο" δε στέκει ιδιαίτερα...

 

Και η απαγόρευση είναι η σωστή λύση, αν μιλάμε για απολύσεις γι' αυτό το λόγο (εκτός αν ο "λόγος" αυτός ήταν η αφορμή). Αν στη θέση αυτών των υπαλλήλων δεν προσελήφθησαν άλλοι, τότε νομίζω καταλαβαίνουμε τι ακριβώς παίζεται... :-)

 

Υ.Γ. Όσοι έχουν διαβάσει το μαθηματάκι περί διοίκησης επιχειρήσεων στο σχολείο, ξέρουν ότι η απόλυση δε βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα με τις προτιμήσεις του σωστού προϊσταμένου, αν ο τελικός σκοπός είναι η συμμόρφωση του υπαλλήλου και η αύξηση της παραγωγικότητας (και όχι η απόλυση για την απόλυση). Απλές γνώσεις λυκείου δηλαδή, για να μην πάμε μακριά ;)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...