screwman Δημοσ. 10 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 10 Μαρτίου 2008 Καλησπέρα σε όλους, Προσπαθώ να στήσω ένα δίκτυο για μία εστία. Μιλάμε για ένα πλήθος 120+ υπολογιστών. Η adsl είναι μία 24άρα αλλά η ποιότητα του χαλκού είναι άσχημη, όπως και η απόσταση από το DSLAM πολύ μεγάλη. Το μοίρασμα της γραμμής στους υπολογιστές γίνεται με 4 ασύρματα access point, κάτι το οποίο δεν πρόκειται να αλλάξει επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης καλωδίωσης. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, να προστεθεί ένα a-p ακόμη. Το πρόβλημα είναι το router που θα χρησιμοποιηθεί. Επειδή η χρήση της dsl είναι κανιβαλιστική (το maximum της γραμμής είναι περίπου 250kb/s και το κατέβασμα πάει σύννεφο και ως εκ τούτου το browsing είναι αδύνατο) σκεφτόμουν κάτι που να μπορεί να διαχειριστεί πολλά έως άπειρα connections και να έχει δυνατότητες QoS για να μπορούμε να δώσουμε προτεραιότητα στο web και στα email. Τι προτάσεις υπάρχουν? Αξίζει να δώσει κάποιος τα 300+ για ένα Cisco ή μπορεί να πετύχει το ίδιο αποτέλεσμα με λιγότερα χρήματα?
Legionnaire Δημοσ. 10 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 10 Μαρτίου 2008 Καταρχήν τα AP είναι λίγα. Αναλογούν 30 πελάτες σε κάθε AP που είναι οριακό. Όσον αφορά την ταχύτητα, μάλλον εννοείς max 250 KByte/sec δηλαδή 2Mbit/sec; Με 24αρα γραμμή; Ουσιαστικά 120 υπολογιστές μοιράζονται 2 Mbit; Anyway, οι περισσότεροι soho ADSL Routers υποστηρίζουν QoS αλλά πάντα στα πλαίσια ενός οικιακού δικτύου (δηλαδή μονοψήφιο αριθμό υπολογιστών). Όσον αφορά το "κατέβασμα" αν εννοείς Torrents και P2P δεν υπάρχει ελπίδα. Μόλις ένας υπολογιστής μπορεί να καταλαμβάνει όλη την buffer του Router με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι να μην μπορείτε να δείτε Internet (πολλά χαμένα πακέτα, πολύ RTT κλπ). Ακόμα και ακριβοί, επαγγελματικοί Router έχουν προβλήματα με την ύπαρξη P2P κίνησης στο δίκτυο. Άρα πιστεύω πως ό,τι και να πάρεις με τόσα PC θα έχεις πρόβλημα. Τελικά δεν ξέρω πόσο καλή ιδέα είναι αυτό που πας να κάνεις. Ίσως αν το έκανες για λιγότερα άτομα και πάλι υπό προϋποθέσεις (όχι torrent, p2p, speed limit ανά υπολογιστή κλπ)
tsakonas Δημοσ. 10 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 10 Μαρτίου 2008 Ακριβως....και 10.000 ευρω ρουτερ σαν ντουλαπα να παρεις...τι να σου κανει? και 100mbit να ειχες 2 pc full upload και γονατισε. Γιαυτο block ports με timing αν ειναι αποδεκτο (χλωμο). Επισης 2 AP ακομα σιγουρα. Την συνδεση ποιος την πληρωνει? Οπως και να χει πρεπει να συμβιβαστουν οι χρηστες...120 P2P θελουν γραμμες που κοστιζουν μερικα χιλιαρικακια το μηνα...
screwman Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Μέλος Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Αρχικά φχαριστώ για τις απαντήσεις σας, Καλώς ή κακώς, η κατάσταση έτσι είναι. Η ποιότητα της γραμμής είναι χάλια και εξού οι άθλιες ταχύτητες. Την dsl δεν την πληρώνουν οι κάτοικοι, αλλά ο φορέας της εστίας. Το θέμα είναι μήπως καταφέρουμε και βελτιώσουμε λίγο την τραγική κατάσταση. Σκέφτομαι μήπως τελικά θα ήταν καλύτερο το bandwidth management να μην το κάνει ο router αλλά ένα ενδιάμεσο linux-όκουτο.
diabibas Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Αρχικά φχαριστώ για τις απαντήσεις σας, Καλώς ή κακώς, η κατάσταση έτσι είναι. Η ποιότητα της γραμμής είναι χάλια και εξού οι άθλιες ταχύτητες. Την dsl δεν την πληρώνουν οι κάτοικοι, αλλά ο φορέας της εστίας. Το θέμα είναι μήπως καταφέρουμε και βελτιώσουμε λίγο την τραγική κατάσταση. Σκέφτομαι μήπως τελικά θα ήταν καλύτερο το bandwidth management να μην το κάνει ο router αλλά ένα ενδιάμεσο linux-όκουτο. Για να έχετε τουλάχιστον browsing στήσε το linuxo-κουτο που λες, σαν Proxy. Κόψε τα Ρ2Ρ και δώσε bandwidth Limit.
capthookb Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2008 Ναι, με ένα υπολογιστή και linux (qos) θα μπορούσες να βελτιώσεις τα πράγματα, όσον αφορά την χρησιμοποίηση του δεδομένου bandwidth εγγυημένα. Μπορείς να δώσεις προτεραιότητες στην κίνηση που σε ενδιαφέρει πιο πολύ (browsing, email, telnet κτλ). Αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται και παραπάνω δουλειά από αυτόν που θα το φτιάξει.
