Προς το περιεχόμενο

Νέος στο Arch


PanayiotisN

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλους.

 

Τις τελευταίες 3 ημέρες και μετά απο ατελείωτο download κατάφερα με μπούσουλα τον οδηγό του firewalker (τον ευχαριστώ) να ... εγκαταστήσω το Arch. Το πρόβλημα μου μέχρι στιγμής είναι οτι δεν μου επιτρέπει να κάνω login στον gnome σαν root παρά μόνο σαν user. Μπορεί κάποιος να μου πεί τι γίνεται με αυτό και πως μπορώ να αποκτήσω δικαιώματα root σε γραφικό περιβάλον;

 

Παρακαλώ σημειώστε οτι ασχολούμαι με το linux το τελευταίο 7μηνο και ότι εμπειρία έχω είναι σε μόνο με το ubuntu.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τα root δικαιώματα θα τα παίρνεις μέσα στην διανομη περιοδικά και δεν χρειάζεται να τα έχεις από το login είναι και θέμα ασφάλειας.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Χρησιμοποιείς τον KDM ή τον GDM για να κάνεις login; Και τα δύο ρυθμίζονται από το User Interface. O GDM μέσω gnome από Applications > System Tools > GDM Configurator. Υπάρχει ένα σημείο που λέει Allow root to login with GDM. Παρομοίως για τον KDM από το KDE control center.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Απλά επισημαίνω αυτό που είπε ο Chek2fire: είναι επικίνδυνη πρακτική χωρίς καμία χρησιμότητα το να τρέχεις ολόκληρο gnome session (με όλα τα παρελκόμενα) σαν root.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για κάποιο λόγο στο Applications > System Tools δεν έχω τον GDM Configurator αλλά μικρό το κακό αφού "βρήκα" το root terminal.

 

Και πάμε παρακάτω. Την βοήθεια σας και πάλι σχετικά με την δημιουργεία symlinks. Τι είναι και πως φτιάχνονται.

 

Παρακαλώ για την υπομονή σας και ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Είναι αρχεία ειδικού τύπου που καταλαμβάνουν ελάχιστο όγκο και παραπέμπουν σε άλλα αρχεία ή καταλόγους, με διαφορετική τοποθεσία ή όνομα.

 

Υπηρετούν τον ίδιο σκοπό με τις λιγότερο εξελιγμένες συντομέυσεις των windows.

 

Δημιουργούνται με την εντολή ln(1)

 

Τυπικό παράδειγμα, για να δημιουργήσουμε ένα symlink με όνομα "link" στο /home/user, το οποίο να παραπέμπει στο /home/user/target, μπορούμε να δώσουμε:

 

>$ ln -s /home/user/target /home/user/link

 

Αυτά είναι τα symlinks με απόλυτο προορισμό, καθώς αυτός ορίζεται απόλυτα με βάση την ρίζα του συστήματος αρχείων (/). Μπορούμε να κάνουμε και χρήση των σημείων . και .. που υπάρχουν σε κάθε κατάλογο και παραπέμπουν στον ίδιο τον κατάλογο και στον μητρικό αντίστοιχα, για να ορίσουμε σχετικούς προορισμούς, σε σχέση με την τοποθεσία του link.

 

Για παράδειγμα

 

$ ln -s ./target link

// οδηγεί στο target που βρίσκεται στον ίδιο κατάλογο με το symlink, σε αυτόν που βρισκόμαστε εκείνη τη στιγμή και μπορούμε να δούμε εκτελόντας "pwd"

 

$ ln -s ../target link

// οδηγεί στο target που βρίσκεται στον μητρικό κατάλογο αυτού στον οποίο θα βρίσκεται το symlink ο οποίος και πάλι θα είναι αυτός στον οποίον βρισκόμαστε εκείνη τη στιγμή και μπορούμε να δούμε εκτελόντας "pwd"

 

$ ln -s ../../var/target /home/user/link

// οδηγεί στον target που βρίσκεται στον κατάλογο var, ο οποίος κατάλογος var βρίσκεται δύο επίπεδα υψηλότερα από τον κατάλογο στον οποίο δημιουργούμε το symlink. Αυτή τη φορά το symlink το δημιουργούμε στο /home/user

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Symbolic_link

 

Εκτός από τα symbolic ή Soft Links υπάρχουν και τα Hard Links, τα οποία παραπέμπουν απευθείας σε τοποθεσίες δεδομένων αντί σε ονόματα αρχείων.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Hard_link

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

nske μιας και τα έγραψες δεν τα πετάς και στο Unix Basics που έχεις γράψει για να μη χαθούν?

 

από μια γρήγορη ματιά που έριξα δεν υπάρχει κάτι για symlinks, σωστά?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και πάλι εδώ. Ο ενθουσιασμός μου για τον Arch μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο. Αν και έκανα την βλακεία να ορίσω κοινό /home στις διανομές μου και τις κατέστρεψα και τις δύο με τις ρυθμίσεις που υπήρχαν. Μικρό το κακό όμως. Ήδη έκανα νέα εγκατάσταση του Arch.

 

Έχω φτάσει στο σημείο να έχω gnome + openOffice με ελληνικά menu αλλά δεν κατάφερα το ίδιο και με τον firefox (τον αναφέρει σαν Bon Echo 2.0.0.11).

 

Εγκατέστησα και compiz-fusion αλλά εδώ έχω το πρόβλημα να μη συνεργάζεται με το ποντίκι μου (δεν μπορώ να περιστρέψω τον κύβο με το ροδάκι ή με το ταυτόχρονο πάτημα των πλήκτρων του). Στο ubuntu δεν αντιμετώπισα ποτέ αντίστοιχο πρόβλημα.

 

Επίσης από που μπορώ να διορθώσω την ώρα μέσα από το gnome; (πάει 4 ώρες πίσω).

 

Κάποια ιδέα για το πώς θα τα ξεπεράσω;

 

 

Σας ζητώ συγνώμη για τα απανωτά post αλλά κόλλησα το μικρόβιο. Ευχαριστώ για κάθε απάντηση σας.

 

 

Υ.Γ.

Και στην νέα εγκατάσταση εξακολουθώ να μην έχω στο Applications > System Tools τον GDM Configurator. Μήπως δεν εγκαθιστώ κάποιο πακέτο;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...