al-ex Δημοσ. 13 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2008 1ον) Είπα οτι όλα τα παραπάνω είναι προσωπική μου γνώμη2ον) Η λίστα που μου παραθέτεις δεν μου λέει πραγματικά τίποτα. http://www.webometrics.info/top4000.asp?offset=250 Και εγώ σου έχω ακόμα μία λίστα στην οποία στην 1η κατοστάδα είναι 5 αγγλικά πανεπιστήμια αν μέτρησα καλά, και για παράδειγμα το University of Southampton είναι πολύ πάνω από το Imperial College. Εσύ συμφωνείς με αυτό? Γενικά, καλές οι λίστες, αλλά δεν μας λένε και με τι κριτήρια βγαίνουν. Δηλαδή, θέλω να πω, άμα τα κριτήρια είναι πόσο μεγάλο είναι το campus, τι εστιατόρια έχει, πόσες εστίες έχει κλπ, εσύ τι πιστεύεις, οτι τα ελληνικά μπορούν να συναγωνιστούν τα ξένα. Ο λόγος που τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι τόσο πίσω σε σύγκριση με τα άλλα είναι τα κόμματα που κάνουν ότι θέλουν, το γεγνός οτι μπορεί να χρωστάς μαθήματα μέχρι να γεράσεις, οι αφίσες που κρεμάει ο καθένας από δω και απο κεί, το γεγονός οτι δεν γίνεται καθόλου έρευνα στα πανεπιστήμια γιατί φωνάζει ο κόσμος και λέει έξω οι επιχειρήσεις από τα ιδρύματα, η έλλειψη υποδομών, με μία λέξη οτι στα ελληνικά πανεπιστήμια κάνει ο καθένας ότι του κ@@λώσει. Όλα αυτά είναι που το εμπόρευμα μας είναι πίσω. 3ον) Τα Αγγλικά πανεπιστήμια δεν τα σνομπάρω, ίσα ίσα που και εγώ σκέφτομαι κάποια από αυτά. Δεν τα έχω κοιτάξει όλα, και δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη για όλα, αλλά ρε παιδί μου, όταν έρχονται και κάνουν εκθέσεις στην Ελλάδα, τι πράγμα είναι αυτό? Σαν σε λαική μου φαίνεται που διαλαλεί ο καθένας την πραμάτεια του. 4ον) Σε αυτό δεν είμαι σίγουρος, αλλά το αναφέρω. Αν κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποιος. Εσύ μπορεί να πληρώνεις 3000 λίρες, όπως αναφέρεις, αλλά τα υπόλοιπα τα πληρώνει η ευρωπαική ένωση. 5ον) Μην κοιτάς μόνοτα έξοδα για το πανεπιστήμιο. Το εμπόριο δεν είναι το πανεπιστήμιο (μόνο), είναι όλη η νοοτροπία. Σου λέει θα έρθει ο άλλος εδώ και θα μου τα ακουμπάει για 4 χρόνια (ενοίκιο, everyday life). 6oν) Όταν είσαι στην Ελλάδα, και μένεις στην Αθήνα και το παιδί σου περάσει ας πούμε στην Πάτρα, σκέφτεσαι να το στείλεις έξω γιατί πάνω κάτω τα έξοδα είναι ίδια (αναλογικά πάντα). Και έχεις και το κεφάλι σου ήσυχο. Πέρσυ χάσαμε ένα έτος με καταλήψεις. Ξέρω οτι υπήρχε λόγος, δεν διαφωνώ, αλλά αυτό στο εξωτερικό δεν υπήρχε περίπτωση να συμβεί. Όλα αυτά είναι που κρίνουν ένα πανεπιστήμιο αν είναι καλό ή κακό. Γι αυτό είμασττε τόσο πίσω σε αυτές τις λίστες. Και πάλι το EMΠ σε καλή θέση είναι όπως βλέπεις (252). Δεν τα πάει και άσχημα με όλα αυτά που συμβαίνουν... Και πάλι, όλα αυτά είναι γνώμες μου.... O λόγος που τοποθετήθηκα στο ποστ σου ήταν επειδή είπες ότι στο σύνολο τους δε τα έχεις σε καμιά εκτίμηση και ότι εκτός από 2-3 τα υπόλοιπα σου πουλάνε πτυχίο. Σ αυτά που γράφεις τώρα λοιπόν : 1- OK αφού είναι προσωπική σου γνώμη, αλλά κάπου να τη στηρίζουμε 2- Για τα ranking συμφωνώ ότι υπάρχουν διάφορες λίστες με διαφορετικά κριτήρια η κάθε μια, έτυχε και βρήκα αυτή και αυτή παρέθεσα. Όσο για σύγκριση μεταξύ Ελληνικών και Βρετανικών, άστο καλύτερα, τι να συγκρίνουμε, άλλωστε το λες κι εσύ ότι είμαστε τόσο πίσω. Στους λόγους πάντως που αναφέρεις και συμφωνώ, να προσθέσω ακόμα και το κράτος με τα ψίχουλα που δίνει, καθώς και τους βολεμένους καθηγητές 3- Βέβαια στο