alestr9s Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Λέω να προχωρήσω στην αγορά ενός Raptor (αυτού συγκεκριμένα http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=20&category=69977741&product=607568 ) Το ερώτημα είναι θα δω εμφανή διαφορά στις επιδόσεις ή μόνο θόρυβο και εφέ θα είναι? Ποιές εργασίες θα ωφεληθούν περισσότερο?? Το gaming με ενδιαφέρει αρκετά... Ο θόρυβος θα είναι ανεκτός? Ενταξ' δεν θέλω και htpc αλλά να μην μου παίρνει και τα αυτιά...
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Moderators Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 74GB ειναι ΠΟΛΥ λιγα για Games σημερα... Γνωμη μου ειναι πως οι raptor ειναι τσαμπα λεφτα, ποσο μαλλον οταν καποιοι Seagate σε raid για ταχυτητα τους περνανε! (δε θυμαμαι που το ειχα διαβασει γαμωτο για να δωσω λινκ...)
alestr9s Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Μέλος Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Τώρα έχω 2 χ WD 500gb 16mb cache... Αν τους βάλω σε RAID θα δω εξίσου καλές επιδόσεις με τον raptor?? Για backup data έχω και έναν Seagate e-sata extrenal
johnnyelectro Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Προσωπική γνώμη και πάντα μετά από δοκιμές... Και εγώ στην αρχή είχα πάρει 1 raptor, διαφορά δεν έχει από τους απλούς (τουλάχιστον όχι κάτι το υπερβολικό και το εμφανές). Μετά αγόρασα και δεύτερο raptor και τους έβαλα σε raid 0. Απλά καμία σχέση... Έχω πάνω για χρήση μόνο το λειτουργικό μου και ότι κατεβάζω από net. Εγκατάσταση xp για παράδειγμα σε 5 λεπτά περίπου. Εγκατάσταση παιχνιδιών σε τρελό χρόνο, επίσης γρήγορο boot των windows. Unrar αρχείων σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα σε σχέση με τους απλούς. Τώρα σε games δεν νομίζω ότι θα δεις κάποια διαφορά. Γνώμη μου, να πάρεις αναλόγως τα λεφτά που μπορείς να διαθέσεις, έναν τώρα και άλλον έναν πιο μετά... Όσο για τον θόρυβο κάνουν λίγο στην αρχή που bootάρει αλλά μετά είναι οκ, ελπίζω να σε βοήθησα
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Moderators Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Συμφωνω. Οπως οι επιδοσεις αυξανονται με το RAID σε 2 απλους δισκους (φτανοντας σχεδον το ραπτορ), ετσι και 2 ραπτορ σε raid αυξανουν ακομα πιο πολυ τις επιδοσεις. Αλλα μεγαλο το κοστος, πολυ μεγαλο...
alestr9s Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Μέλος Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Μπα να δώσω 300 ευρώ για 2 raptor είναι πολύ δύσκολο... Θα πιάσουν πολύ καλύτερο τόπο σε PS3 ή xbox Με τους 2 τους 500άρηδες τι να κάνω? να τους βάλω σε Raid 0 ? Ετσι χωρίς κανένα Partition? Στον ένα 500άρη το λειτουργικό + Data και στον 2ο μόνο Data? Γενικά υπάρχει κάνα tutorial πέρι Raid?
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Moderators Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Στο RAID θα σου βλεπεις και τους 2 δισκους σαν 1. Ετσι μεγαλωνει και η ταχυτητα γιατι τα δεδομενα αποθηκευονται σε οποιο δισκο ειναι idle. Αρα ουσιαστικα θα εχεις 1 δισκο 1TB. Πρεπει η μητρικη σου να υποστηριζει Raid... Ποια εχεις?
george_o/c Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Προσεκτικά όμως με το Raid 0 έτσι ? ... Ειδικά αν δεν έχεις σκληρό για back-up, γιατί γνωρίζω κάμποσες περιπτώσεις που υπήρξε πρόβλημα με το Raid, και χάθηκαν αρχεία, και μάλιστα βασικά (πτυχιακές etc) ... Μιας και βλέπω ότι έχεις σκληρό για back-up όμως, δεν χάνεις τίποτα να το δοκιμάσεις 2 SATA2 @ Raid 0 seek time ~ = Raptor seek time ... George, πάντως ήξερα ότι ακόμα και σε Raid 0 με δύο SATA2 ο Raptor υπερτερεί, στο θέμα της ταχ/τας ...
