Felix_The_Cat Δημοσ. 15 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 15 Μαρτίου 2008 ειναι κατι που προσπαθω καιρο να κανω. και τωρα που στηνω καινουριο συστημα πρεπει να το υλοποιησω. εχω ενα AVR ενισχυτη με 5.1 + 7.1 καναλια. προς το παρον με ενδιαφερουν τα 5. τι (στο καλο) πρεπει να κανω ετσι ωστε να περασει το raw σημα ηχου ακατεργαστο στον ενισχυτη και να γινει η δουλεια εκει? η μητρικη μπορει? θελει καρτα ηχου?
StavrosD Δημοσ. 15 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 15 Μαρτίου 2008 Γίνεται και μάλιστα πολύ εύκολα, αρκεί η κάρτα ήχου της μητρικής ή όποια άλλη έχεις, να έχει ψηφιακή έξοδο. Ακόμα και τα laptop έχουν ψηφιακή έξοδο, αλλά πρέπει να βρείς το ειδικό καλώδιο που να σου δίνει οπτική. Ο υπολογιστής που έιμαι αυτή την στιγμή, έχει ψηφιακή έξοδο (coaxial S/PDIF) και τον έχω συνδέσει με τον τελικό (Yamaha RX-V657) με καλώδιο 10μ και παίζει άψογα. Τι έκανα για να λειτουργήσει: 1) Εγκατέστησα τους drivers της Realtek, καθώς με της nvida δεν λειτουργεί η ψηφιακή έξοδος. 2) Όταν θέλω να δω ταινία, ρυθμίζω στο πρόγραμμα αναπαραγωγής (media player classic στην περίπτωσή μου) να χρησιμοποιεί την on board κάρτα ήχου, καθώς έχω και δεύτερη. 3) Στις ρυθμίσεις του codec ρυθμίζω να στέλνει ψηφιακά το σήμα. Αν έχεις το ffdshow το ρυθμίζεις εδώ: Άν έχεις το Cyberlink PowerDVD το ρυθμίζεις επιλέγεις ""Use S/PDIF for AC3 Output" στις ρυθμίσεις του ήχου, στην επιλογή για τα ηχεία. Αν χρησιμοποιείς το media player classic, ενώ παίζει η ταινία, δεξί κλικ->Filters->ac3 filter->use spdif (το επιλέγεις και στο DTS αν το υποστηρίζει ο ενισχυτής σου).
Felix_The_Cat Δημοσ. 16 Μαρτίου 2008 Μέλος Δημοσ. 16 Μαρτίου 2008 media player classic χρησιμοποιω. και κοιτα να δεις που μπορει να ηταν εκει τοσο καιρο και να μην το εκανα. και τωρα ταφτυσε το λαπτοπι και δεν μορω να το δοκιμασω!! υπαρχει περιορισμος στο bitrate of SPDIF?
tmjuju Δημοσ. 17 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2008 media player classic χρησιμοποιω. και κοιτα να δεις που μπορει να ηταν εκει τοσο καιρο και να μην το εκανα. και τωρα ταφτυσε το λαπτοπι και δεν μορω να το δοκιμασω!! υπαρχει περιορισμος στο bitrate of SPDIF? Κοιτα τι υποστιρίζει η κάρτα σου λ.χ. υποστιρίζει 24/48 και 24/192 ? Η οπτική ίνα μπορεί να μην υποστιρίζει 24/192 ενώ το coaxial εχει καλύτερες ανοχές (θέμα ποιοτιτας σύνδεσης/καλωδίου). Τέλος δες και τι υποστιρίζει ο ενυσχητής.
StavrosD Δημοσ. 20 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 20 Μαρτίου 2008 Για laptop χρειάζεσαι ένα τέτοιο adaptor http://search.ebay.co.uk/search/search.dll?from=R40&_trksid=m37&satitle=toslink+mini
activex Δημοσ. 20 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 20 Μαρτίου 2008 επειδή και εγώ με το θέμα τα έχω λίγο μπερδεμένα...ποίος μπορεί να μου πει τη κερδίζουμε με αυτό τον τρόπο? δηλαδή κερδίζουμε σε ποιότητα η σε "ταχύτητα" ? (ενδεχομένως αν η αποκωδικοποίηση γίνει μέσω hardware να γλιτώνουμε λίγο cpu η κάτι τέτοιο?) τέλος μπορώ να κάνω κάτι με τα εξής υλικά Μου? : logitech x530 και SB audigy 4 με τον παραπάνω τρόπο που περιγράφετε (SPDIF) ? Αυτά .. όποιος μπορεί ας με διαφωτίσει γιατί μάλλον έχω μπερδευτεί σχετικά με το τι είναι πιο ποιοτικό για μένα!