προηγούμενο ποστ τα υποτίμησες άγρια. Όσο για το θέμα των εκθέσεων που κάνουν σε όλο το κόσμο σχεδόν, ε δε νομίζω ότι κρίνεται ένα πανεπιστήμιο αν είναι καλό η όχι απ αυτό. Ενημέρωση από κοντά προσφέρουν, άλλωστε σίγουρα μια βιομηχανία είναι από την οποία αποσκοπούν σε κέρδος και φροντίζουν να προωθούν το προϊόν τους, όπως και η Ελλάδα προωθεί τη τουριστική της βιομηχανία συμμετέχοντας σε διεθνείς εκθέσεις , όπως κάνουν και άλλα κράτη με ότι θέλουν να προωθήσουν. Το ζήτημα όμως είναι τι προϊόν προσφέρουν. Η διαφορά μας είναι ότι εσύ λέγοντας ότι το έχουν μετατρέψει σε εμπόριο και πουλάνε πτυχία, ο τρόπος που το διατυπώνεις είναι τελείως απαξιωτικος και υποτιμητικός. 4- Ποια άλλα πληρώνει η ΕΕ ? Το κόστος φοίτησης για κάθε κεφάλι ? Όχι βέβαια 5- Eιχα την εντύπωση ότι λέγοντας το έχουν μετατρέψει σ εμπόριο για να βγάλουν φράγκα, εννοούσες τα πανεπιστήμια. Για τη νοοτροπία που αναφέρεις και εδώ έχουμε κάθε πόλη και πανεπιστήμιο, κάθε χωριό και ΤΕΙ. Πως αλλιώς θα κινηθούν οι τοπικές οικονομίες ? 6- Oταν ο κόσμος πάρει χαμπάρι ότι το κόστος των σπουδών στην Αγγλία είναι περίπου όσο και το να σπουδάζεις σε κάποια πόλη της Ελλάδας μακριά από το σπίτι σου, τότε θα κλάψουνε μανούλες και θα κλείσουνε πολλά ΤΕΙ
DarkOrion Δημοσ. 14 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2008 Φίλε μου, το είπα και πριν. Δεν απαξιώνω τα αγγλικά πανεπιστήμια στο σύνολό τους. Προφανώς σε κάθε χώρα υπάρχει και το καλό και το κακό. Απλά πολλά από αυτά όπως και να το κάνουμε είναι χαμηλού επιπέδου. Δηλαδή, δεν μπορεί να υπάρχουν σχολές (όνομα πανεπιστημίου δεν ξέρω, πάντως συμβαίνει αυτό) που οι φοιτητές να έχουν 2 ώρες την ημέρα μάθημα. Τι σόι πανεπιστήμιο είναι αυτό που θέλουν κίολας το πτυχίο του να εξισωθεί με ελληνικό δημόσιο που τους βγαίνει ο πάτος κάθε μέρα. Και δεν το κατεβάζω από το κεφάλι μου, ξέρω άτομα σε τέτοιες σχολές στο Λονδίνο. Επίσης, για την έκθεση, γενικά πιστεύω οτι έχεις δίκιο. Για το πανεπιστήμιο όμως, διαφωνώ. Το πανεπιστήμιο το κρίνεις με βάση την γνώση που προσφέρει, την ποιότητα των σπουδών του, το πρόγραμμα του κλπ. Δεν είναι κάτι για να το εκθέσεις. Και αν ο άλλος θέλει να βρει πληροφορίες, θα τις μάθει και από άλλους τρόπους. Ένα καλό όνομα είναι αρκετό, και ο κόσμος θα τρέχει για να κάνει τις αιτήσεις. Δεν ξέρω, αλλά εγώ δεν έχω δει πουθενά διαφημίσεις του Harvard, ΜΙΤ, Stanford, Berkeley, Imperial κλπ. Προς θεού, δεν είναι μόνο αυτά. Απλά όπως και να το κάνουμε είναι διαφήμιση. Και γενικά αυτό πιστεύω πως πουλάνε αυτά τα πανεπιστήμια. Σε αντίθεση με τα ελληνικά, που όντως είναι χάλια, για όλους αυτούς τους λόγους που ανέφερα και ανέφερες, αλλά έχουν καλύτερη ποιότητα σπουδών. Ενταξει, προφανώς οι χρηματοδοτήσεις είναι λίγες, προφανώς τα χρήματα ανά φοιτητή είναι ελάχιστα, γι αυτό και τα άλλα πανεπιστήμια μας περνάνε. Και απλά σκέψου οτι το ΕΜΠ που έχει σχετικά καλή οργάνωνση είναι στην θέση 200 τόσο. Η Νομική και η Ιατρική που είναι εξίσου πολύ καλές, αλλά μπορεί να υστερούν στην οργάνωση, ποιός ξέρει που είναι σε αυτές τις λίστες. Φαντάζεσαι ένα από τα κριτήρια να ήταν το campus (που είναι όντως κριτήριο)? Η Νομική θα τους χάσει όλους τους πόντους απλά και μόνο από αυτό. Γι αυτό πιστεύω ότι ένα μεγάλο ποστοστό των Αγγλικών πανεπιστημίων, εκμεταλλέυεται αυτό ακριβώς. Και αυτό ακριβώς είναι που διαφημίζει και που πουλάει.
