parsifal Δημοσ. 4 Απριλίου 2008 Δημοσ. 4 Απριλίου 2008 Φυσικά και είναι valid το ερώτημα. Τα δεδομένα per se δεν έχουν βάρος, αλλά η αναπαράστασή τους σε φυσικό επίπεδο απαιτεί προσφορά ενέργειας (που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη ποσότητα ύλης, ως γνωστόν) στο σύστημα που έχουμε επιλέξει γι' αυτήν τη δουλειά. Το πόσο μικρή ή μεγάλη είναι η μάζα αυτής της ύλης, το αν κάνει διαφορά αν βάλουμε έναν σκληρό δίσκο στο «καντάρι» ή πόσο μεγάλης ακριβείας πρέπει να είναι το «καντάρι» για να παρατηρήσουμε μετρήσιμη διαφορά, είναι εξίσου valid ερωτήματα imho...
frenzy Δημοσ. 4 Απριλίου 2008 Δημοσ. 4 Απριλίου 2008 Τότε ας το ρωτήσουμε αλλιώς: Ποιό είναι βαρύτερο, το 0 ή το 1?
parsifal Δημοσ. 4 Απριλίου 2008 Δημοσ. 4 Απριλίου 2008 Είναι θέμα σύμβασης κατά την κωδικοποίηση. Εξαρτάται από το πώς γίνεται η αναπαράσταση σε φυσικό επίπεδο. Π.χ. η διακριτή μονάδα στην οποία αποθηκεύεται (κωδικοποιείται ως πληροφορία) ένα bit είναι κατά σύμβαση σε χαμηλή ενεργειακή κατάσταση για το 0 και υψηλή για το 1; Ή το ανάποδο; Ή με κάποια άλλη τεχνική γίνεται η δουλειά; Αν υπάρχει κάποιο μέλος με γνώσεις Φυσικής σχετικά με μαγνητικά υλικά, spins κλπ και έχει διάθεση να απαντήσει, προσωπικά είμαι όλος αυτιά...
frenzy Δημοσ. 4 Απριλίου 2008 Δημοσ. 4 Απριλίου 2008 Ας το πω αλλιώς. Σε ένα μαγνήτη τι είναι βαρύτερο, ο θετικός ή ο αρνητικός πόλος; Το ερώτημα δεν είναι valid γιατί δεν είναι εύστοχο. Τα δεδομένα γράφονται αλλάζοντας την φορά του μαγνητισμού στο υλικό του δίσκου όπως ο θετικός και ο αρνητικός πόλος ενός μαγνήτη. Όποια κι αν είναι η φορά το ίδιο βάρος έχει ο "μισός" μαγνήτης.
parsifal Δημοσ. 4 Απριλίου 2008 Δημοσ. 4 Απριλίου 2008 Δε θα επιχειρηματολογήσω περαιτερώ γιατί, όπως παραδέχτηκα, δεν έχω τις κατάλληλες γνώσεις. Όμως σε πιο abstract επίπεδο, η παρακάτω σκοπιά από την οποία εξετάζω το πρόβλημα: ...προσφορά ενέργειας (που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη ποσότητα ύλης, ως γνωστόν) στο σύστημα που έχουμε επιλέξει γι' αυτήν τη δουλειά... ...με κάνει να διατηρώ κάποιες αμφιβολίες.
drm Δημοσ. 4 Απριλίου 2008 Δημοσ. 4 Απριλίου 2008 Επι του τελευταίου... Και στην CPU προσφέρεις ενέργεια, μήπως αυξάνει και αυτής το βάρος ?? Μήπως η ενέργεια που δίνουμε στα υποσυστήματα του υπολογιστή μετατρέπεται όλη σε θερμότητα και άρα επιστρέφει στο περιβάλλον ?
