Vamire666 Δημοσ. 20 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 20 Μαρτίου 2008 1ον Ειναι παρανομο η αντιγραφη οποιουδηποτε παιχνιδιου η CD το οποιο υπαρχει στην αγορα!!!Υπαρχουν και πνευματικα δικαιωματα.... 2ον Απο της αντιγραφες εχουν κλεισει σπιτια και εταιριες και παραλιγο και η sega οποιος γνωριζει κ θυμαται... 3ον Αν εμεις δεν υποστιριξουμε την κονσολα που πηραμε τοτε ποιος θα το κανει???Απο αυτο τον λογο σταματησε και η παραγωγη του Dreamcast!!! Η microsoft και η Sony δεν θα πινασουν ποτε η nintendo ομως??? Π.χ ας πουμε οτι το super smash bros κοστισε 400.000 eyrο η παραγωγη του.Aν η nintendo βγαλει μονο 300.000 ευρω παει εκλεισε αλλα και αν δεν κλεισει τοτε ειναι σιγουρο οτι παιχνιδι με τετοια παραγωγη δεν θα ξανα βγει!!! Οσοι ειναι παλιοι gamers ας σκεφτουν εποχες Mega drive,NES και Master system ολα μια χαρα επερνες και παιχνιδι σε καλη τιμη αλλα και σου εμενε!Ακομα καπιες φορες βαζω και παιζω!!!Αφου ξεκινησαν λοιπον τα πειρατικα cd εποχη playstasion τοτε αρχιζαν και χαλαγαν αρκετα παιχνιδια.Το playstasion ειναι μια κονσολα με 2000 και τιτλους ποσοι απο αυτους αξιζουν ομως??? στη καλυτεροι οι 70!!! 4ον Στο μελλον θα βγαινουν παιχνιδια τα οποια για να παιξεις ειτε θα εχουν μικρο single player οπως γινετε και τωρα και μεγαλυτερο online game η θα πρεπει να μπαινεις online για να παιξεις ακομα και το single player mode και αυτο γιατι???Διοτι πουλανε περισσοτερο τα online games!!!Διοτι αν εχεις σε copy το παιχνιδι δεν μπορεις να παιξεις Online και ετσι το περνεις ΓΝΗΣΙΟ!!! 5ον Η Eλλαδα ποτε δεν θα δει παιχνιδια μεταφρασμενα για τα παιδια της!!! Μονο αν εχουμε καλη αγορα στα video games θα δουμε Games μεταφρασμενα στη Γλωσσα μας...Οπως ειναι τωρα ουτε σε greeklish δεν θα δουμε...Και μην μου πειτε για 4 με 5 παιχνιδια που ειναι στα Eλληνικα το γνωριζω αλλα ειναι μουφες!!! 6ον 1 ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΝΩΜΗ ΣΤΟΝ XRIKOS...ΟΜΩΣ δεν το εκραξα οπως πιστευει εχει κ το smile μεσα που εννοειτε οτι εκανα χαβαλε,δεν το εβαλα στη τυχη!!!!-) Υ.Γ. σορυ το μεγεθος θα μπορουσα να γραψω και παρα πολλα αλλα,αλλα ισως να γινομουν και βαρετος!!!!
kage Δημοσ. 20 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 20 Μαρτίου 2008 γιατι δεν εβαζαν απο την αρχη την δυνατοτητα αυτη να παιζεις καθε ειδους backup? καλα ενταξει το να δινεις 70ε(κ στο ebay να τα βλεπεις απο 20-50δολαρια) για ενα παιχνιδι ειναι υπερβολικα οταν ο βασικος μισθος ειναι 620-700ε.κ χεστηκε ο αλλος αν θα κλεισουν εταιριες που τα βγαζουν απο αλλες 50 μεριες. πολυ αμφιβαλω αν οι εταιριες εκλεισαν ή σταματησαν να ασχολουνται με το αθλημα γιατι δεν πουλαγαν.θυμαμαι καπου εδω ενα ποστ ενος στυλ psp π εν ολιγης περα οτι δεν πουλησε αρκετα εκλεισε επειδη τρωγαν τα λεφτα οι 2 ιδιοκτητες τους...εν ολιγης αρπαχτη.
