Eniac Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2008 Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2008 Θα ηθελα να μαθω προγραμματισμο αλλα δεν ξερω ποια γλωσσα να επιλεξω.(ειμαι 16) Αγορασα ενα βιβλιο (Ο επισημος οδηγος στην JAVA) 1on Ειναι καλο βιβλιο για εναν αρχαριο στον προγραμματισμο? 2on Ειναι η JAVA καλη γλωσσα προγραμματισμου?
alex2005 Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2008 Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2008 Η ερώτησή σου είναι Java ή C. Είναι αδύνατο να πάρεις κάτι παραπάνω από την προσωπική κρίση και προτίμηση του καθενός. Εμένα η γλώσσα της προτίμησής μου είναι μακράν η Java και αυτό λόγω του μεγάλου μεγέθους βιβλιοθηκών, αλλά και της πλήρως αντικειμενοστραφή της δομή, που έχουν με αποτέλεσμα η ανάπτυξη λογισμικού να είναι πιο γρήγορη,ποιο ποιοτική και σαφώς πιο ευχάριστη από ότι με C(και το τελικό προϊόν πιο αργό ). Αλλά από την άλλη αποφάσισε με τι θέλεις να ασχοληθείς.Αν θέλεις να μάθεις για εφαρμογές γραφείου ... τότε η Java δεν είναι και η καλύτερη λύση. Αλλά αν θέλεις να ασχοληθείς με δικτυακές εφαρμογές ή ακόμα και ιστοσελίδες....τότε η Java είναι η γλώσσα σου (με εξαίρεση αν θέλεις ιστοσελίδες η php είναι από τις καλύτερες επιλογές). Αυτά για την τελική σου απόφαση....αλλά για τώρα δεν είναι άσχημη ιδέα να ξεκινήσεις με C καθώς και η Java όπως και πολλές άλλες είναι βασισμένες στην C.
zuratharamon Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2008 Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2008 Εξαρτάται με το τι θα ασχοληθείς όπως είπε και ο Alex. Καλά θα είναι ΑΝ ξεκινάς από το μηδέν να τα πάς σιγά σιγά. Να ξεκινήσεις με C έτσι ώστε να πάρεις μια πρώτη γεύση και μετά να πάς σε java που είναι και αντικειμενοστρεφής και έχει και πιο μεγαλύτερο εύρος
dark_banishing Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2008 Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2008 Άπειρες οι συζητήσεις που έχουν γίνει με αυτό το θέμα. Θα σου έλεγα να ξεκινήσεις με c αλλά πιστεύω δεν θα την παλέψεις, από την άποψη ότι θα σου πάρει πάρα πολύ χρόνο για να κάνεις από μόνος σου κάτι που θα σε ικανοποιήσει. Δεν συμφωνώ να αρχίσει κανείς με java. Αν ήμουν 16 και ήθελα να μάθω κάτι για να περνάω την ώρα μου, σχετικά εύκολο, χρήσιμο, αλλά και να παίρνω και την χαρά ότι φτιάχνω και κάτι, θα ξεκινούσα να φτιάξω ένα απλό site. Στην αρχή html και μετά θα προχωρούσα. Νομίζω είναι κάτι ωραίο, που μπορεί κανείς στα 16 να μάθει μόνος του. Όλα τα άλλα θα σε κουράσουν πιστεύω πριν καταφέρεις να κάνεις κάτι..! Προσωπική άποψη πάντα. (άλλαξε το ποστ σε ελληνικά γιατί θα στο σβήσουν)
FrAcTaL-gR Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2008 Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2008 Προσωπικά έχω ξεκινήσει με τη C (και άρχισα να ρίχνω κλεφτές ματιές και στη C++), και μπορώ να πώ οτι έκανα σωστή επιλογή. Κι αυτό επειδή η C σου δίνει την δυνατότητα να "κατέβεις" πολύ "χαμηλά", στο επίπεδο που καταλαβαίνει το μηχάνημα. Μιλάω για την διαχείρηση-δέσμευση της μνήμης, όπου άμα δεν σπάσεις τα μούτρα σου δεν πρόκειται να καταλάβεις πως λειτουργεί ο υπολογιστής. Αντίθετα η C++ και η java σου παρέχουν ευκολίες στη δέσμευση μνήμης με αποτέλεσμα να μάθεις να δίνεις μηχανικά εντολές, χωρίς να συνηδειτοποιείς την επίδραση τους στο υπολογιστή. Συμπερασματικά, άμα είσαι τύπος του στυλ "πως λειτουργεί?" ξεκίνα να μάθεις δομημένο προγραμματισμό με τη C, και στη συνέχεια να μάθεις αντικειμενοστραφή προγραμματισμό με την java ή τη C++. Για τις χρήσεις της java δεν γνωρίζω πολλά, παρά μόνο οτι είναι καλή για εφαρμογές διαδικτύου, αλλά σε διαβεβαιώνω οτι με το δίδυμο C/C++, μπορείς να φτιάξεις τα ΠΑΝΤΑ.