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Moderators Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Γαμωτο να μη μπορω να θυμηθω που το διαβαζα... Ειχε 2 Seagate 750GB σε SATA2 και Raid διαμορφωση και ηταν ισοι με τον 150GB (νεο) Raptor. Αλλοτε οριακα πισω αλλοτε λιγο εμπρος...
parsifal Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Η ανωτερότητα των Raptors θα φανεί σε σενάρια χρήσης που βασίζονται στο μειωμένο seek time και όχι στη διαμεταγωγή. Ήδη τα θηρία των πολλών GB ανά platter προσφέρουν συγκρίσιμες επιδόσεις σε διαμεταγωγή. Ένας καλός μπούσουλας είναι ο εξής: Αν πρέπει να ρωτήσεις για να μάθεις αν θα έχεις αισθητή διαφορά με Raptors, το πιθανότερο είναι ότι δεν τους έχεις τελικά και τόσο ανάγκη. Μπορεί να ακούγεται ελιτίστικο, αλλά έχει μία λογική. Εν προκειμένω, για βελτίωση επιδόσεων σε φόρτωμα παιχνιδιών κυρίως, πολύ καλύτερη απόδοση/τιμή θα έχεις με ένα setup δύο τελευταίας εσοδείας SATA δίσκων των 7.200 στροφών. Ακόμη κι αν δεν είναι σε RAID0. Αρκεί να φροντίσεις να κάνεις έξυπνο partitioning και μερικά ακόμη tweaks. Π.χ. μεταφορά pagefile σε ένα dedicated primary partition που θα είναι το πρώτο του non-system δίσκου, μεταφορά των καταλόγων Documents And Settings, %TEMP και %TMP επίσης σε dedicated partition στον non-system δίσκο, defragmentation σε τακτά χρονικά διαστήματα κλπ.
Super Moderators Thresh Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Super Moderators Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 2 SATA2 @ Raid 0 seek time ~ = Raptor seek time ... πάντως εγώ από ότι θυμάμαι το raid 0 βελτιώνει τα write/read speeds και όχι το seek time... ας με διορθώσει κάποιος σε περίπτωση που κάνω λάθος
parsifal Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Όχι, δεν κάνεις λάθος. Σε RAID μάλιστα, υπάρχει ένα πρόσθετο latency λόγω των μηνυμάτων που ανταλλάσονται μεταξύ δίσκων και controller για τον συγχρονισμό κατά την ανάγνωση/εγγραφή...
antonl Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 πάντως εγώ από ότι θυμάμαι το raid 0 βελτιώνει τα write/read speeds και όχι το seek time...ας με διορθώσει κάποιος σε περίπτωση που κάνω λάθος Δεν κάνεις λάθος. Το seek time στο raid0 με δύο Χ δίσκους είναι το ίσο με αυτό ενός Χ δίσκου μόνο του. edit: Άργησα πάλι...
Super Moderators Thresh Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Super Moderators Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 μάλιστα thnx για την υπενθύμιση τώρα για το αν αξίζει ο raptor πιστεύω ναι...αλλά ΜΟΝΟ o 150άρης... o 36άρης είναι απίστευτα μικρός, ο 74άρης δεν είναι αρκετός και για τα gb του ακριβός, σε σχέση με τον 150άρη που κοστίζει ελαφρώς περισσότερα euro και είναι ασφαλώς γρηγόρότερος και από τους τρεις (νομίζω)
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Moderators Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Nαι, ειναι γρηγορος, ειδικα η νεα εκδοση, αλλα π.χ. αντι για 20sec να μου φορτωνει σε 10 σε ενα game, τι θα κερδισω?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.