frenzy Δημοσ. 4 Απριλίου 2008 Δημοσ. 4 Απριλίου 2008 Πρώτα απ' όλα κι εγώ δεν έχω τις κατάλληλες γνώσεις αλλά μου αρέσουν τα κουίζ. Και αν είναι λάθος αυτά που λέω θα το παραδεχτώ με ευχαρίστηση. Επί του θέματος επιχειρηματολογώ με εφόδιο τη λογική μου και τις λίγες γνώσεις μου: Η μόνη ενέργεια που προσφέρουμε στο σκληρό δίσκο είναι για να γυρίσουν τα μηχανικά μέρη και να αλλάξουμε την κατάσταση της ήδη υπάρχουσας ενέργειας που υπάρχει στη μαγνητική ταινία, φιλμ όπως θέλετε πείτε το. Άρα δεν προσθέτουμε ενέργεια. Την ξοδεύουμε σε κίνηση και θερμότητα. Ας λύσουμε το θέμα των σκληρών και πάμε στα υπόλοιπα υποσυστήματα ε?
parsifal Δημοσ. 4 Απριλίου 2008 Δημοσ. 4 Απριλίου 2008 Και στην CPU προσφέρεις ενέργεια, μήπως αυξάνει και αυτής το βάρος ?? Είναι ανάγκη να το γυρίσουμε στην πλάκα; Η απάντηση και η αιτιολόγησή της είναι προφανής νομίζω. Δεν πρόκειται για ανάλογη περίπτωση... EDIT: Για να μην παρεξηγηθώ, «Το δεν πρόκειται για ανάλογη περίπτωση» δεν επέχει θέση αιτιολόγησης...
drm Δημοσ. 4 Απριλίου 2008 Δημοσ. 4 Απριλίου 2008 Είναι ανάγκη να το γυρίσουμε στην πλάκα; Η απάντηση και η αιτιολόγησή της είναι προφανής νομίζω. Δεν πρόκειται για ανάλογη περίπτωση... [/Quote] Δεν το λέω για να ειρωνευτώ, απλά για να δείξω (οκ το παραδέχομαι, με ακραίο τρόπο) ότι η προσφορά ενέργειας δεν σημαίνει πάντα μετατροπή της σε ύλη. Και τραβόντας λίγο το προηγούμενο μου πόστ, η CPU έχει Chache memories όπου αποθηκεύονται data προσωρινά και μάλιστα όχι ώς περιστροφή ενός μαγνητισμένου υλικού αλλά ώς φορτίο σε μικρά πυκνωτάκια (εάν δεν κάνω λάθος) άρα, μάλλον είναι "ελαφρώς" λογικό να "βαραίνει" λίγο η CPU κατά την χρήση ???
parsifal Δημοσ. 4 Απριλίου 2008 Δημοσ. 4 Απριλίου 2008 Επαναλαμβάνω, δεν πρόκειται για ανάλογη περίπτωση. Οι cache μνήμες των επεξεργαστών είναι τύπου SRAM (αν θυμάμαι καλά) και δεν παρέχουν persistent αποθήκευση. Όταν διακόψεις την παροχή ενέργειας, χάνονται τα δεδομένα. Πουφ! Με τη μαγνητική επιφάνεια ενός δίσκου δε συμβαίνει το ίδιο.
