Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αυτό υποστηρίζουν σε συντριπτικό ποσοστό (73%) ειδικοί από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι απασχολούνται σε οργανισμούς παιδικής πρόνοιας ή είναι στελέχη εταιρειών που κατασκευάζουν λογισμικά και hardware για την προστασία των υπολογιστών.

Τη σχετική έρευνα διεξήγαγε το Youth Protection Roundtable, ένα δίκτυο που υπάγεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ασχολείται με την ασφάλεια των νέων στο διαδίκτυο. Συμμετείχαν 86 οργανισμοί παιδικής πρόνοιας και 40 επιχειρήσεις από 25 ευρωπαϊκές χώρες και το Ισραήλ.

 

Το 31% θεωρεί τις εφαρμογές του Web 2.0 (μπλογκ/ιστολόγια, ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ.) πιο επικίνδυνες από άλλες εφαρμογές όπως π.χ. τις παραδοσιακές ιστοσελίδες.

 

Η επικοινωνία «ένας προς έναν» μέσω e-mail δεν θεωρείται ιδιαιτέρως επικίνδυνη.

 

Η επικοινωνία

Αντίθετα η επικοινωνία με πολλούς αγνώστους σε chat room αναγνωρίζεται από το 42% ως η πιο επικίνδυνη δραστηριότητα.

 

Μάλιστα το 50% θεωρεί πως γίνεται ολοένα και πιο πιθανό το ενδεχόμενο να πέσει κάποιος θύμα απάτης για απόσπαση προσωπικών δεδομένων, καθώς οι «πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης» εξελίσσονται στο πλέον δημοφιλές... σπορ των νέων στο Διαδίκτυο.

 

«Η κοινωνική δικτύωση μπορεί να πραγματοποιείται με ασφάλεια, αν οι νέοι ακολουθούν τους κανόνες προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων», σημειώνει η επικεφαλής του «Ελληνικού Κόμβου Ασφαλούς Διαδικτύου», δρ Βερόνικα Σαμαρά.

 

Τα σημαντικότερα μέτρα για την προστασία και την ασφαλή πλοήγηση των νέων -λέει το 63%- είναι εκπαιδευτικά προγράμματα για συνεχή ενημέρωση και καταπολέμηση του «ηλεκτρονικού αναλφαβητισμού» καθώς και ο γονεϊκός έλεγχος.

 

Γονείς κι εκπαιδευτικοί άλλωστε θεωρείται πως πρέπει -σύμφωνα με τους ερωτηθέντες- να αναλάβουν την ευθύνη για την προστασία των παιδιών από ανεπιθύμητο ή επιβλαβές υλικό, ενώ συμπληρωματικά οφείλουν να δρουν η Πολιτεία, οι εταιρείες και η αστυνομία.

 

Το ακατάλληλο σεξουαλικό περιεχόμενο αναγνωρίζεται από το 68% των Ευρωπαίων ειδικών ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος του διαδικτύου για έναν ανήλικο.

 

Ακολουθούν με 58% οι ανάρμοστες επαφές και με 56% το περιεχόμενο βίας. «Μόνο το 2% του περιεχομένου στο διαδίκτυο είναι επιβλαβές, σύμφωνα με ειδικούς στο φιλτράρισμα ιστοσελίδων.

 

Ωστόσο, αυτές τις εκατομμύρια ιστοσελίδες επισκέπτεται το 98% των χρηστών», διευκρινίζει η κ. Σαμαρά.

 

«ΧΡΥΣΕΣ» ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

 

Ο «Ελληνικός Κόμβος Ασφαλούς Διαδικτύου» συμβουλεύει:

 

1. Μη δίνετε σε κανέναν τον κωδικό πρόσβασης του εικονικού προφίλ σας.

 

2. Μην ανεβάζετε φωτογραφίες όπου φαίνεται η τοποθεσία στην οποία βρίσκεστε, π.χ. το σπίτι, το σχολείο ή μέρη όπου συχνάζετε. Ετσι μειώνετε τις πιθανότητες εντοπισμού σας στον φυσικό κόσμο.

 

3. Αν δεχθείτε ένα προσβλητικό ή ανεπιθύμητο μήνυμα, χρησιμοποιήστε τη μέθοδο καταγγελιών της ιστοσελίδας, συνήθως αναφέρεται ως «report».

 

4. Να έχετε πάντα υπόψη σας ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύετε στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι δημόσια προσπελάσιμες.

 

5. Από τη στιγμή που προσθέτετε στη λίστα των φίλων σας κάποιο άτομο (αποδοχή friend request), αυτό αποκτά πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα που εμφανίζονται στο προφίλ σας.

 

6. Αλλάξτε τα privacy settings ώστε:

 

* Να επιλέξετε αν οι επισκέπτες του προφίλ σας μπορούν να δουν αν είστε online ή όχι.

* Να καθορίσετε ποιοι θα μπορούν να βλέπουν το προφίλ ή συγκεκριμένα στοιχεία του.

* Να μπλοκάρετε την πρόσβαση συγκεκριμένων ατόμων.

* Να ρυθμίσετε από ποιους χρήστες μπορείτε να λαμβάνετε προσωπικά μηνύματα και σχόλια.

 

Source.png Πηγή: ethnos.gr

Δημοσ.

ΕΠομένως ο καλύτερος τρόπος ειναι η ενημέρωση και η τεχνολογική εκπαίδευση των παιδιών..

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...