Προς το περιεχόμενο

Θέλω LINUX


sotoserres

Προτεινόμενες αναρτήσεις

κατ' αρχήν καλημέρα.. είναι λίγο μυστήρια η ώρα αλλά τώρα μου μπήκε η ιδέα τώρα θέλω να μάθω... Λοιπόν... Ποια ιδέα?? Ο τίτλος τα λέει όλα... ΘΕΛΩ LINUX.. δεν ξέρω ακριβώς για ποιο λόγο.. Ζητάω λοιπον από την κοινότητα του INSOMNIA να βοηθήσει... Πολλοί θα τρεξετε να με παραπέμψετε στους οδηγούς... συγχωρέστε με αλλα δεν τα πάω καλά με αυτά... διάβασα λίγο αλλά....:confused::confused::confused: υπάρχει λοιπόν καποιος εθελοντής να μου δώσει οδηγίες live (msn aim) και να με κατευθύνει στα πρώτα βηματα??

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

εδω εχει εναν οδηγο να διαλεξεις διανομη

http://www.zegeniestudios.net/ldc/

το μονο που θα πρεπει να διαβασεις ειναι 1 ή 2 σειρες σε κάθε ερώτηση :-D

 

σου προτεινω να ακολουθήσεις τα link στον οδηγο για να ενημερωθεις, ψαξε και στο google. Διαφορετικα θα εχεις προβλημα με το linux

 

μετα αποφασισε αν θα κρατησεις τα windows και θα κανεις dual boot ή θα εχεις μονο linux

 

.... και εδω ειμαστε

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οι ταπεινές μου προτάσεις....

 

1. Θα διαβάσεις αυτό http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?t=207677

ναι είναι μεγάλο .... ναι δεν τα πας καλά με "αυτα", αλλά θα το διαβάσεις.

 

2. θα διαβάσεις και θα κοιτάξεις για τα γραφικά περιβάλλοντα p.x. Gnome, KDE, Xfce.

 

3.Θα πας σε κάποια σαιτς που περιέχουν πληροφορίες για όλες τις διανομές

π.χ. distrowatch.com

εκεί θα βρεις τις πιο κοινές και με μεγαλύτερη αποδοχή διανομές, σύντομες περιγραφές για αυτές και λινκς για κριτικές

 

4. ανάλογα με το hardware που έχεις... (π.χ. σε υπολογιστή με 256 mb ram δε σου προτείνω να βάλεις KDE)

θα κατεβάσεις 1 ή και 2 διανομές για κάθε διαφορετικό γραφικό περιβάλλον και θα προσέξεις να είναι Live cd.

 

5. θα κάψεις τα iso σε δισκάκια και θα τα τρέξεις στο σύστημά σου, ώστε να δεις και πιο σου αρέσει περισσότερο και πιο αναγνωρίζει όλο το hardware σου.

 

Επί προσωπικής γνώμης.... για περιβάλλον gnome δοκίμασε ubuntu (το μόνο μείον που του βρίσκω για νέους χρήστες είναι ότι απαιτεί configuration μετά την εγκατάσταση, π.χ δεν παιζει mp3 αμέσως αλλά είναι πανέυκολο να το κανεις να παιξει -->κανε κλικ σε ένα mp3 και το σύστημα θα σε οδηγήσει. Σε περιβάλλον KDE θεωρώ ως καλύτρη επιλογή για νέο πρώτα το PCLinuxOS και μετά το Mandriva, ειδικά το πρώτο είναι πανέυκολο και μετά την εγκατάσταση ή ακόμα και ως Livecd θα είναι έτοιμο για όλα (σχεδόν).

 

Τέλος, για κανένα λόγο μη βγάλεις από τώρα τα (#%$$#%@%) WIndows (μόνο η καλή μου προαίρεση με κάνει να στο λέω αυτό), είναι σύνηθες νέοι χρήστες να μπαίνουν με φόρα και να απογοητεύονται ή να τα παρατάνε γρήγορα... γιατί το λινουξ ..."δεν είναι αυτό που νόμιζαν".

