Προς το περιεχόμενο

ηλεκτρολογικές ερωτήσεις!

kallair

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

παίδες ευχαριστώ και μόνο που κάνετε τον κόπο να διαβάσετε την ερώτηση. να μπω στο θέμα τώρα. το καλοκαίρι τέλειωσα ηλεκτρολόγος οικιακών συσκευών σε ΙΕΚ και τώρα έφτασε η στιγμή να δώσω για πιστοποίηση. για την πιστοποίηση μας έχουν δώσει την ύλη σε μορφή 205 (αν θυμάμαι καλά) ερωτήσεων απ' όπου θα πέσουν οι 10. δυστυχώς στα ιεκ σου δίνουν είτε σημειώσεις οι καθηγητές, είτε σου προτείνουν βιβλία να αγοράσεις.

και τώρα έφτασε η ώρα των εξετάσεων. κατα την διάρκεια της φοίτησης, είχαμε τις ερωτήσεις και απαντούσαμε με την βοήθεια των καθηγητών μέρος αυτών. το κακό είναι ότι κάθε χρόνο οι ερωτήσεις κατά ένα ποσοστό αλλάζουν και δυστυχώς εκτός αυτού, δεν είχαμε προλάβει να τις απαντήσουμε όλες. για αυτό κάθομαι κ τις ψάχνω όλες από την αρχή. εδώ μπαίνετε εσείς :o. έχω κάποιες απορίες που ήλπιζα κάποιοι γνώστες του αντικειμένου να βοηθήσουν απαντώντας στα ερωτήματα μου ή δίνοντας λινκ με χρήσιμες πληροφορίες για τις ερωτήσεις μου. ευχαριστώ και πάλι εκ προτέρων.

λοιπόν μπαίνω στις ερωτήσεις.

ποια είναι η λειτουργία του SYNC στον παλμογράφο;

πόση πρέπει να είναι η τιμή της αντίστασης γείωσης, σύμφωνα με τους κανονισμούς ΕΗΕ;

ποια είναι τα μέρη ενός μετασχηματιστή Εl;

αυτά προς το παρών. ελπίζω το πρόβλημα μου να βρει αντίκριση κάπου.

p.s. αν τυχει και υπάρχει κάποιος που μπορεί να μου πει που μπορώ να βρω τις ερωτήσεις πιστοποίησης απαντημένες όλες, θα μου γλύτωνε πάρα πολύ χρόνο και θα με βοηθούσε να προετοιμαστώ καλύτερα.

Δημοσ.

αν τα θυμάμαι καλά και εγώ αλλά στα λέω με επιφύλαξη αν τα θες ακόμα

ποια είναι η λειτουργία του SYNC στον παλμογράφο;

SYNC είναι διακόπτης συγχρονισμού για τα σήματα που του βάζεις

πόση πρέπει να είναι η τιμή της αντίστασης γείωσης, σύμφωνα με τους κανονισμούς ΕΗΕ;

εψαξα αλλά δεν βρήκα κάτι :-( αλλά σίγουρα θα πρέπει να είναι μικρί :P

για εξήγα το καλύτερα αυτό τι είναι το Εl; γιατί είμαι και απο την δουλειά

Δημοσ.

:) τις βρήκα εν τέλει αυτές τις απαντήσεις. τώρα είμαι σε άλλες. ευχαριστώ πάντως. λοιπόν! έχω κολλήσει στις εξής ερωτήσεις που δεν βρίσκω έναν σαφή ορισμό ή μια ξεκάθαρη απάντηση:

Ποιο είναι το πλεονέκτημα που έχουν τα όργανα κινητού σιδήρου;

Τι ονομάζουμε ενεργό τιμή του εναλλασσόμενου ρεύματος;

εψαξα αλλά δεν βρήκα κάτι αλλά σίγουρα θα πρέπει να είναι μικρί

βρήκα την απάντηση(μάλλον). η μέγιστη τιμή της αντίστασης γείωσης πρέπει να είναι 2 Ohm. αν κάποιος ηλεκτρολόγος εδώ υπάρχει για να το επιβεβαιώσει, θα ήμουν ευγνόμων.

