Προς το περιεχόμενο

Cat5e ή Cat6 για σπίτι?

zoranb

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Το 1000άρι δίκτυο δεν είναι καθόλου ουτοπικό αφού όλοι οι Mac έχουνε 1000άρες κάρτες δικτύου στο standard εξοπλισμό... βέβαια εάν δεν σε ενδιαφέρει το file transfering και μόνο το internet ε τότε ναι είναι άχρηστο! ;)

• 5 μήνες μετά...
Δημοσ.

Παιδια Eπανερχομαι?εκανα τελικα δικτυο στο σπιτι μου με CAT6 καλωδιο.Δυστυχως δε δουλευει τιποτα.Εφερα σημερα τον ηλεκτρολογο και μου ειπε οτι ολα ειναι οκ και δεν μπορει να καταλαβει γιατι δε δουλευει.Να τονισω οτι αν και το καλωδιο ειναι CAT6 αυτος ακολουθησε συνδεσμολογια CAT5.Επισης να τονισω οτι τα κλιπσακια ειναι τα απλα πλαστικα χωρις γειωση(οχι σιδερενια δηλαδη)-δεν ξερω αν παιζει ρολο αυτο.Το αλλο κουφο ειναι οτι οταν συνδεω το δεκτη(DREAMBOX-Linux) με το ρουτερ αναβει το φωτακι της θυρας αλλα επικοινωνια γιοκ.Τι συνδεσμολογια να του πω να ακολουθησει μπας και δω φως(και για να εχω 1Gbit συνδεση ετσι???).Το κουφο ειναι οτι μου εκανε και 2 αποστασεις με περισσευομενο καλωδιο (CAT6) ΑΚιλουθωντας την ιδια συνδεσμολογια και η μια δουλευει ενω η αλλη οχι.Ειμαι 100% σιγουρος οτι ειναι θεμα συνδεσμολογιας .Αν θελετε να τραβηξω φωτο τα βυσματακια του ενος και του αλλου καλωδιου να μου πειτε τη μλκια εχει κανει (γιατι αν και μου ειπε οτι ακολουθησε ακριβως την ιδια συνδεσμολογια το ενα δουλευει και το αλλο οχι).

Δημοσ.

H συνδεσμολογία σε CAT5(e) και σε CAT6 καλώδιο είναι T568B για straight σύνδεση.

Μεταλλικοί γειωμένοι RJ45 connectors χρειάζονται μόνο σε STP καλώδιο (ανεξαρτήτου CAT), που δεν χρειάζεται για οικιακή εγκατάσταση.

Σε FTP καλώδιο οι connectors είναι πλαστικοί.

Αυτό που διαφέρει σε CAT5 & 6 καλώδιο είναι οι connectors και οι πρίζες λόγω (ελάχιστα) διαφορετικής διατομής του καλωδίου.

Αν έχεις τηρήσει όλα τα από πάνω και έχεις χωρίσει ασθενή με ισχυρά στην εγκατάσταση σου τότε κάπου έχεις τσακίσει ή κόψει το καλώδιο εσωτερικά.

Δοκιμάζεις με cable tester.

/sc

Δημοσ.

Φιλε madsc ευχαριστω για την απαντηση σου.

Οταν λες οτι στο cat5 και στο cat6 διαφερουν οι connectors εννοεις τα κλιπσακια?Δηλαδη για cat6 καλωδιο χρειαζονται αλλα κλιπσακια απο το cat 5?

O ηλεκτρολογος μου μου ειπε οτι δεν παιζουν ρολο τα χρωματα απλα και στις δυο μεριες να βγαινουν τα ιδια ζευγη.Εχει δικιο η να του πω να ακολουθησει το συγκεκριμενο χρωματολογιο??

Οταν λες χωρισμος ισχυρων και ασθενων τι εννοεις?Αν καταλαβα καλα εννοεις στο ιδιο κουτι ας πουμε να μην περναει ρευματος και δικτυου πχ>αν ναι αυτο εχει τηρηθει(περνανε τηλεφωνου δικτυου και τηλεορασης).

Το cable tester τι ειναι????

Σορρυ για τις πολλες ερωτησεις μου αλλα δυστυχως για να κανω δουλεια ρωταω εγω(αντι να ρωτα ο ηλεκτρολογος μου δηλαδη).

Δημοσ.

Ελπίζω ο ηλεκτρολόγος σου να πρόσεξε στην εγκατάσταση του καλωδίου. Μια και μόνο τσάκιση αρκεί για να πέσει δραματικά η ταχύτητα, ακόμη και να βγάλει εκτός το καλώδιο.

