jsmith6 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Ο δίσκος είναι ένας IDE WD 160GB. Αγορασμένος το 2005, έχει φάει σχετικά λίγη χρήση. Όλα ξεκινήσαν όταν έκανα ένα re-partitioning σπαγγέτι με το Partition Magic 8. Έχοντας triple boot (WinXP, WinXP, Linux), και θέλοντας να κρατήσω κάποια data στο δίσκο (τώρατο μετανοιώνω, έπρεπε να τα έιχα γράψει σε DVD) ένωσα κάποια partition, έσβησα κάποια άλλα, έκανα convert από Ext3 σε FAT32, και γενικά ήταν η χαρά του partitioning :-P Η διαδικασία του re-partitioning κύλισε ομαλά. Δεν είδα κάποιο error. Όταν όμως μετά το re-partitioning επιχείρησα να κάνω Defrag (FAT32), έιδα οτι πήγαινε πολύ αργά. Είπα "θα κάνω αυτό που έπρεπε να έιχα κάνει από την αρχή" και έγραψα τα data σε DVD. Μετά έσβησα όλα τα partitions και ακολούθησα την στάνταρ διαδικασία για να διμιουργήσω ένα FAT32 partition: fdisk και format με το CD των Win98SE (το setup των WinXP δεν με αφήνει να κάνω format ένα partition σε FAT32 και αν και το format στο recovery console λέει πως υπάρχει το /FS:FAT32, τελικά εμένα το έκανε NTFS). Εδώ είδα το δεύτερο σύμπτομα, το fdsisk από το CD των Win98 έβλεπε τον δίσκο σαν 80GB αντί για 160GB. Αυτό δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν με αυτόν τον δίσκο, και είχα ξανά-σβύσει partitions Ext3 και NTFS. Ρίχνω νερό στο κρασί μου και boot-άρω με το setup των WinXP. Eδώ έιδα το τρίτο σύμπτομα. Όταν πάτησα "continue with setup" μου έγραψε "please wait while examing disks..." και έκανε πολύ περισότερη ώρα από ότι τις προηγούμενες φορές (εδώ σημείωνουμε πως το fdisk/cfdisk στο Linux δεν μάσησε μία). Τελικά κατάφερε να πάει παρακάτω, και δημιουργώ ένα partition για τα Windows (περίπου 60GB) και αφήνω το setup να μου κάνει format σε NTFS. Πάω να κάνω defrag και πάλι τα ίδια, αργεί πάρα πολύ για 3GB data σε ένα partition me 57GB ελεύθερα. Το έχω πάνω από μία ώρα στο Defrag και δεν λέει να τελειώσει. Έκτοτε έκανα install το Linux στον υπόλυπο ελεύθερο χώρο και convert (με το Partition Magic) το NTFS partition που δημιούργησε το setup σε FAT32. Το θέμα είναι, γιατί το Defrag πάει τόσο αργά; Και γιατί το fdisk των Win98 τα βρήκε σκούρα; Μήπως έχω κάνει κάτι λάθος στο BIOS ή στην συνδεσμολογία με το καλώδιο IDE; Ή μήπως πάω για καινούριο δίσκο;
washcloud Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 κατέβασε από την wd το utility της για δίσκους,φτιάξε floppy,κι από κει κάνε 1 write zeros,κι από recovery console ένα format.και μετά δες πως πάει ο δίσκος.
alex89 Δημοσ. 12 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 12 Μαρτίου 2008 Σχετικά με τη συνδεσμολογία πάντα ο σκληρός πρέπει να είναι μάστερ και το οπτικό να είναι slave αν έχεις και τις δύο συσκευές στην ίδια καλωδιοταινία. Και πάντα τον σκληρό με το λειτουργικό τον βάζεις στο primary δηλαδή στη θέση της mobo που έχει συνήθως χρώμα μπλε.
