Προς το περιεχόμενο

Ποιότητα ήχου. Ότι πληρώνεις παίρνεις;

capthookb

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Τι είναι καλύτερο να πάρει κάποιος, που θέλει να βλέπει μόνο ταινίες και να ακούει μουσική (για home theater pc δηλαδη); Και όταν λέω καλύτερο, φυσικά εννοώ πως θα πετύχεις καλύτερο λόγο ποιότητας ήχου / τιμή;

Μια καλή κάρτα ήχου 5.1, 7.1 σαν την M-Audio και αναλογικά ηχεία, ή κατευθείαν ψηφιακά ηχεία και μια "ψεύτικη" κάρτα ήχου με ψηφιακά καλά ηχεία;

Αν πάμε κατευθείαν σε ηχεία, ισχύει εδώ το ότι πληρώνεις παίρνεις; Δηλαδή προτείνετε, ηχεία σαν τα Logitech Z5500 (που έχω ακούσει από πολλούς εδώ μέσα πως είναι κορυφή ~ 320€) ή είναι καλύτερα να αγοραστεί κάποιος ίσως ραδιοενισχυτής yamaha, sony, κτλ (από 300€) και μετά ψάχνουμε και τα ηχεία, οπότε ανεβαίνουμε και στα χρήματα; Υπάρχουν σημαντικές διαφορές ώστε να δώσεις τα 300 του ενισχυτή και άλλα 3χ250 (στο περίπου) για ένα σύστημα 5.1 (γύρω στα 1000€); Το πιο σημαντικό είναι, αν οι διαφορές αυτές θα είναι αντιληπτές από έναν μέσο άνθρωπο στο θέμα ήχου; Πόσο μάλλον που αρκετές φορές η πηγή ήχου θα είναι κάποιο mp3 ή ac3, dts, κτλ δηλαδή ήχος από dvd.

Θα υπάρχει αντιληπτή διαφορά ανάμεσα στα 1000€ και στα 300€;

Δημοσ.

Γενικά δε νομίζω πως είναι ό,τι καλύτερο να χρησιμοποιήσεις ηχεία για pc (ακόμα και αν έχουν 300-400?) αν θες να κάνεις ένα "σοβαρό" home-theater. Σε καμία περίπτωση δε λέω πως είναι κακά ηχεία, αντιθέτως. Αλλά προορίζονται για διαφορετικό σκοπό.

Το μεγαλύτερο ρόλο παίζει πόσο καλό/ευαίσθητο/μουσικό αυτί έχεις. Προσωπικά, πέρα της μέγιστης έντασης, δυσκολεύομαι να δω διαφορές μεταξύ ηχείων pc των 100+? και 300+?. Το ιδανικό θα ήταν να ακούσεις ο ίδιος την διαφορά στην ποιότητα (μεταξύ καλών ηχείων pc και μη) πριν προχωρήσεις σε μια αγορά. Πάντως εγώ δε νομίζω να έδινα υπερτριπλάσια χρήματα για μια τόσο μικρή (κατά τα γούστα μου αλλά υπαρκτή φυσικά) διαφορά.

Δημοσ.

κατα τη γνωμη μ να πας για ενα ενισχυτη που αργοτερα θα μπορεις να του βαλεις οτι ηχειο θες πανω.τα ηχοσυστηματα του πισι καπου σε περιοριζουν.τωρα διαφορα στο ηχο ειλικρινα δν πιστευω να δεις και μεγαλη διαφορα.εχω ακουσει ΤΗΧ approved ηχοστηλες και κατ εμενα ειλικρινα δν αξιζει κ τοσο τη τεραστια διαφορα χρηματων

Δημοσ.

imo τα "καλά" ηχεία ξεκινούν από το καλό αυτί. Δηλαδή όταν το καλύτερο που ακούς στο σπίτι είναι τα logitech, τότε το κάτι παραπάνω είναι τσάμπα λεφτά. Κάποια στιγμή το αυτί θα εκπαιδευτεί να ακούσει διαφορές και να πας σε κάτι ακριβότερο. Αυτό όμως και πάλι είναι συνάρτηση της ακουστικής σου παιδείας. Κι εξηγώ: Δεν γίνεται να πας σε κάτι καλύτερο και να βάλεις τα ηχεία δίπλα στο σκρίνιο με τα κρύσταλλα και κάθε φορά που γίνεται μια έκρηξη να τρίζουν τα πάντα (κι ας προσδίδει αληθοφάνεια) . Αν αφήσουμε κατά μέρος το αυτί ναι ότι πληρώνεις παίρνεις με τις γνωστές εξαιρέσεις που υπάρχουν σε όλα τα προϊόντα.

