teo_1214 Δημοσ. 2 Απριλίου 2008 Δημοσ. 2 Απριλίου 2008 Παιδια καλησπερα τωρα αρχιζω να μπαινω στον κοσμο των δικτυων και θα ηθελα να μαθω λιγα περισσοτερα 1ον υπαρχει εναλλακτικος τροπος υλοποιησης δικτυων? καποιο προγραμμα η καποια εφαρμογη εκτος απο αφτα των windows. 2ον θελω να συνδεσω 2 υπολογιστες, εναν με ubuntu και ενα με windows xp pro sp2, με καλωδιο, και εναν τριτο ασυρματα. ειναι εφικτο? αν ναι πως μπορω να δικτυωσω xp-ubuntu? ευχαριστω
nske Δημοσ. 2 Απριλίου 2008 Δημοσ. 2 Απριλίου 2008 Αν θέλεις να καταλάβεις πώς λειτουργεί ένα δίκτυο δεδομένων σε πιο χαμηλό επίπεδο από τις εκάστοτε (αναγκαστικά περιορισμένες) δικτυακές εφαρμογές (ή μάλλον "υπηρεσίες"), θα πρέπει να καταλάβεις χονδρικά πώς δουλεύει το TCP/IP και κάποια λιγότερα πράγματα για το Ethernet (μετά το Ethernet πάμε προς φυσική/ηλεκτρολογία μεριά που δε χρειάζεται να τις αγγίξουμε). Μόλις εμπεδώσεις τις βασικές αυτές έννοιες στις οποίες βασίζονται τα πάντα θα διαπιστώσεις ότι έχεις δυνατότητες ελέγχου και αυτοματοποίησης πάνω στον τρόπο με τον οποίο ανταλάσσονται δεδομένα μεταξύ οποιονδήποτε δικτυακών συσκευών, που δεν είχες σκεφτεί ότι θα μπορούσες να έχεις. Αν αγνοήσεις αυτές τις έννοιες, θα είναι σα να μαθαίνεις κάθε μια από τις αμέτρητες δικτυακές εφαρμογές χωριστά, χωρίς να έχει κάποια λογική το γιατί συμβαίνει κάτι κάπως και όχι αλλιώς και η διαδικασία δικτύωσης π.χ. ενός αριθμού υπολογιστών με διάφορα μέσα θα σου φαίνεται ασυνάρτητη. Η WikiPedia τα εξηγεί καλά, το τελευταίο site της υπογραφής μου επίσης. Όπου χρειαστείς βοήθεια ή έχεις αμφιβολίες ρώτησε
coolman Δημοσ. 2 Απριλίου 2008 Δημοσ. 2 Απριλίου 2008 2ον θελω να συνδεσω 2 υπολογιστες, εναν με ubuntu και ενα με windows xp pro sp2, με καλωδιο, και εναν τριτο ασυρματα. ειναι εφικτο? αν ναι πως μπορω να δικτυωσω xp-ubuntu? ευχαριστω Δύο guides πως θα στήσεις samba σε Ubuntu. http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=202605 http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=26438 Αυτό που χονδρικά κάνει το samba είναι να μιμείται την δικτυακή λειτουργία των windows και έτσι τα xp να νομίζουν ότι "μιλούν" με άλλα xp στο δίκτυο. Έτσι μπορείς να μοιράζεσαι αρχεία και εκτυπωτές μεταξύ των δύο συστημάτων. Μπορείς ακόμα να εγκαταστήσεις ssh server στο Ubuntu και με μία εφαρμογή όπως το putty στα xp να διαχειρίζεσαι το Ubuntu από τα XP. Αν θέλεις να διαχειρίζεσαι γραφικά το Ubuntu μπορείς να στήσεις VNC server στο Ubuntu και με έναν VNC client να διαχειρίζεσαι το γραφικό περιβάλλον του. Αντίστοιχα μπορείς να χρησιμοποιήσεις tsclient στο Ubuntu για να διαχειρίζεσαι τα XP από το Ubuntu. Μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα αλλά το ζουμί είναι αυτά που είπε ο nske παραπάνω. Αν δεν ξέρεις αυτά όλα τα υπόλοιπα είναι απλός τυφλοσούρτης.
