Προς το περιεχόμενο

slow firefox


AfterForever

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα.

Ένας λόγος που πολλές φορές καταλήγω από ubuntu να γυρνάω στα ΧΡ είναι ο εξής:

(το κάνω clopy-paste από ένα άλλου που το βρήκα ψάχνοντας, όπου δεν απάντησε κανείς, αλλά το παλικάρι το εξήγησε παραστατικότατα)

 

Εδώ και μερικούς μήνες έχω εγκαταστήσει στο φορητό μου ubuntu 7.10. Αυτό που εξ' αρχής ήθελα πολύ να δοκιμάσω ήταν τα 3d εφέ και όλα τα καλούδια που προσφέρει το compiz-fusion. Παραθέτω λοιπόν τις κινήσεις που έκανα για να το ενεργοποιήσω αμέσως μετά την αρχική εγκατάσταση του λειτουργικού στον υπολογιστή μου.

 

1. Ενεργοποίησα τους restricted drivers.

2. Ακολούθησα τις οδηγίες από το site http://vistakiller.blogspot.com/

Όλα καλά μέχρι εδώ. Τα εφέ ενργοποιήθηκαν, και το αποτέλεσμα ήταν

εντυπωσιακό (τί vista και aero). Ο κύβος, τα παράθυρα που ταλαντώνονται, και

πολλά άλλα...

Παρ' όλα αυτά η αίσθηση που έχω δουλεύοντας στο περιβάλλον του λειτουργικού δεν είναι 100% άνετη και "σπιρτόζικη".

Απειροελάχιστες καθυστερήσεις στα μενού, και μερικά άλλα ψιλοπράγματα που δε με αφήνουν πάντα να κάνω τη δουλειά μου απόλυτα γρήγορα.

Το κυριότερο και αρκετά πιο χαρακτηριστικό πρόβλημα που έχω παρατηρήσει (και ομολογουμένως δεν ξέρω αν σχετίζεται τελικά με το compiz ή όχι) είναι η όλη χρήση του firefox.

Έντονη καθυστέρηση στο scroll των σελίδων και χαρακτηριστική επίσης καθυστέρηση στο άνοιγμα και χειρισμό των καρτελών.

Πραγματικά, μπορώ να παραβλέψω οποιαδήποτε επιβάρυνση του συστήματος γενικότερα αλλά όσοναφορά το σερφάρισμα είναι ιδιαίτερα εκνευριστικό σε σημείο που δε γίνεται δουλειά!

Δοκίμασα και άλλους browsers αλλά ιδιαίτερη διαφορά δεν παρατήρησα και όπως και ναχει ο firefox έχει πολύ περισσότερες επιλογές στη χρήση του.

Καμιά ιδέα; Φταίει απλά το hardware μου;

Δεν αντέχει να σηκώσει άνετα το

compiz και τα καλούδια του; Φταίει απλά το compiz;

Υπάρχει οποιαδήποτε παραμετροποίηση που θα μπορούσα να κάνω για να βελτιώσω την κατάσταση (η μείωση των εφέ από custom σε normal ή extra δεν επιφέρει καμια ιδιαίτερη αλλαγή);

 

 

AMD Mobile Sempron 3000+ (1,8)

768MB RAM

ATI X700 64MB RAM (δικά της, dedicated)

 

Λοιπόν, το hardware λίγο δύσκολο να φταίει. Εδώ δεν κολλάει στις φωτιές, στο scrolling του firefox θα κολλήσει, που στην τελική δεν είναι καν εφέ.

Καλά όταν ανοίγω σελίδες που' χουν πάνω κανένα flashaki (http://www.sport-fm.gr, http://www.contra.gr ή όταν ανοίγω 4-5-6 tabs στο insomnia forum), μιλάμε σέρνεται, cpu usage 100% (λόγω firefox, τοχω κοιτάξει).

Τι σκάτα να κάνω; Είναι εκνευριστικότατο πραγματικά, γυρνάω στα windows και νομίζω ότι άλλαξα μηχάνημα.

 

Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Παναγιώτης

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν είναι το hardware αλλά ο firefox που είναι αρκετά βαρύς στο linux σε σημείο όταν ανοίγεις πολλές καρτέλες να μην έχει καλύ απόκριση.Περιμένουμε τον firefox 3 που λένε έχουν διορθώσει τέτοια προβλήματα.Πολοί είναι αυτοι που χρησιμοποιούν τον opera ακριβώς γιαυτό τον λόγο.

