Προς το περιεχόμενο

Αγορά server για γραφείο

phovos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

HI BOYZ!

Δουλευω σε λογιστικό γραφείο και θελουμε να αλλάξουμε server.Αυτή τη στιγμή έχει ένα απλό pc βαφτισμένο server P4 2.4/1gb ram/2*80 hdd + 1 ext hdd.Πάνω του κολλάνε άλλοι 9 υπολογιστες που έχει το γραφείο με 1χ16port 100αρι switch

Μου έκαναν μια προσφορά με τα εξής:

HP proliant ML150 G3 xeon 5310

Quad Core xeon E5310 (1.6Ghz)

2x160Gb sata

dvd-rw

up to 2 cpu

HDD:up to 6 3.5'' LFF sas or sata

intel 5000V chipset

Nc7781 gigabit adapter

650W psu

8xUSB, 1xserial,2xps2,1x10/100/1000 lan

Με Windows small business server 2003 (cd+αδεια χρήσης),(5 clients DSP+εγκατασταση και παραμετροποιηση)

Με μεταφορα δεδομενων απο το παλιο σύστημα

Αυτά μου τα κοστολογεί 1800 ευρω με τον ΦΠΑ.Πως σας φαινεται σα τιμή????

Πιστευω ότι θα ήταν καλύτερο αν είχε 4χ160GB hdd 2 για OS και 2 για DATA ,μιας και το γραφείο εξυπηρετεί περίπου 360 επιχειρήσεις και η ασφάλεια των δεδομένων είναι κατι πολυ βασικό.

Δημοσ.

Η τιμή είναι καλή το configuration δεν είναι ότι καλύτερο αν θέλεις να έχεις ασφάλεια δεδομένων οι δίσκοι πρέπει να είναι scsii σε raid 5 και έχεις ήσυχο το κεφάλι σου και στο στο server 2-4 Gb ram όπως επίσης να ξέρεις οτι το small business server 2003 έχει κάποια μειονεκτήματα (π.χ. για να αλλάξεις domain πρέπει να το ξαναστήσεις απο την αρχή κ.λ.π.)

Δημοσ.

επισης,δεν μας ειπες τι ακριβως εξυπηρετει αυτος ο server.ισως σου ερχοταν πιο οικονομικο (και οχι μονο) να στηθει σε linux.αναλογα βεβαια τι εξυπηρετει

Δημοσ.

Τα Windows σε raid-1, και με τους άλλους δίσκους σε raid 5 ή raid1.

Γενικά, καλά κάνεις και επιστεύεσαι εταιρίες όπως η HP σε αυτό τον τομέα.

Δημοσ.

H τιμή φαίνεται καλή. Για backup καλύτερα εξωτερικοί δίσκοι 2.5'' ή συνδρομητική υπηρεσία για online backup σε servers του εξωτερικού (που έχουν και καλές τιμές). Υπάρχουν μέθοδοι secure ftp ή FTP over SSL, αλλά ανάλογα με το πρόγραμμα backup μπορείς να έχεις και το backup αρχείο κρυπτογραφημένο.

Γενικά backup σε εσωτερικό δίσκο δεν έχει νόημα. Αν σκάσει ο δίσκος ή χειρότερα ο raid controller ή αν για κάποιο software λόγο (ιός πχ) αρχίσεις να χάνεις αρχεία τότε και το backup κινδυνεύει. USB 2,5'' με καθημερινό incremental backup και ο δίσκος να φυλλάσεται εκτός εταιρείας ώστε σε περίπτωση κλοπής, πυρκαγιάς ή οποιασδήποτε καταστροφής να έχεις τα δεδομένα ακέραια. Σε περίπτωση που ο δίσκος θα μετακινείται, θα πρέπει να είναι και τα backup αρχεία κρυπτογραφημμένα.

Το 3 ή 4 δίσκοι έχει νόημα μόνο αν το υποστηρίζει ο raid controller (RAID 5). Διαχωρισμός data από το λειτουργικό μπορείς να κάνεις και με partitions.

Δημοσ.

Είσαι σίγουρος πως έχει 1 τροφοδοτικό; Συνήθως οι servers χρησιμοποιούν διπλά τροφοδοτικά για ασφάλεια.

Επίσης μάλλον χρειάζεσαι παραπάνω άδειες για το γραφείο μιας και λές πως έχεις πάνω 9 υπολογιστές και αυτοί σου προσφέρουν lic για 5 (όσους έχει το πακέτο).

Προσωπικά θα σκεφτόμουν εξαιρετικά σοβαρά την λύση του linux.

