jim_p Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2008 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2008 Ας ξεκινισω με το προβλημα: Πριν απο λιγες μερες ενας φιλος μου μου εφερε το pc του για "service". Εχει εγκατεστημενα τα winME (ναι ναι milenium) και προσφατα πηρε εναν ακομα σκληρο 80GB γεματο τραγουδια. Το κακο ειναι οτι ο σκληρος ειναι σε NTFS, και μαλλον αυτος που εβαλε τα τραγουδια μεσα δεν μπηκε στον κοπο να ρωτησει για το λειτουργικο που εχει ηδη το pc, και τα winΜΕ δεν τον διαβαζουν. Και εδω πρεπει να επεμβω εγω. Εχω μερικες λυσεις κατα νου, οχι και τοσο ευκολες. 1) Κανω φορματ και βαζω win2000. Τα 2000 μου ομως ειναι στα αγγλικα και ο φιλος μου θα τα βρει σκουρα εχοντας τα παντα στα αγγλικα. Κατι εχω ακουσει για ενα προγραμμα της MS, το MUI, που μετατρεπει το περιβαλλον των windows σε αλλη γλωσσα. Εκτος του οτι δεν το εχω δοκιμασει ποτε μου, θελω ΤΑ ΠΑΝΤΑ να γινουν ελληνικα. Γινεται; 2) Κανω ghost το νεο σκληρο σε ενα αλλο pc με αρκετα μεγαλυτερο σκληρο, format σε FAT32 αν γινεται γιατι υπαρχει και το οριο των 32GB, και τελος ξαναβαζω τα τραγουδια με ghost παλι στη θεση τους. Πολυ φοβαμαι οτι με το 2ο ghost ο σκληρος θα ξαναγινει ntfs ομως. 3) Αφου κανω backup κανονικο σε αλλο pc τα τραγουδια, χωριζω το νεο σκληρο σε 32+32+16GB για να ειμαι στο οριο των 32GB του FAT32 και μετα αναγκαστηκα ανακατανεμω τα τραγουδια στις 3 κατατμησεις. Πολυ χρονοβορο. Αν εχετε καποια αλλη λυση (οπως τη μετατροπη απο ntfs σε fat32 χωρις να χαθουν αρχεια), θελω να την ακουσω. Για να του βαλω linux ουτε λογος. Μπορω ομως ανετα να χρησιμοποιησω μια μεθοδο που απαιτει linux οπως πχ ενα live cd. Το pc ειναι παλιο. Εχει πανω ΤΝΤ2 και 128MB RAM. Μονο αυτα ξερω.
ntg1980 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2008 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2008 Βασικά μόνο που χρησιμοποιεί Windows ME, φτάνει για να.. ασχολείται συνεχώς με προβλήματα/κολλήματα/ασυμβατότητες/system-crash κλπ κλπ κλπ! Μου κάνει απίστευτη εντύπωση που υπάρχουν ακόμα σήμερα άτομα που χρησιμοποιούν την (κατα τη γνώμη μου) ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΕΚΔΟΣΗ WINDOWS EVER!! Kαι δεν μου κάνει καμία εντύπωση που αυτός που έβαλε τα τραγούδια στον σκληρό, δεν ρώτησε καν τι windows χρησιμοποιεί.. Θα ήταν καλά να τον συμβουλεύσεις να βάλει XP, μια και φαντάζομαι πως το σύστημα του απο+κλείεται να σηκώνει Vista! Κι αν δεν θέλει XP, έστω Windows 98! Αλλά όχι ME! Σκέψου οτι δεν είναι καν σε θέση να διαβάσουν αρχεία μουσικής, λόγω διαφοράς μεταξύ ntfs & fat32... Όλα αυτά το 2008!
Eusebius Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2008 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2008 Το 32 δεν είναι εγγενές όριο του fat32 αλλά τεχνητός περιορισμός των ΧP. Οπότε: Αντιγράφεις το περιεχόμενο του δίσκου κάπου αλλού Διαμορφώνεις τον δίσκο κατά fat32 με κάποιο πρόγραμμα: gparted ή κάτι αντίστοιχο μέσα από (ζωντανό) Λίνουξ FAT32 Formatter μέσα από τα Windows: http://www.ridgecrop.demon.co.uk/ κάποιο επί πληρωμή σαν το Acronis μέσα από τα Windows κάτι τέλος πάντων που να μην έχει τον περιορισμό των 32 γίγα [*]Ξαναβάζεις το περιεχόμενο στον φρεσκοφορμαρισμένο δίσκο Για τα Millenium δεν είμαι και τόσο σίγουρος... Τα XP τρέχουν άνετα σε μηχανήματα με 192 ή 256 μνήμη ~ με 128 ίσως χρειάζεται να απενεργοποιήσεις κάποιες υπηρεσίες (αυτές που θα είναι περιττές για τη χρήση του μηχανήματος και οι οποίες, ούτως ή άλλως, δίνουν δυνατότητες που δεν τις είχες στα ΜΕ) για να μη χρησιμοποιεί συνέχεια το pagefile.
