Προς το περιεχόμενο

Μονο το ubuntu άντεξε σε διαγωνισμό hacking

chek2fire

Προτεινόμενες αναρτήσεις

To Linux είναι OS. Εφόσον είναι OS (εκτός αν είναι κάτι άλλο και δεν το έχω καταλάβει) και εφόσον τα Win είναι αυτή τη στιγμή το κυρίαρχο OS (αναφέρομαι σε ποσοστά), το Linux είναι εναλλακτική λύση ως OS. Ούτε και εγώ είπα ότι φτιάχτηκε για να αντικαταστήσει τα Win. (Πολύ θα ήθελα να τα συντρίψει όμως, αλλά αυτό είναι προσωπική μου επιθυμία και όχι κατ' ανάγκη του Torvalds η του Shuttleworth).

Υπάρχουν λειτουργικά και λειτουργικά. Είναι σαν να μου λές: γιατί δεν τρώς μήλο αφού χρειάζεσαι βιταμίνη C και τρώς πορτοκάλι; Η πρώτη ερώτηση που κάνει ο μελλοντικός χρήστης στον ευατό του είναι "Τί θέλω να κάνω με το σύστημά μου;" και ανάλογα με την απάντηση διαλέγεις και λειτουργικό με τον ίδιο τρόπο που ανάλογα με την απάντηση στην ίδια ερώτηση διαλέγεις και hardware. Θές παιχνίδια; Παίρνεις την GeForce 90000+σήμερα, φορτώνεις και τα Windows από πάνω και είσαι jet. Θέλεις να φτιάξεις ένα cluster; Παίρνεις τα μηχανάκια σου και ένα CD Beowulf και έλυσες το πρόβλημά σου. Που θέλω να καταλήξω: τη σήμερον ημέρα έχουμε μπερδέψει το τί κάνει ένα σύστημα με το τί μπορεί πιθανώς να το καταφέρουμε να κάνει. Όπως και να γίνει, ούτε τα Windows θα γίνουν λειτουργικό για να μπορέσεις να τα κάνεις tailor ώστε να μπούν σε ένα embedded σύστημα με μια καρτούλα μνήμης 512ΜΒ και CPU@133, ούτε το Linux θα μπορέσει να βγάλει 64.000.000 πόντους στο 3D Mark. Διαλέγεις και παίρνεις και ως εκ τούτου κανένα από τα 2 OS δεν είναι εναλλακτική του άλλου.

Και ξαναρωτάω : Με τη διάδοση του Ubuntu, αισθάνεσαι ότι διατρέχεις κίνδυνο να στερηθείς κάτι εσύ ή να αλλάξει η φιλοσοφία του project;

Ναι, φοβάμαι ότι θα στερηθώ ευκολίες που απολαμβάνω πολλά χρόνια τώρα. Φοβάμαι ότι θα αναγκαστώ να ξοδεύω πολλή περισσότερη ώρα στο σύστημα για να κάνω πράγματα που θα είναι κρυμμένα (επείτηδες ή από ανάγκη) και εξηγούμαι αμέσως παρακάτω.

Γιατί εκνευρίστηκες; Δεν ανέφερες προηγουμένως τη δυνατότητα επιλογής που δίνει το GNU/LINUX; Τόσα ξέρει ο άλλος, τόσα λέει. Είναι noob και θέλει κύβους. Είναι όμως επιλογή του (όσο τραγικά και αν είναι αυτά που λέει) και το GNU/LINUX μπορεί να του προσφέρει αυτά που ζητάει, όπως προσφέρει και σε σένα όσα ζητάς απ' αυτό.

Εκνευρίστηκα γιατί όπως είπα και πιό πάνω ο σωστός χρήστης την ποιότητα του οποίου θέλω να βλέπω στο Linux δεν ξεκινάει με την απαίτηση "Θέλω κύβο". Μόλις δεί το γνωστό βίντεο και μάθει ότι τρέχει πάνω σε κάτι που λέγεται Linux ρωτάει: "Τί είναι το Linux; Σε τί διαφέρει από το λειτουργικό που έχω τώρα; Μπορώ να το έχω;" και κατά προτίμηση με αυτή τη σειρά. Κάποιος που ξεκινάει με μόνο του στόχο να έχει κύβο, δεν θα ασχοληθεί και θα:

1. βγάλει βεβιασμένα συμπεράσματα για το τί είναι αυτό το πιγκουινάκι

2. αρχίσει να κράζει. Κάτι που ενδεχομένως να αποθαρρύνει έστω και προσωρινά την ενασχόληση χρηστών οι οποίοι ίσως και να προσφέρουν κάτι στην κοινότητα αλλά σαφώς θα προσπαθήσουν να την διατηρήσουν και οι οποίοι ίσως λόγω ηλικίας ή έλλειψης γνώσεων δεν έχουν άποψη ακόμα.