Οσο για το περιβάλλων εργασίας που έχει τέτοια μικροπροβλήματα είναι καθαρά της διανομής.Αν είχατε δουλέψει σε παλιές εκδόσεις θα καταλαβαίνατε τι λέω.Η κατάσταση άρχισε να διορθώνετε στο ubuntu από το feisty και πλέον τώρα στο gutsy τα πράγματα είναι αισθητά πιο βελτιωμένα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ετσι

και γω θα συμφωνυσω με τον chek2fire , εχε εμπυστοσυνη στο update .

απο την αλλη με προβληματιζει λιγο η καρτα σου γιατι εγω με nvidia fx 5100 64mb ειχα προβληματα, ενω αναφερεται παντου σαν πολυ συμβατη, πηρα μια 7600 gs 256 mb και ειχα λιγοτερα. περασα απο την 2008,0 στην spring και δεν εχω κανένα

Και να πω κατι απο την μικρη προσωπικη μου εμπειρια, μου πηρε 5 μηνες να εξοικιωθω δηλαδη να αρχισω να αισθανομαι ανετα με το λειτουργικό και να το κανω stable, Πλεον ειμαι 100 % ευχαριστημενος , ξερω οτι υπαρχουν προβληματα αλλα οπως τα ξεπερασα εγω (τα γνωστα προβληματα θελω να πω) θα τα ξεπερασει κι ο καθενας

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αξίζει να δοκιμάσω καμιά beta του firefox 3 ? Έχετε δοκιμάσει να μου πείτε εντυπώσεις;

Είναι κρίμα. Είναι πολύ εκνευριστικό αυτό με τον firefox, σε σημείο να με κάνει να γυρνάω σε windows. K είναι κρίμα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μπορείς αν δεν θέλεις να βάλεις Opera μπορείς να βάλεις τον Flock, ο οποίος στηρίζεται στη μηχανή του firefox και τουλάχιστον σε μένα είναι πιο γρήγορος από τον firefox.

Τον χρησιμοποίησα αρχικά γιατί είχα και εγώ προβλήματα με το scrolling παρόλο που έχω 4gb RAM και dual core 1.8ghz.

Δοκίμασε τον.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μια από τα ίδια (άσε που δε μπορώ με τον flock να βάλω το κουμπί για να εμφανίζονται τα bookmarks).

Τέλοσπαντων, συμβαίνουν απίθανα πράγματα. ΔΕ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ με 2 tabs ανοιχτές ή κανα 2 βιντεάκια η cpu usage ναναι κολλημένη στο 100%. Απλά δε μπορείς να σερφάρεις. Καλά για βιντεάκια δεν το συζητάω, δε μπορείς να δεις.

Σκέφτομαι αν είναι να δοκιμάσω την gnome έκδοση του PCLinuxOS. Την έχει δοκιμάσει κανείς σας;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κατά τη γνώμη μου δε φταίει ο Firefox. Εγώ βλέπω δυο προβλήματα:

  1. Το flash λόγω κλειστής αρχιτεκτονικής προκαλεί πολλά προβλήματα, κολλήματα, υψηλή χρήση του επεξεργαστή σε όλους τους browsers του Linux. Bασικά οι konq και firefox που χρησιμοποιώ φορτώνουν το ίδιο plugin (για τους υπόλοιπους δε γνωρίζω) και πολλές φορές το flash προκαλεί πολλά κολλήματα. Δοκιμάστε λοιπόν να απενεργοποιήσετε το flash και δείτε αν υπήρξε καθόλου βελτίωση της ταχύτητας. Εναλλακτικά υπάρχει το gnash (GNU Flash Movie Player) αλλά είναι πολύ πρώιμο και έχει κι αυτό προβλήματα.
     
  2. RGB Font Antialiasing. Δεν έχω βρει ακόμα το λόγο για τον οποίο υπάρχει τέτοια καθυστέρηση με το rgb antialiasing. Κι εγώ όταν το ενεργοποιώ οι σελίδες, ειδικά εκεί που υπάρχει πολύ κείμενο σέρνονται (είτε firefox είτε konqueror). Βέβαια οι γραμματοσειρές έχουν άψογη εμφάνιση, αλλά σε κόστος ταχύτητας. Από hardware δε γνωρίζω και πολλά πράγματα και δεν ξέρω αν οι κάρτες γραφικών έχουν acceleration για rgv font antialiasing, ή μόνο για black&white. Δείτε λοιπόν αν υπάρχει ενεργοποιημένο rgb antialiasing, βγάλτε το και δείτε διαφορά στις επιδόσεις.

