Προς το περιεχόμενο

Gigabytes vs MHz (RAM)

mousik

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα...

Έχω ένα PC με Athlon 3000+ και 1GB RAM (2x512 DDR 400). Πρόσφατα χρειάστηκε να κάνω format και είπα να δώσω μια ευκαιρία στα Vista. Έβαλα λοιπόν τα business και βλέπω ότι πάνε μια χαρά (για την ώρα τουλάχιστον), οπότε λέω να τα κρατήσω όσο πάει!

Στο θέμα τώρα. Αν και πάνε καλά τα vista, η αλήθεια είναι ότι 1 ακόμη GB χρειάζεται. Το m/b μου έχει 3 DIMM και αν χρησιμοποιήσω τα 2 οι μνήμες δουλεύουν στα 400MHz, ενώ με τα 3 στα 333MHz. Οπότε οι επιλογές μου είναι 2. Ή θα αγοράσω 2x1GB για να δουλεύουν στα 400 (και αν με συμφέρει πουλάω τις 512) ή αγοράζω 1x1GB και τη βάζω στο 3ο DIMM και δουλεύουν στα 333. Επίσης οι 2 που έχω είναι twinmos και επειδή δεν βρήκα Twinmos θα πάρω Kingston οπότε θα είναι και διαφορετικές (δεν ξέρω αν παίζει ρόλο, έτσι κι αλλιώς Dual Channel δεν υποστηρίζει το m/b).

Τι έχετε να προτείνετε;

Δημοσ.

Γνώμη μου είναι πως δεν θα δεις κάποια ιδιαίτερα αξιόλογη διαφορά μεταξύ 333-400MHZ (που να αξίζει τουλάχιστον τα 50?). Στην τελική μπορείς να αγοράσεις 1 module του 1GB@400MHz (το οποίο θα δουλεύει @333) κι αν δεις ότι έχεις σημαντική πτώση στην απόδοση, παίρνεις και άλλο ένα :)

edit: Σχετικά με το θέμα ασυμβατότητας μεταξύ διαφορετικών modules, από όσο θυμάμαι, αν έχουν ίδια χαρακτηριστικά (CL, όλες double-sided) δε θα υπάρχει πρόβλημα.

Δημοσ.

Μπορείς κι αυτές που έχεις να τις χρονίσεις στα 333MHz για να δεις πως πάει το σύστημά σου. Ενδεχομένως και να δουλεύει γρηγορότερα στα 333MHz, επειδή και το FSB του επεξεργαστή σου είναι τόσο.

Σ' εμένα, στα 266MHz μετράω τις γρηγορότερες τιμές για τα MB/sec (~2150 MB/sec) για την εγγραφή/ανάγνωση/αντιγραφή.

Δεν πειράζει αν είναι διαφορετικές οι μνήμες, απλά συνίσταται να είναι ίδιας μάρκας/ποσότητας, για μέγιστη σταθερότητα/ταχύτητα.

Δημοσ.

Έβαλα το everest και λέει για τις μνήμες που έχω:

Memory Speed PC3200 (200 MHz) (φαντάζομαι το 200 είναι x2 επειδή είναι Double Data Rate... DDR)

Timings: @ 200 MHz 2.5-3-3-8 (CL-RCD-RP-RAS)

Ενώ για την Kingston που είδα στο e-shop:

1024MB 400MHz DDR Non-ECC CL3(3-3-3)

Είναι ΟΚ που είναι διαφορετικό το Cas Latency;

Δημοσ.

Αν τις βάλεις απλά μαζί και δεν αλλάξεις κάτι, θα δουλέψουν στα χαλαρότερα από τα 2 settings. Δηλαδή 400@3-3-3. Αν θες μετά προσπαθείς από το bios και χαμηλώνεις με το χέρι σε 2.5-3-3 αν και δεν πρόκειται να δεις διαφορά.

Πάντως εγώ θα σου πρότεινα να πάρεις 2χ1gb. Οι τιμές πια είναι πολύ χαμηλές και οι μνήμες θα δουλεύουν απροβλημάτιστα και το σημαντικότερο σε dual channel. Θα δεις αρκετή διαφορά... Με τόσο διαφορετικές μνήμες (διαφορετικά timmings, άλλη μάρκα,άλλα τσιπάκια, άλλο rated speed) μπορεί να έχεις προβλήματα και να μην μπορείς να βρεις από που προέρχονται.

Δημοσ.

lordelesar όπως είπα Dual Channel δεν υποστηρίζει το m/b (socket 754) ;)

Επίσης δεν είναι και πολύ χαμηλή τιμή τα 50?/GB (ειδικά αφού πρόκειται για παλιό pc)... Αν ήταν τουλάχιστον καινούργιο θα τα έδινα... Γι αυτό το σκέφτομαι

Δημοσ.

Motherboard με Socket 754 και δεν υποστηρίζε Dual Channel? Ποιο motherboard έχεις?

Εγώ θα πρότεινα να πάρεις μια 1GB στα 400 MHz με ό,τι timings βρεις, εξάλλου στα 333MHz χρονισμένη τα timings θα πέσουν στα 2.5-3-3-7 (CL-RCD-RP-RAS), άρα μην ανησυχείς και τόσο.

Δημοσ.

Αν δεν κάνω λάθος τα 754 δεν το υποστηρίζουν ("AMD promised the world a new 939-pin socket that would bring dual-channel memory to every Athlon 64")... Κάπου το είχα δει... Τεσπα, το δικό μου είναι αυτό που δεν υποστηρίζει. Παρήγγειλα 1GB, θα το βάλω και θα δω τι θα γίνει...

Θα postάρω αποτελέσματα!

Δημοσ.

Λοιπόν απ' ότι βλέπω στο everest έπεσα από τα 3000ΜΒ/s περίπου στα 2348... Τι προτείνετε;

ΥΓ: Διαφορές δεν πρόλαβα να δω, μόλις την έβαλα την καινούργια

ΥΓ2: Στο everest δε μου βγάζει πάντα ότι είναι PC2700.. βγάζει 2600, 1500, 1300 και άλλες τέτοιες περίεργες τιμές....

Δημοσ.

Εαν το πολύ μία από τις μνήμες σου είναι Double Side (δηλαδή έχει chip και από τις δυο πλευρές), τότε η μητρική σου μπορεί να τις χρονίσει στα 400MHz, σύμφωνα με τον πίνακα στο site της MSI. Τελικά όντως δεν υποστηρίζει dual channel.

Όσο για την ταχύτητα της μνήμης που έπεσε, δοκίμασε να αλλάξεις θέσεις τις μνήμες μεταξύ τους, ίσως διορθωθεί. Αρχικά, βάλε την μνήμη του 1GB στην πρώτη θέση και τις 512MB στη 2η και 3η θέση.

Δημοσ.

Και οι 3 double side είναι... Έτσι όπως λες τις έχω βάλει από την αρχή. Πάντως τώρα τα σταμάτησε αυτά που είπα με τα PC2600 PC1500 κλπ... βγάζει σταθερά PC2700. Επίσης έχω δει μεγάλη (έως τεράστια) διαφορά ειδικά στην εκκίνηση του λειτουργικού!

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...