xvagos Δημοσ. 20 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 20 Μαρτίου 2008 Ωχ, μην αρχίσουμε για την πειρατεία πάλι. Έλεος δηλαδή...
gagvas Δημοσ. 20 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 20 Μαρτίου 2008 Τελικά σ' αυτό τον κόσμο έχουν όλοι δίκιο... Με μπριζώσατε και συζήτησα το θέμα με έναν φίλο αντιεισαγγελέα. Μεταφέρω την άποψή του : "Μιλώντας αυστηρά νομικά δεν τίθεται κανένα ζήτημα αν τσιπάρω το Wii. Πολύ σωστά ειπώθηκε, "δικό μου είναι ό,τι θέλω το κάνω". Το γεγονός όμως ότι το τσιπάρισμα γίνεται προκειμένου να μπορεί κάποιος να παίζει παιχνίδια από αντιγραφή δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε. Αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος του δικαστή: Πέρα από την αυστηρή εφαρμογή του νόμου οφείλει να ερευνήσει τις παράπλευρες (ενίοτε δεοντολογικές) συνέπειες μιας πράξης." ...
Super Moderators paredwse Δημοσ. 21 Μαρτίου 2008 Super Moderators Δημοσ. 21 Μαρτίου 2008 1ον Ειναι παρανομο η αντιγραφη οποιουδηποτε παιχνιδιου η CD το οποιο υπαρχει στην αγορα!!!Υπαρχουν και πνευματικα δικαιωματα.... Όντως. Και λοιπόν, τι σχέση έχει αυτό με το τσιπάκι; 2ον Απο της αντιγραφες εχουν κλεισει σπιτια και εταιριες και παραλιγο και η sega οποιος γνωριζει κ θυμαται... Ωραία τα λόγια, τι σχέση έχει αυτό με το τσιπάκι; 3ον Αν εμεις δεν υποστιριξουμε την κονσολα που πηραμε τοτε ποιος θα το κανει???Απο αυτο τον λογο σταματησε και η παραγωγη του Dreamcast!!!Η microsoft και η Sony δεν θα πινασουν ποτε η nintendo ομως??? Άλλο το αν θες να υποστηρίζεις την Nintendo ή την κάθε Nintendo (η οποία... πεινάει!) κι άλλο το αναφαίρετο δικαίωμά μου να κάνω ό,τι θέλω σε ένα αντικείμενο που έχω αποκτήσει νόμιμα. Σε κάθε περίπτωση, τι σχέση έχει αυτό με το τσιπάκι; 6ον 1 ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΝΩΜΗ ΣΤΟΝ XRIKOS...ΟΜΩΣ δεν το εκραξα οπως πιστευει εχει κ το smile μεσα που εννοειτε οτι εκανα χαβαλε,δεν το εβαλα στη τυχη!!!!-) Υ.Γ. σορυ το μεγεθος θα μπορουσα να γραψω και παρα πολλα αλλα,αλλα ισως να γινομουν και βαρετος!!!! Λυπάμαι αλλά κανένα από τα δήθεν επιχειρήματά σου δεν απαντάει σε αυτό που σε ρωτάω και σε ξαναρωτάω και σε ξαναρωτάω: Μπορείς να μου πεις αν είναι παράνομο ή όχι το "τσιπάρισμα"; Γιατί η δική μου άποψη είναι ότι δεν είναι παράνομο. Εσύ πού στηρίζεις την άποψή σου ότι είναι; Επίσης, καλό είναι να αφήνεις την εφαρμογή των κανόνων του forum στους moderators. Το να επιτίθεσαι φραστικά και με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς σε άλλο μέλος επειδή δήθεν γράφει για παράνομες πρακτικές ενώ στην ουσία δεν έγραψε για τίποτα επιλήψιμο δεν θα γίνει ανεκτό εδώ. Τελικά σ' αυτό τον κόσμο έχουν όλοι δίκιο... Με μπριζώσατε και συζήτησα το θέμα με έναν φίλο αντιεισαγγελέα. Μεταφέρω την άποψή του :"Μιλώντας αυστηρά νομικά δεν τίθεται κανένα ζήτημα αν τσιπάρω το Wii. Πολύ σωστά ειπώθηκε, "δικό μου είναι ό,τι θέλω το κάνω". Το γεγονός όμως ότι το τσιπάρισμα γίνεται προκειμένου να μπορεί κάποιος να παίζει παιχνίδια από αντιγραφή δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε. Αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος του δικαστή: Πέρα από την αυστηρή εφαρμογή του νόμου οφείλει να ερευνήσει τις παράπλευρες (ενίοτε δεοντολογικές) συνέπειες μιας πράξης." ... Σεβαστή η άποψη του αντεισαγγελέα αλλά όχι νομική άποψη.
