Προς το περιεχόμενο

kubuntu και πακετα με τι καταληξη


localy

Προτεινόμενες αναρτήσεις

εχω στο pc μου το ubuntu με το kde (kubuntu)και θελω να ρωτησω το εξης.οταν θελω να κανω εγκατασταση ενα προγραμμα εκτος απο τον package manager.αν θελω να το κατεβασω απο μια σελιδα τι καταληξη να επιλεγω για την εκδοση μου??? .rpm ,tar.gzip????

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πέρα από τις καταλήξεις που απλά παραπέμπουν στον τρόπο με τον οποίο είναι πακεταρισμένα τα αρχεία και οι "οδηγίες" εγκατάστασης τις οποίες θα εκτελέσει ο package manager της διανομής για να εγκαταστήσει την εφαρμογή που περιέχεται, το σημαντικό είναι ένα πακέτο να έχει φτιαχτεί με τη δική σου ή μια συμβατή διανομή κατά νου, αλλιώς δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η εφαρμογή θα παίξει χωρίς προβλήματα.

 

Το Ubuntu χρησιμοποιεί το DPKG για επίσημο format πακέτων και τα πακέτα σε αυτό το format συνήθως έχουν κατάληξη .deb. Είναι δυνατόν να μετατρέψεις διαφορετικά formats πακέτων σε dpkg, π.χ. μέσω του alien, αλλά όπως είπα παραπάνω δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα παίξουν. Πακέτα για Debian και Ubuntu θα πρέπει να παίξουν σχεδόν σίγουρα.

 

Αρχεία με κατάλληξη tar.gz ή tar.bz2 είναι παραδοσιακά Tarballs, συμπιεσμένα στο Gzip ή Bzip2 format συμπίεσης αντίστοιχα. Είναι δηλαδή συμπιεσμένα archive files, όπως τα .zip ή τα .rar, τα οποία μπορούν να περιέχουν οτιδήποτε αλλά συνήθως περιέχουν τον source code της εφαρμογής. Μόλις τον αποσυμπιέσεις (δίνοντας "tar zxf file.tar.gz" και "tar jxf file.tar.bz2" αντίστοιχα), θα βρεις συνήθως στον κατάλογο όπου αποσυμπιέστηκε ένα αρχείο "README" ή "INSTALL" με οδηγίες και πράγματα που πρέπει να προσεχθούν.

 

Από τον source code μπορείς να κάνεις compile την εφαρμογή αλλά αν είσαι νέος χρήστης θα σε παιδέψει λίγο. Αν δεν υπάρχει πακέτο γι' αυτό που θέλεις και έχεις μόνο τον source code, μετά το compile μην δώσεις make install, όπως συνήθως προτείνουν οι οδηγίες, αλλά φτιάξε ένα .deb πακέτο όπως περιγράφεται εδώ, για να μην υπάρχουν αδέσποτα αρχεία στο σύστημα το οποίο αργά ή γρήγορα οδηγεί σε ένα unmanageable σύστημα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...