Το cable tester είναι ένα ή δύο φορητά μηχανήματα που συνδέονται στις άκρες του καλωδίου και ελέγχουν την κατάστασή του.

Εφόσον μιλάμε για δίκτυο και για cat6, ο ηλεκτρολόγος σου θα έπρεπε να ελέγξει τα καλώδια με ειδικό μηχάνημα και να τα πιστοποιήσει για gigabit δίκτυο. Έτσι γίνεται στις σωστές εγκαταστάσεις.

Δημοσ.

Thanks kx5.Ο ηλεκτρολογος μου απο τοι καταλαβα ειναι παντελως ασχετος.Το ζητημα ειναι οτι δεν μου το πε και περασα ολο το σπιτι cat6 καλωδια(και φυσικα πληρωθηκε).

Τελος παντων.Σχετικα με τα αλλα ερωτηματα μου(οχι τιποτα αλλο για να δω τι θα κανω).

Δημοσ.
Thanks kx5.Ο ηλεκτρολογος μου απο τοι καταλαβα ειναι παντελως ασχετος.Το ζητημα ειναι οτι δεν μου το πε και περασα ολο το σπιτι cat6 καλωδια(και φυσικα πληρωθηκε).

Τελος παντων.Σχετικα με τα αλλα ερωτηματα μου(οχι τιποτα αλλο για να δω τι θα κανω).

Σου αναφέρω τί ισχύει θεωρητικά βάση κανονισμών και βιβλίων.

Τώρα τί έπραξε ο ηλεκτρολόγος σου ή ποιές οι γνώσεις του δεν γνωρίζω αλλά βλέπουμε και οι 2 το αποτέλεσμα. ;)

Κανονικά δεν θα έπρεπε να πληρώθει για έργο που δεν δουλεύει.

Τώρα που τον πλήρωσες εκείνος είναι υπεύθυνος να βγάλει το φίδι από την τρύπα και όχι εσύ.

Ζήτησε του να τα φτιάξει να δουλεύουν ή τα χρήμματα σου πίσω και βρες κάποιον γνώστη να σου κάνει τη δουλειά.

Δεν είναι δικό σου θέμα να ασχοληθείς με τη δική του δουλειά.

/sc

Δημοσ.
Το αλλο κουφο ειναι οτι οταν συνδεω το δεκτη(DREAMBOX-Linux) με το ρουτερ αναβει το φωτακι της θυρας αλλα επικοινωνια γιοκ.

Δεν εξηγείς τι εννοείς "επικοινωνία". Η τελική επικοινωνία (ανταλλαγή δεδομένων με συνηθισμένες μεθόδους) εξαρτάται από ένα σορό πρωτόκολλα και ρυθμίσεις, κανένα από τα οποία δεν είναι δουλειά του ηλεκτρολόγου. Πώς είσαι σίγουρος ότι το πρόβλημα υπάρχει στο φυσικό επίπεδο του δικτύου (το καλωδιακό μέσο); Δοκίμασες ένα δικό σου καλώδιο με τις ίδιες ρυθμίσεις και λειτουργεί; (Συγγνώμη αν λέω κάτι αυτονόητο, αλλά δεν το ανέφερες και ποτέ δεν ξέρεις...)

Επίσης, τα λειτουργικά έχουν εργαλεία για να ανιχνεύσουν αν υπάρχει επικοινωνία σε επίπεδο ethernet.

Αφού έχεις Linux, χρησιμοποίησε το mii-tool ή το ethtool.

O ηλεκτρολογος μου μου ειπε οτι δεν παιζουν ρολο τα χρωματα απλα και στις δυο μεριες να βγαινουν τα ιδια ζευγη.Εχει δικιο η να του πω να ακολουθησει το συγκεκριμενο χρωματολογιο??

Τα χρώματα υπάρχουν απλά για να είναι ευδιάκριτο πιο σύρμα καταλήγει που ανάμεσα στα 2 άκρα. Όλα τα σύρματα ίδια είναι μεταξύ τους.

Δημοσ.
Δεν εξηγείς τι εννοείς "επικοινωνία". Η τελική επικοινωνία (ανταλλαγή δεδομένων με συνηθισμένες μεθόδους) εξαρτάται από ένα σορό πρωτόκολλα και ρυθμίσεις, κανένα από τα οποία δεν είναι δουλειά του ηλεκτρολόγου. Πώς είσαι σίγουρος ότι το πρόβλημα υπάρχει στο φυσικό επίπεδο του δικτύου (το καλωδιακό μέσο); Δοκίμασες ένα δικό σου καλώδιο με τις ίδιες ρυθμίσεις και λειτουργεί; (Συγγνώμη αν λέω κάτι αυτονόητο, αλλά δεν το ανέφερες και ποτέ δεν ξέρεις...).