για εξήγα το καλύτερα αυτό τι είναι το Εl; γιατί είμαι και απο την δουλειά

τύπος El είναι η μορφή που έχει ο σιδηροπυρήνας και γενικά ο μετασχηματιστής μας. αντιγράφω από wikipedia:

One common design of laminated core is made from interleaved stacks of E-shaped steel sheets capped with I-shaped pieces, leading to its name of "E-I transformer".[34] Such a design tends to exhibit more losses, but is very economical to manufacture. The cut-core or C-core type is made by winding a steel strip around a rectangular form and then bonding the layers together. It is then cut in two, forming two C shapes, and the core assembled by binding the two C halves together with a steel strap.[34] They have the advantage that the flux is always oriented parallel to the metal grains, reducing reluctance.

Δημοσ.

για τα el το κάναμε μάθημα αλλά δεν θημάμαι τίποτα θα κοιμόμουν μάλλων αν θες ρωτάω πάντως :)

η ενεργό τιμή του εναλλασσόμενου ρεύματος ( Vrms ) αν θυμάμαι καλά είναι το Vpp/2 V Peak to Peak (δια) 2

το Vpp δε είναι η τάση που μετράς σε ένα σήμα στον παλμογράφο από κορυφή σε κορυφή

επίσης νομίζω αλλά μπορεί να λέω και μαλακίες εδώ γιατί δεν έχω κοιμηθεί καθόλου η ενεργός του εναλλασσομένου αντιστοιχείτε με ίση τάση σε DC δλδ αν μια συσκευή θέλει 220 AC για να λειτουργήσει τότε αν της δώσεις 110 DC θα δουλέψει ( στην θεωρεία ) το 220 AC με 110 DC δεν ήταν τυχαίο παράδειγμα η Vrms του 220VAC είναι 110 VDC

Δημοσ.

thanks. θα ψαξω λοιπόν για Vpp για να βρω συγκεκριμένα περισσότερα :) γιατί αν τους γράψω μόνο αυτά, είμαι χαμένος από χέρι(έχω εμπειρία από το προηγούμενη πιστοποίηση σαν ψυκτικός. κάθε απάντηση ήταν 10 γραμμές που τους είχα δώσει αλλά κ πάλι με 11/20 την πέρασα).

Δημοσ.

Ενας Μ/Σ σιδηροπυρηνα εχει τα εξης βασικα στοιχεια: Το σιδηροπυρηνα και δυο η περισσοτερα (αναλογα με τις αναγκες μας) τυλιγματα. Εχουμε ενα πρωτευον τυλιγμα που εχουμε την εισοδο, και ενα η περισσοτερα δευτερευοντα που παραγεται η μετασχηματισμενη ταση. Ενας τυπικος μετασχηματιστης 220->12 Volts εχει ενα πολυ λεπτο πρωτευον τυλιγμα και ενα παχυ δευτερευον. Το τυλιγμα ειναι μονωμενο και υπαρχει επιπλεον μονωση γυρω απο το σιδηροπυρηνα στο σημειο που τυλιγονται τα τυλιγματα. Τα τυλιγματα ειναι ομοκεντρα, αν και δεν θυμαμαι αν το πρωτευον ειναι εξωτερικα η στο κεντρο.

Οσον αφορα την ενεργο τιμη τασης, ο σωστος τυπος ειναι Vrms=Vpeak*0,7071 η Vrms=0.7071(Vp-p/2). Αυτο ισχυει μονο για ημιτονοειδεις παλμους.

Ενεργος τιμη τασης ειναι (πολυ μπακαλιστικα) η ωφελιμη ταση που εφαρμοζεται σε ενα κυκλωμα.Τα πολυμετρα δειχνουν την ενεργο τιμη τασεως, ο παλμογραφος την peak-peak.

