Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αμερικανοί ερευνητές παρουσίασαν ένα ύφασμα κατασκευασμένο με μεθόδους νανοτεχνολογίας το οποίο παράγει ηλεκτρική ενέργεια όταν κινείται, έστω και ανεπαίσθητα. Αν χρησιμοποιηθεί κάποτε για ρούχα, το νέο υλικό θα μπορούσε να φορτίζει ενα mp3 player καθώς ο χρήστης περπατά.

 

«Αυτό που κάνει το ύφασμα είναι να μετατρέπει τη μηχανική κίνηση του σώματος σε ηλεκτρικό ρεύμα» δήλωσε στο Reuters o Ζον Λιν Ουάνγκ, επικεφαλής της έρευνας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια.

 

Το νέο ύφασμα, που παρουσιάζεται στο περιοδικό Nature, παράγει ενέργεια από την τριβή με βάση το πιεζοηλεκτρικό φαινόμενο.

 

Το υλικό είναι καλλυμμένο με ζεύγη κυλινδρικών ινών από οξείδιο του ψευδαργύρου, οι οποίες έχουν μήκος 1.000 φορές μικρότερο από το πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας. Καθώς οι ίνες λυγίζουν και τρίβονται μεταξύ τους, λόγω της κίνησης του υφάσματος, η μηχανική ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική.

 

Η ίδια κατεργασία θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε κουρτίνες, τέντες ή άλλες δομές ώστε να αντλείται ενέργεια από τον άνεμο, εκτιμούν οι εφευρέτες. Παρόμοιες νανογεννήτριες θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε αισθητήρες που παρακολουθούν συνεχώς τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα ή μετρούν την καταπόνηση γεφυρών και κτιρίων.

 

«Οι εκτιμήσεις μας δείχνουν ότι μπορούμε να έχουμε [ισχύ] έως και 80 milliwatt ανά τετραγωνικό μέτρο υφάσματος. Αυτό θα ήταν αρκετό για την τροφοδοσία ενός μικρού iPod ή για τη φόρτιση ενός κινητού τηλεφώνου» αναφέρει ο Δρ Ουάνγκ.

 

Ένα σημαντικό πρόβλημα πάντως παραμένει πριν η εφεύρεση αξιοποιηθεί στην γκαρνταρόμπα: Το οξείδιο του ψευδαργύρου είναι ευαίσθητο στο νερό, κάτι που σημαίνει ότι τα υφάσματα-γεννήτριες δεν θα μπορούσαν να πλυθούν ποτέ.

 

Source.png Πηγή: news.in.gr

Δημοσ.

Ένα σημαντικό πρόβλημα πάντως παραμένει πριν η εφεύρεση αξιοποιηθεί στην γκαρνταρόμπα: Το οξείδιο του ψευδαργύρου είναι ευαίσθητο στο νερό, κάτι που σημαίνει ότι τα υφάσματα-γεννήτριες δεν θα μπορούσαν να πλυθούν ποτέ.

 

εντάξει πλύσιμο και λεπτομέρειες...

οικολογική μπίχλα φάση... :P

 

Πάντως έβλεπα πρόσφατα σε ένα ντοκυμαντέρ πως η νανοτεχνογία έχει αναπτυχθεί πολύ περισσότερο, και αυτά που είδαμε στο Crysis (nanosuit) δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα. :confused:

Δημοσ.

Πολύ καλή ιδέα πάντως και ίσως βοηθήσει έστω και λίγο σε περιβαλλοντικό τομέα, τοι σίγουρο πάντως είναι με την αν'απτυξη τους δεν θα χρειάζεται να φορτίζουμε τα ελεηνά σημερινά mp3.

 

Το διάβασα χτες στο Pathfinder το άρθρο anyway.

Δημοσ.

Οχι μόνο η νανοτεχνολογία αλλά η ανθρώπινη κίνηση και παραγόμενη ενέργεια μπορει να κάνει πραγματικα θαύματα...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...