3. θα ρίξει το επίπεδο

Κινδυνολογόντας θα πώ ότι αν μαζευτούν πολλοί τέτοιοι, κάποιοι developers θα μπούν στον πειρασμό να αλλάξουν την φιλοσοφία του Linux ώστε να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν και αυτοί που απλά "θέλουν το Χ". Παράδειγμα. Το Ubuntu είναι μιά από τις πρώτεςε διανομές που θυμάμαι (αν οχι η πρώτη) που δεν ζήταγε password στον λογαριασμό του root κατά το install και άρα δεν είναι δυαντό το su. Όσο και αν αυτό είναι ένα μέτρο ασφαλείας σε προσπάθειες μή εξουσιοδοτημένου χρήστη να κάνει elevate τα privileges που έχει στο σύστημα, εγώ το βλέπω σαν "εργαλείο" που θα αποτρέψει τον αρχάριο να χρησιμοποιήσει τον root και κατ' επέκταση να τον αποτρέψει να καταστρέψει άθελά του το σύστημα. ΛΑΘΟΣ! Δώσε στον χρήστη την απόλυτη δυνατότητα να κάνει το σύστημά του σμπαράλια αλλά πές του ότι με αυτόν τον λογαριασμό μπορεί να συμβούν ασχήμιες αν δεν ξέρεις τι κάνεις. Αποτέλεσμα; Ο χρήστης, όταν θα έχει γράψει στην κονσόλα rm -rf ./ για να σβήσει αυτό το ρημάδι το directory, δεν θα έχει το χέρι ελαφρύ, θα το σκεφτεί. Θα αναρρωτηθεί "καλά όλα αυτά αλλά σε ποιό directory είμαι; Μήπως πάω να κάνω χοντράδα; Ας ρίξω μιά ματιά στο man ή ας μπώ στο αγαπημένο μου forum να δω τί παίζει". Αν δεν το κάνει την πρώτη φορά, θα τα κάνει ρημαδιό και την επόμενη θα το σκεφτεί 2 φορές.Τέλος! Κέρδισες ένα συνηδητοποιημένο χρήστη, ή στη χειρότερη έχασες έναν που δεν ενδιαφερόταν, πράγμα που είναι και ο σκοπός (για μένα)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 57
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Το Ubuntu είναι μιά από τις πρώτεςε διανομές που θυμάμαι (αν οχι η πρώτη) που δεν ζήταγε password στον λογαριασμό του root κατά το install και άρα δεν είναι δυαντό το su. Όσο και αν αυτό είναι ένα μέτρο ασφαλείας σε προσπάθειες μή εξουσιοδοτημένου χρήστη να κάνει elevate τα privileges που έχει στο σύστημα, εγώ το βλέπω σαν "εργαλείο" που θα αποτρέψει τον αρχάριο να χρησιμοποιήσει τον root και κατ' επέκταση να τον αποτρέψει να καταστρέψει άθελά του το σύστημα. ΛΑΘΟΣ!

To su είναι δυνατό, αν και όχι κατ' αρχήν αλλά αυτό είμαι σίγουρος ότι το ξέρεις.

Ο αποτροπαϊκός χαρακτήρας μιας τέτοιας προσέγγισης δεν ωφελεί τόσο τον αρχάριο ο οποίος αν έχει την όρεξη θα βρεί μάλλον εύκολα πως φτιάχνεις λογαριασμό root, αλλά αυτόν ο οποίος μάλλον ποτέ δε θα ψάξει όχι μόνο αυτό αλλά και πολλά άλλα.

Και επιπλέον, αυτός ο οποίος δε θα ψάξει αυτό και πολλά άλλα δεν είναι απαραίτητο να πρέπει να το κάνει ή ακόμα και μπορεί να μην πρέπει να μπορεί να χαλάσει εύκολα το σύστημά του αναλόγως για τι χρήση αυτό προορίζεται.

