Προς το περιεχόμενο

ΑHCI?

ten-ten

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Κάπου δίαβασα ότι άμα θέσεις το SATA configuration σε AHCI κερδίζεις σε επιδόσεις ....Έψαξα σε Google αλλά δεν βρήκα μια κατατοπιστική απάντηση....Αξίζει να κάνω Format ή τζάμπα ο κόπος?

ΥΓ.Έχω wd 250gb sata 2 , μητρική ASus P5k/deluxe και λογισμικό VISTA

Δημοσ.

Ευχαριστώ παιδιά για τις γρήγορες απαντήσεις....απ'ότι ειδα μπορεί και να γλυτώσω το Format πειράζοντας το registry....αλλά με προβλημάτισε το bug με τα sata DVD ....δεν βρήκα το bug fix γι'αυτό....οραία στην θεωρία που τα δίαβασα αλλά δεν βλέπω και πολλά στην πράξη(απο άλλα forum) ....θα το δοκημάσω και θα σας πω εντυπώσεις....

Δημοσ.

Διάβασα ότι άμα θέσεις τον SATA controler σε AHCI υπάρχει πιθανότητα να μην σου εμφανίζετε το dvd (με την προυπόθεση να ειναι και αυτο SATA) στα VISTA ....

Δημοσ.

Έχω δοκιμάσει και τις 2 ρυθμίσεις σε φορητό dell με δίσκο Seagate στις 7.200 rpm, καθαρή εγκατάσταση xp. Μετά απο τεστ με το HDTune,η διαφορά ηταν μικρή, σλλσ ο δίσκος έμοιζε να λειτουργεί σε NCQ mode μονο με το AHCI ενεργοποιημένο.... μόλις βρω τα screenshots,θα τα postαρω

Δημοσ.

Όπως φαίνεται και απο τις εικόνες... με το AHCI ενεργοποιημένο, το γραφημα είναι πιο ομαλό, που σημαίνει οτι είτε η κεφαλή του δίσκου διαβάζει συνεχόμενα χωρίς ψάξιμο. Επειδή και τις 2 φορές δεν εκτελούνταν κάποια άλλη διεργασία που να απαιτούσε χρήση του δίσκου, προφανώς η λειτουργία NCQ είναι ενεργοποιημένη μόνο σε AHCI mode.

Ασφαλή συμπέρασμα βγαίνει μόνο για το access time, που είναι σημαντικά πιο γρήγορο σε ACHI... To burst rate (αν και έχει μεγάλη διαφορά) δεν λεει και πολλά πράγματα...

AHCI

hdtunebenchmarkst916082co1.png

SATA

hdtunebenchmarkst916082vt5.png

Για εμένα αξίζει να το ενεργοποιήσεις πάντως... Ειδικά αν έχεις βρει τρόπο να το κανεις χωρίς format....

Δημοσ.

Καταλαβαινεις τα 0,8ms διαφορας ρε φιλε? Εγω ουτε τα 2ms δε καταλαβαινω.

Ασε που ο δίσκος του φιλου τεν τεν , αν ειναι ο 2500KS δεν υποστηριζει NCQ

Δημοσ.

Ευχαρηστώ για τις απαντήσεις σας ....

και όπως μάντεψε ο Amapola σωστά έχω τον tentennt9.jpg

Αλλά το σίγουρο είναι ότι στο επόμενο format θα το ενεργοποιήσω....

Να ρωτήσω κάτι ακόμα τι κάνει ακριβώς το NCQ? άκυρο το βρήκα στο Wiki

Δημοσ.

Η διαφορά στις επιδόσεις οφείλεται κυρίως στο NCQ το οποίο πρέπει να υποστηρίζει

ο δίσκος σου όπως ειπώθηκε και από άλλους (οι περισσότεροι δίσκοι που κυκλοφορούν

τώρα υποστηρίζουν).

Επίσης, ένα άλλο πλεονέκτημα που έχει η λειτουργία του ελεγκτή σε AHCI είναι

hotplug. Όλες οι τελευταίες μητρικές έχουν e-sata ή δίνουν ένα bracket που βγάζει

έξω ρεύμα και sata καλώδια και μπορείς να συνδέσεις ένα sata δίσκο. Ακόμη,

κυκλοφορούν πολλά εξωτερικά κουτάκια που εκτός απο usb βγάζουν και sata.

Αυτό, φυσικά δεν είναι κάτι που το χρησιμοποιούν πολλοί αλλά αν μεταφέρεις αρχεία

από/προς φίλους σου είναι βολικό.

Δημοσ.

Επίσης, ένα άλλο πλεονέκτημα που έχει η λειτουργία του ελεγκτή σε AHCI είναι

hotplug. .

τι εννοεις?οι sata δν ειναι hotplug ετσι κ αλλιως?

Δημοσ.
τι εννοεις?οι sata δν ειναι hotplug ετσι κ αλλιως?

Το specification προβλέπει hotplug. Όλοι οι AHCI ελεγκτές το υποστηρίζουν.

Έχω διαβάσει διάφορα ποστ στα οποία άτομα χρησιμοποιούν hotplug σε μη AHCI και

λένε ότι δουλεύει και ότι δεν έχουν χάσει δεδομένα. Επίσης, ένας φίλος μου έχει τον ICH8

(ή ICH9 δεν θυμάμαι) ο οποίος δεν έχει AHCI και συνδέει/αποσυνδέει τον δίσκο κανονικά,

παρόλα αυτά όμως θεωρητικά σε μη AHCI δεν υποστηρίζει ούτε NCQ ούτε hotplug.

π.χ η MSI αναφέρει το παρακάτω στις μητρικές της.

e-SATA functionality would be fully supported by VISTA ( In Box driver with AHCI driver);

Under WinXP e-SATA functionality would not be fully supported without AHCI driver.

Δημοσ.
Επίσης, ένας φίλος μου έχει τον ICH8

(ή ICH9 δεν θυμάμαι) ο οποίος δεν έχει AHCI...

Από το ICH6 και μετά, υποστηρίζεται σε όλα τα Intel Southbridges το AHCI, είτε ICHx είτε ICHxR...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...