dhmak Δημοσ. 21 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2008 Γειά χαρά παίδες, Έρχομαι και ζητάω την βοήθειά σας, στο εξής θέμα: Υπάρχει κανα πρόγραμμα-κανας τρόπος ουτως ώστε να τοποθετούντε οι υπότιτλοι έξω απο την ταινία και όχι πάνω στην ταινία (να τοποθετούνται δηλαδή στην μάυρη-άχρηστη περιοχή κάτωθεν της ταινίας, για να γίνεται και αντίθεση.) Το έχω δεί σε ταινίες blu-ray αλλα .αμώτο δέν ξέρω πώς να το κάνω, γι' αυτό ζητάω την πολύτιμη και αναντικατάστατη βοήθεια σας. Πιο αναλυτικά, θέλω να είναι κάπως έτσι: Ευχαριστώ πολύ φίλε kastel.
kastel Δημοσ. 21 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2008 Αν πρόκειται απλά για προβολή της ταινίας μπορείς να χρησιμοποιήσεις το VobSub. Start>All Programs>VobSub>DirectVobSub Configure, στο tab Main τσεκάρεις το Override placement και παίζεις με την τιμή του "V" (όσο ποιο μεγάλη τιμή τόσο ποιο χαμηλά). Αν πρόκειται για ενσωμάτωση των υποτίτλων στην ταινία για να γραφτεί μετά σε δισκάκι οι κινήσεις που θα πρέπει να κάνεις ποικίλουν ανάλογα με το πρόγραμμα που θα χρησιμοποιήσεις. Όσα προγράμματα χρησιμοποιούν το VobSub ως decoder για την ενσωμάτωση των υποτίτλων (π.χ. VirtualDub, WinAvi Video Converter) θα κάνεις αυτό που περιγράφω παραπάνω. Αλλιώς η ρύθμιση θα πρέπει να γίνεις μέσα από το πρόγραμμα που έχεις επιλέξει (π.χ. ConvertXtoDVD, AVIAddXSubs, AviSub κ.τ.λ.).
parsifal Δημοσ. 22 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2008 Αντί να απαντήσεις από κάτω από τον kastel, έκανες edit στο αρχικό μήνυμά σου προσθέτοντας αυτά που ήθελες να του πεις ως απάντηση; Very very bad practice...
dhmak Δημοσ. 22 Μαρτίου 2008 Μέλος Δημοσ. 22 Μαρτίου 2008 Ακουλουθώ τα βηματά σου, για το VobSub αλλα αυτό αντί να βάζει τους υπότιτλους μπροστά απο την μάυρη περιοχή, τους βάζει πίσω Σε παρακαλώ πές μου που κάνω λάθος. Εσένα φίλε parsifal, μήπως πάει πουθενά (σε καμιά λύση) το μυαλό σου ;;
parsifal Δημοσ. 22 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2008 Το video σου προφανώς δεν περιέχει μαύρες λωρίδες πάνω-κάτω (κωδικοποίηση Letterbox). Επομένως, πώς θα γίνει υπέρθεση των υποτίτλων στην κάτω μαύρη περιοχή (που δεν υπάρχει); Ο μόνος εύκολος τρόπος που γνωρίζω είναι με τη λειτουργία Letterbox του ffdshow-tryouts: Παίζοντας με το Vertical Position slider, μπορείς να τους πας και ακόμη πιο κάτω. Τα παραπάνω για on-the-fly υπέρθεση υποτίτλων μόνο. Αν πρόκειται να κάνεις επανακωδικοποίηση του video για να προσθέσεις hardcoded υποτίτλους μέσα στην εικόνα, μπορείς με το Avisynth να κάνεις εύκολα Letterboxing χρησιμοποιώντας την εντολή AddBorders...
dhmak Δημοσ. 22 Μαρτίου 2008 Μέλος Δημοσ. 22 Μαρτίου 2008 Χωρίς κωδικοποίηση σε LetterBox, δέν μπορώ να έχω τους υπότιτλους κάτω απο την ταινία και μπροστά απο την μάυρη περιοχή ;;
parsifal Δημοσ. 22 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2008 To κόλπο με το ffdshow δεν απαιτεί κωδικοποίηση. Γίνεται σε πραγματικό χρόνο (on-the-fly) κατά την αναπαραγωγή, χωρίς καμμία μόνιμη μεταβολή στο ίδιο το αρχείο video. Σου εξήγησα ήδη γιατί χωρίς Letterboxing δε γίνεται σε wide format videos να έχεις υποτίτλους στην «μαύρη περιοχή». Δεν υπάρχει καμμία μαύρη περιοχή μέσα στο ίδιο το καρέ. Η μαύρη περιοχή που βλέπεις είναι τμήμα του interface του video player, όχι της ταινίας. Κάποιοι players που έχουν ενσωματωμένη υποστήριξη υποτίτλων χωρίς να εξαρτώνται από εξωτερικά DirectShow φίλτρα (όπως το DirectVobSub ή το ffdshow) ίσως να υποστηρίζουν προβολή υποτίτλων σε εκείνη την περιοχή, αλλά δεν το έχω ψάξει...
dhmak Δημοσ. 22 Μαρτίου 2008 Μέλος Δημοσ. 22 Μαρτίου 2008 Ευχαριστώ πολύ φίλε parsifal για την κατατοπιστική σου απάντηση. Δηλαδή αν θέλω μόνιμη ενσωμάτωση των υποτίτλων κάτω απο την ταινία, ο μόνος δρόμος είναι επανακωδικοποίηση σε Letterbox ;; .αμώτο
parsifal Δημοσ. 22 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2008 Τί θέλεις να καταφέρεις ακριβώς; Αναπαραγωγή σε PC, σε standalone DVD; Και σε τί format;
dhmak Δημοσ. 22 Μαρτίου 2008 Μέλος Δημοσ. 22 Μαρτίου 2008 Σκέφτομαι για αναπαραγωγή σε standalone DVD και xvid κωδικοποίηση ή και για DVD κωδικοποίηση (ΜPEG2). Το AviSynth το κατέβασα αλλα στον φάκελό του δέν υπάρχει κάποιο .exe αρχείο, Τί κάνω ;; OK Παίδες, με τα φίλτρα: resize του VirtualDub και TextSub του VobSub έκανα ακριβώς αυτό που ήθελα, πρόσθεσα κάτω απο την ταινία τους υπότιτλους (επανακωδικοποίησα χωρίς να χαλάσω την εικόνα, βάζωντας το ίδιο bitrate) Ευχαριστώ όσους απαντήσαν στο θέμα μου.
parsifal Δημοσ. 22 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2008 Αν θέλεις DVD, δεν είναι ανάγκη να μπλέκεις ιδιαίτερα με Avisynth/VirtualDub κλπ. Κάποια από τα προγράμματα που αναφέρονται εδώ παρέχουν επιλογή για τη σωστή τοποθέτηση των υποτίτλων. Π.χ. μόλις δοκίμασα με το DVD Flick να κωδικοποιήσω τα 5 πρώτα λεπτά του Bad Boys II (1.85:1 aspect ratio), με τις εξής ρυθμίσεις: Το αποτέλεσμα:
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.