jsmith6 Δημοσ. 14 Απριλίου 2008 Μέλος Δημοσ. 14 Απριλίου 2008 Σχετικά με τη συνδεσμολογία πάντα ο σκληρός πρέπει να είναι μάστερ και το οπτικό να είναι slave αν έχεις και τις δύο συσκευές στην ίδια καλωδιοταινία. Και πάντα τον σκληρό με το λειτουργικό τον βάζεις στο primary δηλαδή στη θέση της mobo που έχει συνήθως χρώμα μπλε. Δεν το κάνω αυτό. Δεν βάζω δίσκους και cdrom στην ίδια καλωδιοταινία. Θυμάμαι την συμβουλή ενός φίλου πως τα cdrom πιάνουν ταχύτητα 33MB/sec ενώ οι δίσκοι 100MB/sec ή 133MB/sec, και βάζοντας και τα δύο στο ίδιο καλώδιο ο δίσκος δουλεύει στην ταχύτητα του cdrom. Βάζω τους δύο δίσκους μαζί και τα δύο cdrom μαζί. Αυτό με το μπλέ δεν το ήξερα αλλά θυμώμουν οτι παλιότερα ρυθμιζόταν αν ο δίσκος θα ειναι primary ή secontary από την σείρα που θα τους συνέδεες. Αλλά αυτή την στιγμή έχω μόνο έναν δίσκο και η καλωδιοταινία αυτή δεν έχει μπλε βίσμα. Ό δίσκος στο BIOS φένεται σαν primary master. κατέβασε από την wd το utility της για δίσκους,φτιάξε floppy,κι από κει κάνε 1 write zeros,κι από recovery console ένα format.και μετά δες πως πάει ο δίσκος. Επειδή δεν ήθελα να ξανακάνω install τα πάντα το άφησα. Όταν όμως ήθελα να αλάξω την διανομή Linux που είχα, και ο Lilo αλλά και ο Grub μου έβγαλαν error, κατάλαβα πως δεν μπορούσα να το αναβάλω άλλο :-P Οπότε κατέβασα το Data Lifeguest Diagnostic for DOS (floppy) v5.04f. Το έβαλα σε ένα bootable floppy και έκανα το σύντομο test και στην συνέχεια το μακρύ test. Δεν βρήκε πρόβλημα. Στην συνέχεια έγραψα στον δίσκο μηδενικά (σε όλη την επιφάνεια του δίσκου, όχι αυτό που βάζει μόνο στην αρχή και στο τέλος). Έπειτα από αυτό ο Lilo και ο Grub δούλεψαν μια χαρά, και πλέον στο setup των WinXP δεν αργεί στο "please wait while examing disks...". Είδα πως το setup των WinXP δεν μπορεί να φτίαξει partitions μεγαλύτερα των 32GB, οπότε γι'αυτό δεν το φόρμαρε σε FAT32 αλλά σε NTFS. Το defrag όμως παραμένει απελπιστικά αργό :-/ Και το fdisk από το CD των Win98SE συνεχίζει να βλέπει τον δίσκο σαν 80GB. Μήπως ο δίσκος δηλώνει λάθος LBA στο BIOS; Δεν μπορώ όμως να δω κάποια ρύθμιση που να λέει "LBA" στο BIOS.
alex89 Δημοσ. 17 Απριλίου 2008 Δημοσ. 17 Απριλίου 2008 Σε ένα σκληρό δίσκο έχεις και τα τρία λειτουργικά σου; Για εμένα αν θες να δεις καθαρά αν είναι θέμα δίσκου, σβήνεις τα partiotions μέσα από την εγκατάσταση των xp, κάνεις εγκατάσταση τα xp και τρέχεις τον έλεγχο σφαλμάτων. Μπορεί το Linux (το οποίο δεν το έχω δουλέψει) να παίζει κάποιο ρόλο και δε μπορεί να γίνει καλό defrug.
jsmith6 Δημοσ. 19 Απριλίου 2008 Μέλος Δημοσ. 19 Απριλίου 2008 Σε ένα σκληρό δίσκο έχεις και τα τρία λειτουργικά σου; Για εμένα αν θες να δεις καθαρά αν είναι θέμα δίσκου, σβήνεις τα partiotions μέσα από την εγκατάσταση των xp, κάνεις εγκατάσταση τα xp και τρέχεις τον έλεγχο σφαλμάτων. Ευχαριστώ για την πρόταση αλλά το έκανα ήδη. Και μετά πέρασα και μηδενικά από πάνω. Μπορεί το Linux (το οποίο δεν το έχω δουλέψει) να παίζει κάποιο ρόλο και δε μπορεί να γίνει καλό defrug. Το Linux το είχα και στο παρελθόν και δεν μου το έκανε αυτό. Ακόμα και όταν έσβησα όλα τα partitions και έιχα μόνο των Windows πάλυ το defrag ήταν έτσι αργό.
kanenas_0 Δημοσ. 21 Απριλίου 2008 Δημοσ. 21 Απριλίου 2008 Με τι κανεις defrag? Υποπτευομαι πως χρησιμοποιεις καποιο παλιο προγραμμα. Ακομα και αν δεν, αν κανεις live defrag του Windows partition οταν τρεχουν τα Windows, θα εχεις πολυ μεγαλους χρονους. Θυμαμαι τον Norton που εκανε καμμια μερα για ενα μικρο δισκο. Επειδη το Windows ετρεχε και συνεχως εκανε update στο swap file, ο Norton νομιζε οτι κατι αλλαξε και ξαναεκανε defrag αυτα που ειχε κανει. Κανε defrag απο boot CD οπως το MiniPE, η κανε defrag στο boot (προτου αρχισει το Windows).
alex89 Δημοσ. 24 Απριλίου 2008 Δημοσ. 24 Απριλίου 2008 Σωστά! Αν θες και μια ακόμα επιλογή κάνε μέσα από safe mode. Τώρα το θυμήθηκα που στα Win 98 κολούσε η ανασυγκρότηση σε ένα ποσοστό π.χ. 30%. Όποτε έκανα μέσα από safe mode ποτέ δεν είχα πρόβλημα
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.