Ψάξε το .... ΔΙΑΒΑΣΕ.... πάρε την απόφαση να του αφοσιωθείς και δεν θα το μετανιώσεις ακόμα και αν καταλήξεις να το βρίζεις.,....

 

Αυτά και καλως ήρθες.

Hasodikis

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Προλαβαίνοντας τον check2fire σου προτείνω ubuntu. Εύχρηστό και με εξαιρετική υποστήριξη από την κοινότητα.

... ΘΕΛΩ LINUX.. δεν ξέρω ακριβώς για ποιο λόγο..

Καλό είναι πάντως να διαβάσεις αυτά που σου λένε για να μάθεις τον λόγο. Μην μένεις στην ιδέα του εναλλακτικού, το linux και γενικά το ελεύθερο λογισμικό είναι πολύ περισσότερα (ποιοτικά όχι και ποσοτικά)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ πάλι σου προτείνω Suse 10.3!!

 

Ορίστε και ένας οδηγός!!

 

Βάζεις το DVD και επιλέγεις απο το μενού την επιλογή INSTALLATION.Μετα το αφήνεις να κάνει τα δικά του μεχρι που σου ζητάει τη Γλώσσα.Εσυ ρυθμίζεις να ειναι στα Ελληνικά (ή σε οποια ΓΛΩΣΣΑ θες!).Έπειτα πατας next και σε βγαζει καπου για έλεγχο CD/DVD εσυ πατάς next χωρις να κάνεις τιποτα.Αν δεν κάνω λαθος μετά σε βγάζει εκει που λεει με ποιος διαχειριστής παραθύρων θες να είναι ο default σου(αν δεν κάνω λαθος),εσύ διαλέγεις ανάλογα με το τι θες και πατάς next.Μετά σε βγάζει στην επιλογη ώρας(φαντάζομαι δεν θα δυσκολευτείς)(μετα πατας ξανα next).Τώρα παμε σε ένα πολυ σοβαρό σταδιο της εγκαταστασης.Εκει που θα σε βγάλει θα λεει πάνω πάνω Για Προχωρημένους κάνεις κλικ σε αυτή την καρτέλα και περιμένεις.Θα δεις κάπου που λέει Κατατμητής κάνεις κλικ εκεί.Εσυ πατάς χειροκίνητη εγκατάσταση partition.Σε βγάζει καπου που λεει ολα τα partition του δίσκου (μαζί και των MS).Στο PARTITION των MS (εαν τα θες) κάνεις επεξεργασία και γράφεις στο παραθυρο που θα σου ανοίξει εκεί που λεει mount point -το mount point που θες π.χ. ./mnt/suse-.Μετα φτιάχνεις ενα νεο partition.Στην καρτελα που θα σου ανοίξει πας εκει που λεει κατι για το μεγεθος του partition και το διαμορφώνειςαναλογα.Απο κατω λεει mount point εσυ γράφεις /(root).Διπλα λεει διαμορφωση. Εσύ τσεκάρισε το θέλω να γινει διαμόρφωση και μετα κανε το διαμόρφωση σε ext3.(Αν έχεις partition που θελεις να κανεις mount point κανε οτι και με το διαμέρισμα των MS)Οταν τελειώσεις πατα ΤΕΛΟΣ και θα σε ξαναβγάλει εκει που ελεγε και το Κατατμητής.Εσυ αυτή τη φορά διαλέγεις το ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ και σου ανοιγει ενα παραθυρο στο οποιο να εισαι έτοιμος να τσεκάρεις οτι θες απο αυτά(αμα έχεις laptop μην ξεχασεις να τσεκάρεις το laptop(διαλεξε οτι αλλο θες).Αφου τελειώσεις με την επιλογη λογισμικού πατα ΤΕΛΟΣ.Θα σε ξαναβγάλει εκει που λεει Λογισμικο,Κατατμητής κ.α.Τώρα εσυ κατεβαινεις λιγο στη σελίδα και κάνεις κλικ στο Bootloader(ή καπως ετσι ) Κανεις κλικ στην καρτέλα εγκατασταση bootloader και επιλέγεις lilo/grub/nothing.Θα πρεπει να διαβάσεις το sticky του apoikou ειναι το YABT http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?t=116210 πιστευω πως θα σου φανεί χρησιμο.Οταν τελειώσεις την installation of the bootloader πατας ΤΕΛΟΣ και σε βγαζει ξανα εκει που λεει Κατατμητής...Αυτη τη φορά πατας ΤΕΛΟΣ και σου λεει Εγκατάσταση.Κανεις κλικ στο εγκατασταση!Το αφηνεις να τελειώσει την εγκατασταση και εαν ειναι επιτυχής τοτε σου λεει να κάνεις επανεκκίνηση.Φορτώνει ξανα το DVD τώρα πατάς Boot from local hard disk και σου ανοιγει το lilo ή το grub.Εσυ πατας την επιλογη του suse σου με ENTER και περιμένεις να φορτωσει.Οταν φορτωσει θα σου ζητησει νεο root passwd και τα υπολοιπα ειναι αρκετά απλά!!