Τα οργανα κινητου σιδηρου ειναι τα κλασσικα βολτομετρα/πολυμετρα με τη βελονα. Παροτι αυτοσχεδιαζω εδω, θα μπορουσα να πω οτι εχουν πλεονεκτηματα σε σχεση με τα ψηφιακα στην αποκριση τους κατα την αλλαγη της μετρουμενης τιμης.

Δημοσ.

Εχω δυο τυπους. Ενα για Vpeak και ενα για Vpeak-peak. Αμα τσεκαρεις τα αποτελεσματα βγαινουν ιδια και στο δικο μου και στο δικο σου τυπο.

Εστω οτι Vp-p 10 και Vpeak 5

Οι δικοι μου

Vrms=Vpeak*0,7071 <=> Vrms=5*0,7071 <=> Vrms=3,53

Vrms=0,7071(Vp-p/2) <=> Vrms=0,7071(10/2) <=> Vrms=0,7071*5 <=> Vrms=3,53

Και ο δικος σου

Vrms=Vpeak/[sqrt 2] <=> Vrms=5/1.414 <=> Vrms=3.53

Δημοσ.

Τι ονομάζουμε ενεργό τιμή του εναλλασσόμενου ρεύματος;[/b]

Λοιπόν, η ενεργός τιμή του εναλλασσόμενου ρεύματος (ή τάσης) είναι το θερμικό ισοδύναμο του συνεχούς ρεύματος. Δηλαδή η τάση της ΔΕΗ είναι 220 Volt αυτή είναι η ενεργή τιμή αυτό σημαίνει ότι εάν συνδέσεις μία αντίσταση με μία συνεχή τάση τιμής 220 Volt θα θερμανθεί το ίδιο όσο θα θερμανθεί εάν την συνδέσεις με την τάση της ΔΕΗ.

Καλύφθηκές;

Δημοσ.

εγώ έγραψα:

ενεργός τιμή του εναλλασσομένου ρεύματος ορίζεται η τιμή του υποθετικού συνεχούς ρεύματος το οποίο μας δίνει το ίδιο έργο. να το αλλάξω και αντί για έργο να γράψω θερμικό αποτέλεσμα;

Δημοσ.

Η ενεργος τιμη του εναλασσομενου ειναι το θερμικο ισοδυναμο του συνεχους ρευματος. Κοινως, μια αντισταση που δουλευει με 10 Volt peak to peak AC (7 Vrms), θα εχει την ιδια αποδοση με 7 Volt DC.

Δημοσ.

Για τις εγκαταστάσεις που δεν γειώνονται με την μέθοδο της ουδετέρωσης αλλά με τεχνητό ηλεκτρόδιο, τότε θα πρέπει να μετρηθεί η αντίσταση αυτού και η οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 20 ΟΗΜ

Για την αντίσταση της γειώσεως οι κανονισμοί λένε ότι η επικίνδυνη τάση είναι πάνω από 50 V. Κατά συνέπεια εφαρμόζοντας τον τύπο

R=50/I ή R= V/A

βρίσκουμε ότι για γραμμή 25Α (π.χ κουζίνας που είναι και η μεγαλύτερη ασφάλεια του σπιτιού) η αντίσταση γειώσεως πρέπει να είναι:

50/25 = 2 ΟΗΜ

Δημοσ.
εγώ έγραψα:

ενεργός τιμή του εναλλασσομένου ρεύματος ορίζεται η τιμή του υποθετικού συνεχούς ρεύματος το οποίο μας δίνει το ίδιο έργο. να το αλλάξω και αντί για έργο να γράψω θερμικό αποτέλεσμα;

Περίπου το ίδιο είναι αλλά η φράση θερμικό αποτέλεσμα ακούγεται πολύ καλύτερα. Άλλωστε αφού το ψάχνεις γιατί να μην δώσεις μια 100% ακριβείς απάντηση.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...