Δημοσ.

1) Ασε το RAID-5 αν δεν θες να προσευχεσαι , αμα χτυπήσει ενας δίσκος.

Καλύτερα 3 δισκοι (2 σε RAID1 και 1 spare)

2) Το "HP" δεν είναι αυτό που φαντάζεσαι ή που θυμάσαι. Δύο φορες τα τελευταία 3 χρόνια, μου καθυστερησαν την αποκατασταση - η μια περιπτωση αυτες τις μερες , εδω και 15 μερες περιμένω αποκατάσταση της βλαβης, σε server αγορασμένο πριν ενα μήνα (ευτυχως εχω και backup server) . Το NBD το εννοουν ερχομαι την επόμενη μερα και αν είσαι τυχερος το φτιαχνουμε ....

Ζήτα συμβόλαιο οχι NBD response , αλλα call to repair.

3) Αν σε ενδιαφέρει ταχύτητα ξεχνα το SATA.

SAS (αντε στις 10Κ , οχι στις 15Κ στροφές) εστω και αν ανεβαίνει το κόστος

Με δεκα χρηστες να "μιλάνε" στη βαση , το SATA δεν θα είναι και πολυ αποδοτικό

(Αφού λες για Windows SBS φανταζομαι καποιο λογιστικό προγραμμα που θα καθεται σε SQL)

4) Διπλο τροφοδοτικό - δεν είναι πολυτελεια , ειδικά αν δεν κανεις call to repair

5) To μηχανημα που γραφεις νομίζω δεν εχει hot-swap δισκους. Συνεπώς αποδεκτό μόνο αν "επιτρεπεται" το σύστημα να βγαινει off, όσο θα "σκαλίζεται"

6) Αν είσαι πιο "ανήσυχος" θα ελεγα και δευτερη καρτα δικτύου - υπερβολή βεβαια αλλά με μικρή επιβαρυνση διπλή ταχύτητα στο δίκτυο και ασφαλεια αν μια από τις δύο συνδεσεις "πεθανει"

Κοντολογής , αν θελεις κατι πιό "στιβαρό" από τη σημερινη κατάσταση η λύση είναι καλή.

Αν ομως θελεις κάτι παραπάνω , αστα να πάνε (συγγνώμη αν σε απογοητεύω)

Φιλικά

ΥΓ θα σου ελαγα για αλλη εταιρεία , αλλά δεν θα μπω στο πειρασμό , γιατι μπορεί να παρεξηγηθώ.

Πάντως ψαξε περισσότερο

Δημοσ.

Το έχω δει και suppοrtάρει αυτό το στήσιμο αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια και σε workgroup + σε domain.

To μηχανάκι (HP proliant ML150) είναι αρκετά αδύναμο για να εξυπηρετήσει συγχρόνως ακόμη και 5 clients από τους 9 με Win2k3, ακόμη και με 10k scsi hds.

Με το default setup/ρυθμίσεις των 2k3 που τα αφήνουνε θα είναι "αργά παν τα ζα μου" σε ότι του βάλετε να κάνει. Αν ξεκινήσετε να του προσθέτετε και ρουτίνες να τρέχουν... έχω δει clients να κάνουν boot από 1,5 min => 4,5 min μετά από τέτοια setups.

Συγννώμη αν σε απογοητεύω με αυτά που διαβάζεις αλλά έχω βαρεθεί να βλέπω στην αγορά άγνοια για το τι χρειάζεται να στηθεί και υπερχρεώσεις.

Οι περισσότερες εταιρείες στο χώρο, στην ουσία ξέρουν να πουλάνε μόνο όχι να στήνουνε, αλλιώς θα ξέρανε τί καλύπτει τις ανάγκες σας για να σου προτείνουν το σωστό για το δίκτυο σας. ;)

Χωρίς να γνωρίζω εξ ολοκλήρου την συμφωνία σας, η τιμή που σου δώσαν είναι μια τυπική τιμή της ελληνικής αγοράς για το μηχανάκι.

Όπως σου είπαν και από πάνω ρίξε βάρος στο after sales / support.

/sc

Δημοσ.

Ξέχασα να γράψω πιο πριν τι εργασίες θα κάνουμε και συγνώμη γι αυτό.