teo_1214 Δημοσ. 3 Απριλίου 2008 Μέλος Δημοσ. 3 Απριλίου 2008 ρε παιδεια ενταξει εχω καταλαβει τι ειναι το TCP/IP και πια ειναι η δουλεια του. ακομα ψιλομπερδευομαι στα IP. δηλαδη,καταλαβαινω οτι ασ'πουμε το 192.168.0.χ ειναι το IP του LAN που δινει το router μου σε καθε υπολογιστη. το αλλο IP που αλλαζει καθε φορα που ανοιγω το pc μου, και πρωτα απ'ολα δεν καταλαβαινω γιατι αλλαζει αλλα ειναι αλλο αυτο, με μπερδευει. για παραδειγμα, χρησιμοποιω το Radmin, προγραμμα για απομακρισμενη διαχειρηση, το οποιο για να λειτουργησει θελει το ΙΡ του υπολογιστη, λογικο. κανω λοιπον καθε φορα καινουργια συνδεση αφου αλλαζει το ΙΡ την στιγμη που το pc δεν ειναι συνεχως ανοικτο. για να παρακαμπσω το προβλημα αυτο, εγκατεστησα το Νο-ΙΡ το οποιο σε ενημερωνει οποιαδηποτε στιγμη για το ΙΡ ενος συγκεκριμενου υπολογιστη, χωρις αποτελεσμα ομως καθως το προγραμμα αυτο λειτουργουσε σε ελιπεδο LAN δεν λειτουργουσε ομως σε επιπεδο internet. βεβαια καταλαβαινω οτι πιθανος θα εχω κανει καποιο λαθος εγω. και η ερωτηση ειναι: εκει που πρεπει να αλλαζω καθε φορα το ΙΡ,προκειμενου να ελεγξω τον απομακρισμενο υπολογιστη, δεν μπορω να βαλω κατι το οποιο να μην θελει αλλαγη καθε φορα που θα κανω restart το pc(το απομακρισμενο)? ευχαριστω
coolman Δημοσ. 3 Απριλίου 2008 Δημοσ. 3 Απριλίου 2008 Ισως να θέλεις να το ξαναγράψεις το παραπάνω γιατί φαίνεται κάπως μπερδεμένο (ή ίσως εγώ χρειάζομαι περισσότερο ύπνο) Αν κατάλαβα καλά έχεις 2 υπολογιστές και έναν modem-router μέσω του οποίου βγαίνουν και οι δύο στο Internet. Αυτοί οι υπολογιστές είναι σε δίκτυο μεταξύ τους. Κάθε φορά που ανοίγεις τους υπολογιστές παίρνουν διαφορετική IP του στυλ 192.168.0.χχ όπου αλλάζει το χχ κάθε φορά. Έβαλες το NO-IP για να σε ενημερώνει για την IP του καθενός. Αν είναι σωστά αυτά που κατάλαβα έχουμε και λέμε: Παίρνουν νέα IP κάθε φορά λόγο του DHCP στο router. Δοκίμασε εκεί που σου ζητά την IP να βάλεις το όνομα του υπολογιστή. (Δεξή click στο My Computer ->Properties) ή το όνομα που φαίνεται στα windows shares. Αν δεν πιάσει αυτό σταμάτα το DHCP στο router και βάλε χειροκίνητα τις IP στους υπολογιστές σου. Θα έχουν πάντα τις ίδιες IP. To No-IP ενημερώνει πάντα την IP που δίνει ο ISP σου. Δηλαδή την IP με την οποία το router βγαίνει στο έξω κόσμο. Και πάντα αντιστοιχεί domain με IP π.χ. teo_1214.no-ip.com με 213.215.56.00 (λέω εγώ τώρα) ή ότι άλλο τυγχάνει να έχεις εκείνη την στιγμή. Οπότε πάντα εσύ στο radmin θα βάζεις teo_1214.no-ip.com αλλά αυτό θα αφορά όταν θα είσαι σε άλλη τοποθεσία εκτός δικτύου σου.
teo_1214 Δημοσ. 3 Απριλίου 2008 Μέλος Δημοσ. 3 Απριλίου 2008 Η αληθεια ειναι πως τα μπερδεψα λιγο. Το 192.168.0.χχ μενει παντα σταθερο. Αλλα αν δεν κανω λαθος αυτο ειναι το ΙΡ που σου δινει το router. Ο καθε υπολογιστης εχει και ενα αλλο ΙΡ ομως, το οποιο αλλαζει καθε φορα που μπαινεις στο internet. Εγω εκεινο εβαζα. Μπορω να πω ομως πως τα ξεκαθαρισα λιγο. Καταλαβα τι πρεπει να κανω. Ευχαριστω για τον χρονο σου.
nske Δημοσ. 3 Απριλίου 2008 Δημοσ. 3 Απριλίου 2008 Το 192.168.0.χχ μενει παντα σταθερο. Αλλα αν δεν κανω λαθος αυτο ειναι το ΙΡ που σου δινει το router. Ο καθε υπολογιστης εχει και ενα αλλο ΙΡ ομως, το οποιο αλλαζει καθε φορα που μπαινεις στο internet. Εγω εκεινο εβαζα. Συνήθως, αν έχεις μια τυπική συνδρομή ADSL π.χ. και τη μοιράζεσαι σε ένα εσωτερικό δίκτυο μέσω Ethernet, οι υπολογιστές δεν έχουν άλλη IP address από την εσωτερική του δικτύου ethernet (έχουν και του loopback interface αλλά είναι ειδική, άσχετη, περίπτωση). Μπορείς να δεις όλες τις διευθύνσεις ενός υπολογιστή δίνοντας "ipconfig /all" σε ένα cmd prompt των windows και "ifconfig" σε ένα shell στο Linux. Τυπικά η διεύθυνση στο internet είναι μία και την έχει ο router, ενώ τα PC ανταλλάσσουν δεδομένα μέσω intenet δίχως να έχουν διεύθυνση σε αυτό χάρη στην τεχνική NAT που εφαρμόζει ο router (εξηγώ τη λογική του εδώ κι εδώ). Αν δε διαθέτεις σύνδεση με Static διεύθυνση, τότε αυτή θα αλλάζει είτε όταν επανασυνδέται ο router για οποιοδήποτε δικό σου λόγο (π.χ. επανεκκίνηση), είτε ανά τακτά διαστήματα που αποφασίζει ο ISP. Για να μπορείς να βρίσκεις τον router σου (και από κει οποιοδήποτε από τα PC του εσωτερικού δικτύου, και πάλι μέσω NAT) από το Internet χωρίς να ξέρεις την διεύθυνση που έχει τη δεδομένη στιγμή, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια υπηρεσία δυναμικού DNS, όπως το no-ip.com που ανέφερες. Οι υπηρεσίες αυτές προορίζονται αποκλειστικά για την αντιστοίχηση της δημόσιας διεύθυνσης (αυτής που έχει ο router στο Internet) όπως είπε ο Coolman, όχι για τις private 192.168.χ.χ διευθύνσεις των PCs. Αν το πρόβλημα είναι ότι αλλάζουν οι διευθύνσεις στο τοπικό σου δίκτυο, απλά απενεργοποίησε τον DHCP server του router και βάλε στατικά διευθύνσεις σε όλα τα μηχανήματα.
