Προς το περιεχόμενο

Ανάκτηση δεδομένων: Μου ζητησαν 500Ε ενώ ο δίσκος λειτουργούσε...

A-l-e-x

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα!!

Ο σκληρός δίσκος από το λαπτοπ μου είχε σταματήσει να λειτουργεί και το BIOS δεν τον αναγνώριζε. Όλα έδειχναν ότι είχε πάθει κάποια λειτουργική βλάβη και όλα τα δεδομένα είχαν χαθεί (Προσπάθησα αρχικά να σώσω κάποια δεδομένα αλλα χωρίς αποτέλεσμα).

Ενώ αγόρασα καινούργιο σκληρό δίσκο, σκέφτηκα να στείλω τον παλιό μου δίσκο σε μία εταιρία ανάκτησης δεδομένων. Ήξερα ότι αυτές οι εταιρίες χρεώνουν μια περιουσία αλλά δεν έχανα τίποτα αν ρώταγα. Άλλωστε επέλεξα μια εταιρία που ήταν θεωρητικά low cost.

Αφου η εταιρία έκανε την αξιολόγηση, μου είπε ότι ο δισκός έχει κάποιο σημαντικό προβλημα ("the Head Disk Assemly Unit (HDA) has failed" κτλ).και μου ζήτησαν 400 λίρες (ζω στην Αγγλία) για να μου ανακτήσουν τα δεδομένα.

Αρνήθηκα την προσφορά και ζήτησα να μου στείλουν τον δίσκο πίσω. Πριν εγκαταστήσω τον καινούργιο δίσκο στο λαπτοπ, τυχαία σκέφτηκα και ξαναβάλω τον παλιό (κυρίως για να δοκιμάσω αν τον βάζω σωστά). Ναι opps!! ο δίσκος λειτούργησε...

Μπορεί να ήταν κάτι απλό... δεν ξέρω! Τα δεδομένα μου είναι τώρα πάντως στα χέρια μου... Έχω ξαναακούσει ότι ένας δισκος μπορεί να ξαναζωντανέψει αλλά είμαι πλέον σκεπτικός για το service των εταιριών...

Δημοσ.

Μπορεί απο την μεταφορά και τα χτυπήματα να συνήλθε...μπορεί αυτό που λέω να ακούγεται μπακαλίστικο αλλά δουλεύει...μου έχει τύχει τουλάχιστον 2 φορές.

Δημοσ.

Ο δίσκος φαίνεται να λειτουργεί. Πολύ ωραία. Τα αρχεία που ήθελες, τα τράβηξες σε άλλο μέσο ή θεωρείς δεδομένο ότι αφού άρχισε και πάλι να λειτουργεί, αυτό ήταν; Τον τσέκαρες με κάποιο διαγνωστικό S.M.A.R.T. για να δεις αν οι τιμές των παραμέτρων λειτουργίας είναι εντός αποδεκτών ορίων; Από στιγμή σε στιγμή μπορεί πάλι να πάψει να λειτουργεί...

Δημοσ.

Αν είσαι σωστός, θα στείλεις μια επιταγούλα 100 λιρών στην εταιρεία...

η πεθερά μου ηταν χάλια (έλεγε) , πονοκέφαλος, κράμπες, ζαλάδα, πίεση...

τηλεφωνεί: "δεν είμαι καλά, ελάτε απο δώ δεν μπορώ μόνη.."

της λέω: μισό να δω ποια νοσοκομεία εφημερέυουν...και κλεινω.

μετα 3', ξανα καλεί: "άστο, άστο. μια χαρά ειμαι. εφαγα μια παστούλα και ειμαι περδίκι, μου πέρασαν όλα" :P

Δημοσ.

Ναι, τα δεδομένα τα έχω σε άλλους 2 (!!) εξωτερικούς δίσκους πλέον...

Μήπως πρέπει να τον αντικαταστήσω για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο?

Πως μπορώ να ελέγξω τις παραμέτρους λειτουργίας του δίσκου? Διαγνωστικό S.M.A.R.T?

thanks

Δημοσ.

