Skylined Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2008 Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2008 Έχω δύο Western Digital WD2500KS 250GB 7200RPM SATAII/300 16MB Cache - OEM σε RAID 0 απ' τις 20 Ιουνίου του 2007. Στην αρχή πετούσε πραγματικά το σύστημα, αλλά σιγά σιγά έγινε πιο αργό. Ακόμα και μετά από defragment δεν είναι πλέον και τόσο γρήγορο. Τελευταία ειδικά έχει αρχίσει να κολλάει συχνά πυκνά για δύο-τρία δευτερόλεπτα κάνοντας συχρόνως ένα θόρυβο λες και ξεκινάει να λειτουργεί. Τελικά αναρωτιέμαι αν το RAID 0 έχει ημερομηνία λήξης και πότε είναι αυτή.
StavrosD Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2008 Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2008 Δεν έχει σχέδη με το RAID. Με τον καιρό λόγω χρήσης φορτώνουμε ένα σωρό βλακείες στα windows, το temporary folder και το swap file συντελούν στο fragmentation, και πάνω σε αυτά προστίθεται και το fragmentation από τα windows updates. Σχετικά με τον θόρυβο, ίσως ο ένας δίσκος να έχει πρόβλημα, και γι'αυτό καθυστερεί το RAID, αλλά αν χαλάσει τελείως θα σου εμφανίσει μήνυμα.
poulinos Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2008 Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2008 οχι δεν υπαρχει ημερομηνια ληξης.κανε ενα formataki να δεις οτι 8α παει καλυτερα εκτος αν εχει πα8ει κατι ο ενας δισκος.
Skylined Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2008 Eυχαριστώ παιδιά για τις απαντήσεις, πραγματικά μου λύσατε την απορία. Πάντως δεν πρόκειται να κάνω φόρματ γιατί θα πουλήσω τους 3 σκληρούς που έχω για να πάρω έναν και αθόρυβο. Τη στιγμή που μιλάμε διαβάζω reviews για να βρω τον κατάλληλο. Ευχαριστώ και πάλι για τη βοήθειά σας.
poulinos Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2008 Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2008 τωρα εχω raid 0 με 3 χ 500 παλια ειχα με 3 χ 320 και παει λεγοντας και δεν μπορει να συγκρι8ει ουτε με scsi.δεν εχει το τελειο access time αλλα σε transfer rate σκοτωνει τα παντα.
admi Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2008 Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2008 Αν ο θόρυβος του δίσκου είναι έντονος και κολλάει όπως είπες μπορείς να τον επιστρέψεις για αντικατάσταση με την προυπόθεση βεβαια ότι βρίσκεται σε εγγύηση (έχω επιστρέψει έτσι δίσκο και μου τον αντικατέστησαν χωρίς δεύτερη κουβέντα).