Τώρα όσον αφορά αυτό που λες για τις πηγές ήχου θα σου πω το εξής: Το ανθρώπινο αυτί ακούει μέχρι τα 17 - 20khz. Τότε γιατί οι κάρτες ήχου παίζουν 48 και 96 ή 192khz; Γιατί υπάρχει το λεγόμενο timbre. Πάει καιρός από τότε που τα μάθαινα και μπορεί να πω και καμιά ανακρίβεια αλλά θα με διορθώσουν οι επόμενοι. Όταν έχουμε δύο συχνότητες στο χώρο αυτές δημιουργούν μια τρίτη που είναι αποτέλεσμα συντονισμού (?) των δύο. Έτσι μια συχνότητα στα 5khz με μια δεύτερη στα 25 μπορεί να δημιουργήσουν μια τρίτη στα 15πχ. Έτσι εμείς ακούμε δύο. Αν έλειπε όμως αυτή των 25 παρ'όλο που δεν θα το καταλαβαίναμε θα εξαφανιζόταν κι αυτή των 15 με αποτέλεσμα να έχουμε φτωχότερο ήχο.

Στο θέμα μας τώρα αυτό έχει να κάνει με το εύρος συχνοτήτων που αποδίδει μια κάρτα και ένα ηχείο. Και πάλι λοιπόν ότι πληρώνεις παίρνεις αφού οι κατασκευαστές πάντα κυνηγούν να προσομοιώσουν ψηφιακά τον αναλογικό ήχο.

Υπάρχουν κάποια αρχεία ήχου που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος συχνοτήτων και τα χρησιμοποιούν για να ζεστάνουν και να τεστάρουν τα καλά ηχεία δεν έχω κάτι πρόχειρο όμως

Εδώ τεστάρουμε τα αυτιά μας για όποιον ενδιαφέρεται

Δημοσ.

frenzy μια χαρά εξήγηση έδωσες.

capthookb 300-1000+Ε είναι η μέρα με τη νύχτα σε απόδοση και πιστότητα.

Ξεκίνα από M-Audio 5.1-7.1 και coaxial digital σύνδεση.

Σε χαμηλή κατηγορία τιμής πας σε ενεργά ηχεία [αυτά που λες ψηφιακά] π.χ. τα Logitech που είπες.

Εδώ δεν θα έχεις ισορροπημένο ήχο αλλά τσιμπιμένες ψηλές/χαμηλές και μέτριες μεσαίες συχνότητες σε πιστότητα απόδοση.

Αν ανέβεις κατηγορία και πας σε digital coaxial σύνδεση (όχι αναλογική), AV ενισχυτή με παθητικά ηχεία εκεί θα ξεκινήσεις να ακούς "κανονικό" ήχο. Απλά μην περιμένεις να σου φτάσουν 1000Ε για AV ενισχυτή, 5.1 ηχεία, καλώδια. Τουλάχιστον όχι σε αξιοπρεπές επίπεδο.

/sc

Δημοσ.

Γιατί να μην πάρει ένα φτηνό set nearfield/studio monitors?

Στα ίδια χρήματα πρέπει να του βγαίνει.

Χωρίς subwoofer βέβαια.

Δημοσ.

Χωρίς subwoofer βέβαια.

Τα monitor (αλλά monitor. π.χ. Yamaha studio monitors) ηχεία είναι ξερά - flat ηχεία σε απόδοση. Δεν "χρωματίζουν" καθόλου τον ήχο και είναι φτιαγμένα για recording ακροάσεις. Δεν του κάνουν για τη δουλειά που τα θέλει.

/sc

Δημοσ.

Μα ακριβώς αυτό είναι το ζητούμενο,να έρχεται στο αυτί σου η δουλειά που έχει γίνει στο studio.

Έτσι σου δίδεται η δυνατότητα να χρωματίσεις εσύ τον ήχο μέσω ενός equaliser(soft/hardware) και να τον φέρεις στα μέτρα σου.

Δημοσ.

Το μεγαλύτερο ρόλο παίζει πόσο καλό/ευαίσθητο/μουσικό αυτί έχεις.

Δηλαδή όταν το καλύτερο που ακούς στο σπίτι είναι τα logitech, τότε το κάτι παραπάνω είναι τσάμπα λεφτά. Κάποια στιγμή το αυτί θα εκπαιδευτεί να ακούσει διαφορές και να πας σε κάτι ακριβότερο. Αυτό όμως και πάλι είναι συνάρτηση της ακουστικής σου παιδείας.

Αυτό ακριβώς αναρωτιέμαι. Αν την επιπλέον διαφορά μπορώ να την αντιληφθώ. Γιατί ούτε μουσικός είμαι ούτε ξέρω τι σημαίνει υψηλή πιστότητα ήχου. Δηλαδή frenzy λες πως με τον καιρό θα καταλάβω τι διαφορά;

frenzy μια χαρά εξήγηση έδωσες.

capthookb 300-1000+Ε είναι η μέρα με τη νύχτα σε απόδοση και πιστότητα.

Ξεκίνα από M-Audio 5.1-7.1 και coaxial digital σύνδεση.

