Προς το περιεχόμενο

Low budget εξαρτήματα για headless server. Γνώμες;

parsifal

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αποφάσισα να αλλάξω τα core components του γηρασμένου P-III σερβεράκου μου, γιατί η μητρική του έχει αρχίσει να πνέει τα λοίσθια (και για να δοκιμάσω και μερικά πραγματάκια που τώρα δε μπορώ λόγω low specs). Προσανατολίζομαι λοιπόν σε αγορά μητρικής, επεξεργαστή και RAM. Με ενδιαφέρουν:

1. Χαμηλή τιμή κυρίως

2. Κατά το δυνατόν, αξιοπιστία

3. Συμβατότητα με Linux kernel 2.6.23+

4. Χαμηλή κατανάλωση

5. Onboard Gigabit LAN

6. Onboard VGA

7. Τουλάχιστον 2 SATA ports

Προς το παρόν, γλυκοκοιτάζω τα παρακάτω:

Gigabyte GA-945GM-S2 ~48?

Intel Celeron 420 BOX ~33?

Kingston 1GB DDR-II 667MHz ~18?

...που βγαίνουν ως σύνολο οριακά κάτω από 100?. Με τα υπόλοιπα components μου που είναι σχετικά σύγχρονα, νομίζω πως θα είμαι πολύ καλύτερα από οποιαδήποτε απόπειρα αγοράς μεταχειρισμένου, για αρκετά χρονάκια ακόμα.

Για δώστε καμμία γνώμη βρε παιδιά. Δεν έχω αγοράσει ποτέ τόσο low-budget μητρική (αυτό με καίει περισσότερο) και είμαι λίγο επιφυλακτικός... :fear:

Δημοσ.

Τώρα είμαι σε φάση να φτιάξω και εγώ ένα κατεβαστήρι, και έχω καταλήξει πως είναι πολύ προτιμότερο να φτιάξω ένα καινούριο μηχάνημα παρά να αγοράσω ένα παλιό μεταχειρισμένο.

Καταρχήν θα συμφωνήσω με την mATX μητρική. Για τη δουλειά που τη θέλουμε είναι μονόδρομος. Απλά εγώ κοιτάω κάποια που για κάρτα γραφικών έχει -ναι μεν onboard- αλλά να είναι της σειράς 7100 ας πούμε, οι οπόιες υποστηρίζουν DirectX 9.0 και pixel shader 3 και να μην είναι ούτε intergrated ούτε shared. Επίσης κοιτάω να υποστηρίζει μνήμες ram μέχρι και 800 mhz. Δυο τέτοιες τίμιες θεωρώ λύσεις στο 50άρικο, είναι αυτή

και αυτή

Όσον αφορά τον επεξεργαστή, θα έδινα 17 ευρώ παραπάνω να πάρω αυτόν.

Πολύ ανώτερος και η δύναμη χαμένη δεν πάει, κάποια στιγμή ίσως χρειαστεί. Υποχρονισμένος και ενεργοποιημένο το σύστημα να ανεβαίνει όταν χρειάζεται.Για μνήμες θα προτιμούσα αντί για 1 χ 1 giga 2 χ 512 στα 533 εννοείται για μικρή κατανάλωση ρεύματος, τις ποιο φτηνές που παίζουν. Όλα τα παραπάνω ένα 300άρι τροφοδοτικό τα σηκώνει άνετα. Αυτά, ελπίζω να βοήθησα.

Τώρα να κάνω και μια ερώτηση και να πω τη σκέψη μου. Να πω ότι σκέφτομαι το κύριό μου pc, να πέρνει internet από αυτό και όχι κατευθείαν. Το μικρό να το φορτώσω με ένα δυνατό-βαρύ αντιικό, mcaffy ας πούμε, και να μη καταλαβαίνουμε τίποτα. Αυτό δε ξέρω αν είναι καλή ιδέα. Αν είναι, μήπως θα έπρεπε να βρούμε μια μητρική που να έχει 2χ lan?

Δημοσ.
Όσον αφορά τον επεξεργαστή, θα έδινα 17 ευρώ παραπάνω να πάρω αυτόν.

Πολύ ανώτερος και η δύναμη χαμένη δεν πάει, κάποια στιγμή ίσως χρειαστεί. Υποχρονισμένος και ενεργοποιημένο το σύστημα να ανεβαίνει όταν χρειάζεται.

Αν και είμαι της άποψης ότι σπάνια αξίζει να δίνεις χρήματα για να παίρνεις περισσότερα από αυτά που χρειάζεσαι, η πρότασή σου για τον επεξεργαστή ίσως να μην είναι και άστοχη. Έψαχνα λίγο παραπάνω το θέμα κατανάλωσης και απ' ο,τι φαίνεται, ο Celeron 420 δεν υποστηρίζει Enhanced Halt State. Έτσι, αν και max TDP έχει 35Watt έναντι 65 του διπύρηνου E1200, δε μπορεί σε idle κατάσταση (που το μεγαλύτερο διάστημα του 24ώρου εκεί θα βρίσκεται) να ρίξει πολύ χαμηλά τις απαιτήσεις του. Για τα υπόλοιπα θέματα που έθεσες: DirectX, Shaders κλπ σε κατεβαστήρι; Routing box υλοποιημένο σε Windows; Λίγο ανορθόδοξα σκέπτεσαι, νομίζω.

Δημοσ.
Λίγο ανορθόδοξα σκέπτεσαι, νομίζω.