alex2005 Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2008 Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2008 Σε αυτό που λέει ο FrAcTal-gR έχει απόλυτο δίκιο....και εγώ έχω παρατηρήσει ότι η τριβή μου με την C στο παρελθόν μερικές φορές με έχει βοηθήσει. Το μόνο που έχω να συμπληρώσω σε αυτό που είπε ο φίλος είναι ότι στην c/c++ μπορεί μεν να φτιάχνεις τα πάντα αλλά τα φτιάχνεις σε διπλάσιο χρόνο και με πολύ περισσότερο κόπο από ότι θα έκανες με την Java ή C#
FrAcTaL-gR Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2008 Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2008 Δεν θα διαφωνήσω με τον alex2005, κάθε γλώσσα έχει τα προτέρήματα και τα μειονεκτήματα της. Πάντως η ουσία, που δεν πρέπει να μας διαφεύγει, είναι οτι στην πραγματικότητα πρέπει να μαθαίνουμε "προγραμματισμό". Η όποια γλώσσα προγραμματισμού είναι απλά ένα "εργαλείο". Αμα κάποιος μάθει προγραμματισμό( φυσικά χρησιμοποιωντας κάποια γλώσσα), τότε δεν θα έχει δυσκολία να μάθει οποιαδήποτε άλλη γλώσσα προγραμματισμού.
Directx Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2008 Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2008 Εξαρτάται, αν για παράδειγμα ασχοληθείς πολλά χρόνια με την C/C++, φτιάξεις αρκετά μεγάλα προγράμματα μαζί της και συνηθίσεις του ιδιωματισμούς και τις ιδιαιτερότητες της, τότε η μετάβαση σου σε άλλες γλώσσες προγραμματισμού παύει να είναι εύκολη υπόθεση καθώς η προστασία που παρέχουν και η οποία είναι ιδιαίτερα εκτιμητή από τους νεότερους προγραμματιστές δρα περιοριστικά απέναντι στο στυλ / φιλοσοφία προγραμματισμού που έχεις συνηθίσει στις δυο αυτές γλώσσες οπότε νιώθεις πως περιορίζεσαι ή απλά χάνεις τον καιρό σου γράφοντας πολύ περισσότερο ενδεχομένως κώδικα για να κάνεις με μεγαλύτερη ασφάλεια πράγματα που θα έκανες πολύ γρήγορα με C ή C++ -και τα οποία ξέρεις πια να τα κάνεις σωστά, δίχως προβλήματα ή λάθει. Για εμένα, το μυστικό είναι να μάθεις μια γενική γλώσσα προγραμματισμού, άντε δυο (το πολύ), αλλά καλά, δηλαδή να μπορείς να γράφεις προγράμματα μαζί τους (αληθινά προγράμματα, εφαρμογές -να κάνουν κάτι το λειτουργικό, ε!) - το να αρχίζεις από κάπου για να πας κάπου άλλου, μάθε C ή C++ για να πας ύστερα Java ή μάθε Java για να πας C# δεν το πρεσβεύω καθώς ελάχιστοι προγραμματιστές μπορούν να γράψουν το ίδιο καλά σε κάθε γλώσσα που υποτίθεται πως γνωρίζουν, βλέπεις άλλο το «ξέρω να προγραμματίζω» (ε! γενικά όλοι ξέρουμε) και άλλο το «προγραμματίζω αυτό που θέλω να φτιάξω» σε C/C++, PASCAL, BASIC, JAVA ή C# -εκεί χρειάζεται εξειδίκευση (με το εργαλείο), ειδικά όταν επιθυμούμε την ανάπτυξη σοφιστικέ λογισμικού, δηλαδή να κάνει κάτι περισσότερο από εκείνα του ανταγωνισμού ή από τις έτοιμες λύσεις που μας παρέχει η πλατφόρμα (αν μιλάμε για RAD εργαλεία). Βέβαια, δέχομαι πως τελικά ο καθένας αποφασίζει με βάση το στυλ του και τι θέλει να κάνει.
