Προς το περιεχόμενο

Διαμαρτυρία για χαμηλές ταχύτητες στην ΕΕΤΤ

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Χθες άνοιξα ένα thread στο adslgr με το ίδιο θέμα. Την αφορμή μου την έδωσαν οι αδικαιολόγητα χαμηλές ταχύτητες που αντιμετωπίζω τις τελευταίες ημέρες μετά την αναβάθμισή μου από τα 768 Kbps στα 2 Mbps.Η απόφαση των παρόχων να διατηρούν κακής ποιότητας δίκτυα και υπερφορτωμένα DSLAMs προς δικό τους οικονομικό όφελος αποτελεί απάτη εις βάρος του καταναλωτή.

Παραθέτω παρακάτω το πρώτο post όπως το δημοσίευσα στο adslgr.com. Στο link που ακολουθεί μπορείτε να δείτε ολόκληρο το θέμα: Διαμαρτυρία για χαμηλές ταχύτητες στην ΕΕΤΤ. Σκοπός του thread είναι ο συντονισμός για μαζική - ομαδική διαμαρτυρία για την κακή ποιότητα παροχής υπηρεσιών. Ανοίγω το thread και εδώ ζητώντας τουλάχιστον απ' όσα μέλη της Insomnia είναι εγγεγραμμένα στο adslgr να συνεισφέρουν στο topic ώστε να υπάρξει άμεση δραστηριοποίηση. Πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερα να γίνει η συζήτηση σε ένα forum ώστε να καταλήξουμε όλοι σε μία γραμμή αιτημάτων προς την ΕΕΤΤ. Επίσης πιστεύω πως δε θα ήταν δόκιμο να ξεκινήσει αποστολή μαζικών καταγγελιών στις οποίες θα υπάρχει ποικιλία προτάσεων για τη λήψη μέτρων μιας και οι προτάσεις όσων δε γνωρίζουν πολλά σχετικά με το ADSL μπορεί να είναι ουτοπικές και να μη ληφθούν ποτέ σοβαρά υπόψιν.

Ανοίγω το thread αυτό για να μαζευτούμε όσοι έχουμε χαμηλές ταχύτητες αδικαιολόγητα, επειδή ο πάροχος του καθενός μας δε σκοπεύει να αναβαθμίσει τα DSLAM του, και να καταλήξουμε σε μία κοινή γραμμή ώστε να ακολουθήσουν καταγγελίες στην ΕΕΤΤ.

Το πρόβλημά μου θα το δείτε αναλυτικά εδώ: "Αναβάθμιση στα 2 Mbps και χαμηλή ταχύτητα".

Τηλεφωνώντας στη γραμμή υποστήριξης της ΟΤΕΝΕΤ (801 11 35555) πληροφορήθηκα ότι αν η ταχύτητα μου δεν είναι κάτω από 35 KB/s δεν υπάρχει πρόβλημα!!! Νομίζω ότι αυτό μου είναι αρκετό για να ξεκινήσω όχι 1, αλλά 1000 τέτοια threads.

Τα βασικά σημεία-αιτήματα των καταγγελιών μας νομίζω πως πρέπει να είναι τα εξής:

• Εγγύηση για μία ελάχιστη αξιοπρεπή ταχύτητα. Αν ο πάροχος δε μπορεί να μας την παρέχει λόγω φόρτου των DSLAM πρέπει να υποχρεώνεται είτε να να αναβαθμίζει τον εξοπλισμό του είτε να αναπροσαρμόζει τη χρέωση μας σύμφωνα με την πραγματική ταχύτητα που μας παρέχει μιας και το πρόβλημα προκύπτει καθαρά από δική του ευθύνη.
  • Εξήγηση σε όλους τους χρήστες της επίδρασης της απόσταση από το DSLAM στην πραγματική ταχύτητα της σύνδεσης.

Ελπίζω να υπάρξει ενδιαφέρον για την κίνηση αυτή. Σίγουρα χρειάζεται η βοήθεια από τα πιο έμπειρα μέλη και από τους συντονιστές του adslgr! Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να αδρανούμε!

Source.png Πηγή: Διαμαρτυρία για χαμηλές ταχύτητες στην ΕΕΤΤ

Δημοσ.