washcloud Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2008 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2008 ..παίρνει άλλα 128 μβ ραμ(για να μη ζορίζεται) με καμμιά 20άρα ευρώ,του βάζεις χρ και τελείωσε..
jim_p Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2008 ...Θα ήταν καλά να τον συμβουλεύσεις να βάλει XP, μια και φαντάζομαι πως το σύστημα του απο+κλείεται να σηκώνει Vista! Κι αν δεν θέλει XP, έστω Windows 98! Αλλά όχι ME! Σκέψου οτι δεν είναι καν σε θέση να διαβάσουν αρχεία μουσικής, λόγω διαφοράς μεταξύ ntfs & fat32... Όλα αυτά το 2008! Το συστημα του σιγουρα δεν σηκωνει XP, εδω για 2000 και αμφιβαλω. Ουτε τα 98 βλεπουν NTFS, οποτε τζαμπα κοπος. Το NTFS χρησιμοποιηθηκε με τα windows ΝΤ πρωτη φορα. Οσο για ακομα 128ΜΒ RAM, ειναι μαλλον αδυνατο γιατι προφανως παιρνει μνημες SDRAM. Μαλλον θα ακολουθησω την προταση του Eusebius με Gparted, εφοσον τα 32GB δεν ειναι οριο του FAT32 αλλα της M$.
tzotzo Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2008 Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2008 Βαλε TinyXP τα οποια καταλαμβανουν μονο 100 Mb ram πληρως λειτουργικα.
alkisg Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2008 Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2008 1) Με ένα convertion utility (pmagic κτλ) μετατρέπεις το NTFS σε FAT32 χωρίς να ασχοληθείς με φορμαρίσματα ή 2) Βάζεις NTFS for WinME και δε χρειάζεσαι μετατροπές: http://www.mount-everything.com/ntfsw/
washcloud Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2008 Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2008 Το συστημα του σιγουρα δεν σηκωνει XP, εδω για 2000 και αμφιβαλω.Οσο για ακομα 128ΜΒ RAM, ειναι μαλλον αδυνατο γιατι προφανως παιρνει μνημες SDRAM. /QUOTE] so what? οι SDRAM ζουν και..βασιλεύουν (για να αγοράσει εννοώ) Τώρα βέβαια εσύ ξέρεις καλύτερα,εσύ το έχεις το μηχάνημα,αλλά μάλλον εννοείς την cpu ..Η οποία πόσο πιο κάτω από έναν celeron 400άρη να είναι πια;Άλλ' ακόμα κι αυτό να είναι,αν τυχόν και η μνήμη που έχει είναι στα 133,με 1 ακόμη 133άρα,κι αν τύχει η μητρική του να τα σηκώνει (αν είναι καμμιά abit με bx chipset πχ),τότε κάνει (το κάνεις εσύ δλδ) κι 1 ωραίο overclocking,και είναι και 1 χαρά...και ξενοιάζει κι από τα millenium...(.τα οποία κακώς τρώνε τόσο κράξιμο από τους πάντες 1 ζωή,1 χαρά λειτουργικό είναι,σε σχέση με τα 98...τα χρησιμοποιούσα πόσο καιρό,και προσωπικά με δυσκολία πήγα στα χρ..Απλά τα xp "έχουν τη γλύκα τους" με πιο προχωρημένο interface,και με καλύτερη "υποστήριξη"-drivers κλπ)..Δεν ξέρω τους σκοπούς που έχει για το μηχάνημα,αλλά αν δεν σκοπεύει να δώσει χρήματα γι αρκετό καιρό για κάτι νέο,νομίζω ότι του αξίζει του πισιού να του βάλει τη μνήμη που λέγαμε,και με άλλα τόσα έναν "καινούριο" επεξεργαστή...Ανάλογα με τι socket/slot έχει,ΥΠΟΘΕΤΩ πάντα ότι μπορεί να πάρει έναν(ίσως και με 1 flash στο bios)κοντά στα 500,600 mhz(κι αν είναι celeron αυτός,σηκώνει και overclocking που είπα)(ΥΠΑΡΧΟΥΝ ακόμα αυτά τα εξαρτήματα)και το μηχάνημα ΔΕΝ θα βασίζεται μόνο σ 1 "ελαφρύ" λειτουργικό,αλλά θα μπορεί να κάνει πράγματα χωρίς να ταλαιπωρεί-ούτε και να ταλαιπωρείται... Αλήθεια,πες λίγο ποιά ακριβώς μητρική έχει,καθώς και τα υπόλοιπα specs από μνήμες,γραφικά,τροφοδοτικό, ό,τι έχει τελος πάντων...