teo_1214 Δημοσ. 3 Απριλίου 2008 Μέλος Δημοσ. 3 Απριλίου 2008 Οι διευθυνσεις του τοπικου δεν αλλαζουν.Ουτε του router. Εστω ομως οτι εγω χρειαζομαι την διευθυνση ενος υπολογιστη απο το δυκτιο μου, προκειμενου να κανω μια δουλεια απο εναν αλλον υπολογιστη αλλου δυκτιου μεσω internet. ποια διευθυνση πρεπει να βαλω? Του royter? Και πως θα ξερει για ποιον υπολογιστη?
jakegate7 Δημοσ. 3 Απριλίου 2008 Δημοσ. 3 Απριλίου 2008 Αν πάω να στο εξηγήσω εγώ σίγουρα θα σε μπερδέψω ,οπότε για κοίτα εδώ που εξηγεί αναλυτικά ο random για το ''Remote Desktop μέσω Internet'' και διάβασε άλλη μια φορά αυτά που είπε ο nske(και τα links που έδωσε).
nske Δημοσ. 3 Απριλίου 2008 Δημοσ. 3 Απριλίου 2008 Ναι, του router. Στον router θα πεις εσύ να προωθεί συνδέσεις από το internet προς μία ή περισσότερες ports στα κατάλληλα ports κάποιας διεύθυνσης PC του εσωτερικού δικτύου ("port forwarding"). Το πώς γίνεται αυτό στον συγκεκριμένο router θα περιγράφεται στις οδηγίες του. Το port είναι αυτό στο οποίο ακούει η συγκεκριμένη υπηρεσία στην οποία θέλεις να υπάρχει πρόσβαση από το Internet. Π.χ. η default port στην οποία ακούει ένας FTP server είναι η 21 TCP, η default port στην οποία ακούει ο Terminal Server των Windows είναι η 3389 TCP, κ.λ.π. Τα default ports των services μπορείς να το βρεις εύκολα κι από το google, ή μπορείς να χρησιμοποιήσεις την netstat (-l) στο Linux και το fport στα windows για να δεις ποια υπηρεσία ακούει σε ποια διεύθυνση και port του συγκεκριμένου PC. [edit:]1m late
coolman Δημοσ. 3 Απριλίου 2008 Δημοσ. 3 Απριλίου 2008 Επίσης μπορείς να συνδέεσαι και με τους δύο υπολογιστές από το απομακρυσμένο δίκτυο. Βέβαια το Ubuntu δεν έχει RDP ίδο με τον windows οπότε το radmin μπορεί να μη σου παίξει για αυτό. Μπορείς όμως να βάλεις VNC server στο UBuntu ή NX sever. Το δεύτερο είναι λίγο σπαζοκεφαλιά αν δεν ξέρεις. Ορίζεις στο router σου ότι αν έρθει κάτι στην πόρτα 1234 στείλε το στο PC με IP 192.168.0.2, αν έρθει στην πόρτα 4321 στείλε το στην IP 192.168.0.3. Αυτά θα τα δεις από το εγχειρίδιο του router σου. Ψάξε για port forwarding ή virtual servers ή κάτι τέτοιο. Για να είναι μόνιμα σωστά τα νούμερα αυτά καλό θα είναι να απενεργοποιήσεις το DHCP στο router ή αν υποστηρίζεται να δίνει IP από π.χ. 192.168.0.5 και πάνω, και οι δύο αυτοί υπολογιστές να έχουν σταθερές IP από τις ιδιότητες της κάρτας δικτύου. Τέλος όταν ανοίγεις το radmin θα βάζεις teo_1214.no-ip.com:1234 για να συνδέεται πάντα σε αυτή την πόρτα και να γίνεται προώθηση στο σωστό PC. Αντοίστοιχα teo_1214.no-ip.com:4321 για το άλλο PC.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.