Ο αποτροπαϊκός χαρακτήρας μιας τέτοιας προσέγγισης δεν ωφελεί τόσο τον αρχάριο ο οποίος αν έχει την όρεξη θα βρεί μάλλον εύκολα πως φτιάχνεις λογαριασμό root, αλλά αυτόν ο οποίος μάλλον ποτέ δε θα ψάξει όχι μόνο αυτό αλλά και πολλά άλλα.

Ναι, πρόχειρο παράδειγμα ήταν αυτό. Αυτό ακριβώς θέλω να πώ. Γιατί να μην ωθείται να ψάξει;

Και επιπλέον, αυτός ο οποίος δε θα ψάξει αυτό και πολλά άλλα δεν είναι απαραίτητο να πρέπει να το κάνει ή ακόμα και μπορεί να μην πρέπει να μπορεί να χαλάσει εύκολα το σύστημά του αναλόγως για τι χρήση αυτό προορίζεται.

Εδώ διαφωνούμε. Κατ' αρχάς αν κάποιος που δεν έχει ιδέα πάει να στήσει ένα mission critical σύστημα τότε είναι άξιος της μοίρας του μαζί με αυτόν που το το εμπιστεύτηκε να το κάνει. Σε δικό του σύστημα δεν φαντάζομαι να πειράζει να το διαλύσει και κανα δυο φορές... Αλλιώς δεν μαθαίνεις. Είναι σαν τα παιδιά, για να μάθουν πώς δουλεύει κάτι πρέπει να το χαλάσουν.

NullScan,

Ένα απλό παράδειγμα: Υπάρχουν συστήματα στα οποία αυτός που τα εγκατέστησε και αυτός που τα χρησιμοποιεί έχουν αμοιβαία συμφωνήσει πως κάποιες λειτουργίες είναι by default μη προσπελάσιμες. Τέτοιο είναι το σύστημα που έχω στήσει στον πατέρα μου, ο οποίος κάνει μια χαρά αυτά που θέλει (internet, επεξεργασία κειμένου και εκτύπωση άρθρων για τοπική εφημερίδα κλπ, παρακολούθηση ταινιών, ακρόαση μουσικής κλπ). Και φυσικά το support είναι δωρεάν ;).

Υπάρχουν ξέρεις, κάποιες κατηγορίες χρηστών που μπορεί να μη θέλουν ντε και καλά να ανακαλύψουν τον τροχό, απλά να κάνουν κάποια βασικά πράγματα και να είναι βέβαιοι πως δε θα δυσκολέψουν περισσότερο τη δουλειά τους εξαιτίας κάποιου λάθους τους.

Ελάχιστη φαντασία απαιτείται για να σκεφτείς ανάλογα παραδείγματα. Από έναν ηλικιωμένο, μη δυνάμενο και μη έχοντα χρόνο και όρεξη να μάθει περισσότερα χρήστη μέχρι ένα χειριστή τερματικού σε δίκτυο που απλά δεν πρέπει να έχει πρόσβαση σε πολλές λειτουργίες.

αυτο με τα passwords δεν το καταλαβα, για μενα μεχρι σημερα το κανονικό linux εχει 2 passwords. 1 του root και ενα του χρηστη. Εβαλα kubuntu στο virtualbox και με εκλπηξη διαπιστωσα οτι το user password μου ηταν και το root password !! ειναι σωστο αυτο; ειναι απλα συνηθεια; Προσωπικη μου αντιληψη χωρις να ειμαι ειδικος ειναι οτι ειναι λάθος. Και δεν θα ηθελα ποτε να συνηθισω αυτον τον τρόπο. αν το εφαρμοσει ποτε η mandriva ισως και να αλλαξω διανομη. Για μενα ο root ειναι αλλος χρηστης και μαλιστα ειναι ο σουπερ-χρηστης. Ετσι εμαθα μεχρι τωρα οτι δουλευει το linux. Τωρα η καθε διανομη ειναι ελευθερη να κανει οτι θελει . Ο καθενας ειναι ελευθερος να επιλεγει.

Το sudo (super user do) επιτρέπει να έχεις superuser access χωρίς να αλλάζεις account. Ο user που φτιάχνεις αρχικά έχει το ίδιο password με τον super user επειδή θεωρείται ο super user (τουλάχιστον έτσι το καταλαβαίνω εγώ), αλλά το sudo είναι ένα ακόμα επίπεδο ασφάλειας. Αν θέλεις, μπορείς να φτιάξεις και άλλο user με τα δικαιώματα που θέλεις εσύ. Κανείς δε σε εμποδίζει.