Σε χαμηλή κατηγορία τιμής πας σε ενεργά ηχεία [αυτά που λες ψηφιακά] π.χ. τα Logitech που είπες.

Εδώ δεν θα έχεις ισορροπημένο ήχο αλλά τσιμπιμένες ψηλές/χαμηλές και μέτριες μεσαίες συχνότητες σε πιστότητα απόδοση.

Αν ανέβεις κατηγορία και πας σε digital coaxial σύνδεση (όχι αναλογική), AV ενισχυτή με παθητικά ηχεία εκεί θα ξεκινήσεις να ακούς "κανονικό" ήχο. Απλά μην περιμένεις να σου φτάσουν 1000Ε για AV ενισχυτή, 5.1 ηχεία, καλώδια. Τουλάχιστον όχι σε αξιοπρεπές επίπεδο.

Ψηφιακά εννοώ αυτά που έχουν δικό τους DAC και κάνουν δηλαδή τη δουλειά της κάρτας ήχου. Όταν λες αξιοπρεπές επίπεδο; Πόσο φθάνει η τιμή για κάτι τέτοιο, στο περίπου δηλαδή;

Χωρίς subwoofer βέβαια.

Θεωρείς καλύτερο δηλαδή να πάρω μια καλή κάρτα ήχου και δυο σετ σαν αυτά: http://nireas.nakas.gr/ecomnakas/nakas2006/Default.asp?Static=75&Product=11515

(οκ αυτό είναι τιμή για ένα ηχείο). Έχεις κάτι άλλο υπόψη σου;

Δημοσ.

M Audio - Studiophile LX-4 2.1 system =268?

M Audio - Delta Audiophile 24/96 = 90?

ESI Juli@ =130?

Ηχεία με sub δεν νομίζω να υπάρχουν με λιγότερα χρήματα.

Πιστεύω πως με κάτω από 400? μπορείς να έχεις κορυφαίο ήχο.

Όπως ειπώθηκε πριν, άλλοι προτιμούν multimedia ηχεία(Lofitech,Creative) και όχι nearfiled/studio monitors.

Δεν έχει παρά να πας και να ακουσείς όσα ηχεία μπορείς σε όσο ποιό ήσυχο περιβάλλον γίνεται και να αποφασίσεις.

Οι τιμές είναι από τα site των link με ΦΠΑ. Λογικά μπορεί κάπου να τα βρεις φθηνότερα.

Ειδικά οι τιμές της Elina δεν είναι συνήθως οι καλύτερες δυνατές.

Προσωπικά θα επέλεγα τα LX-4 2.1 και την Juli@.

Δεν υπάρχει περίπτωση να μετανοιώσεις για τα χρήματα που θα δώσεις.

Βγάλε από το μυαλό σου κάθε αμφιβολία/δυσπιστία/επιφυλακτικότητα.

Το ό,τι υπάρχουν καλύτερα προϊόντα δεν σημαίνει πως αυτά είναι μάπα.

Σίγουρα υπάρχει διαφορά, και τεράστια, ανάλογα, πάντα, με τα χρήματα που διαθέτεις, αλλά μην το βλέπεις με ισοπεδωτική/απόλυτη λογική.

Δημοσ.

Ξέχασα πως σε ενδιαφέρει και πολυκάναλος ήχος για ταινίες...

Χμ...

'Για να κινηθείς χαμηλό κόστος, ή ξεχνάς το ποιοτικό 5.1/7.1 ή παίρνεις τα Logitech και μια Revolution όπως σου είπε ο madsc.

Εν ολίγοις ή θα κινηθείς σε "ποιοτικό" 2.1 ή θα πας σε "entertainment/multimedia" 5.1/7.1 .

Δημοσ.
Αυτό ακριβώς αναρωτιέμαι. Αν την επιπλέον διαφορά μπορώ να την αντιληφθώ. Γιατί ούτε μουσικός είμαι ούτε ξέρω τι σημαίνει υψηλή πιστότητα ήχου. Δηλαδή frenzy λες πως με τον καιρό θα καταλάβω τι διαφορά;

Αν δεν έχεις δει ποτέ ωραία γυναίκα τα μπάζα είναι υπέροχα :lol::lol:

Εννοώ πως μετά από καιρό το αυτί σου θα έχει συνηθίσει σε μια άλφα πιστότητα και αν ακούσεις καλύτερα ηχεία θα αντιληφθείς τη διαφορά. Δεν σημαίνει όμως πως θα σου λείψει το κάτι παραπάνω επειδή το αυτί σου συνήθισε. Αυτά που σου πρότειναν τα παιδιά είναι μια χαρά για long-term use σε multimedia imo :-)

Δημοσ.

Ναι, αλλά αυτό είναι στάνταρντ. Δηλαδή η ποιότητα της πηγής λαμβάνεται ως σταθερά σε οποιοδήποτε σύστημα υλικού έχουμε (κάρτα ήχου/ηχεία/χώρος)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...