EddieObscurant Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2008 Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2008 Επειδή και γω έχω εδώ και πολλά χρόνια 3χ320 σε raid0 και επειδή για λόγω χώρου στο κουτί δεν χωράνε άλλοι καθώς έχω και έναν για backup, έλεγα να πάρω έναν τους 1τβ που είχε πάρει ένας φίλος μου. Πίστεψε με πήρα του φίλου μου για δοκιμή, τον έβαλα και απογοητευτηκα. Γνώμη μου είναι ότι θα το μετανιώσεις. Προσωπικά θα περιμένω λίγο να πέσουν οι τιμές των 750 και 1gb και θα πάω πάλι σε raid0. To κακό βέβαια με το raid 0 είναι ότι δεν μπορείς να βλέπεις το s.m.a.r.t. και μια φορά μου άργησε να μπει στα windowς κανα 10λεπτο και μετά μου έλεγε you disk is failing. Κανω ρεσταρτ και δεν μπαίνει στα windows. To κλείνω, τον ξανανοίγω μπαίνω στα windows, παίρνω backup, και γεμάτος χαρά (αφού ήταν μέσα στην εγγύηση και είχα πάρει backup, περιμένω να πεθάνει). Πέρασε ένας χρόνος απο τότε και ακόμα ο σιχαμένος να πεθάνει και έτσι αναγκάζομαι να παίρνω backup κάθε βδομάδα αντί για κάθε μήνα. Του κανα πόσα τεστ με τα εργαλεία της seagate και τα περνάει μια χαρά, απλώς κάνει παραπάνω θόρυβο (μόνο στα τεστ) απο τους άλλους δύο ίδιας χωρητικότητας και παραπάνω ώρα για να τελείωσει τα τέστ ενώ οι άλλοι 2 τα τελειώνουν στην ίδια ακριβώς ώρα. Ωστόσο απο τότε δεν μου δημιούργησε άλλο πρόβλημα και η ταχύτητα του raid0 στην οποία τον έχω είναι ίδια με την αρχική. Οπότε αν ο δίσκος σου δεν τα χει παίξει , με ένα φορμάτ θα φτιάξει. Προσωπικά έχω το ίδιο array εδώ και πόσα χρόνια και έχω αλλάξει πόσες μητρικές χωρίς να το αλλάξω (όλες ιντελ βέβαια), φορμάροντας κάθε φορά μόνο το Partition του c. Εχω 3 seagate 320 σε ραιδ0 και έναν samsung 500ari για backup και παρόλο που μου κανε το προβληματάκι αυτό (ίσως φταιει ότι τους είχα κολλητά και αυτός ήταν ο μεσαίος , παρόλο που είχα ανεμηστηράκι να τους φυσάει, ήταν κατακαλόκαιρο και απο τότε που πήρα τον υπολογιστή δεν έχει κλείσει ποτε, μόνο ρεστάρτ) οι καινούριοι δίσκοι μου θα είναι μάλλον πάλι seagate, καθώς είναι πολύ πιο αθόρυβοι απο τον samsung που έχω και έχουν 5αετή εγγύηση. Ο γρηγορότερος πάντως δίσκος που κυκλοφορεί είναι ο samsung 1tb speedκατι f1 που δεν το έχω δει ακόμα στην ελλάδα και μετα ο seagate 1tb (που έχει και καλύτερο access time απο τον samsung)
MasterX Δημοσ. 27 Φεβρουαρίου 2008 Δημοσ. 27 Φεβρουαρίου 2008 Seagate rulez... έχω 8 sata... τους 2 πρωτους (200GB ο καθένας) που πήρα πριν 2 μιση χρόνια τους έβαλα σε RAID0 για το σύστημα. Τώρα επειδή θα τους πουλήσω αυτούς έλεγα να βάλω 2 χ 320 για το συστημα μου... Επειδή έχω και τρίτο 320, λέτε να φτιαξω array 3 χ 320??? θα δω διαφορά? αξίζει? Γιατί έτσι θα έχω περισσότερο θόρυβο, θα καίω περισσότερο ρεύμα και έχω περισσότερες πιθανότητες (τριπλάσιες απ' ότι με ένα δίσκο) να μου χτυπήσει κάποιος από τους 3 και να χάσω όλλα τα δεδομένα του array... βέβαια, έχω και 2 χ 500GB, αλλά ο ένας είναι ο κλασσικός με τα 16MB cashe και ο άλλος απο τους καινούργιους με τα 32ΜΒ που λένε ότι έχουν πολύ μικρό access time.. Μήπως είναι πιο καλά να πάρω άλλον ένα 500 με 32ΜΒ και να κάνω ένα array 2 χ 500 με τους 32ΜΒ cashe????