Legionnaire Δημοσ. 12 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 12 Μαρτίου 2008 Συμφωνώ με τους από πάνω. Η λύση του Linux-PC σε ρόλο router θέλει γνώσεις ή/και ψάξιμο. Δεν είναι plun n' play ή "θα κάνω install την τάδε εφαρμογή για τον σκοπό μου". Πάντως είδες ότι όλοι σου είπαμε να κόψεις τα P2P. Το θέμα είναι με την γραμμή που έχετε να έχετε όλοι ίσα δικαιώματα στην πρόσβαση στο Internet. Και αντικειμενικά καλύτερα να έχετε όλοι 24/7 πρόσβαση σε mail και messenger παρά να έχουν 1-2 άτομα P2P και οι υπόλοιποι τίποτα (γιατί έτσι θα είναι). Τώρα που το σκέφτομαι με 2Mbit γραμμή αν 4-5 βλέπουν και πολύ youtube πάλι θα έχετε πρόβλημα. Οπότε χρειάζεται μια εκτίμηση της κατάστασης και συνεννόηση με τους υπολοίπους.
StavrosD Δημοσ. 12 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 12 Μαρτίου 2008 Για αρχή σου υπενθυμίζω ότι το να μοιραστείς την ADSL σου με άλλους δεν επιτρέπεται (το λέει και στο συμβόλαιο). Τα P2P ξέχασέ τα. Για να λειτουργήσουν σωστά, πρέπει να ανοίξεις τα αντίστοιχα port, και κανένα οικιακό router δεν υποστηρίζει 120 rules στο NAT (για 120 υπολογιστές). Ένας τρόπος για να κάνετε οικονομία στο bandwidth είναι να ορίσετε κάποια share και να τα έχετε κοινόχρηστα. Βάλτε π.χ. το DC++ με εσωτερικό server, έτσι όποιος θέλει κάτι αν υπάρχει στο τοπικό δίκτυο θα το παίρνει γρήγορα χωρίς να επιβαρύνει τους άλλους. Σκέψου το ενδεχόμενο για περισσότερες από μία γραμμές. Αν π.χ. βάλεις 4 γραμμές, θα αντιστοιχεί λίγο παραπάνω από 1? στον καθένα. Για αξιοπιστία τα CISCO είναι μονόδρομος στην τάξη μεγέθους που αναφέρεις, αλλά και το πιο οικονομικό ασύρματο (837w) κάνει πάνω από 300?.
nske Δημοσ. 12 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 12 Μαρτίου 2008 Όπως είπε ο capthookb, μπορείς άνετα να βάλεις ένα παλιό PC (ας πούμε p3 500, 128MB RAM) με Linux ή *BSD να κάνει αυτή τη δουλειά. Θα έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες από οποιοδήποτε embedded router-άκι, αλλά μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος και (ενδεχομένως) όγκο, καθώς και περιπλοκότητα παραμετροποίησης. Επίσης θα είναι πιο πιθανό να προκύψει πρόβλημα στο hardware κάποια στιγμή, αλλά και πιο εύκολο και οικονομικό να διορθωθεί. Αν θέλεις κάτι μικρών διαστάσεων από τη μάνα του, δες τις λύσεις που αναφέρονται εδώ. Για τα P2P η σωστή λύση είναι να έχεις ένα PC το οποίο να μπορούν να βάλουν απομακρυσμένα να κατεβάζει, σε μια τοποθεσία προσβάσιμη shared στο δίκτυο, όλοι οι υπόλοιποι. Αυτό μπορείς να το κάνεις με 2 τρόπους: α) Να δίνεις κανονική πρόσβαση στον server μέσω κάποιας υπηρεσίας όπως ssh ή vnc. Κάθε χρήστης θα έχει ένα λογαριασμό συστήματος και θα τρέχει τη δική του εφαρμογή p2p. β) Να εγκαταστήσεις στον κάποια εφαρμογή p2p η οποία να παρέχει interface (συνήθως μέσω http) μέσω του οποίου κάθε χρήστης θα μπορεί να έχει το δικό του λογαριασμό, τα δικά του quotas/limits και τα δικά του downloads. Υπάρχουν διάφορες τέτοιες εφαρμογές, π.χ. το Torrentflux σε PHP για bittorrent. ΥΣ. Αλλά... τι P2P λέμε αν είναι όντως τόσο τραγική η κατάσταση της γραμμής!
screwman Δημοσ. 12 Μαρτίου 2008 Μέλος Δημοσ. 12 Μαρτίου 2008 Καλημέρα σε όλους, Επειδή υπολογιστής για να επωμιστεί τον ρόλο του routing υπάρχει και επειδή το οικονομικό είναι πρόβλημα στην συγκεκριμένη περίπτωση, θα δοκιμάσω την λύση του Linux router με μία προσπάθεια για QoS. Δυνατότητα για 2η γραμμή δεν υπάρχει. Αφήστε που πιστεύω ότι και δεύτερη γραμμή να μπει, πάλι τα προβλήματα ποιότητας/ταχύτητας μιας και οφείλονται τόσο στην απόσταση απότο DSLAM όσο και στην ποιότητα των γραμμών. Τώρα για το p2p έχετε όλοι δίκιο, αλλά πρέπει να λάβουμε και υπόψιν ότι μιλάμε για φοιτητική εστία. Καλώς ή κακώς, όλοι περάσαμε από αυτό το στάδιο. Για να κοπούν εντελώς, δύσκολο. Για να μπει ένα bandwidth limit μόνο στα p2p (φαντάζομαι σε συγκεκριμένες πόρτες) ίσως είναι πιο εφικτό. Πάντως η ιδέα ενός εσωτερικού DC++ ή απλώς ενός τεράστιου share υπάρχει και για αυτό προτιμάται η λύση του router-οπισιού. Το ότι θα υπάρξει μια γενική συνεννόηση πάντως είναι δεδομένο...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.