HDD Health, HDTune, SpeedFan. Το τελευταίο μάλιστα μπορεί να συνδεθεί και με μία οnline βάση δεδομένων που χτίζεται από τα reports των χρηστών, ώστε να δώσει μία σταθμισμένη εκτίμηση της «υγείας» του δίσκου βάσει των τρεχουσών τιμών...

Δημοσ.

η πεθερά μου ηταν χάλια (έλεγε) , πονοκέφαλος, κράμπες, ζαλάδα, πίεση...

τηλεφωνεί: "δεν είμαι καλά, ελάτε απο δώ δεν μπορώ μόνη.."

της λέω: μισό να δω ποια νοσοκομεία εφημερέυουν...και κλεινω.

μετα 3', ξανα καλεί: "άστο, άστο. μια χαρά ειμαι. εφαγα μια παστούλα και ειμαι περδίκι, μου πέρασαν όλα" :P

Ναι το σκέφτηκα... Αλλά μετά σκέφτηκα επίσης ότι μπορεί κάποιος άλλος να έδινε 400 λίρες - υπεραξία - χωρίς η βλάβη να δικαιογούσε ένα τέτοιο ποσό.

Το ότι η εταιρια προφανώς έλυσε και ξανασυναρμολόγησε το δισκο μάλλον βοήθησε στο να σωθούν τα δεδομένα μου και το αναγνωρίζω. Είμαι απογοητευμένος όμως ότι - εκ του αποτελέσματος - μου είχε ζητηθεί υπεραξία (το λέω αυτό χωρίς να έχω τεχνικές γνώσεις - μπορεί το κόστος να ήταν δικαιολγημένο).

Δημοσ.

...στην εταιρία random ; Aπλά από απορία,γιατί στην εταιρία;

Δεν είμαι "ελληναράς",αλλά όσον αφορά την "επαγγελματική σχέση",το ζήτημα έληξε με την άρνησή του να προχωρήσουν στην ανάκτηση,και με το νόμιμο (ως φαίνεται) δικαίωμά του να του επιστραφεί ο δίσκος χωρίς καμμία επιβάρυνση...

Πιό "λογικό" θα μου φαινόταν,αν θέλει να δείξει κάποια "ευγνωμοσύνη",να το κάνει δίνοντας 1 ποσό που αυτός επιθυμεί,στον τεχνικό(-ους) που "συμμετείχαν" στην "επέμβαση" (ΑΝ υπήρξε "επεμβαση" - ή η διάγνωση έγινε αλλιώς..).ΚΑΙ για το άτομο άλλη αξία θα έχει,και αλλιώς θα το εκτιμήσει...Τώρα η "εταιρία" χαμπάρι δε θα πάρει...(νομίζω).

Εκτός κι αν το σκεπτικό σου είναι ότι πρόκειται για εταιρία των "επτά νομά"...Εκεί,ναι,αλλάζει το πράμμα...

Επίσης A-l-e-x ,θα σου πρότεινα ασχέτως των αποτελεσμάτων του s.m.a.r.t. (..που στη συγκεκριμένη περίπτωση,αν κατάλαβα καλά,μάλλον ο μηχανισμός των κεφαλών είχε φαινομενικά "νεκρώσει",οπότε το s.m.a.r.t. σαν πού να "προειδοποιήσει" ; ),να μην τον πολυεμπιστευτείς δίσκο με ΤΕΤΟΙΟ ιστορικό...έχε τον μόνο για περίπτωση "ανάγκης",και για να περάσεις data που απλά "δεν έχεις που να τα βάλεις",αλλά δε θα σου λείψουν κι όλας...Και για "testing" σκοπούς...Και φυσικά αν είναι ακόμη εντός εγγύησης...επιστροφή.

Δημοσ.
αποτυχημένη προσπάθεια χιούμορ :(

... έκανα

(..καλό κι αυτό το "...έκανα"

...Μου θύμισε

) :-D

Τσιμπήσαμε πάντως :-) (τουλάχιστον εγώ...)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...