Προς το περιεχόμενο

Αγορά UPS

myst77

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια χαρά.

Ο λόγος που πήρα UPS πριν 2 χρόνια ήταν γιατί ενώ είχα κλειστό το pc και έβλεπα τηλεόραση, πέφτει κάπου κοντά ένας κεραυνός και έπεσε ο διακόπτης του ρεύματος. Τον σήκωσα και συνέχισα νε βλέπω tv. Όταν την επομενη μέρα πήγα να ανοίξω το pc δεν άνοιγε και για να μην πολυλογώ είχαν καεί, και οι 2 HD, η motherboard, η κάρτα γραφικών, τα 2 DVD και DVDR. Η ram και μια κάρτα video σώθηκαν. To pc την ώρα της διακοπής ήταν κλειστό αλλά στην πρίζα.

Τις προάλλες συνέβει σε ένα φίλο το εξής. Ενώ είχε UPS (δεν γνωρίζω μάρκα και άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά) με τις διακοπές της ΔΕΗ, σε ένα τσαφ του κάηκε ο εξωτερικός HD.

Πως είναι δυνατόν αυτό; Να κάει οποιοδήποτε τμήμα του PC ενώ υποτίθεται ότι προστατεύεται από το UPS; Δηλαδή ποτέ δεν θα είμαστε ήσυχοι ότι δεν θα κινδυνεύουν τα δεδομένα μας από τις αυξομειώσεις της τάσης του ρεύματος;

Ευχαριστώ

ps. Διαβάζω για το "overload". Με τα λίγα Αγγλικά μου, το ερμηνεύω ως υπερφόρτωση. Δηλαδή τί πάει να πει; Πως αποφεύγεται; Όταν σταματάει το ρεύμα στο σπίτι μου για 5+ λεπτά έχω ακόμα χρόνο να σώσω ότι κάνω και να κλείσω ομαλά το pc. Επίσης έχω συνδέσει στο UPS το stereo και έχω και μουσική για κανένα μισάωρο μέχρι να τα φτήσει τελείως. Είναι κακό να εξαντλώ τα αποθέματα του UPS με τη χρήση του στερεοφωνικού;

• Απαντ. 124
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

το ups δεν σημαινει οτι καλυπτει τα παντα αλλο τοσο τις περιπτωσεις των κεραυνων.και καλως η κακως στα ups ισχυει οτι πληρωνεις περνεις.πιο παλια δουλευτα τεχνικος κτλ και το αφεντικο εφερνε διαφορα ups maρκες καψεμε και τα μισα απο αυτα ηταν ups τον 40 50 ευρω τα οποια ηταν επιεικως απαραδεκτα και τα μισα απο αυτα γυρναγαν πισω καποια στιγμη.ενω αντιθετα οσες φορες εχω παρει apc Ολα εχουν παει μια χαρα.

Δημοσ.

Όταν ποσταρα, δίάβασα μόνο την τελευταία σελίδα. Δεν είχα προσέχει ότι υπήραχαν άλλες 7 πιο πριν. Τώρα που τις διάβασα και καταλαβα κάποια πράγματα παραπάνω ρωτάω τα εξής:

Έχω ένα φτηνό UPS που φαντάζομαι σίγουρα δεν θα έχει σταθεροποιητή τάσης. Για να είμαι ασφαλής από τις υπερτάσεις (γιατί απ΄ότι κατάλαβα αυτές ευθύνονται για τα διάφορα καψίματα) τι εξωτερικό σταθεροποιητή τάσης μπορώ να συνδέσω πριν το UPS; Τι τιμές έχουν αυτά τα εργαλεία; Στείλτε μου παρακαλώ κάποια links να δω και εγώ (ο άσχετος) για τι πράμα μιλάμε

Ευχαριστώ

Δημοσ.

Τώρα είδα στο plaisio ένα σταθεροποιητή τάσης

APC 1200VA LE1200I με 60 ευρώ. Μπαουλάκι μου φαίνεται. Μαζί με το UPS θα γεμίσουν το χώρο. Υπάρχει κάτι λιγότερο ογκώδες;

Δημοσ.
Δηλαδή αν ας πουμε έχω τον υπολογιστή και κατεβάζει από το νετ χωρίς να κάνω τίποτα άλλο και τότε θα γίνει overload ή λόγω της μικρής κατανάλωσης θα προλάβω να τον κλείσω. Αν γίνει overload τι κάνω; κλείνω το UPS και το βγάζω από την μπρίζα; Α και κάτι ακόμα το τροφοδοτικό που αγόρασα είναι active pfc, παίζει κάποιο ρόλο;

Δοκίμασε το . Κατέβασε την ασφάλεια να δεις τι θα κάνει.

