Xoriatopaido Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Χαιρετε! Θέλω να σας μεταφέρω μια ερώτηση - εργασία. Δεν είναι δική μου καθώς εγώ δε σκαμπάζω από αυτά (της αδερφής μου από την πληροφορική)! Αν έχει κανείς χρόνο και ασχοληθεί θα του ήμουν πολύ ευγνώμων. Αν πάλι χρόνος δεν υπάρχει μπορείτε να μου βρείτε στο google την απάντηση γιατί προσωπικά δεν καταλαβαίνω τίποτε από τα αποτελέσματα που έχω βρεί κάνοντας αναζήτηση; Λοιπόν το ζήτημα είναι το εξής: ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΩ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ FFT ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ VHDL. http://www.anebaseto.com/viewer.php?file=erhd1owq6i0cpawpoh0w.jpg
Typhoon Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Προφανώς αυτό που ζητάς δεν είναι ότι πιο εύκολο (χωρίς να είναι και δύσκολο για κάποιον που ξέρει VHDL). Το βασικό, αλλιώς δεν έχει νόημα καν να συζητάμε για VHDL, είναι να μπορεί να καταλάβει το γράφο που της δίνουν, και κυρίως τι πράξεις πρέπει να γίνουν δε κάθε δείγμα για να πάρει την απαιτούμενη κάθε φορά έξοδο.
Xoriatopaido Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Μέλος Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Προφανώς αυτό που ζητάς δεν είναι ότι πιο εύκολο (χωρίς να είναι και δύσκολο για κάποιον που ξέρει VHDL). Το βασικό, αλλιώς δεν έχει νόημα καν να συζητάμε για VHDL, είναι να μπορεί να καταλάβει το γράφο που της δίνουν, και κυρίως τι πράξεις πρέπει να γίνουν δε κάθε δείγμα για να πάρει την απαιτούμενη κάθε φορά έξοδο. Φίλε μου σε ευχαριστώ για την απάντηση θα τη μεταφέρω! Μήπως μπορείς να μου δώσεις κάποιο Link με καμιά απάντηση; Ελπίζω να μη σε χώνω!
Typhoon Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Δεν μπορώ να σου δώσω μια απάντηση γιατί δεν υπάρχει μια απάντηση...υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι να υλοποιήσεις ένα FFT κύκλωμα, οι οποίοι εξαρτώνται από το γράφο με τον οποίον ξεκινάς. Κοινώς είναι παραπάνω από απίθανο να βρει ακρίβως αυτή την υλοποίηση. Αν θες βοήθεια για το πως να το κάνει δεν είναι πρόβλημα έτσι και αλλίως όλη τη μέρα με αυτά ασχολούμαι! Επίσης το Matlab μπορεί να βγάλει αυτόματα κώδικα για πολλά DSP κυκλώματα αλλά: α) Πρέπει να ξέρεις Matlab και DSP (γιατί πρέπει να ρυθμίσεις το wizard) β) Όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις ο κώδικας είναι ψιλοακαταλαβίστικος πράγμα που οδηγεί σε 2 προβλήματα: 1) Δεν θα μπορεί να τον καταλάβει και συνεπώς να τον εξηγήσει η αδερφή σου. 2) Πιθανώς να καταλάβει ο εξεταστής ότι είναι auto-generated.
Xoriatopaido Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Μέλος Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Σε ευχαριστώ ξανά για το χρόνο σου! Θα της πώ όσα μου είπες και αν θέλει κάτι συγκεκριμένο, θα σε κουράσω ξανά φίλε μου αν δεν έχεις πρόβλημα; Να είσαι καλά!