Πιθανά, δε το πολυκατέχω. Εγώ το βλέπω καθαρά και μόνο από την άποψη ότι με τα λεφτά που θα δώσω, να πάρω το καλήτερο. Και μια 7100 είναι καλήτερη έναντι των υπολοίπων. Αν λέω τώρα μεγάλη πατάτα μη με φάτε.

Για τον επεξεργαστή, ωραία, χαίρομαι που είναι καλή η πρότασή μου.

Routing box υλοποιημένο σε Windows;

Αυτό υποθέτω ότι είναι αυτό που λέω να τροφοδοτεί με internet το κύριο pc μου. Γιατί δε γίνεται? Δεν αξίζει? Πολύ δύσκολο?

Δημοσ.
Αυτό υποθέτω ότι είναι αυτό που λέω να τροφοδοτεί με internet το κύριο pc μου. Γιατί δε γίνεται? Δεν αξίζει? Πολύ δύσκολο?

Τί να σου πω; Εγώ δε θα το επιχειρούσα καν, με ένα αξιοπρεπές ρουτεράκι είσαι καλυμμένος σε ένα οικιακό δίκτυο. Και αν ακόμη το επιχειρούσα, σίγουρα δε θα έσκαγα φράγκα για έξτρα Windows license από τη στιγμή που μπορεί να γίνει πιο αξιόπιστα και δωρεάν με Linux...

Δημοσ.

Λοιπόν, εγώ από την πλευρά μου για serverάκι χρησιμοποιώ ένα AMD3000 Athlon x64 με 2χ512 RAM, MSI Μοβο (με SATA) και 2 χ 80gig IDE δίσκους (αυτούς είχα...) και ένα DVDRW. Έχει επάνω 2 ethenet NIC και τίποτε άλλο. Το συγκεκριμένο συστηματάκι είναι ανοικτό 24/7 και καταναλώνει μετρημένα 77w ενέργεια.

Σηκώνει επάνω του FTP server και WEB server και πάω να το κάνω και πύλη internet μιας και τα iptables κάνουν εξαιρετική δουλεία σαν firewall.

@ Parsifal. Τί εννοείς licence για windows? Για server δεν μιλάς? Σε τέτοια μηχανήματα το linux είναι μονόδρομος... Μην με κάνεις και ανατριχιάζω...:devil:

Αυτά που επέλεξες μια χαρά είναι. UPS βάλε κάπου μιας και δεν είδα να το αναφέρεις.

Δημοσ.
@ Parsifal. Τί εννοείς licence για windows? Για server δεν μιλάς? Σε τέτοια μηχανήματα το linux είναι μονόδρομος... Μην με κάνεις και ανατριχιάζω...:devil:

Ξαναδιάβασε λίγο τί έγραψα:

Και αν ακόμη το επιχειρούσα, σίγουρα δε θα έσκαγα φράγκα για έξτρα Windows license από τη στιγμή που μπορεί να γίνει πιο αξιόπιστα και δωρεάν με Linux...

...αυτό πήγαινε στον Tzimmys που ρώτησε για gateway και απ' ο,τι κατάλαβα, θα το επιχειρούσε με Windows.

Αυτά που επέλεξες μια χαρά είναι. UPS βάλε κάπου μιας και δεν είδα να το αναφέρεις.

Υπάρχει APC RS800 στην υποδομή. :-)

Δημοσ.

Parsifal καλύτερα κατά τη γνώμη μου να πας σε κάτι πιο αξιόπιστο-πλούσιο σε χαρακτηριστικά board και για την οικονομία στην κατανάλωση, αλλά και για την αξιόπιστη συνεχή λειτουργία σε βάθος χρόνου. Οπότε χρειάζονται τα εξής:

Overclocking οπότε και underclocking χαρακτηριστικά αφού τα C1E και IST πιθανότατα δεν αρκούν για να ρίξουν ταχύτητα και βολτάζ. Με ένα στόχο 20-25Watt θα πρέπει να τρέχει με ~130 fsb και αντίστοιχο πολλαπλασιαστή στις μνήμες ωστε να παραμένουν στα 667. Έτσι θα έχεις ~1GHZ @ full load το οποίο θα πέφτει στα ~900 - ή ~750 αν χρησιμοποιήσεις και frequency scaling με κάποιο χαμηλό governor- τον περισσότερο χρόνο. Οπότε θα ρίξεις το vcore αναλόγως - εως και 0.8V έχουν αναφερθεί για Ε1200- Με τέτοιο fsb θα πέφτει και η κατανάλωση του northbridge, θα μειωθούν οι ανάγκες σου για ψύξη οπότε και η κατανάλωση των ανεμιστήρων και του τροφοδοτικού. Για να γίνουν όλα αυτά όμως θα χρειαστείς σταθερό board, ή τη λύση της VIA που λέγαμε τις προάλλες.

Κάτι τέτοιο σε παίρνει να πληρώσεις;

ΕDIT: Βέβαια αν μειώσεις λίγο τις απαιτήσεις σου είτε σε fastlan ή σε sata connectivity υπάρχει κι αυτή η φθηνή λύση αλλά δεν είμαι σίγουρος για τη linux συμβατότητα του κυκλώματος γραφικών ( SiS662).

Δημοσ.
Ξαναδιάβασε λίγο τί έγραψα:

Έχεις δίκιο...

Απλά είναι αντανακλαστικό το φαινόμενο "server" και "windows" να προκαλεί ανατριχίλα αν βρίσκονται στην ίδια παράγραφο.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...