al-ex Δημοσ. 14 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2008 Δε θα σχολιασω επι του συνολου το ποστ, αλλα δυο πραγματακια μονο. Πανεπιστημιακη σχολη στην Αγγλια με 2 ωρες μαθημα την ημερα δεν υπαρχει. Μπορει να τυχη ομως ημερα που να εχεις 2 ωρες μαθημα και την επομενη 6. Μη λεμε οτι θελουμε λοιπον. Ο ΜΟ των μαθηματων ειναι 24 ωρες εβδομαδιαιως συν τα οποια projects σου δινουν να ετοιμασεις στο σπιτι, και να παραδωσεις φυσικα στην ωρα τους. Επισης δεν εχω γνωρισει κανενα Ελληνα φοιτητη που του βγαινει ο πατος καθε μερα, οπως αναφερεις, εκτος των εξεταστικων (και αυτο με ερωτηματικο). Αντιθετα στην Αγγλια θα διαβασεις καθημερινα αν θελεις να τελειωσεις η να μη σε διωξουν. Φυσικα τα top universities του κοσμου, δεν εχουν αναγκη απο καμια διαφημιση, αντιθετα διαλεγουν ποιους θα παρουν. Τελος μεγαλη αντιφαση να λες οτι τα Ελληνικα ειναι χαλια αλλα εχουν καλυτερη ποιοτητα σπουδων. Η ειναι χαλια η δεν ειναι. Ενα πανεπιστημιο χαλια δε μπορει να προσφερει ποιοτητα σπουδων
DarkOrion Δημοσ. 14 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2008 Anyway, ας μην το συνεχίσουμε διότι δεν οδηγεί πουθενά. Έχεις την γνώμη σου και έχω την δική μου. Δεν αξίζει να τσακωθούμε. Πάντως, αυτό που είπα για τις 2 ώρες μάθημα την ημέρα είναι αλήθεια. Για την ακρίβεια 11 ώρες την εβδομάδα. Δεν ξέρω όνομα πανεπιστημίου, δεν ξέρω τομέα και σχολή συγκεκριμένα, πάντως το ξέρω σίγουρα... Και τέλος, για τους έλληνες φοιτητές και τους ξένους, αν τους βγαίνει ο πάτος ή όχι να πω κάτι. Το Ελληνικό σύστημα, όπως έχει καταντήσει είναι ένα κωλοχανείο, που ο καθένας κάνει την σχολή σε όσο χρόνο θέλει. Αν θες την σχολή σου την βγάζεις σε 20 χρόνια και δεν σου λέει κανένας τίποτα. Απλά έξω έχουν τον βούρδουλα και στρώνονται. Στην Ελλάδα, όσοι στρώνονται, στρώνονται από μόνοι τους. Αυτοί που στην Ελλάδα στρώνονται από μόνοι τους κουράζονται πιο πολύ από αυτούς που έξω τους στρώνει το πανεπιστήμιο. Αυτό εννοώ...
al-ex Δημοσ. 14 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2008 Δεν υπαρχει κανενας λογος να τσακωθουμε. Απλα επετρεψε μου να ξερω κατι παραπανω απο σενα, μια και σπουδαζω σε Αγγλικο uni και επισης δεν υπαρχει κανενας βουρδουλας εξω. Για πολλους και διαφορους λογους το συστημα το ιδιο σε αναγκαζει να διαβασεις. Για τις 11 ωρες την εβδομαδα που γραφεις, μονο σε part-time προγραμμα μπορει να γινει και οχι σε full time
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.