 

Βέβαια θα μου πείτε αυτά θα έπρεπε να συμβαίνουν και χωρίς compiz-fusion. Σ' εμένα συμβαίνουν. Ίσως συμβαίνουν και σε εσάς αλλά οχι σε τόσο μεγάλο βαθμό, γιατί μην ξεχνάμε πως το compiz-fusion επιβαρύνει λιγάκι το σύστημα όταν τρέχει. Πέρα από αυτό κάντε και το εξής. Ενώ έχετε ανοίξει μια σελίδα στον firefox η οποία καθυστερεί, δείτε από το monitor του συστήματος (top σε κονσόλα, ksysguard, κτλ) ποια διεργασία είναι αυτή που χρησιμοποιεί τους περισσότερους πόρους (cpu, μνήμη) ώστε να δείτε την αιτία του προβλήματος. Εγώ για παράδειγμα με το rgb ενεργοποιημένο σε scroll πολύ κειμένου, βλέπω τον Χ να χρησιμοποιεί 70% και 80% cpu ενώ χωρίς αυτό κυμαίνεται στο 10-12%/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ακριβώς αυτό βασικά. Το flash μάλλον δημιουργεί τα προβλήματα, στις "φορτωμένες" σελίδες (οι περισσότερες έτσι είναι) είναι που σέρνεται μέχρι αηδίας.

Πως το απενεργοποιώ; Επίσης αυτό που είπες με τις γραμματοσειρές πως το απενεργοποιώ;

Ευχαριστώ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν ξέρω που είναι ακριβώς η ρύθμιση των γραμματοσειρών στο gnome. Πρέπει να βρεις κάτι που να μοιάζει σαν αυτό και να επιλέξεις gray scale ή none και να απενεργοποιήσεις το subpixel.

 

Screenshot-Gnome-font-properties.png

 

Εάν εγκατέστησες το flash από τον firefox, τότε θα είναι στο ~/.mozilla/plugins

Μπες σε αυτό τον κατάλογο και σβήστο. Αλλιώς, αν δηλαδή έχεις εγκαταστήσει κάποιο flash plugin με πακέτο τις διανομής σου, αφαίρεσέ το από εκεί.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστώ πολύ. Τα έκανα.

Πάντως να πω την αλήθεια, ουσιαστική διαφορά δεν είδα.

Κ ρε γαμώτο, δε μπορώ να καταλάβω στα windows, το ίδιο πρόγραμμα, με τα ίδια plugins στις ίδιες σελίδες έχουν τόσο διαφορετική συμπεριφορά. Σημειωτέον σε firefox 3 (beta 2) είμαι.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σε μένα μπορεί ο firefox να υστερεί σε ταχύτητα αλλά δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα που να με κάνουν να θέλω να αλλάξω broswer.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πάντως γενικότερα βλέπω μια αργή απόκριση στο σύστημα, η οποία όμως δε σου δίνει την εντύπωση ότι ειναι θέμα hardware. Πχ όταν ανοίγω ένα φάκελο, αναδύεται μετά από 1-2 δευτερόλεπτα, εν αντιθέσει με τα windows, όπου πετάγεται τρένο. Θα δοκιμάσω πάντως και το PCLinuxOS με το gnome (κόλλησα με το ubuntu κ το προτιμώ τελικά από το KDE, ίσως επειδή είναι πιο απλό) και θα γράψω εντυπώσεις. Επαναλαμβάνω, το' χει δοκιμάσει κανείς;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αυτή τη στιγμή γράφω από PCLinuxOS Gnome. Φαίνεται πολύ καλοφτιαγμένο και δουλεμένο. Μου έκανε τρομερή εντύπωση πως βρήκε αμέσως το ασύρματο (έχω φορητό Acer και θέλει κάτι περίεργα για να δουλέψει, επειδή η καρτούλα είναι software-enabled ή καλύτερα από ένα κουμπί στο μπροστινό μέρος που για να το δει το λειτουργικό χρειάζεται τους απαραίτητους οδηγούς).

Σε ό,τι αφορά τον firefox, ακόμα και από live cd που το τρέχω αυτή τη στιγμή πάει ΣΦΑΙΡΑ. Θα το δουλέψω λίγο ακόμη και με βλέπω να πηγαίνω για κανονική εγκατάσταση.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...