Γηρυόνης Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2008 Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2008 Θα ηθελα να μαθω προγραμματισμο αλλα δεν ξερω ποια γλωσσα να επιλεξω.(ειμαι 16) Αγορασα ενα βιβλιο (Ο επισημος οδηγος στην JAVA) 1on Ειναι καλο βιβλιο για εναν αρχαριο στον προγραμματισμο? 2on Ειναι η JAVA καλη γλωσσα προγραμματισμου? 1ον, δεν το έχω διαβάσει αλλά αυτό ποy συστήνει κυρίως είναι το Java how to program, από Deitel and Deitel 2ον, ναι. Στην πραγματικότητα η Java είναι η γλώσσα που χρησιμοποιείται για τα περισσότερα web based και enterprise deployments.
Nisok Δημοσ. 2 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 2 Μαρτίου 2008 Η Java δεν είναι μόνο για το διαδίκτυο .. εγώ κάνω προγραμματισμό AVR με JAVA και data acquisition. Μήν κλεινόμαστε σε στερεότυπα.
Directx Δημοσ. 2 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 2 Μαρτίου 2008 Επίσης η Java Micro Edition είναι θαυμάσια για προγραμματισμό σε κινητά τηλέφωνα, λόγο ομοιότητας με την C/C++ ως έναν βαθμό καμία φορά σκαρώνω μικρά λογισμικά για την συσκευή μου
Optimus6128 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2008 Τι να πει κανείς; Από τη μια θεωρώ πως σαφώς είναι προτιμότερο για έναν αρχάριο να ξεκινήσει με C. Γιατί στην Java πιστεύω πως ένας αρχάριος θα πνιγεί με όλες τις λεπτομέρειες του OOP ενώ στη C μαθαίνεις τα βασικά και μετά ξεκινίζεις τα χτίζεις τα πάντα με αυτά. Αυτό βέβαια μπορεί να θεωρηθεί αρνητικό για έναν αρχάριο γιατί και καλά θα αργίσει να κάνει ένα πρόγραμμα που βγάζει κάτι εντυπωσιακό στην οθόνη ή κάνει κάτι συγκεκριμένο τέλος πάντων αν και θα διαφωνούσα γιατί υπάρχουν τόσες καλές βιβλιοθήκες για γραφικά, ήχο, κλπ και με πολύ πιο απλή σύνταξη για τον αρχάριο από τις OOP κουράσεις της Java. Σίγουρα αν κάποιος έχει εμπειρία από OOP μπορεί και να του είναι πολύ πιο εύκολο να οργανώσει τον κώδικα και να επιταχύνει το programming, αλλά νομίζω πως για έναν αρχάριο που δεν ξέρει γρι από προγραμματισμό ίσως είναι λίγο δύσκολο. Προτίνω C και SDL βιβλιοθήκη/tutorials για γραφικά/ήχο/controls/κλπ. Από την άλλη άμα έλεγα freebasic πιστεύω πως όλο και κάποιος θα με πυροβολούσε υ.γ. Σκέφτομαι το εξής. Παλιά ο κόσμος στα home micros ξεκινούσε με την basic που ουσιαστικά αυτή ξεκινούσε όταν άνοιγες τον υπολογιστή. Έμαθε πολύς κόσμος προγραμματισμό από την basic γιατί είχε απλή σύνταξη και επίσης μερικές εξτρά εντολές για να κάνεις σχεδιάκα στην οθόνη . Μεγαλώσαμε με τη basic πριν περάσουμε σε assembly ή C. Βέβαια πολλοί είναι της άποψης ότι ο κόσμος που ξεκινάει με basic συνηθίζει στον κακό προγραμματισμό. Σκέφτομαι όμως πως σήμερα επειδή η basic