BucketheadGR Δημοσ. 21 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2008 Μπορείς να μου πεις αν είναι παράνομο ή όχι το "τσιπάρισμα"; Γιατί η δική μου άποψη είναι ότι δεν είναι παράνομο. Δεν υπάρχει «εγώ πιστεύω» και «κατά τη γνώμη μου». Αντιθέτως υπάρχει το "end user license agreement" το οποίο αποδέχεσαι με την αγορά της κονσόλας και αναφέρει: Prohibition of Duplication, Modification and Reverse-Engineering. [blah blah]...Accordingly, you may not host, intercept, emulate, reverse engineer or redirect the communication protocols used by Nintendo as part of the Wii Network Service, regardless of the method used to do so. Prohibited methods include, but are not limited to, protocol emulation, reverse engineering, modifying, adding components to ...[blah blah] Οπότε είτε μας αρέσει, είτε όχι, νομοθετικά όσοι έχουμε κάνει οποιοδήποτε mod, είμαστε παράνομοι. Σε τέτοια ζητήματα ΔΕΝ υπάρχουν απόψεις. End of story.
Super Moderators paredwse Δημοσ. 21 Μαρτίου 2008 Super Moderators Δημοσ. 21 Μαρτίου 2008 Δεν υπάρχει «εγώ πιστεύω» και «κατά τη γνώμη μου». Ιδίως στα νομικά ζητήματα, τα πράγματα σπανίως είναι άσπρα ή μαύρα. Οπότε η προσωπική γνώμη κάποιου είναι σεβαστή. Άλλωστε δεν έγραψα πουθενά "εγώ πιστεύω" ούτε "κατά τη γνώμη μου". Έγραψα "η άποψή μου". Ήτοι "η θέση μου". Αντιθέτως υπάρχει το "end user license agreement" το οποίο αποδέχεσαι με την αγορά της κονσόλας και αναφέρει: Οπότε είτε μας αρέσει, είτε όχι, νομοθετικά όσοι έχουμε κάνει οποιοδήποτε mod, είμαστε παράνομοι. Σε τέτοια ζητήματα ΔΕΝ υπάρχουν απόψεις. End of story. End of story ε; Λυπάμαι που με τέτοια βεβαιότητα και τέτοια σιγουριά γράφεις κάτι τόσο λανθασμένο... Μάλλον μπερδεύεις το παράνομο με το αντισυμβατικό. Για παράδειγμα: Αν στο ενοικιαστήριο του σπιτιού σου γράφει "απαγορεύεται να υπενοικιάσεις το σπίτι" κι εσύ το κάνεις, αυτό είναι αντισυμβατικό, αντίκειται δηλαδή στη σύμβαση που έχεις υπογράψει με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Δεν είναι όμως παράνομο, δηλαδή δεν μπορεί να έρθει η αστυνομία να σε συλλάβει γιατί δεν διαπράττεις ποινικό αδίκημα. Άλλο λοιπόν το EULA κι άλλο το "παράνομο" που κραυγάζουν μερικά μέλη χωρίς να αντιλαμβάνονται τι γράφουν...