poscaman Δημοσ. 27 Φεβρουαρίου 2008 Δημοσ. 27 Φεβρουαρίου 2008 προσωπικα δεν θα μπορουσα να κοιμηθω τα βραδια με raid0
MasterX Δημοσ. 27 Φεβρουαρίου 2008 Δημοσ. 27 Φεβρουαρίου 2008 καλά, εννοείται ότι πρέπει να κρατάς και αντίγραφα σε άλλο δίσκο, τουλάχιστον για τα σημαντικά σου αρχεία... αλλιώς καλή φάση είναι και το RAID 5 που συνδιάζει ταχύτητα και ασφάλεια (δηλαδή ένας συνδιασμός RAID0 και RAID1). Και να χαλάσει ο ένας δεν χάνεις το array.. Γινεται με 3 και άνω δισκους και νομίζω η χωρητικότητα που προκύπτει είναι μειον ένας δίσκος. Αν το κάνω με 3 χ 320 θα έχω 640 GB... Καλή ιδέα μου φαίνεται αλλά δεν ξέρω πως στεκει όσον αφορα την ταχύτητα σε σχέση με τις άλλες δυο δυνατότητες που έχω (3χ320GB ή 2χ500GB-32ΜΒ)..
EddieObscurant Δημοσ. 27 Φεβρουαρίου 2008 Δημοσ. 27 Φεβρουαρίου 2008 Μα δεν κάνουν θόρυβο σαν τους ραπτορ, και ειδικά οι seagate που είναι πιο αθόρυβοι απο όλους κατα τη γνώμη , μου σχεδόν δεν ακούγονται (αλλά αυτό είναι σχετικο ανάλογα με τον άνθρωπο). Ισα-ισα όταν παίρνω backup και δουλεύουν και οι 4 δίσκοι ο samsung ακούγεται πάνω απ' όλους. Το βράδυ πάντως τι θα τους βάζεις να κάνουν? Συνήθως μόνο κατεβάζω οπότε δεν ακούγεται τπτ και ανασυγκρότηση να τους βάλεις πάνω απο 15-20λεπτά δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει όσο χάλια και να' ναι οι δίσκοι σου. masterx αν έχεις χώρο στο κουτί σου πήγαινε για 3χ320 θα δεις μεγάλη διαφορά απο τους 2, αλλιώς για τον 500αρι με τα 32mb. Για όσους ενδιαφέρονται πάντως, εδώ είναι τα αποτελέσματά μου με 3χ320 se raid0 με τα 800 απο τα 960 γίγα γεμάτα. [/img]
agmarios Δημοσ. 27 Φεβρουαρίου 2008 Δημοσ. 27 Φεβρουαρίου 2008 αλλιώς καλή φάση είναι και το RAID 5 που συνδιάζει ταχύτητα και ασφάλεια (δηλαδή ένας συνδιασμός RAID0 και RAID1). Και να χαλάσει ο ένας δεν χάνεις το array.. Το raid 5 παρέχει μόνο ασφάλεια και όντως αν χαλάσει ο ένας δεν χάνεις τα δεδομένα αλλά τα ξαναδημιουργεί. Ταχύτητα όμως παραπάνω δεν προσφέρει. Δεν είμαι σίγουρος αλλά μήπως καθυστερεί και λίγο;
EddieObscurant Δημοσ. 27 Φεβρουαρίου 2008 Δημοσ. 27 Φεβρουαρίου 2008 To raid5 δείνει και αυτό παραπάνω ταχύτητα ανάλογα με τους πόσους δίσκους χρησιμοποιείς, αλλά αναλογικά πιο λίγη απο το raid0. Δλδ ένα ραιδ5 με 3 δίσκους είναι λίγο πιο αργό απο ένα ραιδ0 με 2 δίσκους. Δεν καθυστερεί σε ταχύτητα απλώς επιβαρύνει τη cpu , (εκτός και αν πάρεις εξειδικευμένο controller που είναι φυσικά και ακριβός) λόγω της ιδιομορφίας του.
MasterX Δημοσ. 27 Φεβρουαρίου 2008 Δημοσ. 27 Φεβρουαρίου 2008 controler έχει ενσωματωμένο η μητρική μου, νομιζω είναι και raid5.. θα έχω επιβαρυνση του επεξεργαστή λες?
poscaman Δημοσ. 27 Φεβρουαρίου 2008 Δημοσ. 27 Φεβρουαρίου 2008 αυτο ειναι software-based raid.θα επιβαρυνει τον επεξεργαστη,εκτος κι αν παρεις καρτα raid
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.