tmjuju Δημοσ. 20 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 20 Μαρτίου 2008 Σε ταχύτητα δεν θα δεις διαφορά. Η όλη επεξεργασία γίνεται έως ότου καταλήγεις στο τελικό digital-audio-stream. Το τελικό βήμα του είναι το DAC δεν ψηφιακό-αναλογική-μετατροπή, δεν καταναλώνει resources. Το θέμα ποιότητας στον ήχο αρχικά σκέψου το σαν αλυσίδα. Πρέπει σιγά-σιγά να αφαιρείς τους αδύναμους κρίκους. Το DAC του ενισχυτή AV πιθανότατα θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα από το να χρησιμοποιείς την οnboard-sound-card και με καλώδιο να στέλνεις τον ήχο στον AV. Τα καλώδια πάντα έχουν και αυτά σημασία. Τόσο τα αναλογικά (που μεταφέρουν ήχο-ρεύμα) όσο και τα ψηφιακά (coaxial/optical). Και πάει λέγοντας….
StavrosD Δημοσ. 20 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 20 Μαρτίου 2008 Αν η κάρτα ήχου σου υποστηρίζει αποκωδικοποίηση AC3 και DTS, τότε δεν κερδίζεις ιδιαίτερα σε ταχύτητα. Διαφορετικά, γλυτώνεις την επεξεργασία του ήχου που κάνει ο επεξεργαστής. Όταν παίζει ένα stream AC3 είναι σαν να παίζουν ταυτόχρονα 3 stream στερεοφωνικά mp3, σύνολο 6 κανάλια. Επιπλέον αν δεν έχεις 5.1 ηχεία, ο επεξεργαστής αναλαμβάνει την μίξη του ήχου από 5.1 σε 2 κανάλια, οπότε τρώει λίγη ισχύ ακόμα.
activex Δημοσ. 20 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 20 Μαρτίου 2008 απλά μέχρι τώρα δεν χρησιμοποίησα ποτέ την SPDIF είσοδο τις κάρτας ήχου (αν θυμάμαι καλά μια φορά που το δοκίμασα έβγαζε εσφαλμένο ήχο) και δεν ξέρω μήπως είναι ώρα να το ψάξω (αν τελικά βελτιώνει την ποιότητα όπως κατάλαβα) τα ηχεία μου δεν κάνουν αποκωδικοποιήσει. η κάρτα ήχου από ότι ξέρω κάνει. εγώ λογικά αν κατάλαβα καλά τώρα που δεν λειτουργώ το SPDIF κάνω software αποκωδικοποίηση μέσω των προγραμμάτων (power dvd κλπ κλπ) το ερώτημα είναι αν στείλω στο SPDIF της κάρτας τον ήχο και κάνει αυτή το decode αν θα έχω ποιοτικότερα αποτελέσματα. Και φυσικά θέλω να ξέρω αν είναι εφικτό με πιο τρόπο / συνδεσμολογία πρέπει να το κάνω καθώς και τι καλώδια θα χρειαστεί ενδεχόμενος να αλλάξω.. ευχαριστώ για τις απαντήσεις παιδία σαν να βγάζω μια άκρη
tmjuju Δημοσ. 20 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 20 Μαρτίου 2008 Αν η κάρτα ήχου σου υποστηρίζει αποκωδικοποίηση AC3 και DTS, τότε δεν κερδίζεις ιδιαίτερα σε ταχύτητα.Διαφορετικά, γλυτώνεις την επεξεργασία του ήχου που κάνει ο επεξεργαστής. Όταν παίζει ένα stream AC3 είναι σαν να παίζουν ταυτόχρονα 3 stream στερεοφωνικά mp3, σύνολο 6 κανάλια. Επιπλέον αν δεν έχεις 5.1 ηχεία, ο επεξεργαστής αναλαμβάνει την μίξη του ήχου από 5.1 σε 2 κανάλια, οπότε τρώει λίγη ισχύ ακόμα. Ναι σωστός! Πριν που έλεγα ότι δεν κερδίζεις τίποτα, σκευτόμουν περισσότερο streo wav.