FILIM0N Δημοσ. 21 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2008 Συγνωμη αλλα δεν καταλαβαινω την ολη βαβουρα. Απο τη στιγμη που ο νομος μου επιτρεπει να παιζω αντιγραφα παιχνιδιων που κατεχω νομιμα σημαινει οτι ολη η διαδικασια (π.χ τσιπαρισμα) ειναι νομιμη. Τωρα αν δεν κατεχω το αυθεντικο εκει προκυπτει η παρανομια.
BucketheadGR Δημοσ. 21 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2008 Μάλλον μπερδεύεις το παράνομο με το αντισυμβατικό. Για παράδειγμα: Αν στο ενοικιαστήριο του σπιτιού σου γράφει "απαγορεύεται να υπενοικιάσεις το σπίτι" κι εσύ το κάνεις, αυτό είναι αντισυμβατικό, αντίκειται δηλαδή στη σύμβαση που έχεις υπογράψει με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Δεν είναι όμως παράνομο, δηλαδή δεν μπορεί να έρθει η αστυνομία να σε συλλάβει γιατί δεν διαπράττεις ποινικό αδίκημα. Συγνωμη αλλα δεν καταλαβαινω την ολη βαβουρα.Απο τη στιγμη που ο νομος μου επιτρεπει να παιζω αντιγραφα παιχνιδιων που κατεχω νομιμα σημαινει οτι ολη η διαδικασια (π.χ τσιπαρισμα) ειναι νομιμη. Έκανα quote και τα δύο, γιατί έχουν μία σχέση μεταξύ τους. Βασικά το αν επιτρέπεται ή όχι να έχει κάποιος αντίγραφα, προκύπτει από τη νομοθεσία της εκάστοτε χώρας. Το αν είναι λογικό ή όχι, είναι αδιάφορο. USA για παράδειγμα, μπορεί να μην επιτρέπεται να κάνεις αντίγραφο ασφαλείας και να παίζεις από εκεί. Γαλλία με νόμο, καταβάλλεις χρηματικό μηνιαίο ποσό και έχεις το ελεύθερο να κατεβάζεις copyrighted υλικό με τα τσουβάλια. Τώρα, το αντίγραφο ασφαλείας με το mod της κονσόλας έχει τεράστια διαφορά. Άλλο να έχω κόπια του Mario Galaxy και να πω "ήταν αντίγραφο ασφαλείας" και άλλο η τροποποίηση της κονσόλας για να μπορεί να το παίξει. Πάλι, το αν είναι λογικό ή όχι δεν είναι το θέμα. Δεν ξέρω κατά πόσο στέκει βέβαια στην Ελλάδα με τα περί πνευματικών δικαιωμάτων σε παιχνίδια, αλλά το ότι αν η κονσόλα είναι modαρισμένη είναι παράνομο, νομίζω είναι λογικό από τη στιγμή που περιγράφεται πλήρως στο license agreement της NOE (οπότε και πιστεύω θα είναι καλυμένη από πλευράς Ευρωπαϊκής νομοθεσίας). Αν ξέρει κάποιος κάτι παραπάνω, ας γράψει κάτι.
xvagos Δημοσ. 21 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2008 Δεν νομίζω να είναι "παράνομο" να έχεις τσιπαρισμένη κονσόλα. Φαντάσου να ήταν... οι μισοί Έλληνες θα ήταν φυλακή!!!! Όταν πειράζεις την κονσόλα σου χάνεις την εγγύηση και όχι την ελευθερία σου. Είσαι παράνομος και διώκεσαι από τον νόμο όταν διακινείς copyrighted υλικό.