3. θα ρίξει το επίπεδο

Από αυτό, αλλά και την επεξήγηση που δίνεις, καταλαβαίνω ότι θέλεις το Linux να παραμείνει επιλογή των λίγων, ένα ελιτίστικο και απομονωμένο OS. Διαφωνώ μαζί σου ριζικά. Προσωπικά πιστεύω ότι το Linux πρέπει να απλωθεί στις πλατιές μάζες "που θέλουν μόνο τον κύβο". Δεν πρόκειται το σύνολο των users να γίνουν όσο "ψαγμνένοι" θες (ούτε καν οι μισοί), γιατί πολύ απλά δεν πρόκειται ποτέ να επενδύσουν χρόνο και φαιά ουσία για κάτι τέτοιο.

Το sudo (super user do) επιτρέπει να έχεις superuser access χωρίς να αλλάζεις account. Ο user που φτιάχνεις αρχικά έχει το ίδιο password με τον super user επειδή θεωρείται ο super user (τουλάχιστον έτσι το καταλαβαίνω εγώ), αλλά το sudo είναι ένα ακόμα επίπεδο ασφάλειας. Αν θέλεις, μπορείς να φτιάξεις και άλλο user με τα δικαιώματα που θέλεις εσύ. Κανείς δε σε εμποδίζει.

Λάθος, το sudo σου επιτρέπει να τρέξεις οποιαδήποτε εφαρμογή με διακαιώματα άλλου χρήστη αρκεί η "μετάβαση" αυτή να επιτρέπεται από το αρχείο sudoers. Η εντολή αν εκτελεστεί χωρίς παράμετρο θεωρεί ότι θέλεις να τρέχεις τα επόμενα σαν root (man sudo). Φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να φτιάχνει το σύστημα root λογαριασμό με το password του χρήστη. Μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε login σαν root ή να τρέξετε την εντολή su και να δώσετε το password σας. Δεν θα δουλέψει. Επίσης θεωρώ ηλίθιο από την μία να μην δίνεις root account και από την άλλη στο sudoers να επιτρέπεις όλες τις εντολές σαν root από το λογαριασμό του χρήστη. Αλλά τέλος πάντων...

Από αυτό, αλλά και την επεξήγηση που δίνεις, καταλαβαίνω ότι θέλεις το Linux να παραμείνει επιλογή των λίγων, ένα ελιτίστικο και απομονωμένο OS. Διαφωνώ μαζί σου ριζικά. Προσωπικά πιστεύω ότι το Linux πρέπει να απλωθεί στις πλατιές μάζες "που θέλουν μόνο τον κύβο". Δεν πρόκειται το σύνολο των users να γίνουν όσο "ψαγμνένοι" θες (ούτε καν οι μισοί), γιατί πολύ απλά δεν πρόκειται ποτέ να επενδύσουν χρόνο και φαιά ουσία για κάτι τέτοιο.

Και πάλι λάθος. Θέλω το linux κοινότητα ανθρώπων που θα ασχολούνται με το λειτουργικό και θα έχουν κάνει συνηδητοποιημένη επιλογή. Μόνο έτσι αφ' ενός θα καταλάβουν τα προτερήματα του open source και αφ' εταίρου θα μπρέσουν να βοηθήσουν την κοινότητα να δημιουργήσει ένα ακόμα καλύτερο OS.

Και πάλι λάθος. Θέλω το linux κοινότητα ανθρώπων που θα ασχολούνται με το λειτουργικό και θα έχουν κάνει συνηδητοποιημένη επιλογή.

Μάλλον δεν κάνω λάθος. Προφανώς και αναφέρεσαι στην συντριπτική μειοψηφία των χρηστών, άρα θες το Linux ουσιαστικά απομονωμένο. Εκτός αν πιστεύεις ότι το 95% του κόσμου που έχει pc ασχολείται με το λειτουργικό ή έχει κάνει συνειδητοποιημένη επιλογή (windows).

