Προς το περιεχόμενο

Πρωτόκολλα επικοινωνίας ΑΤΑ

gagvas

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θέλω να αντικαταστήσω τον αισχρό HDD του notebook (TurboX 2ετίας πλέον). Είναι ένας HITACHI, ATA-6, 80GB, 4200 RPM http://www.getpartsonline.com/ic25n080atmr04-0.html.

Εχω όμως μπερδευτεί με τα πρωτόκολλα. Στους HDD 2.5" βρίσκω τα εξής :

1) EIDE 100 MB/s

2) ULTRA ATA/100

3) IDE 44-pin

4) ATA-6

Εκτός από το 4 που είναι προφανές, ποιό άλλο από τα πρωτοκόλλα 1-3 είναι συμβατό ;

Πρέπει να προσέξω κάτι άλλο εκτός από το πρωτόκολλο επικοινωνίας ;

Π.χ. αυτός http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.305708 κάνει ;

Επισκέπτης
Δημοσ.

To EIDE είναι ως προς τη χρήση (όχι απόλυτα ως προς την έννοια) συνώνυμο με το ATA

EIDE/100 (δεν πολυχρησιμοποιείται ο όρος)= Ultra ATA/100=Ultra DMA-5=ΑΤΑ-6

Το IDE 44 pin δεν έχει να κάνει με ορισμό ταχύτητας, αλλά με τον αριθμό ακίδων που έχει ο δίσκος για να συνδεθεί στο φορητό (όλοι οι IDE για φορητούς το ίδιο έχουν).

Δημοσ.
To EIDE είναι ως προς τη χρήση (όχι απόλυτα ως προς την έννοια) συνώνυμο με το ATA

EIDE/100 (δεν πολυχρησιμοποιείται ο όρος)= Ultra ATA/100=Ultra DMA-5=ΑΤΑ-6

Το IDE 44 pin δεν έχει να κάνει με ορισμό ταχύτητας, αλλά με τον αριθμό ακίδων που έχει ο δίσκος για να συνδεθεί στο φορητό (όλοι οι IDE για φορητούς το ίδιο έχουν).

Συμφωνώ με τον Oresti και υπάρχει και αυτό το άρθρο που μπορεί να βοηθήσει:

http://www.wisegeek.com/what-is-ata-6.htm

Δημοσ.

Αρα με βάση τα παραπάνω, καθώς και το link, μπορώ να αγοράσω και να εγκαταστήσω οποιονδήποτε δίσκο ΑΤΑ-6=ΑΤΑ-100 ; Χωρίς εκπλήξεις ;

Δημοσ.

...για την ακρίβεια οποιονδήποτε ΑΤΑ ΓΕΝΙΚΩΣ.Γιατί ούτε πιο πάνω από ΑΤΑ 7 θα βρεις,ούτε και κάτω από ΑΤΑ 100 νομίζω να κατασκευάζονται πλέον (όχι ότι και να έβρισκες "ΑΤΑ66" ή "ΑΤΑ133" δεν θα σου δούλευαν..).Θέλω να πω,ότι το μόνο που σε νοιάζει είναι να είναι ΑΤΑ ο δίσκος ,χωρίς να το ψάχνεις "τί ΑΤΑ ακριβώς".

Όσον αφορά το πρωτόκολλο επικοινωνίας τουλάχιστον...

Δημοσ.
Θέλω να πω,ότι το μόνο που σε νοιάζει είναι να είναι ΑΤΑ ο δίσκος ,χωρίς να το ψάχνεις "τί ΑΤΑ ακριβώς". Όσον αφορά το πρωτόκολλο επικοινωνίας τουλάχιστον...

Υπάρχει επομένως και τίποτα άλλο που πρέπει να προσέξω;

Επιμένω και σας ζαλίζω γιατί θα βάλω έναν 160GB 7200 (έχω καεί από τα 4200 ...) ο οποίος κοστίζει 100+ ...

Δημοσ.

...όπως πρόσεξες,όντως υποννοούσα και κάτι άλλο:Και είναι οι στροφές του δίσκου ανά λεπτό που αναφέρεις.Οι 7200 είναι το "τοπ" αν δεν κάνω λάθος,για ΑΤΑ δίσκο.Μετά,μπορεί να σ' ενδιαφέρει η buffer μνήμη του δίσκου (εννοώ αν υπάρχει άλλος στην ίδια τιμή,με τα ίδια χαρακτηριστικά-ταχύτητα "περιστροφής",χωρητικότητα-καλύτερα να πάρεις αυτόν με την μεγαλύτερη μνήμη).Βέβαια,όλα σχετικά είναι-κι εννοώ ΤΙ θέλεις....Γιατί,1 ακόμα "σχετικό" "χαρακτηριστικό" που ίσως πρέπει να κοιτάξεις σ' 1 δίσκο,να είναι και η ΕΓΓΥΗΣΗ που δίνει...(και μιας και τα λέω αυτά,η εγγύηση του 1ος χρόνου που είδα ότι δίνει ο συγκεκριμένος....δεν μου αρέσει καθόλου.Δεν ξέρω τί παίζει με 2μισάρηδες,αλλά για desktop δίσκους,η "συνήθης" εγγύηση είναι 3 χρόνια,και η "καλύτερη" έρχεται ΣΥΝΗΘΩΣ από δίσκους της Seagate=5 χρόνια...)

Όλα λοιπόν έχουν να κάνουν με το ποιός είσαι,ποιά είναι η τσέπη σου,οι ανάγκες σου,κτλ....

Στη θέση σου θα κοιτούσα να βρω "1 χρυσή τομή" για να καταλήξω κάπου,λαμβάνοντας υπ΄ όψιν την εγγύηση,την χωρητικότητα,τις στροφές,και τέλος την τιμή,μ' αυτήν ακριβώς τη σειρά που τα είπα...

Δημοσ.

Η ερώτηση αναφερόταν κυρίως σε πιθανά θέματα ασυμβατότητας. Είναι αυτονόητο ότι τώρα που γνωρίζω ποιοι "ταιριάζουν" και ποιοι όχι, θα αρχίσει το παιχνίδι RPM, buffer, access και βέβαια εγγύηση.

Ειδικότερα στο θέμα της ταχύτητας, έχω ταλαιπωρηθεί φρικτά εδώ και 2.5 χρόνια με έναν τραγικό δίσκο HITΑCHI ο οποίος σέρνεται στις 4200. Πάνω από 10 λεπτά για να κάνει ένα τυπικό search. Μην μιλήσω για scan από antivirus ή από anti-spyware ...

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις !

Δημοσ.
Να πω και εγώ μια εξυπνάδα; 7200rpm + Laptop = Ζέστη και μικρότερη αυτονομία (σχετικό αυτό)

Δυστυχώς έχεις δίκιο. Ομως το συγκεκριμένο laptop είναι σχεδόν πάντα σε ρεύμα και πατάει σε βάση με fan. Οπότε νομίζω ότι υπερτερούν τα πλεονεκτήματα της ταχύτητας ...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...