Super Moderators paredwse Δημοσ. 21 Μαρτίου 2008 Super Moderators Δημοσ. 21 Μαρτίου 2008 Έκανα quote και τα δύο, γιατί έχουν μία σχέση μεταξύ τους. Eιλικρινά πού την βλέπεις τη σχέση μεταξύ τους; Γιατί προσωπικά δεν βλέπω καμία. Βασικά το αν επιτρέπεται ή όχι να έχει κάποιος αντίγραφα, προκύπτει από τη νομοθεσία της εκάστοτε χώρας. Το αν είναι λογικό ή όχι, είναι αδιάφορο. USA για παράδειγμα, μπορεί να μην επιτρέπεται να κάνεις αντίγραφο ασφαλείας και να παίζεις από εκεί. Γαλλία με νόμο, καταβάλλεις χρηματικό μηνιαίο ποσό και έχεις το ελεύθερο να κατεβάζεις copyrighted υλικό με τα τσουβάλια. Τώρα, το αντίγραφο ασφαλείας με το mod της κονσόλας έχει τεράστια διαφορά. Άλλο να έχω κόπια του Mario Galaxy και να πω "ήταν αντίγραφο ασφαλείας" και άλλο η τροποποίηση της κονσόλας για να μπορεί να το παίξει. Πάλι, το αν είναι λογικό ή όχι δεν είναι το θέμα. Δεν ξέρω κατά πόσο στέκει βέβαια στην Ελλάδα με τα περί πνευματικών δικαιωμάτων σε παιχνίδια, Mπερδεύεις δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Τα πνευματικά δικαιώματα στο λογισμικό (εν προκειμένω στο παιχνίδι του Wii) και το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να κάνει ό,τι θέλει ένα αντικείμενο που έχει αγοράσει. Ας μου επιτραπεί να επαναληφθώ και να αντιγράψω από παλαιότερο thread τα ίδια που είχα γράψει και τότε: Σχετικά με τα chip για τις παιχνιδομηχανές: Δεν υπάρχει κανένα απολύτως νομικό πρόβλημα. Από τη στιγμή που αγοράζω μία συσκευή (είτε αυτό είναι παιχνιδομηχανή είτε είναι φούρνος μικροκυμάτων), δικαιούμαι να την κάνω ό,τι θέλω. Αν θέλω να την βάλω κάτω, να πάρω ένα τσεκούρι και να την καταστρέψω, είναι απόλυτο δικαίωμά μου, κατοχυρωμένο τόσο στο Σύνταγμα (δικαίωμα της ιδιοκτησίας, άρθρο 17) όσο και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (η περίφημη ΕΣΔΑ, Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο, άρθρο 1). Αν λοιπόν θέλω να ξεκοιλιάσω μία συσκευή που έχω στην ιδιοκτησία μου προκειμένου να την τροποποιήσω όπως θέλω εγώ, αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμά μου. Άσχετα εάν μετά θα πάρω παράνομα αντιγραμμένα παιχνίδια για να βάλω στο Playstation. Αυτό απαγορεύεται. Αλλά το τσιπάρισμα επιτρέπεται. Ειδικότερα η προσπάθεια εξομοίωσης του τσιπαρίσματος με το αντίγραφο ενός software είναι τουλάχιστον ατυχής από νομική άποψη: Μία συσκευή (όπως ένας satellite receiver ή μία παιχνιδομηχανή) είναι υλικό αγαθό και ανήκει στην αποκλειστική σου ιδιοκτησία. Όπως προανέφερα, μπορείς να πάρεις ένα σφυρί ή ένα τσεκούρι και να την καταστρέψεις