Μιλάμε για λογιστικό γραφείο και τρέχουμε το Academia έσοδα έξοδα(Εδώ μπαίνουν 9 άτομα συνέχεια) academia γενική λογιστική (2 χρήστες max και πολύ σπάνια χρήση)και premium μισθοδοσία που το δουλεύουν μόνο δύο,έπειτα γίνεται χρήση internet και office (κλασσικές δουλειές γραφείου)

τα υπόλοιπα μηχανάκια είναι P4 2.4-2.6 και 2-3 celeron dual core με windows home και 2003.Το δίκτυο είναι 100αρι και τα τερματικά είναι με onboard κάρτες δικτύου.

Τι setup πιστεύεται ότι θα ήταν καλό για τη χρήση που θέλουμε?Δίνω μεγάλο βάρος στην ασφάλεια και σίγουρα θα ήθελα σε περίπτωση που γίνει μια στραβή να μπορούμε να δουλέψουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται.Η εταιρία που μας έχει αναλάβει δουλεύει HP οπότε σε κάτι τέτοιο θα πάμε αναγκαστικά.Τα χρήματα που μπορούμε να διαθέσουμε είναι περίπου στα 1800 ευρώ μαζί με το λειτουργικό.

Υ.Γ Δουλεύω στο γραφείο μόνο 2 μήνες και όταν είδα το "server" μας έπαθα ένα ψυχολογικό...οπότε και τους μπρίζοσα να πάρουμε έναν άλλο(και πήρα έγκριση)και αν γίνεται να περάσουμε και 1000αρες κάρτες δικτύου στα υπόλοιπα μηχανάκια.Το θέμα το έχω πάρει πάνω μου και θέλω να φανεί διαφορά ταχύτητας και ασφάλειας με την αλλαγή του server.

Δημοσ.

Και για να παρεις μια ιδέα , θα προτεινα

CPU Intel Xeon Quad Core E5410 2.33GHz-2x6MB cache

Μνήμη 4GB (4x1GB)

3 x 36 GB SAS 10K SFF 2.5” Hot Pluggable (ΟS) RAID1 + spare

3 x 140 GB SAS 10K SFF 2.5” Hot Pluggable (DATA) RAID1 + spare

HP Smart Array P400 256MB Raid Controller

DVD-RW

Dual Hot Pluggable Redundant Power Supplies

2 x Embedded Gigabit NICs

Το μηχανακι αυτό παέι στις 3000

+ περιπου 500-700 για WIN SBS

+ περιπου 1000-1300 για Call to repair

Πανω από τα διπλα απ όσα υπολογιζες , αλλά το καλο ...κοστιζει.

Τωρα είδα το post σου (γραφαμε την ιδια ωρα) και οι δουλειες που κάνετε οντως δεν απαιτούν μεγαλες ταχύτητες. Αναλυτικότερα το απόγευμα...

Με 1800 ευρώ δεν γίνεται να δώσεις γρηγορη και αξιοπιστη λύση. Εξηγησε τους το γιατί και αν δεν συμφωνήσουν να αυξήσουν το κονδύλι , διευκρίνησε τι μπορούν να περιμένουν με αυτό το ποσό και ας αποφασίσουν αυτοί τι θα κανουν.

ΥΓ ελεος αυτη η μιζέρια των επιχειρησεων με το hardware. Για το λογισμικό που δουλευεται εχουν δώσει πανω από 20000 και το δουλευουν σε μηχανημα των 700 ευρώ ....

Δημοσ.

Όντως για τις προϋποθέσεις που βάζεις πας στα 4-5k E τουλάχιστον. Σε αυτές τις τιμές βρίσκονται οι ( πραγματικοί ) entry level servers στην ουσία.

Quad είναι αχρείαστος - με 1-2 μεγάλους διπύρηνους θα είσαι οκ.

Ουσιαστική διαφορά στην ταχύτητα που ζητάς θα δεις με 2x10k scsi hds στα αρχεία ή πόσο μάλλον με 2x15k hds, αλλά ανεβαίνουν ψηλά οι 2οι. Ram 2-4gb registered.

Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές πάντος με ~1800Ε στήνεις μόνο δυνατό desktop μηχανάκι με scsi hds/controller, βαφτισμένο server. Αυτό θα αξίζει τα λεφτά του, για τη δουλειά που το θες.

Με 1000 lan τώρα που ρωτάς θα δεις διαφορές σε "μεγάλα" αρχεία κυρίως.

Κατά κανόνα σε λογιστικά γραφεία δεν είναι απαραίτητο, είναι μικρά τα αρχεία που διακινούνται.

Αν το θες πάντος υπολογίζεις ~20Ε χ # clients για κάρτες δικτύου και ~200Ε για ένα 16p/1000 unmanaged switch σε υλικά.

/sc

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...