Όσο για το sudo: ναι για να έχεις πρόσβαση σε αυτό, πρέπει να το επιτρέπει το αρχείο /etc/sudoers. Δεν κατάλαβα τι απ' όσα έγραψα για το sudo είναι λάθος. Μπορείς να μου εξηγήσεις σε παρακαλώ τι θεωρείς λάθος και γιατί;

Μάλλον δεν κάνω λάθος. Προφανώς και αναφέρεσαι στην συντριπτική μειοψηφία των χρηστών, άρα θες το Linux ουσιαστικά απομονωμένο. Εκτός αν πιστεύεις ότι το 95% του κόσμου που έχει pc ασχολείται με το λειτουργικό ή έχει κάνει συνειδητοποιημένη επιλογή (windows).

Απομονωμένο είναι κάτι που κρύβεται επιμελώς ή κάτι στο οποίο σου απαγορεύεται η πρόσβαση. Από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και αν το 5% των χρηστών είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν χρόνο και κόπο, so be it.

Όσο για το sudo: ναι για να έχεις πρόσβαση σε αυτό, πρέπει να το επιτρέπει το αρχείο /etc/sudoers. Δεν κατάλαβα τι απ' όσα έγραψα για το sudo είναι λάθος. Μπορείς να μου εξηγήσεις σε παρακαλώ τι θεωρείς λάθος και γιατί;

Το λάθος είναι οτι ο λογαριασμός σου δεν είναι στο group root. Απλώς μέσω της εντολής sudo σου επιτρέπεται απο default να εκτελέσεις οποιαδήποτε εντολή θέλεις σαν root χρησιμοποιώντας το password σου. Ο λογαριασμός root δεν έχει password και άρα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Ακόμη και άλλον χρήστη να φτιάξεις, πάλι θα έχει το ίδιο δικαίωμα αφού έτσι είναι η σύνταξη του sudoers. Επίσης, η δουλειά του sudo δεν είναι να εκτελεί εντολές σαν root αλλά σαν οποιοσδήποτε άλλος χρήστης του πείς αρκεί φυσικά να έχεις το δικαίωμα μέσω sudoers.

Απομονωμένο είναι κάτι που κρύβεται επιμελώς ή κάτι στο οποίο σου απαγορεύεται η πρόσβαση. Από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και αν το 5% των χρηστών είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν χρόνο και κόπο, so be it.

Ουσιαστική απομόνωση είναι το το να αποκλείσεις με τον ένα ή άλλο τρόπο το 95% των χρηστών όταν de facto ξέρουμε ότι δε θα ασχοληθούν με αυτά που λες. Από κει και πέρα δεν έχει νόημα να συνεχίζουμε την κουβέντα εφόσον δεν είμαστε developers κάποιας διανομής. Ευτυχώς που η πιο δημοφιλής διανομή μάλλον με το δικό μου σκεπτικό συμφωνεί.

Το λάθος είναι οτι ο λογαριασμός σου δεν είναι στο group root. Απλώς μέσω της εντολής sudo σου επιτρέπεται απο default να εκτελέσεις οποιαδήποτε εντολή θέλεις σαν root χρησιμοποιώντας το password σου. Ο λογαριασμός root δεν έχει password και άρα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Ακόμη και άλλον χρήστη να φτιάξεις, πάλι θα έχει το ίδιο δικαίωμα αφού έτσι είναι η σύνταξη του sudoers. Επίσης, η δουλειά του sudo δεν είναι να εκτελεί εντολές σαν root αλλά σαν οποιοσδήποτε άλλος χρήστης του πείς αρκεί φυσικά να έχεις το δικαίωμα μέσω sudoers.

Τέσπα, δε νομίζω ότι λέμε διαφορετικά πράγματα.

για να μιλήσει και κάνας άλλος. Υπάρχει μια μόδα ειδικά στην νέα γενιά αλλά και οχι μονο, να τα κανουμε ολα χωρις να χρησιμοποιούμε το μυαλό μας. Δηλαδη να περασουμε τις εξετασεις με τον οποιοδηποτε τροπο στο πανεπιστήμιο κλπ χωρις να μαθουμε αλλα να καταφερουμε απλα να νικησουμε και να κοροιδεψουμε το συστημα, διαβασμα οσο χρειαζετε δηλαδη. Στο χωρο εργασιας και στον δικο μου (αυτοκινητο, που και εκει η τεχνολογια προχωρά με ραγδαίους ρυθμους) βλεπω ελαχιστους να θελουν να ενημερωθουν , να διαβασουν, και να κουρασουν το μυαλο τους. Το ιδιο και στην πληροφορική. Αυτο εκμεταλευεται η microsoft, και δημιουργει informaticiens φυτά! Εκμεταλευεται την τεμπελιά. Για υτο και εταιρειες ή administrators προτιμανε τις συμφωνιες με την microsoft γιατι απλα η microsoft εχει προσλάβει αυτους που χρησιμοποιούν το μυαλο τους και φτιαχνουν προγραμματα για το 95 % που αποφευγει να ταρακουνησει ενα νευρωνα λες και θα παθει τιποτα, το βλεπω στην κορη μου που λογω τεμπελιας προτιμα να κατσει στην τηλεοραση να απαβλακωθει με καμια σαπουνοπερα , ωστε να μην χρειαζετε να σκεβεται, μπαινει η εικονα κατευθειαν στον εγκεφαλο ενω εισαι καθισμενος στον καναπέ.