Πες επίσης και για ΤΙ το θέλει το παιδί... (Εγώ έχω "αναστήσει" ακριβώς αυτό που σου λέω,κι απ το οποίο γράφω,μητρική ΔΕΚΑ ακριβώς χρόνων,η οποία με μνήμη 396(και με 256 1 χαρά δουλεύει),με ΧΡ,με dvd recorder (όπου γνωστοί με ΜΑΓΑΖΙ μου είπαν ότι δεν θα το σήκωνε),με κάρτα τηλεόρασης (και CAPTURING κάνω),και από ταχύτητα μια χαρά είμαι...) Αν πάλι ο τρόπος που βλέπεις είναι "άλλο λειτουργικό από XP",τότε θα έλεγα να μείνεις στα Millenium,δεν τον βάζεις έτσι σε διαδικασίες να "μαθαίνει" καινούριο λειτουργικό,κι απλά κάνεις ότι σου είπαν για φορμάρισμα των 80γιγα σε fat32-με XP πάντως-και όλα τα παραπάνω-γλυτώνεις και τα φορμάτ... Στο τί χρόνο θέλεις να διαθέσεις εσύ έγγυται,και στο τί θέλει ο φίλος σου....
madsc Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2008 Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2008 Μπορείς να του βάλεις κάτι σε Ntfs for Windows 98 (δουλεύει και σε ME) της Winternals για να διαβάζει ότι δίσκους του τύχουν με ntfs. Btw το όριο στα Win98/ME για hd είναι αρκετά παραπάνω από 80GB, δεν θα έχει πρόβλημα εκεί. Αν πιστεύεις τώρα ότι θα μείνει ικανοποιημένος με 2K/XP σε αυτό το μηχανάκι όσον αφορά τις επιδόσεις και αυτό είναι λύση. /sc
drillgr Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2008 Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2008 Παντως σε lan μεταξυ pc με winMe - winXP οπου τα xp ειναι σε δισκο με ntfs, μπορεις κανονικοτατα να εχεις access σε ολο τον δισκο των XP, να κανεις copy αρχεια μεταξυ των υπολογιστων κλπ ασχετα αν ο ενας ειναι fat και ο αλλος ntfs.
jim_p Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2008 Καλησπερα. Του ειπα σημερα για το σεναριο να βαλω ntfs for me πανω και να ειναι μονο read only ο 2ος σκληρος και στενοχωρήθηκε . Στο pc απ'οτι καταλαβα, ακουει τραγουδια και παιζει και ΜΑΜΕ. Απλα πραγματα δηλαδη. Θα του ριξω μια ματια σε λιγες ωρες και θα ενημερωσω. Προς το παρον ετοιμαζω τη λυση ntfs for me.
alkisg Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2008 Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2008 Γιατί μόνο read only? Το link που σου έδωσα υποστηρίζει κανονικά και write...
jim_p Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2008 Το link που μου εδωσες μου βγαζει ενα περιεργο σφαλμα και δεν μπορω να το κατεβασω. Βρηκα κατι παρομοιο απο μιε εταιρια DiskInternals, freeware ειναι αλλα σου δινει read-only δυνατοτητες. Τελικα αποφασισε να μου αφησει το σκληρο για σ/κ, να του τον κανω fat32 και να ξαναβαλω μεσα τα τραγουδια.
Ather Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2008 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2008 Windows Sysinternals έχει ένα ntfs όντως όπως λες read only, μόνο που όταν εγκαταστήσεις το πρόγραμμα κάνεις κλικ στην επιλογή write και γράφει - σβήνει κανονικά!
jim_p Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2008 Ολα οκ. Εκανα και τα 80GB fat32 και ησυχασα. Μια ερωτηση μονο... πως μαρκαρω το thread σαν [solved] ??
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.