DarkOrion Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Θέλεις απλά να επιλύσεις το πρόβλημα? Διότι αν ναι, σε matlab είναι αρκετά εύκολο, μια εντολή είναι μου φαίνεται fft. Τώρα για την γλώσσα που λες, δεν την ξέρω και δεν την έχω ακούσει καθόλου. Δεν μπορώ να καταλάβω όμως τι ζητάς. Αν απλά θες να του δίνεις νούμερα και να σου βγάζει τον fft μετασχηματισμό (π.χ. σε θεωρία σημάτων για να περνάς από το πεδίο του χρόνου στο πεδίο της συχνότητας προκειμένου να φτιάξεις το φάσμα του σήματος), να έχεις υπόψιν σου οτι το παραπάνω δουλεύει καταρχήν μόνο όταν το πλήθος των δειγμάτων είναι δύναμη του 2, διαφορετικά πρέπει να κάνεις μετατροπές. Τώρα, όλα τα υπόλοιπα που αναφέρθηκαν δεν τα ξέρω....
Xoriatopaido Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Μέλος Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Φίλε μου, ρώτησα τη sister και μου έδωσε αυτή την απάντηση την οποία σου τη μεταφέρω αυτούσια γιατί εμένα μου φαίνεται κινέζικη! Αν έχεις διάθεση και καταλαβαίνεις τι ζητάει μπορείς να μας βοηθήσεις;Ευχαριστώ! http://www.anebaseto.com/files/3pn6zm98bmi1wq26mp7e.jpg και http://www.anebaseto.com/files/hxzznti64s3uefmfcamn.jpg
Typhoon Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Λοιπόν για να κάνεις το ISE να σου βγάλει καταχωρητές υπάρχουν 2 τρόποι. 'Η να περιγράψεις το κύκλωμα έτσι ώστε να τους κάνει infer είτε να τους κάνεις instantiate explicitly. Εγώ θα έλεγα να ακολουθήσεις το 1ο γιατί το δεύτερο είναι πιο μπερδεμένο (για να βρεις το κατάλληλο component να κάνεις instantiate) 1o σενάριο: Ανοίγεις το XST user guide –αυτό παρέχει οδηγίες για το πως μπορείς να δομείς τον κόδικα σου κατάλληλα ώστε ο XST (o default synthesizer της Xilinx να βγάζει αυτά που θες( (http://toolbox.xilinx.com/docsan/xilinx82/books/docs/xst/xst.pdf) και πας εκεί που λέει για καταχωρητές. Για την εργασία σου θες κάτι πολύ απλό οπότε ακόμα και το Flip-Flop with positive edge clock σου κάνει. Έχει ένα παράδειγμα κώδικα για 1-bit καταχωρητή, χρησιμοποιώντας απλώς buses (δλδ std_logic_vector σήματα κατάλληλου μήκους) για τα D & Q τον κάνεις όσα bit θες. Αυτό που πρέπει να κάνεις για να φτιάξεις το butterfly είναι: Μια περιγραφή του κάθε component (δλδ θες: 1 αθροιστή, 1 αφαιρέτη, 1 πολυπλέκτη 4 σε 1 5 bit από ότι φαίνεται στο σχήμα αλλά εξαρτάται από τα νούμερα, καταχωρητηκαι ένα πολλαπλασιαστή) και ένα ακόμα αρχείο VHDL στο οποίο θα κάνεις μια structural περιγραφή του κυκλώματος. Σε αυτήν ουσιαστικά κάνεις instantiate κάθε component όσες φορές θέλεις και συνδέεις τα ports του κατάλληλα ώστε το τελικό κύκλωμα να κάνει τη δουλειά που θες. Για να κάνεις instantiate (είναι σα να κάνεις instantiate κλάσση στον προγραμματισμό) ένα component γράφεις: ComponentName: entity work.myadder(behavioral) port map (InA => InputA, InB => InputB, Out => Output(); Όπου το ComponentName είναι απλώς συμβολικό αλλά πρέπει να είναι διαφορετικό ανά component προφανώς. Entity & port map είναι λέξεις κλειδιά. Με το entity του λες πιο component να κάνει instantiate. To work είναι η βιβλιοθήκη (δλδ το τρέχον project στην περίπτωση αυτή. Στη θέση του Myadder βάζεις το όνομα του component (δηλαδή το όνομα του entity το οποίο κάνεις instantiate) & εκεί που λέει behavioral βάζεις το όνομα της αρχιτεκτονικής (δλδ στην περιγραφή του component λέει κάπου «architecture archi of shift is», εσύ θες το archi.). Τώρα το port map αντιστοιχεί τα ports του component σε σήματα του τρέχοντος αρχείου (είτε εξωτερικά είτε εσωτερικά). Η κάθε αντιστοιχηση έχει τη μορφή ΣήμαComponent => ΣήμαKυκλώματος, όπου το πρώτο πρέπει να είναι το όνομα που έχει το σήμα στην περιγραφή του component και το δεύτερο το σήμα της structural περιγραφής στο οποίο θες να το αντιστοιχήσεις. Είναι σαν να γράφεις Spice με τους κόμβους και τα νούμερα (αν έχει δουλέψει ποτέ με spice χωρίς GUI). Για ότι άλλο πείτε μου στο MSN για να είναι interactive η εμπειρία μπας και βγάλουμε άκρη πιο γρήγορα!