γιατί έτσι γουστάρεις, δεν θα σε εμποδίσει κανένας. Ένα πρόγραμμα δεν είναι ιδιοκτησία σου. Ιδιοκτησία σου είναι το CD/DVD με το πρόγραμμα (αν υπάρχει κάτι τέτοιο και δεν το έχεις 'κατεβάσει' από το διαδίκτυο). Το περιεχόμενο όμως του CD/DVD (δηλ. το πρόγραμμα) έχει δύο διαφορές από την συσκευή: α) δεν είναι υλικό αλλά πνευματικό αγαθό. Δεν ενσωματώνει δηλαδή το πνευματικό δικαίωμα σε κάποιο υλικό αντικείμενο αλλά είναι το ίδιο, αυτό καθ' εαυτό, πνευματικό αγαθό και β) το δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας που ενσωματώνεται στο πρόγραμμα απαγορεύει ρητά την παράκαμψη του προστατευτικού μηχανισμού - είτε αυτό γίνει με εισαγωγή μη-νόμιμου serial είτε με το crack είτε με το patch. Πολύ απλά: Η SONY έχει δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας στο Playstation μόνο όσον αφορά το σχεδιασμό του (ως κουτιού ή συσκευής) και το software που περιέχει στο ROM του - δηλαδή δεν μπορεί η PHILIPS να κυκλοφορήσει κάποια συσκευή που θα είναι ολόιδια (εξωτερικά τουλάχιστον) με το Playstation ή θα περιέχει το ROM του Playstation. Αντίθετα, η Microsoft έχει δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας όχι στον σχεδιασμό και την τεχνολογία του CD (αφού αυτός έχει κατοχυρωθεί από την κοινοπραξία Sony-Philips) αλλά στο περιεχόμενο του CD - δηλαδή στο πρόγραμμα που αυτό το CD περιέχει. Ελπίζω η διαφορά να γίνεται αντιληπτή. Δεν πρέπει να εξομοιώνεται το τσιπάρισμα και το παράνομο αντίγραφο έργου που προστατεύεται από πνευματική ιδιοκτησία. Το τσιπάρισμα ενός μηχανήματος είναι απόλυτο δικαίωμα του κατόχου του μηχανήματος. Είναι τελείως διαφορετική η διάθεση παράνομου software (το οποίο είναι παράνομο σε κάθε περίπτωση) από την μετατροπή μηχανήματος που έχω νόμιμα στην κατοχή μου. [...] αλλά το ότι αν η κονσόλα είναι modαρισμένη είναι παράνομο, νομίζω είναι λογικό από τη στιγμή που περιγράφεται πλήρως στο license agreement της NOE (οπότε και πιστεύω θα είναι καλυμένη από πλευράς Ευρωπαϊκής νομοθεσίας). Αν ξέρει κάποιος κάτι παραπάνω, ας γράψει κάτι. Δεν ξέρω αν διάβασες το προηγούμενο μήνυμά μου. Σου ξαναλέω: δεν είναι παράνομο επειδή το γράφει το User Agreement της Νintendo (ή της Microsoft ή της Sony, στις αντίστοιχες κονσόλες), είναι αντισυμβατικό. Τελείως διαφορετικό και τελείως διαφορετικές οι επιπτώσεις. Στο παράνομο πας φυλακή. Στο αντισυμβατικό απλώς διακόπτεται η συμβατική σχέση - δικαιούται δηλ. η Νintendo να αρνηθεί να σου επισκευάσει τη συσκευή ακόμη κι αν αυτή βρίσκεται εντός του χρονικού ορίου που καλύπτει την εγγύηση.