Αν ειναι ετσι, ε ναι το linux να παραμεινει γι αυτους που θελουν να σκέφτονται και να ειναι δημιουργικοί να θυσιαζουν 15 λεπτα να διαβασουν ενα αρθρο. Αν νομιζετε οτι με αυτο που λεω θελω να το παιξω οτι και καλα εγω λειτουργώ το μυαλο μου και οτι το παιζω οτι καποιος ειμαι κλπ καρφι δε μου καίγεται.

gdp77 μου εισαι ιδιαιτερα συμπαθης και συμφωνω με πολλες αποψεις σου σε πολλα τοπικ και μου αρεσει οπως τοποθετείσαι. Αλλα μη μου πεις οτι ενας νεος που του μαγειρευει και του πλενει η μαμα, και που καθεται και αυνανιζεται με τα on line games δεν μπορει να μαθει λιγες εντολες bash ? Εδω λοιπον δινω δικιο στον NullScan . Να μεινει για τους λιγους, αλοιμονο βεβαια το λειτουργικο ειναι ανοιχτο για ΟΛΟΥΣ αλλα πρεπει εσυ να πας με τα "νερα" του και οχι αυτο με τα δικα σου(σας,τους edit μας)

* Του Torvalds και 1000000000000 ? να του δωσεις λειτουργικο windows like ΔΕΝ γουσταρει να φτιαξει. Γιατι θεωρει τον κοσμο εξυπνο και δεν τους υποτιμα και να τους φερθει σαν τα windows : να! πάρε τη μπανανα !

Επειδη θα μου απαντήσεις για τους μεγαλύτερους σε ηλικία οτι δεν εχουν χρονο να κατσουν να διαβασουν, υπαρχει λυση να πληρωσουν καποιον να τους το στησει το μηχανιμα και τα περιφερειακα, αν δεν βρουν καποιον εθελοντικα (αλοιμονο)

Γιατι στα windows υπαρχει τεχνικη υποστηριξη απο ανεξαρτητους τεχνικους που ερχονται στο σπιτι σου η τους πας το pc και σου κανουν format 80?, εγκατασταση printer 40? κλπ;;;;

Ας πληρωσουν εναν τεχνικό linux να τους κανει ακριβως τα ιδια.

Ελάχιστη φαντασία απαιτείται για να σκεφτείς ανάλογα παραδείγματα. Από έναν ηλικιωμένο, μη δυνάμενο και μη έχοντα χρόνο και όρεξη να μάθει περισσότερα χρήστη μέχρι ένα χειριστή τερματικού σε δίκτυο που απλά δεν πρέπει να έχει πρόσβαση σε πολλές λειτουργίες.

Νομίζω ότι αυτές οι κατηγορίες χρηστών είναι εξαρτημένες σε κάθε περίπτωση από κάποιον με γνώσεις, άσχετα το λειτουργικό. Οπότε μπορεί να τους ρυθμίσει αυτός ο κάποιος με γνώσεις ένα εξίσου εύχρηστο περιβάλλον σε Linux το οποίο να κάνει αυτά τα 5 συγκεκριμένα πράγματα που θέλουν να κάνουν εύκολα.