tmjuju Δημοσ. 20 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 20 Μαρτίου 2008 απλά μέχρι τώρα δεν χρησιμοποίησα ποτέ την SPDIF είσοδο τις κάρτας ήχου (αν θυμάμαι καλά μια φορά που το δοκίμασα έβγαζε εσφαλμένο ήχο) και δεν ξέρω μήπως είναι ώρα να το ψάξω (αν τελικά βελτιώνει την ποιότητα όπως κατάλαβα) τα ηχεία μου δεν κάνουν αποκωδικοποιήσει. η κάρτα ήχου από ότι ξέρω κάνει. εγώ λογικά αν κατάλαβα καλά τώρα που δεν λειτουργώ το SPDIF κάνω software αποκωδικοποίηση μέσω των προγραμμάτων (power dvd κλπ κλπ) το ερώτημα είναι αν στείλω στο SPDIF της κάρτας τον ήχο και κάνει αυτή το decode αν θα έχω ποιοτικότερα αποτελέσματα. Και φυσικά θέλω να ξέρω αν είναι εφικτό με πιο τρόπο / συνδεσμολογία πρέπει να το κάνω καθώς και τι καλώδια θα χρειαστεί ενδεχόμενος να αλλάξω.. ευχαριστώ για τις απαντήσεις παιδία σαν να βγάζω μια άκρη Λογικά θα έχεις καλύτερο ήχο. Θεωρητικά τουλάχιστον, το dac του ενισχυτή πρέπει να κάνει καλύτερη δουλειά από το dac της onboard. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα καλώδιο/οπτική. (από 10-15ευρώ θα βρεις σε MediaMarkt, Ηλεκτρονική κ.τ.λ. μην ξεκινήσεις με κανα πανάκριβο καλώδιο, σιγά σιγά αποφασίζεις) Κοίτα αν η κάρτα ήχου βγάζει έξοδο coaxial ή optical. Η coaxial θεωρείται καλύτερη σύνδεση υπό προϋποθέσεις βέβαια. Η οπτική είναι σίγουρα καλύτερη για μεγάλες αποστάσεις, αλλά πιθανότατα θα σου παρουσιάσει προβλήματα με πολύ υψηλό bit rate (eg. 24/192). Στο control panel Μπορείς να ορίσεις εάν ο ενισχυτής σου υποστηρίζει πρωτόκολλα όπως DD, 24/192 etc. Τέλος, ψηφιακό σήμα μπορείς να δώσεις στον AV και μέσω HDMI εάν έχεις νέας γενιάς κάρτα ΑΤΙ.
activex Δημοσ. 20 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 20 Μαρτίου 2008 ωραιος να εισαι καλα. θα το δω καλητερα το θεμα. (εχω ati με HDMI) μολης ελενξω τις συνδεσεις μου
StavrosD Δημοσ. 20 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 20 Μαρτίου 2008 Αν ο ενισχυτής σου υποστηρίζει HDMI, τότε δεν χρειάζεσαι τίποτα άλλο. Η ΑΤΙ έχει drivers για να στέλνει και τον ήχο ψηφιακά από το HDMI.
activex Δημοσ. 21 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2008 παιδιά τα ηχεία (logitech x530) δεν έχουν καμία περεταίρω έξοδο πέραν τις κλασσικές 4 για τα αντίστοιχα ηχεία επανω στο woofer (5.1) από εκεί και πέρα η audigy βγάζει τα κλασσικά left - right και ένα πορτοκαλί που λέει digital. μάλλον ψευδό digital είναι η υπόθεση ε? να και μια εικόνα από την κάρτα.. http://www.abclinuxu.cz/images/screenshots/8/3/63238-audigy-4-oem-bulk-non-pro-52208.jpg περεταίρω ενισχυτή δεν έχω ..(εκείνη η άσπρη υποδοχή πάνω στην πλακέτα τις κάρτας γιατί είναι?) και μια εικονα απο τις εισοδους του woofer : http://www.systemaxdev.com/productmedia/htmlimages/cten/Misco%20France/accessoires/60198-logiteck-x530-5.jpg καλα απανταω και μονος μου! δυσκολα τα πραγματα
tmjuju Δημοσ. 21 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2008 activex, νόμιζα ότι είχες 5.1 av ενισχυτή (ξέρεις αυτούς τους “home theater” κάτω από την τηλεόραση). Όποτε άκυρο για την περίπτωση σου. Sorry
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.