Λες ότι η "απόφαση των παρόχων να διατηρούν κακής ποιότητας δίκτυα και υπερφορτωμένα DSLAMs προς δικό τους οικονομικό όφελος αποτελεί απάτη εις βάρος του καταναλωτή"

Αυτό μπάζει από παντού. Καταρχήν υπονοείς ότι υπάρχει καρτέλ και οι πάροχοι συννενοούνται. Ο πόλεμος που υπάρχει μεταξύ τους όμως δείχνει το αντίθετο.

Μετά μιλάς για κακής ποιότητας δίκτυα και υπερφορτωμένα dslam. Στις τηλεπικοινωνίες όλα τα μεγέθη είναι μετρήσιμα. Οι αοριστολογίες σου δεν οδηγούν πουθενά. Υπάρχουν συγκεκριμένα νούμερα για το Contention Ratio. Φαντάζομαι πως ξέρεις ο όρος τι σημαίνει και ποια είναι η φιλοσοφία του adsl. Αλλά μάλλον πως δεν ξέρεις...

Τέλος, μιλάς για απάτη. Βαρύτατη κατηγορία που μπορεί να οδηγήσει σε μήνυση αν γίνει επώνυμα.

Μπορεί, ανά περίπτωση, να έχεις δίκιο σε όλα όσα γράφεις. Έτσι όμως όπως τα γράφεις είναι για το καλάθι των άχρηστων.

Δημοσ.
Λες ότι η "απόφαση των παρόχων να διατηρούν κακής ποιότητας δίκτυα και υπερφορτωμένα DSLAMs προς δικό τους οικονομικό όφελος αποτελεί απάτη εις βάρος του καταναλωτή"

Αυτό μπάζει από παντού. Καταρχήν υπονοείς ότι υπάρχει καρτέλ και οι πάροχοι συννενοούνται. Ο πόλεμος που υπάρχει μεταξύ τους όμως δείχνει το αντίθετο.

Μετά μιλάς για κακής ποιότητας δίκτυα και υπερφορτωμένα dslam. Στις τηλεπικοινωνίες όλα τα μεγέθη είναι μετρήσιμα. Οι αοριστολογίες σου δεν οδηγούν πουθενά. Υπάρχουν συγκεκριμένα νούμερα για το Contention Ratio. Φαντάζομαι πως ξέρεις ο όρος τι σημαίνει και ποια είναι η φιλοσοφία του adsl. Αλλά μάλλον πως δεν ξέρεις...

Τέλος, μιλάς για απάτη. Βαρύτατη κατηγορία που μπορεί να οδηγήσει σε μήνυση αν γίνει επώνυμα.

Μπορεί, ανά περίπτωση, να έχεις δίκιο σε όλα όσα γράφεις. Έτσι όμως όπως τα γράφεις είναι για το καλάθι των άχρηστων.

Δε νομίζω πως είμαι ο μόνος που παραπονέθηκε για χαμηλές ταχύτητες. Αν οι κατηγορίες όλων των υπολοίπων (απίθανο βέβαια) είναι ψευδείς δε μπορώ να το ξέρω. Είμαι σίγουρος όμως για την περίπτωσή μου. Θα βρεις μόνο σε αυτά τα δύο ελληνικά φόρουμ εκατοντάδες περιπτώσεων. Και πολλές άλλες καταγγελίες για σωρεία προβλημάτων πέρα από τις ταχύτητες. Ιδού και μερικά στατιστικά http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080225&nid=7602763&sn=&spid=876

Κάντε κλικ στην εικόνα για να δείτε τα νούμερα.

Και πώς αλλιώς να χαρακτηρίσω το όριο των 35 ΚB/s. Δυστυχώς είναι ένα όριο που ευνοεί καταχρηστικά των πάροχο. (Τουλάχιστον αυτό το όριο μου είπε τηλεφωνικώς η ΟΤΕΝΕΤ για τους ΄άλλους παρόχους δεν ξέρω τι ισχύει).

Δημοσ.

Συμφωνώ απόλυτα με τα νέα. Αν δεις η εφημερίδα αφήνει τελευταίο το θέμα των ταχυτήτων. Εκεί το εντάσσω και εγώ. Τελευταίο. Τα πραγματικά προβλήματα είναι όλα τα άλλα. Αυτά πρέπει να δούμε και όχι τις ταχύτητες, που είναι το μόνο που αναφέρεις εσύ.