sdermi Δημοσ. 4 Απριλίου 2008 Δημοσ. 4 Απριλίου 2008 Παιδια καλησπέρα. Αν και το θέμα αρχικά το πήρα στο χαβαλέ λόγω των απαντήσεων βλέπω οτί οι απαντήσεις άρχισαν να σοβαρεύουν. Το αν θα πάρει μάζα (γιατί βάρος είναι δύναμη η οποία εξαρτάται από μάζα και το g το οποίο στη γη εξαρτάται κατα κύριο λόγο από το υψόμετρο στο οποίο βρισκόμαστε) εξάρτάται από το τρόπο με τον οποίο μαγνητιζεται το μέσο αποθηκευσης. Αν απλά έχουμε να κάνουμε για ένα φαινόμενο μετατόπισης σπιν κατα μια κατεύθυνση (παραμαγνητικό ή σιδηρομαγνητικό ή σιδηρημαγνητικό[για παραπάνω πληροφορίες ανοίχτε ένα βιβλίο φυσικής στερεάς κατάστασης και δείτε στις μαγνητικές ιδιότητες των υλικών]) τότε η μάζα δεν θα αλλάξει αφού απλά αλλάζει μια κατάσταση το σπιν (δλδ αντί να κοιτά πάνω κοιτά κάτω). Αν τώρα το μαγνητικό μέσο <χτυπιέται> με μια δέσμη ηλεκτρονίων (μπορεί και φωτονίων σε συγκεκριμένες περιπτώσεις) τότε φυσικά έχουμε επιπλεόν σωματίδια στο σωματιδιακό ισοζύγιο (ή και λιγοτερα αν έχουμε σκεδάσεις) και άρα αλλάζει η μάζα. Αυτό είναι το φυσικό γνωσικό υπόβαθρο. Τώρα συνίθως χρησιμοποιείται ο πρώτος τρόπος με αποτέλεσμα η διαφορά που πιθανό να υπάρχει να οφειλειται σε διαφορες επικαθισεις σωματιδιων στην επιφανεια εγγραφης και οχι στο τρόπο εγγραφής. Τωρα για το dvd θεωρω οτι λόγω του χαράσματος θα έχουμε έλλειμα μάζας. Αυτό όμως είναι μια εκτίμηση στη οποία δεν είμαι βέβαιος. Πάντως έχουμε να κάνουμε με αμελητέα ποσά μάζας και άρα καλύτερα να σας απασχολή το παραπάνω φορτιο που κουβαλάμε καθημερινά πριν πάμε τουαλέτα (άσχετο αλλά το βάρος μας έχει διακύμανση +-2 κιλά). Πάντως μπράβο στο παιδί για το πολύ ωραίο του ερώτημα και για το πολύ ωραίο θέμα.
Members gsarig Δημοσ. 4 Απριλίου 2008 Members Δημοσ. 4 Απριλίου 2008 Δεν έχω τις γνώσεις για να βοηθήσω στη συζήτηση, αλλά να πω απλώς ότι βρήκα κι εγώ το ερώτημα πολύ ενδιαφέρον
HighT3ch Δημοσ. 5 Απριλίου 2008 Δημοσ. 5 Απριλίου 2008 Γιάννης Platano στον john-lamia αναφερόμουν για το κρασί όχι σε σένα μπλέξαμε τους Γιάννηδες
washcloud Δημοσ. 5 Απριλίου 2008 Δημοσ. 5 Απριλίου 2008 ...πάλι φιλοκαλείτε τε γαρ μετ' ευτελείας βρε ; (..και μετά "μερικοί" αμφιβάλλουν για το πόση σχέση οι σημερινοί Έλληνες έχουν με τους αρχαίους...Το insomnia να τους δείξεις, φτάνει για να πειστούν!)...'Αντε να δούμε μέχρι που θα φτάσει κι αυτό το thread...Πάντως, ο αρχικός προσδιορισμός ως "γεμάτος" (δίσκος, από data), είναι λίαν παραπλανητικός...Τώρα, εάν και κατα πόσο ,και τίνι τρόπω "βαραίνει" κατά την εγγραφή....Μήπως μάλιστα ελφαραίνει κι όλας;Τα δεδομένα δεν είναι παρά μια αλλαγή της σειράς του μαγνητικού ίχνους...Αλλά, φθορές δεν υπάρχουν με όλα τα μηχανικά μέρη που κινούνται ; Προσμετράται η απώλεια ύλης με τη μορφή θερμικής (κυρίως) ενέργειας στο τελικό βάρος του σώματος ; Ή μιλάμε μόνο για πιθανό βάρος συσχετιζόμενο απόλυτα με την διαδικασία "εγγραφής δεδομένων" ; (το πιθανό βάρος που ίσως προκύπτει με τις εναλλαγές του "μαγνητικού ίχνους" ; ) Welcome to The Matrix... (...κάπου εδώ είχα ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο...που είναι ρε γμτ...)
Γιάννης Platano Δημοσ. 5 Απριλίου 2008 Μέλος Δημοσ. 5 Απριλίου 2008 ...πάλι φιλοκαλείτε τε γαρ μετ' ευτελείας βρε ; Τι μου θυμισες τωρα.... Και φιλοσοφειται ανευ μαλακιας ελεγε αν θυμαμαι καλα μετα απο 32 χρονια !!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.