 

Πρέπει να δώσεις μεγάλη προσοχη στην κατατμηση και στην εγκατασταση bootloader!!

Οτι απορία εχεις ποσταρε την!!!

 

suser

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τα μπουμπουντοειδή ήταν κ είναι οι διανομές που κάναν το μεγάλο μπαμ, με αποτέλεσμα τα gnu based συστήματα με linux kernels να γίνουν ευρέως γνωστά κ σε απλούς χρήστες.

 

Βάλε οποιοδήποτε μπουμπουντου (u-k-x) με σκοπό να περάσεις σε καθαρό debian αργότερα καθώς τα μπουμπουντοειδή είναι βασισμένα στο debian κ δεν θα δυσκολευτείς αφού πρώτα γίνει το αρχικό βάπτισμα

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

θα συμφωνήσω και εγώ. βάλε για αρχή ubuntu.. έχει ένα καλό οδηγό εδώ: http://easylinux.info/wiki/Ubuntu:Gutsy

 

ρε φίλε η βίβλος πιο λίγες σελίδες έχει.. :fear::fear:

 

btw κατέβασα πριν λίγες μέρες την έκδοση ubuntu 7.10 i386 ..

 

Είναι καλό??

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

... θέλω να μάθω... ... ΘΕΛΩ LINUX.. συγχωρέστε με αλλα δεν τα πάω καλά με αυτά... διάβασα λίγο αλλά....:confused::confused::confused:

Αν όντως θέλεις να μάθεις βάλει slackware. Αλλά διακρίνω κάτι που θα σε δυσκολέψει. Από τη μια εκφράζεις μια επιθυμία για απόκτηση γνώσης, Linux και από την άλλη δε μπορείς να διαβάσεις έναν απλούστατο οδηγό. Είναι σίγουρο πως στη συνέχεια θα τα βρεις σκούρα :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σου προτείνω ανεπιφύλακτα να περάσεις το SuSE 10.3.

Καλή υποστήριξη (μέσω της κοινότητας opensuse.org) και αρκετά απλό για το νέο χρήστη (όσο αφορά τις συνηθισμένες εργασίες που κάνεις καθημερινά)

Τώρα αν αποφασίσεις να γίνεις χακεράς (θα χρειαστείς τρελό διάβασμα και ψάξιμο....και η έκδοση δε θα είναι το πρόβλημά σου...)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ρε φίλε η βίβλος πιο λίγες σελίδες έχει..

Δεν προορίζεται για γραμμική ανάγνωση αλλά για οδηγός αναφοράς. Όταν και αν θελήσεις να κάνεις κάτι από αυτά που καλύπτει, κοιτάς στο αντίστοιχο κεφάλαιο.

 

Βέβαια κάποια πολύ στοιχειώδη πράγματα θα πρέπει να τα διαβάσεις εκ των προτέρων. Για αυτά εγώ βρήκα πολύ χρήσιμα τα LNAG και Slacbook. Φυσικά παράλληλα πρέπει και να εφαρμόζεις αυτά που διαβάζεις και να μη φοβάσαι μήπως χαλάσεις το σύστημα, τα προβλήματα είναι χρήσιμα. Αν θέλεις να μάθεις είναι απαραίτητη προϋπόθεση να σου αρέσουν οι υπολογιστές και να έχεις υπομονή.