Δημοσ.
Συμφωνώ απόλυτα με τα νέα. Αν δεις η εφημερίδα αφήνει τελευταίο το θέμα των ταχυτήτων. Εκεί το εντάσσω και εγώ. Τελευταίο. Τα πραγματικά προβλήματα είναι όλα τα άλλα. Αυτά πρέπει να δούμε και όχι τις ταχύτητες, που είναι το μόνο που αναφέρεις εσύ.

Ευχαρίστως να τα δούμε όλα... Αλλά δεν πρέπει και για τις ταχύτητες να θεσπιστεί ένα πλαίσιο. Π.χ. να είναι υποχρεωτική η μέτρηση της γραμμής πριν τη σύνδεση και η αναφορά μιας ενδεικτικής ταχύτητας;

Δημοσ.

Επιμένω πως δεν έχουν όλα τα θέματα το ίδιο βάρος και πως οι ταχύτητες έχουν το μικρότερο.

Η μέτρηση της γραμμής δεν έχει να κάνει με τον ρυθμό που θα κατεβάζεις. Έχει σχέση με την ταχύτητα συγχρονισμού του router σου. Δεν εξαρτάται μόνο από την ίδια την γραμμή αλλά και απο τον τερματικό εξοπλισμό που είναι στα άκρα. Αυτό σημαίνει πως ο πάροχος μπορεί να αλλάζει την εξασθένιση τις γραμμής από το dslam, αλλά και εσύ σαν χρήστης, απλά αλλάζοντας router, ή βάζοντας δύο ακόμα τηλέφωνα πάνω στην γραμμή.

Δημοσ.
Επιμένω πως δεν έχουν όλα τα θέματα το ίδιο βάρος και πως οι ταχύτητες έχουν το μικρότερο.

Η μέτρηση της γραμμής δεν έχει να κάνει με τον ρυθμό που θα κατεβάζεις. Έχει σχέση με την ταχύτητα συγχρονισμού του router σου. Δεν εξαρτάται μόνο από την ίδια την γραμμή αλλά και απο τον τερματικό εξοπλισμό που είναι στα άκρα. Αυτό σημαίνει πως ο πάροχος μπορεί να αλλάζει την εξασθένιση τις γραμμής από το dslam, αλλά και εσύ σαν χρήστης, απλά αλλάζοντας router, ή βάζοντας δύο ακόμα τηλέφωνα πάνω στην γραμμή.

Μπροστά στα άλλα προβλήματα ίσως όντως να μην είναι το μεγαλύτερο. Όμως έπρεπε να υπάρχει κάποιο πλαίσιο ώστε να μη μπορεί ο πάροχος να ορίζει ως προβληματική μία γραμμή που κοντεύει να εξισωθεί με ταχύτητες εποχής "ISDN" και τις άλλες να τις βλέπει μια χαρά. Και την έλλειψη τέτοιου πλαισίου τη θεωρώ επίσης σοβαρή.

Δημοσ.

Άρα λες για θέσπιση ενός ελάχιστου ρυθμού μετάδοσης που πρέπει να έχει ένας χρήστης στο internet. Από που, ποιά ώρα, σε ποιο ποσοστό του έτους, με τι ping...

Τεχνικά είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατον να ορίσεις κάτι τέτοιο σωστά και σίγουρα πολύ δαπανηρό στην παρακολούθηση. Αλλά ακόμα και αν έμπαινε η τιμή του θα έπρεπε να είναι κοντά στο 1/100 της ονομαστικής.

Μόνο σε μισθωμένα κυκλώματα μπορεί να γίνει και εκεί πρέπει να γίνεται.

Αυτό που σου μένει σαν χρήστης είναι η γενικότερη ιδέα που έχεις για την συνδεσή σου και όπλο σου είνα η πληθώρα των παρόχων που υπάρχουν κ ψάχνουν για πελάτες. Αυτά που ζητάς ξεφεύγουν από το adsl. Αν θέλεις υπάρχουν λύσεις για εγγυημένες ταχύτητες πρόσβασης στο internet. Δες όμως τις τιμές τους...

