Προς το περιεχόμενο

DOS-Like text editor για text περιβαλλον


Bspus

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Οσοι ανηκετε στην κατηγορια των φανατικων του vi η του emacs και πιστευετε οτι ειναι φιλικοτατοι και κανουν τα παντα μπορειτε να προσπερασετε. Δεν υπαρχει τιποτα που να σας ενδιαφερει. Για ολους τους υπολοιπους (πολλοι απο τους οποιους ισως να μην θελουν να το παραδεχτουν) που ευχοσαστε να υπηρχε στο linux ενας editor που να συμπεριφερεται σαν το edit.com του dos, ευτυχως υπαρχει.

 

Μπορει να εχουν δικιο ολοι αυτοι που υποστηριζουν τους παραπανω editors. Η αληθεια ειναι οτι ποτε δεν καθησα να ασχοληθω σοβαρα γιατι ολο το text editing το εκανα παντα απο γραφικο περιβαλλον με το gedit. Απλως δεν εχω το κινητρο να κατσω να μαθω τον τελειως διαφορετικο τροπο σκεψης των αλλων καθαρων text editors. To αποτελεσμα ειναι αμα για οποιονδηποτε λογο δεν σηκωνεται ο X server να την παταω ασχημα και να πρεπει να ταλαιπωρουμαι.

 

Προσφατα ανακαλυψα το SETEdit

http://setedit.sourceforge.net/

Ειναι ενας editor που χρησιμοποιει τις βιβλιοθηκες της Borland (το turbovision). Τρεχει απο καθαρο text περιβαλλον. Το look and feel ειναι πανομοιοτυπο με τους παλιους compilers της Borland (σαν την Turbo pascal και Turbo C). Υποστηριζει mouse και ειναι οτι πρεπει για την απλη επεξεργασια configuration files απο text mode σε linux. Μπορει να χρησιμοποιηθει αμεσως απο οποιονδηποτε. Για λιγο θα ξεχασετε οτι βρισκεστε σε linux text mode περιβαλλον.

 

Η εκδοση που δοκιμασα, τα rpms για fedora core 3, δουλευουν μια χαρα στη fedora 8. Υπαρχουν και ετοιμες εκδοσεις για debian, ubuntu, mandrake και Suse αλλα ειναι ολες παλιες Πιθανως να δουλευουν. Οι υπολοιποι αναγκαστικα θα κανουν compile from source. Ελπιζω καποια στιγμη να γινει standard αν οχι στις διανομες, τουλαχιστον στα repositories. Αν και δεν το βλεπω αφου δεν εχει γινει μεχρι τωρα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν θες απλά να επεξεργάζεσαι αρχεία ρυθμίσεων, τότε μια χαρά σου κάνει και ο nano (ή ο pico) που σχεδόν σίγουρα υπάρχει εγκατεστημένος σε οποιοδήποτε PC με Linux και αν βρεθείς.

 

Υ.Γ.: Δεν υπάρχει θέμα «δίκιου» ή «άδικου» στην «υποστήριξη» του vim ή του emacs· πρόκειται για editors με πάρα πολλά χαρακτηριστικά που μπορούν κάλλιστα να αντικαταστήσουν ολόκληρα IDE. Προφανώς όμως θέλουν το χρόνο τους (αν και το να μάθεις τις 4-5 βασικές εντολές για να κάνεις τη δουλειά σου σε vim θέλει 4-5 λεπτά).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

vim. Όπως είπε και ο apoikos, είναι 5 λεπτά δουλειά να μάθεις τα βασικά που χρειάζεσαι για να πειράξεις κάποια conf ή άλλα αρχειάκια. Υπάρχει παντού, ακόμη και σε πολύ παλιά συστήματα (εκεί συνήθως ως σκέτος vi, χωρίς χρωματάκια και κολπάκια). Επίσης, μπορεί να τύχει να χρησιμοποιήσεις ένα σύστημα στο οποίο δεν έχεις δικαιώματα εγκατάστασης νέων πακέτων. Ε, ένα vi μπορείς να είσαι κατά 99% βέβαιος ότι θα είναι διαθέσιμο...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

17 χρόνια μετά από την πρώτη γνωριμία μου με τον vi, ακόμα δεν μπορώ να κάνω αντιγραφή - επικόλληση! :) Ξέρω 598 keyboard shortcuts, δεν μπορώ να μάθω ούτε μία παραπάνω! :P

 

Αν υπήρχε πακέτο του setedit για πρόσφατες διανομές (π.χ. Ubuntu 7.x) αντί για vi θα έδινα

apt-get install setedit

setedit file

σε οποιοδήποτε σύστημα κι αν βρισκόμουνα... :)

 

@gtroza: ωραίο το mc!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...