Vamire666 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2008 Eιλικρινά πού την βλέπεις τη σχέση μεταξύ τους; Γιατί προσωπικά δεν βλέπω καμία. Mπερδεύεις δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Τα πνευματικά δικαιώματα στο λογισμικό (εν προκειμένω στο παιχνίδι του Wii) και το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να κάνει ό,τι θέλει ένα αντικείμενο που έχει αγοράσει. Ας μου επιτραπεί να επαναληφθώ και να αντιγράψω από παλαιότερο thread τα ίδια που είχα γράψει και τότε: Σχετικά με τα chip για τις παιχνιδομηχανές: Δεν υπάρχει κανένα απολύτως νομικό πρόβλημα. Από τη στιγμή που αγοράζω μία συσκευή (είτε αυτό είναι παιχνιδομηχανή είτε είναι φούρνος μικροκυμάτων), δικαιούμαι να την κάνω ό,τι θέλω. Αν θέλω να την βάλω κάτω, να πάρω ένα τσεκούρι και να την καταστρέψω, είναι απόλυτο δικαίωμά μου, κατοχυρωμένο τόσο στο Σύνταγμα (δικαίωμα της ιδιοκτησίας, άρθρο 17) όσο και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (η περίφημη ΕΣΔΑ, Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο, άρθρο 1). Αν λοιπόν θέλω να ξεκοιλιάσω μία συσκευή που έχω στην ιδιοκτησία μου προκειμένου να την τροποποιήσω όπως θέλω εγώ, αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμά μου. Άσχετα εάν μετά θα πάρω παράνομα αντιγραμμένα παιχνίδια για να βάλω στο Playstation. Αυτό απαγορεύεται. Αλλά το τσιπάρισμα επιτρέπεται. Ειδικότερα η προσπάθεια εξομοίωσης του τσιπαρίσματος με το αντίγραφο ενός software είναι τουλάχιστον ατυχής από νομική άποψη: Μία συσκευή (όπως ένας satellite receiver ή μία παιχνιδομηχανή) είναι υλικό αγαθό και ανήκει στην αποκλειστική σου ιδιοκτησία. Όπως προανέφερα, μπορείς να πάρεις ένα σφυρί ή ένα τσεκούρι και να την καταστρέψεις γιατί έτσι γουστάρεις, δεν θα σε εμποδίσει κανένας. Ένα πρόγραμμα δεν είναι ιδιοκτησία σου. Ιδιοκτησία σου είναι το CD/DVD με το πρόγραμμα (αν υπάρχει κάτι τέτοιο και δεν το έχεις 'κατεβάσει' από το διαδίκτυο). Το περιεχόμενο όμως του CD/DVD (δηλ. το πρόγραμμα) έχει δύο διαφορές από την συσκευή: α) δεν είναι υλικό αλλά πνευματικό αγαθό. Δεν ενσωματώνει δηλαδή το πνευματικό δικαίωμα σε κάποιο υλικό αντικείμενο αλλά είναι το ίδιο, αυτό καθ' εαυτό, πνευματικό αγαθό και β) το δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας που ενσωματώνεται στο πρόγραμμα απαγορεύει ρητά την παράκαμψη του προστατευτικού μηχανισμού - είτε αυτό γίνει με εισαγωγή μη-νόμιμου serial είτε με το crack είτε με το patch. Πολύ απλά: Η SONY έχει δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας στο Playstation μόνο όσον αφορά το σχεδιασμό του (ως κουτιού ή συσκευής) και το software που περιέχει στο ROM του - δηλαδή δεν μπορεί η PHILIPS να κυκλοφορήσει κάποια συσκευή που θα είναι ολόιδια (εξωτερικά τουλάχιστον) με το Playstation ή θα περιέχει το ROM του Playstation. Αντίθετα, η Microsoft έχει δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας όχι στον σχεδιασμό και την τεχνολογία του CD (αφού αυτός έχει κατοχυρωθεί από την κοινοπραξία Sony-Philips) αλλά στο περιεχόμενο του CD - δηλαδή στο πρόγραμμα που αυτό το CD περιέχει. Ελπίζω η διαφορά να γίνεται αντιληπτή. Δεν πρέπει να εξομοιώνεται το τσιπάρισμα και το παράνομο αντίγραφο έργου που προστατεύεται από πνευματική ιδιοκτησία. Το τσιπάρισμα ενός