Δημοσ.
Άρα λες για θέσπιση ενός ελάχιστου ρυθμού μετάδοσης που πρέπει να έχει ένας χρήστης στο internet. Από που, ποιά ώρα, σε ποιο ποσοστό του έτους, με τι ping...

Τεχνικά είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατον να ορίσεις κάτι τέτοιο σωστά και σίγουρα πολύ δαπανηρό στην παρακολούθηση. Αλλά ακόμα και αν έμπαινε η τιμή του θα έπρεπε να είναι κοντά στο 1/100 της ονομαστικής.

Αυτό που σου μένει σαν χρήστης είναι η γενικότερη ιδέα που έχεις για την συνδεσή σου και όπλο σου είνα η πληθώρα των παρόχων που υπάρχουν κ ψάχνουν για πελάτες. Αυτά που ζητάς ξεφεύγουν από το adsl. Αν θέλεις υπάρχουν λύσεις για εγγυημένες ταχύτητες πρόσβασης στο internet. Δες όμως τις τιμές τους...

Και στο ADSL μπορεί να υπάρξει κάποια εγγύηση. Φυσικά όχι για το 100% αλλά για ένα αξιοπρεπές ποσοστό της ταχύτητας που έπρεπε να πιάνει κανείς σύμφωνα με την απόσταση από το DSLAM. Το ότι υπάρχουν άτομα με καλύτερες ταχύτητες και χειρότερα χαρακτηριστικά γραμμής το αποδεικνύει αυτό. Γνωρίζω ήδη δύο τέτοια άτομα προσωπικά και ξέρω τα στατιστικά των γραμμών τους. Και σίγουρα η τιμή του 35 παραείναι εξευτελιστική, δε συμφωνείς;

Δημοσ.

Τελικά δεν είναι και τόσο δύσκολο και σε άλλα κράτη υλοποιείται ήδη!!! Ιδού --> http://www.adslgr.com/forum/showpost.php?p=1836999&postcount=26

Και για όσους βαριούνται να διαβάσουν όλο το post του sdikr (administrator του adslgr) ιδού --> http://www.pipex.co.uk/business/ παράδειγμα προσφοράς με εγγύηση ελάχιστου ορίου ταχύτητας.

Δημοσ.

Έχεις δύο πακέτα με ονομαστική ταχύτητα 4ΜΒ, το ένα contention ratio, 1:50 και το άλλο 1:20 αλλά με διπλάσια τιμή. Ο Έλληνας θέλει το φθηνό αλλά με τις ταχύτητες του ακριβού. Άσε την Αγγλία κατά μέρος. Βέβαια αυτό σου εγγυάται ταχύτητες προς το internet. Αυτό δεν σημαίνει πως αυτός που θα συνδέεσαι θα έχει να σου δώσει. Με απλά λόγια ακόμα και με καλό contention ratio μπορεί να κατεβάζεις από το rapidshare με 10ΚB. 1:1 υπάρχει στην αγορά αν θες.

υγ. ότι σου έγραψε ο sdikr είναι σωστό.

Δημοσ.
Έχεις δύο πακέτα με ονομαστική ταχύτητα 4ΜΒ, το ένα contention ratio, 1:50 και το άλλο 1:20 αλλά με διπλάσια τιμή. Ο Έλληνας θέλει το φθηνό αλλά με τις ταχύτητες του ακριβού. Άσε την Αγγλία κατά μέρος. Βέβαια αυτό σου εγγυάται ταχύτητες προς το internet. Αυτό δεν σημαίνει πως αυτός που θα συνδέεσαι θα έχει να σου δώσει. Με απλά λόγια ακόμα και με καλό contention ratio μπορεί να κατεβάζεις από το rapidshare με 10ΚB. 1:1 υπάρχει στην αγορά αν θες.

υγ. ότι σου έγραψε ο sdikr είναι σωστό.

Δε ξέρω τι θέλει ο Έλληνας. Εγώ θέλω δικαιοσύνη και πιο αξιόπιστα πακέτα. Όπως έχουν τα πράγματα η γραμμή σέρνεται και σύμφωνα με την υπάρχουσα κατάσταση όλα θεωρούνται φυσιολογικά.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...