ΕΝΝΟειται οτι δοκιμασα εξωτερικα δικο μου καλωδιο μεταξυ των συσκευων και δουλευουν.

Τα χρώματα υπάρχουν απλά για να είναι ευδιάκριτο πιο σύρμα καταλήγει που ανάμεσα στα 2 άκρα. Όλα τα σύρματα ίδια είναι μεταξύ τους.

οποτε δεν παιζουν ρολο τα χρωματα σωστα?Τοτε ποια η διαφορα του τυπαυ Α απο τον τυπο Β?Μπορει να παιζει το Α αλλα οχι το Β?Να υποθεσω οτι και στις δυο ακρες straight σωστα???

-----Προστέθηκε 10/10/2008 στις 11 : 02 : 40-----

Σου αναφέρω τί ισχύει θεωρητικά βάση κανονισμών και βιβλίων.

Τώρα τί έπραξε ο ηλεκτρολόγος σου ή ποιές οι γνώσεις του δεν γνωρίζω αλλά βλέπουμε και οι 2 το αποτέλεσμα. ;)

Κανονικά δεν θα έπρεπε να πληρώθει για έργο που δεν δουλεύει.

Τώρα που τον πλήρωσες εκείνος είναι υπεύθυνος να βγάλει το φίδι από την τρύπα και όχι εσύ.

Ζήτησε του να τα φτιάξει να δουλεύουν ή τα χρήμματα σου πίσω και βρες κάποιον γνώστη να σου κάνει τη δουλειά.

Δεν είναι δικό σου θέμα να ασχοληθείς με τη δική του δουλειά.

/sc

θεωρητικα ολα αυτα ειναι σωστα .Πρακτικα ομως τι γινεται?Δυστυχως οταν εκανε την εγκατασταση δεν μπορουσα να τον ελεγξω γιατι δεν ειχα μεταφςερει στο σπιτι τα πραγματα οποτε τον (ακριβο)πληρωσα(γιατι τα αλλα δουλευαν).Τωρα που τα μετεφερα ειδα τι γινεται.

Ψαξε βρες τον.

Τελος παντων καποιος απαντηση για τις υπολοιπες ερωτησεις(για τα κλιπσακιακαι τα χρωματα?????)

Δημοσ.
Να υποθεσω οτι και στις δυο ακρες straight σωστα???

Το αν θα χρησιμοποιήσεις crossover ή straight εξαρτάται από το τι θα συνδέσεις:

Τέλος ένα άλλο πράγμα που πρέπει να προσέξεις, είναι το αν το καλλώδιο θα είναι Straight (ευθύ, τα συρμάτινα ζεύγη εκπομπής/λήψης τερματίζουν στην ίδια σειρά και στα δύο άκρα) ή Crossover (ανεστραμμένο, τα συρμάτινα ζεύγη εκπομπής/λήψης τερματίζουν με αντίστροφη διάταξη στα δύο άκρα). Αυτό εξαρτάται από τι συσκευές θα συνδέσεις μεταξύ τους (τι MDI port ενσωματώνουν). Οι κάρτες δικτύου ενσωματώνουν straight MDI, οπότε θα χρειαστείς ανεστραμμένο (crossover) καλώδιο (πάντα το ζητούμενο είναι το ζεύγος εκπομπής της μιας συσκευής να συνδέεται με το ζεύγος λήψης της άλλης). Τα Hubs και κάποια παλιά Switches χρησιμοποιούν MDI-X, οπότε για να συνδεθούν με μια straight MDI συσκευή θα χρειάζονταν straight καλώδιο. Τα σύγχρονα switches συνήθως διαθέτουν Auto-MDI και μπορούν να προσαρμοστούν αυτόματα, άρα παίζουν και με straight και με crossover.

ΥΣ. Αν αυτά που θέλεις να συνδέσεις απαιτούν cross-over, θα χρησιμοποιήσεις cross-over μόνο στο ένα άκρο, γιατί αν βάλεις και στα 2 θα γίνουν 2 αναστροφές οπότε θα καταλήξεις πάλι με straight.

Δημοσ.

Θελω straight συνδεση μαλλον γιατι συνδεσα straight καλωδιο με το δεκτη και το router και παιζει μια χαρα.Αρα χρειαζομαι 2 tsraight συνδεσεις και στις δυο μεριες σωστα?Τελικα να ακολουθησω τη Β τυπολογια???Αν ακολουθησω την Α δε θα δουλευει?

ΚΑι κατι τελευταιοι το οποιο και εχω ξαναρωτησει πολλακις.Τα κλιπσακια για το cat6 καλωδιο τελικα ειναι διαφορετικα απο το cat5?????

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...