Αν κλείσει κατευθείαν (overload) δεν αντέχει το φορτίο και χρειάζεσαι μεγαλύτερο.

Δημοσ.
Πως είναι δυνατόν αυτό; Να κάει οποιοδήποτε τμήμα του PC ενώ υποτίθεται ότι προστατεύεται από το UPS; Δηλαδή ποτέ δεν θα είμαστε ήσυχοι ότι δεν θα κινδυνεύουν τα δεδομένα μας από τις αυξομειώσεις της τάσης του ρεύματος;

Το ίδιο το UPS μάλλον είναι κακής ποιότητας σε αυτή την περίπτωση...

Υπάρχουν τα Online UPS που τροφοδοτούν συνέχεια από την μπαταρία τι συσκευές που είναι συνδεδεμένες πάνω τους και τραβάνε εκείνα όλο το ζόρι όταν μεταβάλλεται η τάση.

Αυτά είναι πανάκριβα αλλά παρέχουν σχεδόν απόλυτη προστασία στις αυξομειώσεις τάσης.

Τα line interactive (τα πιο φθηνά και διαδεδομένα) , σε μεταβολές τάσης πάνω ή κάτω από κάποια όρια , αλλάζουν μέσα σε miliseconds (πριν προλάβουν να κλείσουν οι συσκευές που είναι πάνω τους) την παροχή από το δίκτυο στην μπαταρία. Αν η τάση επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα ξανανοίγουν την παροχή από το δίκτυο.

Σε αυτά , αν γίνουν επαναλαμβανόμενες πολύ γρήγορες αυξομοιώσεις τάσης μπορεί να μπλοκάρουν και να σβήσουν.

Επειδή έχουν κάποια περιθώρια ανοχής στις αυξομειώσεις (πχ 200V έως 250V) στα οποία δεν κάνουν τίποτα, αν μια συσκευή είναι πολύ ευαίσθητη (ή κακής ποιότητας) μπορεί να καεί παρόλο που είναι πάνω στο UPS.

Αυτές οι επαναλαμβανόμενες πολύ γρήγορες αυξομοιώσεις τάσης είναι και οι πιο επικίνδυνες για όλες τις ηλεκτρικές συσκευές (πχ ψυγεία, πλυντήρια), οι οποίες έχουν από τον κατασκευαστή τους συστήματα προστασίας από μεταβολές τάσης.

Οι πιο ποιοτικές συσκευές (αντίστοιχα και τα UPS) είναι και πιο ανθεκτικές στα προβλήματα του δικτύου...

ps. Διαβάζω για το "overload". Με τα λίγα Αγγλικά μου, το ερμηνεύω ως υπερφόρτωση. Δηλαδή τί πάει να πει; Πως αποφεύγεται; Όταν σταματάει το ρεύμα στο σπίτι μου για 5+ λεπτά έχω ακόμα χρόνο να σώσω ότι κάνω και να κλείσω ομαλά το pc.

Όντως είναι υπερφόρτωση του UPS όταν οι συσκευές που είναι συνδεδεμένες πάνω του απαιτούν περισσότερο ρεύμα απ' όσο μπορεί να δώσει.

Σε αυτή την περίπτωση , όπως θα έπεφτε μια ασφάλεια από υπερφόρτωση στο σπίτι μας (αν βάλουμε πχ φούρνο-πλυντήριο-σίδερο κλπ σε μια πρίζα που δεν τα σηκώνει),

έτσι κλείνει και το UPS .

Επίσης έχω συνδέσει στο UPS το stereo και έχω και μουσική για κανένα μισάωρο μέχρι να τα φτήσει τελείως. Είναι κακό να εξαντλώ τα αποθέματα του UPS με τη χρήση του στερεοφωνικού;

Γενικά τα UPS δεν επιτρέπεται από τους κατασκευαστές τους να χρησιμοποιούνται για συσκευές που τραβάνε μεγάλη ενέργεια. Τέτοιες συσκευές είναι laser εκτυπωτές (ή γενικά εκτυπωτές για κάποια μοντέλα), ενισχυτές , συσκευές με αντιστάσεις, συσκευές με μοτέρ κλπ.

Δημοσ.

για να συνοψίσουμε...