DarkOrion Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Δυστυχώς δεν μπορώ να σε βοηθήσω με αυτό που ζητάς. Οι γνώσεις μου φτάνουν μόνο μέχρι το θεωρητικό κομμάτι του fft,άντε και με λίγη προσπάθεια στο προγραμματιστικό. Κυκλώματα δεν ξέρω πολύ καλά, οπότε ο Typhoon φαίνεται οτι μπορεί να σε βοηθήσει. Από την στιγμή όμως που λες οτι θες να κάνεις fft με 8 σημεία, τότε δεν πρόκειται για κάτι πολύ δύσκολο, και αυτό το διάγραμμα που έδωσες αρκεί...
Xoriatopaido Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Μέλος Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 @DarkOrion Μα τι λες βρε φίλε!Σου είμαι ευγνώμων που ασχολήθηκες κιόλας. Προσωπικά ξαναλέω δεν καταλαβαίνω τίποτε από όλα αυτά! Έλα όμως που η sister είναι αδύναμη στη VHDL @Typhoon Φίλε μου, μπορείς σε παρακαλώ να μου γράψεις τον κωδικό του butterfly μόνο και όχι του FFT αν σου είναι εύκολο; Της τα τύπωσα και της τα έδωσα αλλά λέει ότι αυτά τους έλεγε να κάνουν και ο καθηγητής τους και δεν τα καταλάβαινε!
Typhoon Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Μου είναι εύκολο αλλά δεν θα το κάνω...ευχαρίστως να εξηγήσω στην αδερφή σου ότι χρειάυεται αλλά δεν βλέπω το όφελος στα να το γράψω εγώ...
Xoriatopaido Δημοσ. 12 Μαρτίου 2008 Μέλος Δημοσ. 12 Μαρτίου 2008 Θα επικοινωνήσουμε το πρωι μέσω MSN οπότε θα σε ρωτήσει και ότι θέλει. Πάντως ειλικρινά στο λέω ότι δεν το κάνει απο τεμπελιά ή ο,τιδήποτε τέτοιο.Τη βλέπω ότι είναι πελαγωμένη και δεν προλαβαίνει να τα μάθει και να τα κάνει και θέλει απλά να το έχει μπροστά της και να το εξηγήσει.Καλό βράδυ, φίλε!
Xoriatopaido Δημοσ. 12 Μαρτίου 2008 Μέλος Δημοσ. 12 Μαρτίου 2008 Φίλε σε έκανα add στο MSN. Η sister είπε ότι θα το γράψει μόνη της αλλά αν δεν έχεις αντίρρηση θα στο στείλουμε και μπορείς να το διορθώσεις; Μια ματιά να του ρίξεις! Μέχρι αύριο το πρωι θα στο στείλω στο μαιλ που έχεις και για ΜΣΝ. Ευχαριστώ
Typhoon Δημοσ. 12 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 12 Μαρτίου 2008 Ναι το είδα απλώς άργησα να το επιβεβαιώσω γιατί ήμουνα σε μια συνάντηση! Φυσικά όταν είναι ετοιμή ας μοου το στείλει!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.