μολονότι κι εγώ έχω κάποιες φορές συμμεριστεί τον πόνο του Ευάγγελου Λεμπέση

Το είχα ακούσει και μου άρεσε ο τίτλος, αλλά τώρα το διάβασα. Για όποιον ενδιαφέρεται:

http://www.phys.uoa.gr/~nektar/arts/prose/evangelos_lempesis_idiots.htm

Βρήκα το ύφος του απολαυστικό και συμφωνώ με πάρα πολλά, αλλά διαφωνώ με τη θεώρηση ότι η ύπαρξη εννοιών όπως "βλάκας" και "έξυπνος" είναι φυσική και αυταπόδεικτη για να τη χρησιμοποιούμε με τέτοια άνεση, ειδικά μάλιστα ως δυαδική κατάσταση, και επίσης διαφωνώ ότι κάθε κοινωνία έχει ανάγκη από "βλάκες" και εκμετάλευση (η σημερινή μας κοινωνία μπορεί, όχι κάθε δυνατή κοινωνία). Πιστεύω ότι αν υπάρχει διαφορά στο potential κάποιου για κάτι ή στην ευκολία με την οποία κάποιος μπορεί να βελτιωθεί σε κάτι, αυτή εξηγείται με μια θεωρία "πολλών εξυπνάδων" σαν του Gardner. Αλλά ασύγκριτα πιο συχνά, αυτό που κάποιοι κατακρίνουν ως βλακεία σε κάποιους άλλους είναι καθαρά επίκτητο γνώρισμα, οπότε δεν υπάρχει κάποιος λόγος για να μην εκλείψει αν εκλείψουν οι συνθήκες που το προκαλούν.

Η αγέλη προϋποθέτει τσοπάνη και κοπάδι έτοιμο να τον ακολουθήσει απλά και μόνο επειδή εκείνος το θέλει. Ενδιαφέρουσα η έμμεση ταύτιση της αγέλης με το Ubuntu και την κοινότητά του.

Απλά παρατήρησα μια ομοιότητα με μια αγέλη. Δηλαδή μάζα χρηστών που κάνουν κάτι χωρίς να ξέρουν γιατί αλλά λόγω μιμητικής συμπεριφοράς ή λόγω καθοδήγησης (πάντως η ένοια της αγέλης δεν προϋποθέτει έναν τσοπάνη), χωρίς να μελετούν τις αποφάσεις τους. Αν ρωτήσεις τους περισσότερους γιατί επέλεξαν π.χ. Ubuntu και τι πλεονεκτήματα θεωρούν ότι έχει γι' αυτό που κάνουν πιστεύω ότι δε θα πάρεις μελετημένες απαντήσεις. Το ίδιο ισχύει για ένα σορό πράγματα πέρα από υπολογιστές βέβαια, απλά το Linux συνήθιζε να αποτελεί φωτεινή εξαίρεση στον κανόνα: το προτιμούσαν αυτοί που ήξεραν τα πλεονεκτήματά του και τα αξιοποιούσαν. Δεν πιστεύω ότι έχει νόημα να χρησιμοποιείς κάτι αν δε ξέρεις ακριβώς γιατί χρησιμοποιείς αυτό και όχι κάτι άλλο. Ακόμα και αν υποθέταμε ότι το πιο σημαντικό για το ελεύθερο λογισμικό είναι να μαζέψει μεγάλο αριθμό χρηστών (που δεν είναι), δεν έχει νόημα αν είναι με αυτόν τον τρόπο: σήμερα είναι το ελεύθερο λογισμικό, αύριο είναι κάτι άλλο που θα είναι της μόδας. Το ζήτημα είναι να αλλάξει αυτή η νοοτροπία...

Αν ρωτήσεις τους περισσότερους γιατί επέλεξαν π.χ. Ubuntu και τι πλεονεκτήματα θεωρούν ότι έχει γι' αυτό που κάνουν πιστεύω ότι δε θα πάρεις μελετημένες απαντήσεις.

Χωρίς να έχεις κάποια δεδομένα στα χέρια σου (κάποια έρευνα για παράδειγμα) γενικεύεις. Το ubuntu είναι ο πιο απλός τρόπος να δουλέψεις GNU/Linux σήμερα.

Δεν πιστεύω ότι έχει νόημα να χρησιμοποιείς κάτι αν δε ξέρεις ακριβώς γιατί χρησιμοποιείς αυτό και όχι κάτι άλλο

Δε νομίζω ότι υφίσταται αυτό που λες. Άλλος πειραματίζεται, άλλος γουστάρει κύβους, άλλος θέλει την πιο απλή διανομή, άλλος θέλει να surf-άρει χωρίς να έχει το βραχνά τον ιών στο κεφάλι του κτλ. Υπάρχει δηλαδή περίπτωση να βρέθηκε μια διανομή τυχαία στο δίσκο κάποιου;

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...