Έχω ήδη ένα φτηνό UPS και θέλω να έχω προστασία για τις επικίνδυνες υπερτάσεις. Οι λύσεις (αν κατάλαβα καλά) είναι οι εξής 2;

1. Παίρνω ένα μπαουλάκι σαν αυτό της APC 1200VA LE1200I και το βάζω δίπλα στο UPS μου

2. Πετάω το φτηνό UPS που έχω και παίρνω ένα ακριβό ::: και καλό :::: (online) που θα έχει σταθεροποιητή τάσης. Δηλαδή πόσο θα μου στοιχίσει το μαλλί;

Ευχαριστώ

Δημοσ.

Γενικά τα UPS δεν επιτρέπεται από τους κατασκευαστές τους να χρησιμοποιούνται για συσκευές που τραβάνε μεγάλη ενέργεια. Τέτοιες συσκευές είναι laser εκτυπωτές (ή γενικά εκτυπωτές για κάποια μοντέλα), ενισχυτές , συσκευές με αντιστάσεις, συσκευές με μοτέρ κλπ.

Εγω που θελω να βάλω ενα UPS για να ανεβάζω μια τέντα με μικρο μοτερ σε περίπτωση διακοπής ρεύματος υπάρχει λύση?

Δημοσ.

Τα line interactive ειναι η καλύτερη λυση για τον οικιακό χρήστη σε αυτή την περίπτωση, μαλιστα το κόστος κυμαίνεται κοντά στα 50 ευρώπουλα..

Δημοσ.
Τα line interactive ειναι η καλύτερη λυση για τον οικιακό χρήστη σε αυτή την περίπτωση, μαλιστα το κόστος κυμαίνεται κοντά στα 50 ευρώπουλα..

ευχαριστω...

Δημοσ.
Εγω που θελω να βάλω ενα UPS για να ανεβάζω μια τέντα με μικρο μοτερ σε περίπτωση διακοπής ρεύματος υπάρχει λύση?

αναλογως ποσο τραβαει το μοτερ και ποσο μεγαλο ups εχεις παρει.

με 50 ευρω εγω δεν θα επερνα ups

Δημοσ.

Παιδιά, διάβασα όλα τα παραπάνω αλλά δε μπορώ να καταλήξω κάπου. Μπορείτε να μου προτείνετε ένα UPS μέχρι 200 ευρώ. Τώρα λέω να μη γράψω τι απαιτήσεις έχω, προτείνετε μί αολκληρωμένη λύση σε συτά τα λεφτά. Να πω ότι έχω τροφοδοτικό toughpower 750. Το λέω γιατί υπάρχει ένα topic "Προσοχη στα ups σε υπολογιστες με active pfc τροφοδοτικο!!" και δεν ξέρω αν ανοίκω σε αυτήν τη κατηγορία. Σας ευχαριστώ πολύ.

Δημοσ.
Παιδιά, διάβασα όλα τα παραπάνω αλλά δε μπορώ να καταλήξω κάπου. Μπορείτε να μου προτείνετε ένα UPS μέχρι 200 ευρώ. Τώρα λέω να μη γράψω τι απαιτήσεις έχω, προτείνετε μί αολκληρωμένη λύση σε συτά τα λεφτά. Να πω ότι έχω τροφοδοτικό toughpower 750. Το λέω γιατί υπάρχει ένα topic "Προσοχη στα ups σε υπολογιστες με active pfc τροφοδοτικο!!" και δεν ξέρω αν ανοίκω σε αυτήν τη κατηγορία. Σας ευχαριστώ πολύ.

Για 750άρι PSU θέλεις κάτι σε 1200 VA (μπορεί και περισσότερο) για να δουλέψει εγγυημένα (εφόσον θα βάλεις και οθόνη πάνω στο UPS).

Αν θες να βρεις ακριβώς τι σου χρειάζεται μέτρησε την κατανάλωση των συσκευών που θέλεις να βάλεις πάνω στο UPS και δες τι σε καλύπτει.

Αν όμως πάρεις κάποιο UPS που σε καλύπτει οριακά, αν αργότερα προσθέσεις κάποια συσκευή και αυξηθεί η κατανάλωση (πχ hard drive ή κάρτα γραφικών), θα κάνει overload και θα σου είναι άχρηστο.

Με 200 ευρώ δεν νομίζω ότι θα βρεις 1200 VA.

Κάνε μια αναζήτηση στο skroutz.gr για να δεις τι παίζει....

Από εκεί και πέρα, γνώμη μου είναι να πάρεις αυτό που έχει μεγαλύτερη εγγύηση.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...