μηχανήματος είναι απόλυτο δικαίωμα του κατόχου του μηχανήματος. Είναι τελείως διαφορετική η διάθεση παράνομου software (το οποίο είναι παράνομο σε κάθε περίπτωση) από την μετατροπή μηχανήματος που έχω νόμιμα στην κατοχή μου. Δεν ξέρω αν διάβασες το προηγούμενο μήνυμά μου. Σου ξαναλέω: δεν είναι παράνομο επειδή το γράφει το User Agreement της Νintendo (ή της Microsoft ή της Sony, στις αντίστοιχες κονσόλες), είναι αντισυμβατικό. Τελείως διαφορετικό και τελείως διαφορετικές οι επιπτώσεις. Στο παράνομο πας φυλακή. Στο αντισυμβατικό απλώς διακόπτεται η συμβατική σχέση - δικαιούται δηλ. η Νintendo να αρνηθεί να σου επισκευάσει τη συσκευή ακόμη κι αν αυτή βρίσκεται εντός του χρονικού ορίου που καλύπτει την εγγύηση. Εγω δεν εχω να πω τιποτα φιλος το μονο που εχω ειναι να κανω copy και paste αυτο που εχεις στ προφιλ σου οτι καταλαβες καταλαβες... Το δικαίωμά σας να ομιλείτε δεν περιλαμβάνει και υποχρέωσή μας να σας πάρουμε στα σοβαρά Τελος εδω απο εμενα αυτο το θεμα
Super Moderators paredwse Δημοσ. 22 Μαρτίου 2008 Super Moderators Δημοσ. 22 Μαρτίου 2008 Εγω δεν εχω να πω τιποτα φιλος το μονο που εχω ειναι να κανω copy και paste αυτο που εχεις στ προφιλ σου οτι καταλαβες καταλαβες...Το δικαίωμά σας να ομιλείτε δεν περιλαμβάνει και υποχρέωσή μας να σας πάρουμε στα σοβαρά Τελος εδω απο εμενα αυτο το θεμα Από κραυγές και εξυπνακισμούς καλά πάμε. Aπό επιχειρήματα μηδέν.
BucketheadGR Δημοσ. 22 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2008 Δεν υπάρχει κανένα απολύτως νομικό πρόβλημα. Από τη στιγμή που αγοράζω μία συσκευή (είτε αυτό είναι παιχνιδομηχανή είτε είναι φούρνος μικροκυμάτων), δικαιούμαι να την κάνω ό,τι θέλω. Αν θέλω να την βάλω κάτω, να πάρω ένα τσεκούρι και να την καταστρέψω, είναι απόλυτο δικαίωμά μου, κατοχυρωμένο τόσο στο Σύνταγμα (δικαίωμα της ιδιοκτησίας, άρθρο 17) όσο και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (η περίφημη ΕΣΔΑ, Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο, άρθρο 1). Thanks. Κάτι τέτοιο έψαχνα για να μου φύγουν και εμένα οι απορίες. Δηλαδή με λίγα λόγια δεν τίθεται θέμα δικαιωμάτων που μπορεί να έχει μία εταιρία (Nintendo στο συγκεκριμένο παράδειγμα) πάνω στη συσκευή που αγοράζεις... Μία χαρά.
Super Moderators paredwse Δημοσ. 22 Μαρτίου 2008 Super Moderators Δημοσ. 22 Μαρτίου 2008 Thanks. Κάτι τέτοιο έψαχνα για να μου φύγουν και εμένα οι απορίες. Δηλαδή με λίγα λόγια δεν τίθεται θέμα δικαιωμάτων που μπορεί να έχει μία εταιρία (Nintendo στο συγκεκριμένο παράδειγμα) πάνω στη συσκευή που αγοράζεις... Μία χαρά. Το μόνο δικαίωμα που έχει μία εταιρεία είναι στο σχέδιο της συσκευής και στο software που περιέχει στα ROMs, τα οποία της ανήκουν. Δηλαδή, αν πάρεις ένα Wii, μπορείς να το τσιπάρεις, να το ξεκοιλιάσεις, να το βράσεις, να το κάνεις ό,τι θέλεις - αλλά δεν μπορείς να αντιγράψεις το σχέδιό του ή το software του, να το βαφτίσεις Zii και να το πουλάς για δικό σου design. Αντίστοιχα: όταν αγοράσεις ένα CD, μπορείς να το σπάσεις, να το πετάξεις, να το χαρακώσεις - αλλά δεν επιτρέπεται να αντιγράψεις το περιεχόμενό του και να το παρουσιάζεις/πουλάς για δικό σου. Άλλο το αντικείμενο (το physical medium) κι άλλο τα πνευματικά δικαιώματα που αυτό εμπεριέχει.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα