Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Με όνειρο να καταστήσει την Ελλάδα παγκόσμιο κέντρο νανομηχανικής επιστρέφει σε δέκα ημέρες από το Χάρβαρντ στη Θεσσαλονίκη η Κατερίνα Αϋφαντή, που σε ηλικία 24 ετών είναι η νεότερη ερευνήτρια στον κόσμο, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία (18.03.2008).Το «αστέρι» των νανοεπιστημών πέτυχε επιχορήγηση 1,13 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας (ERC) προκειμένου να αναπτύξει τη δική της θεωρία για τη μηχανική των νανουλικών στα εργαστήρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Η Κατερίνα επιλέχτηκε ανάμεσα σε εννιά χιλιάδες νέους επιστήμονες που είχαν ζητήσει να χρηματοδοτηθεί η δική τους ανεξάρτητη ερευνητική προσπάθεια. Η έρευνα, που πρόκειται να αναπτύξει στον Τομέα Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής, έχει θέμα τη «Μετάβαση από τη Μικροκλίμακα στη Νανοκλίμακα: θεωρία-πείραμα και προσομοιώσεις-εφαρμογές». Σχετίζεται, δηλαδή, με τη βελτίωση των ιδιοτήτων των νανουλικών και της μηχανικής συμπεριφοράς τους, ώστε αυτά να βρουν καλύτερη εφαρμογή στην τεχνολογία, όπως για παράδειγμα στη δημιουργία πολύ μικρών μπαταριών λιθίου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εμφυτεύματα του εγκεφάλου και της καρδιάς ή σε τσιπάκια υπολογιστών.

 

Η επιλογή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου δεν έχει να κάνει μόνο με την καταγωγή της από τη Θεσσαλονίκη. «Υπήρχε η δυνατότητα επιλογής πολλών πανεπιστημίων, όμως το ΑΠΘ συνδέει το όνομά του με τον Αριστοτέλη, τον πρώτο μέντορα που ασχολήθηκε με τα φαινόμενα της μηχανικής και ήταν δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Από άποψη υποδομών και δυναμικού διαθέτει το απαραίτητο επιστημονικό υπόβαθρο, ενώ η Θεσσαλονίκη αποτελεί κέντρο για Ανατολή και Δύση» εξηγεί η νεότερη ερευνήτρια του κόσμου.

 

Σύμφωνα με την Εκθεση Αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ερευνας, η 24χρονη Ελληνίδα «είναι προικισμένη με μοναδικά προσωπικά χαρακτηριστικά, άξια επισήμανσης, που την καθιστούν εξαιρετικά ενεργητική και επινοητική, αισιόδοξη και φιλόδοξη, δηλαδή τα ακριβή γνωρίσματα ενός νέου υποσχόμενου αστεριού».

 

Η Κατερίνα Αϋφαντή έγινε δεκτή από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν σε ηλικία 16 ετών (Δημοτικό και Γυμνάσιο πήγε στη Νέα Κρήνη Θεσσαλονίκης και στο Χότον του Μίσιγκαν) και ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές σε τρία χρόνια. Με υποτροφία του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ έκανε μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και το 2005, σε ηλικία μόλις 21 ετών, είχε ήδη τελειώσει το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Γκρόνινγκεν στην Ολλανδία. Εχει ήδη συνεργαστεί και δημοσιεύσει κοινές μελέτες με παγκοσμίως γνωστούς επιστήμονες, όπως ο καθηγητής Τζον Γουίλις του Κέμπριτζ, ο Τζεφ ντε Χόζον του Γκρόνινγκεν, ο καθηγητής Τζον Ντέμπσι από τη Νέα Υόρκη και πολλοί άλλοι.

 

Source.png Πηγή: e-paideia.net

  • Απαντ. 30
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Έτσι η Ελλάδα μπροστά.Επιτέλους η νανομηχανική γυρνά σπίτι της ,είναι καιρός οι Έλληνες να ξυπνήσουν και να διαπρέψουν όπως οι πρόγονοι τους που είναι οι πάτερες της Εφαρμοσμένης Επιστήμης .

Δημοσ.

Μπράβο στην κοπέλα και μακάρι να παραδειγματιστούν και άλλοι από την ιστορία της και μακάρι να έχουμε και άλλα τέτοια ευχάριστα νέα πιο συχνά γιατί βαρεθήκαμε τα λαμόγια και τους "εξυπνάκηδες" σε αυτήν την χώρα που τρώει τα παιδιά της...

Δημοσ.

Μπράβο της! Μου κάνει πάντως εντύπωση που επέλεξε να επιστρέψει Ελλάδα για την έρευνα, μακάρι να βρει τις κατάλληλες συνθήκες εργασίες.

Δημοσ.

Μπα... με πλάτες απο ΕΕ δεν πρόκειται τα ελληνικά λαμόγια να προτιμήσουν την δημόσια κατακραυγή σε περίπτωση αποτυχίας της έρευνας εξαιτίας τους, έναντι της παγκόσμιας αναγνώρισης του ΑΠΘ απο την διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Δημοσ.

Κρίμα η κοπέλα. Και εξηγούμαι:

- Προφρανώς πρόκειται για επιστήμονα φοβερών δυνατοτήτων. Θα έλεγα διάνοια, αλλά θα γίνω γραφικός.

- Το Ευρωπαικό Συμβούλιο Έρευνας έχει ειδικά πακέτα μόνο για δυνατούς Ευρωπαίους ερευνητές που είναι στις ΗΠΑ, ώστε να δώσει κίνητρο να γυρίσουν πίσω. Αν και ενδέχεται να μην πήρε επιχορήγηση από το συγκεκριμένο πακέτο, είναι ένα ατού.

- Η κοπέλα θα φρίξει. Θα δει τι πάει να πει Ελληνικό δημόσιο, με "θα"-θισμούς, καθυστερίσεις, ανακρίβειες και κακίες. Για να πάει καλά η έρευνά της, το θεωρώ απίθανο.

- Για τις πλάτες της ΕΕ που αναφέρθηκαν, θα βάλω τα γέλια. Όπως και στο Γκρις, έτσι και στην ΕΕ κυριαρχεί τραγική σαπίλα. Συγκεκριμένα, το ΕΣΕ δίνει επιχορηγήσεις με τραγικά μιλημένους τρόπους, που είναι και ένας από τους λόγους που πολλοί ερευνητές δεν θέλουν να γυρίσουν στην Ευρώπη.

- Όσο για την Δρ Αυφαντή, αν είναι τυχερή και γίνει μόνιμη, τότε ευτυχώς θα μείνει στην Ελλάδα, όταν τελειώσουν τα 1.13 ευρώ, με έναν αγιοπρεπή μισθό, να μεγαλώσουν τα παιδάκια της στην Ελλαδά(ρα), και να είναι και τα δικά σας/μας παιδιά τυχερά που θα δίνει διαλέξεις η Δρ Αυφαντή στο ελληνικό πανεπιστήμιο.

- Ούτως ή άλλως το ανωτέρω αποτελεί τρομακτική προσωπική της επιτυχία, και είμαι πολύ χαρούμενος για το αποτέλεσμα, τόσο για την ίδια όσο και για την χώρα μας.

Δημοσ.

Αν κρίνω από τον τρόπο που έγιναν τα ερευνητικά προγράμματα (εδώ γελάμε) στη σχολή μου... θα πέσει μάσα.

Αλλά δε πειράζει. Μακάρι να έρχονται τέτοιοι άνθρωποι. Όσοι βρεθούν κοντά σε αυτή και αυτό που θα κάνει θα κερδίσουν πολλά. Άλλοι γνώσεις και εμπειρία, άλλοι λεφτά.

Δημοσ.
«Υπήρχε η δυνατότητα επιλογής πολλών πανεπιστημίων, όμως το ΑΠΘ συνδέει το όνομά του με τον Αριστοτέλη, τον πρώτο μέντορα που ασχολήθηκε με τα φαινόμενα της μηχανικής και ήταν δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Από άποψη υποδομών και δυναμικού διαθέτει το απαραίτητο επιστημονικό υπόβαθρο, ενώ η Θεσσαλονίκη αποτελεί κέντρο για Ανατολή και Δύση»

 

Σε πρώτη ανάγνωση ειπα, "ΟΚ, κρίμα ... μυρίζει περίπτωση Προμηθέας, και τα λεφτά θα πάνε στα γνωστά πηγάδια δίχως πάτο."

 

 

Ελπίζω όμως οτι τελικά δεν θα ειναι και τόσο απροετοίμαστη για το τι γίνεται εδώ. Ο πατέρας της ειναι επίσης καθηγητής στην ίδια επιστήμη, και απο μια άλλη δηλωσή της, δεν εμφανίζεται το ΑΠΘ τόσο σουπερ-ντούπερ, αλλα πιό κοντά στην αλήθεια:

 

Το ποσό της επιχορήγησης, ύψους 1,13 εκατομμυρίων ευρώ, θα το διαχειρίζεται η ίδια, επιλέγοντας συνεργάτες και υποδομές, με τελικό στόχο -όπως λέει η ίδια στο «Εθνος»- να δημιουργήσει στο ΑΠΘ Κέντρο Νανομηχανικής με εφαρμογές στη βιολογία και στα ηλεκτρονικά συστήματα.

 

«Μου αρέσουν τα δύσκολα», μας είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε χθες μαζί της στην ΗΠΑ όπου βρίσκεται, αιτιολογώντας την απόφασή της. «Εδώ στο Χάρβαρντ υπάρχει η υποδομή, η γνώση και τα εργαλεία για να κάνω αυτό που θέλω πιο εύκολα και ξεκούραστα.

Η πρόκληση, όμως, είναι να το δημιουργήσω σε ένα περιβάλλον που δεν είναι απόλυτα έτοιμο, βοηθώντας παράλληλα και το πανεπιστήμιο της πόλης μου», πρόσθεσε.

Η έρευνά της, που θα διαρκέσει πέντε χρόνια, έχει θέμα «Διερευνώντας τη Μετάβαση από τη Μικροκλίμακα στη Νανοκλίμακα: θεωρία/πείραμα και προσομοιώσεις/εφαρμογές».

 

Στο ΑΠΘ, όπου θα εμφανιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, την περιμένει ο πατέρας της, καθηγητής μηχανικής στην Πολυτεχνική Σχολή, Ηλίας Αϋφαντής, ο οποίος είχε αντίστοιχη διαδρομή πριν από χρόνια, αφήνοντας την ακαδημαϊκή καριέρα στις ΗΠΑ για να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη.

Εθνος.gr : Αφήνει το Χάρβαρντ για έρευνες στο ΑΠΘ

 

λίγο πιο αναλυτικό , στα αγγλικά

Science / Careers : Katerina Aifantis. Ahead of Her Time

Δημοσ.

Ελπίζω και εύχομαι να διαψευσθούμε όλοι εμείς που φοβόμαστε ότι θα πέσουν να την φάνε τα λαμόγια των Ελληνικών πανεπιστημίων.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...