 

Αλλά μη σε τρομάζει ο όγκος των πληροφοριών: δεν μαθαίνεις όλες αυτές τις τεχνικές λεπτομέρειες, μαθαίνεις να σκέφτεσαι κατά τρόπο τέτοιο ώστε να μπορείς να τις συμβουλευτείς και να κάνεις αυτό που θέλεις όταν θα χρειαστεί. Επίσης μαθαίνεις να ψάχνεις για συμπληρωματικές πληροφορίες και παραδείγματα πάνω σε κάτι που δεν καταλαβαίνεις από πηγές όπως το WEB. Γι' αυτό ακόμη πιο σημαντικό από το διάβασμα είναι ο πειραματισμός. Αν επιβάλεις στον εαυτό σου να χρησιμοποιεί αποκλειστικά Linux για ό,τι κάνεις κάθε μέρα και επιμένεις στην έρευνα κάθε προβλήματος, δεν υπάρχει περίπτωση να μην το καταφέρεις αυτό σε λίγους μήνες το πολύ.

 

  1. TLDP: The Linux Documentation Project. Από της μεγαλύτερες προσπάθειες συγκέντρωσης οδηγών/HOWTOs για οτιδήποτε σχετικό με το GNU/Linux.
  2. Slackbook: Ένα βιβλίο εισαγωγής στο Linux, με διανομή αναφοράς το Slackware αλλά με γενική χρησιμότητα ανεξαρτήτως διανομής.
  3. LNAG: Παρομοίως, βιβλίο εισαγωγής στο Linux με διανομή αναφοράς το Redhat αλλά με γενική χρησιμότητα ανεξαρτήτως διανομής.
  4. Οδηγός Debian: Επίσης, βιβλίο εισαγωγής στο Linux στα ελληνικά, με διανομή αναφοράς το Debian αλλά με γενική χρησιμότητα. Από το ΕΛΛΑΚ.
  5. Greek Howto: Ελληνική προσπάθεια για τη μετάφραση οδηγών/HOWTO από το HELLUG.
  6. Gentoo Wiki-HOWTOs: Από τις πιο πλούσιες distribution-specific συλλογές HOWTO. Γραμμένα για το Gentoo αλλά σε πάρα πολλές περιπτώσεις χρήσιμα ανεξαρτήτως λειτουργικού.
  7. Ubuntu Wiki: Παρομοίως, πλούσια συλλογή HOWTO γραμμένα για Ubuntu, πολλά από τα οποία έχουν βοηθητική αξία ανεξαρτήτως λειτουργικού.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

παλαιοτερα δισταζα να προτεινω την δικη μου διανομη για λογους ιδεοντολογιας linux αλλα τωρα εχω ξεψαρωσει καπως

 

βαλε mandriva και KDE

γιατι εχει πολυ απλο οδηγο εγκαταστασης και ενα πολυ ωραιο mandriva configuration center κατι σαν το control panel. επισης καλο ειναι το PClinuxOs

 

γιατι ειμαι και κολλητός με τον hasodikis :lol: και εχουμε και "αδελφες" διανομες

 

 

 

απο την αρχη του topic το ηξερα οτι θα προταθει το ubuntu πιο πολυ

ειναι οπως οταν αρχιζει καποιος πιτσιρικας να κοιταει ποδοσφαιρο τρεχουμε να τον κανουμε την ομαδα μας :-D

το καλυτερο ειναι να τον αφησουμε να διαλεξει μονος του

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν είναι ubuntu η "ομάδα" μου (απ'ότι έχω αποφασίσει) κι όμως πρότεινα ubuntu. Είναι θέμα φιλικότητας και πρώτου βήματος. Βέβαια δεν γνωρίζω περί mandriva ώστε να συγκρίνω

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...