είναι ξεπερασμένη και δεν μπορείς να πείσεις κανένα να ξεκινήσει από εκεί (γιατί και ο αρχάριος αν ξεκινήσει θα θέλει να ξεκινήσει με κάτι που δεν είναι outdated για να έχει κίνητρο πως μαθαίνει κάτι σύγχρονο που θα του χρειαστεί). Αλλά δεν ξέρω κατά πόσο ενδείκνυονται για τον αρχάριο οι σημερινές γλώσσες προγραμματισμού. Είναι αρκετά πολύπλοκες για έναν που δεν νοιώθει από προγραμματισμό. Άντε τώρα εσύ να μάθεις πως να τυπώνει ο αρχάριος ένα hello world στην Java και να πρέπει να του εξηγείς την σημασία γραμμών κώδικα που έχουν να κάνουν με θέματα OOP. Να του πεις να τα μάθει παπαγαλία και τα βλέπει αργότερα; Υπάρχει γλώσσα πραγματικά κατάληλη για έναν αρχάριο;
warchief Δημοσ. 7 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2008 <άχρηστο post> Θα ακούσεις τόσες απόψεις όσες και αυτοί που θα απαντήσουν σε αυτο το thread. Ξανθιές ή μελαχρινές? 4κίνηση ή πισωκίνηση? Βουνό ή Θάλλασα? Απο την Κική και την Κοκό ποια να διαλέξω... </άχρηστο post>
Stefanaras Δημοσ. 7 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2008 Θα μπορούσες επίσης να αρχίσεις με τη Pascal. Αρκετά φιλική για το νέο χρήστη. Και όπως είπαν και οι παραπάνω φίλοι το παν είναι να μάθεις πργραμματισμό και όχι κάποια συγκεκρημένη γλώσσα. Όταν τριφτείς πάνω στη Pascal, θα μπορούσες να περάσεις και έπειτα σε μία γλώσσα object oriented (όπως η Java). Αν ξεκινήσεις από αυτή, γνώμη μου ότι θα χαθείς στη πορεία. Φιλικά πάντα.
Directx Δημοσ. 7 Μαρτίου 2008 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2008 υ.γ. Σκέφτομαι το εξής. Παλιά ο κόσμος στα home micros ξεκινούσε με την basic που ουσιαστικά αυτή ξεκινούσε όταν άνοιγες τον υπολογιστή. Έμαθε πολύς κόσμος προγραμματισμό από την basic γιατί είχε απλή σύνταξη και επίσης μερικές εξτρά εντολές για να κάνεις σχεδιάκα στην οθόνη . Μεγαλώσαμε με τη basic πριν περάσουμε σε assembly ή C. Βέβαια πολλοί είναι της άποψης ότι ο κόσμος που ξεκινάει με basic συνηθίζει στον κακό προγραμματισμό. Σκέφτομαι όμως πως σήμερα επειδή η basic είναι ξεπερασμένη και δεν μπορείς να πείσεις κανένα να ξεκινήσει από εκεί (γιατί και ο αρχάριος αν ξεκινήσει θα θέλει να ξεκινήσει με κάτι που δεν είναι outdated για να έχει κίνητρο πως μαθαίνει κάτι σύγχρονο που θα του χρειαστεί). Αλλά δεν ξέρω κατά πόσο ενδείκνυονται για τον αρχάριο οι σημερινές γλώσσες προγραμματισμού. Είναι αρκετά πολύπλοκες για έναν που δεν νοιώθει από προγραμματισμό. Άντε τώρα εσύ να μάθεις πως να τυπώνει ο αρχάριος ένα hello world στην Java και να πρέπει να του εξηγείς την σημασία γραμμών κώδικα που έχουν να κάνουν με θέματα OOP. Να του πεις να τα μάθει παπαγαλία και τα βλέπει αργότερα; Υπάρχει γλώσσα πραγματικά κατάληλη για έναν αρχάριο; Κοίταξε είναι γενικά θέμα κουλτούρας, κάποτε οι υπολογιστές ερχόντουσαν με «κάτι» που επέτρεψε στους χρήστες εύκολα και γρήγορα να τους προγραμματίσουν και να κάνουν (ή να νομίσουν πως κάνουν) χρήσιμα πράγματα μαζί τους. Στην πλειοψηφία αυτό το «κάτι» ήταν ένας BASIC interpreter, ακόμα και τα PC ερχόντουσαν με την περίφημη GW-BASIC και ύστερα την QBASIC. Η BASIC με ότι καλό ή κακό είχε, σε έβαζε στο παιχνίδι του προγραμματισμού και μάλιστα πολύ εύκολα, μάθαινες κάποιες βασικές αρχές που υπάρχουν σε κάθε γλώσσα, όπως για παράδειγμα το IF-THEN-ELSE, τα FOR Loops, διάφορα ιδιόρρυθμα μαθηματικά (πχ. LET I=I+1), την έννοια των sub-routines (έστω με την άκομψη GOSUB), την ροή εκτέλεσης του προγράμματος (αριθμημένες γραμμές) στις πρώτες εκδόσεις. Κακία φήμη απέκτησε μάλλον διότι, αρχικά δεν υποστήριζε structural προγραμματισμό, τουλάχιστον όχι με την μορφή και την συνέπεια που τον εφάρμοζαν άλλες γλώσσες (δήλωση μεταβλητών όπου ήθελες, η GOSUB δεν πέρναγε function parameters κτλ.), από εδώ έρχεται και η πολύ κακία φήμη που έχουν σήμερα οι εντολές GOTO/GOSUB, παρʼ όλα αυτά ακόμα και στην C καμία φορά, η GOTO σε nested loops είναι μια καλή λύση διεξόδου καθώς γλιτώνεις από έξτρα κώδικα που αν δεν υπήρχε η GOTO απλά θα τον έβαζες εκεί για να ικανοποιήσεις τους μανιακούς του structural προγραμματισμού (για τους OOP δεν λέω τίποτα, GOTO=Σταύρωση κτλ.) Καλός ή κακός πάντως με την BASIC μάθαινες «κάτι» και ξέφευγες από τον απλό χρήστη που καταναλώνει συνεχώς έτοιμο λογισμικό, η διδασκαλία της BASIC υπήρχε ως μάθημα στα σχολεία τότε και σε αντίθεση με τις ψευδογλώσσες (Ελληνική Γλώσσα Προγραμματισμού) που μαθαίνουν τα παιδία σήμερα, και που δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να παρουσιάζουν μια πτυχή του υπολογιστή (μάλλον άχαρη = δηλαδή πως είναι ένα τεράστιο calculator), με την BASIC μπορούσες να φτιάξεις απλά μεν αλλά ελκυστικά προγραμματάκια (με την Locomotive BASIC πολύ καλύτερά), ένα απλό παιχνιδάκι για παράδειγμα, να σχεδιάσεις (όπως σωστά είπες) γραφικά στην οθόνη, κάτι τέλος πάντων που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον σου περισσότερο από μια γλώσσα που σε βοηθά να λύνεις εξισώσεις (συνέχεια –μπλιαχ!) και σου διδάσκει βαρετά τον προγραμματισμό, τώρα αν ήθελες να προχωρήσεις μπορούσες να πας σε Assembly (συνήθως για Z80 τότε, για Game programming) ή σε PASCAL και αργότερα σε C (για application development συνήθως σε CP/M). Υ.Γ. ..που να φανταζόμουν 16 χρόνια πριν, ότι θα έγραφα αυτά τα πράγματα - καθώς ομολογώ πως δεν συμπάθησα την BASIC ποτέ!!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.