geo909 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2008 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2008 Γεια σας παιδιά, θέλω να βάλω περισσότερη ραμ στον υπολογιστή μου(εχω 512), όμως θυμάμαι οτι οταν τον ειχα αγοράσει κάτι μου είχαν πει από το μαγαζί οτι δεν μπορώ να βάλω 2GB, ή οτι μπορώ αλλά μπορεί να μην κάνει, δεν θυμάμαι καλά και ανυσήχησα! Επειδή ειμαι ασχετος στο θέμα τoυ hardware, θα ηθελα την βοηθειά σας. Η μητρική μου είναι η ASRock 775Dual-915GL Στο manual λέει τα εξης σχετικά με την εγκατασταση RAM στο σχετικό τομέα των specifications, αντιγράφω ο,τι λέει: Memory: 2DDR slots: DDR1 and DDR2supports PC3200 (DDR400)/PC2700 (DDR333) Max. 2GB (see CAUTION 2) Dual Channel Memory Technology support (see CAUTION 3) Πηγαίνοντας στα Cautions λέει τα εξης: 2. Please check the tablle belowfor the memory support frequency and its corresponding CPU FSB frequency: CPU FSB Frequency....Memory Support Frequency ....800. . . . . . .... . . ..DDR333,DDR400.... ....533. . . . . . . . . .... .DDR333,DDR400.... *This motherboard doesn't support 128Mbit DRAM Cell DIMM (128MB/8 cells; 256MB/16 cells; 512MB/32 cells). 3. This motherboard supports Dual Channel Memory Technology. Before you implement Dual Channel Memory Technology, make sure to read the installation guide of memory modules on page 13 for proper installation (εκει δεν λέει τίποτα άλλο, εχει μονο κάτι φωτογραφίες για να μην καταφέρεις και κουμπώσεις ανάποδα τη RAM). Λοιπόν, επειδη όπως είπα δεν γνωρίζω και πολλά: Απο τα παραπάνω που είδατε και σε όσο γίνεται πιο απλή γλώσσα, τι περιορισμούς έχω αμα θέλω να αγοράσω ενα σετ 2Χ1GB? Έχετε να μου προτείνετε κάποια αξιοπρεπή λύση? Αυτό το "Dual Channel Memory Technology" ακούγεται ψαρωτικό!! Τι είναι? Θα ενεργοποιηθεί αυτόματα αν εγκαταστησει κανείς απλώς 2 ολόιδιες RAM? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας
pappous_soulis Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2008 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2008 Λοιπόν,η μητρική σου είναι αυτή: Όπως φαίνεται απ'τη φωτογραφία,το συγκεκριμένο mobo έχει μόνο 2 θέσεις για μνήμες RAM. Έτσι,το μέγιστο που μπορείς να βάλεις είναι 2 μνήμες του ενός γίγα η καθεμία.Άρα 2gb RAM max. Επίσης η μητρική σου δεν υποστηρίζει DDR2 αλλά DDR. Το Dual Channel που λες,όταν βάζεις δυο ίδιες μνήμες διπλασιάζεται το bandwidth.
geo909 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2008 Λοιπόν,η μητρική σου είναι αυτή: Ναι, απ'οτι θυμαμαι έτσι δείχνει.. (Εχει τυπωμένο και ενα 775Dual-915GL εκει περα, οπότε μάλλον θυμάμαι σωστά ) Όπως φαίνεται απ'τη φωτογραφία,το συγκεκριμένο mobo έχει μόνο 2 θέσεις για μνήμες RAM. Έτσι,το μέγιστο που μπορείς να βάλεις είναι 2 μνήμες του ενός γίγα η καθεμία.Άρα 2gb RAM max. Καλά, το ξέρω αυτό (2Χ1GB δεν γυρευα?).. Πιο πολύ για το είδος της RAM, δεν γνωριζω τεχνικούς όρους.. Επίσης η μητρική σου δεν υποστηρίζει DDR2 αλλά DDR. Δηλαδή αυτός ειναι ο μοναδικός περιορισμός? Αμα πάω σε ενα μαγαζι και αγοράσω ενα οποιοδήποτε ζευγάρι RAM 2Χ1GB που απλώς να ειναι DDR και οχι DDR2, δεν θα εχει πρόβλημα? Όλα αυτα τα "FSB" με τα "333"και "400", έχουν κάποια σημασία?! Το Dual Channel που λες,όταν βάζεις δυο ίδιες μνήμες διπλασιάζεται το bandwidth. Το ποιό? Δηλαδή με απλά λόγια, ποιό ειναι το πλεονέκτημα? Αυτό γινεται αυτόματα η θα πρέπει να ρυθμίσω κάτι?
pappous_soulis Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2008 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2008 Δηλαδή αυτός ειναι ο μοναδικός περιορισμός?Αμα πάω σε ενα μαγαζι και αγοράσω ενα οποιοδήποτε ζευγάρι RAM 2Χ1GB που απλώς να ειναι DDR και οχι DDR2, δεν θα εχει πρόβλημα? Ακριβώς. Όλα αυτα τα "FSB" με τα "333"και "400", έχουν κάποια σημασία?! Το FSB δηλώνει έμμεσα την ταχύτητα του επεξεργαστή σου.Π.χ. αν ο επεξεργαστής σου είναι 2,8ghz (ή αλλιώς 2800mhz) και έχει FSB 200mhz,τότε η ταχύτητά του προκίπτει απο τον πολλαπλασιαμό του FSB με έναν άλλο αριθμό που τον λέμε πολλαπλασιαστή.Στο συγκεκριμένο παράδειγμα ο πολλαπλασιαστής είναι 12.Δηλαδή 200x12=2800mhz. Οι μνήμες διαμορφώνουν την ταχύτητά τους ανάλογα με το FSB του επεξεργαστή επί ενός άλλο αριθμού που ονομάζουμε διαιρέτη.Υπάρχουν πολλοί διαιρέτες. Έτσι αν ο επεξεργαστής σου έχει FSB 200mhz,και έχεις διαιρέτη 1 τότε και οι μνήμες σου θα είναι στα 200mhz. (200χ1=200mhz) Τέλος πάντων,να μην σε μπλέκω,το FSB εσένα τώρα δεν σε αφορά.Tα παραπάνω στα έγραψα όσο πιο απλά μπορώ,αν δεν τα καταλάβεις όμως δεν τρέχει και τίποτα,οπότε don't worry. Eσύ αυτό που θα κάνεις είναι να πας και να ζητήσεις ένα kitάκι των 2gb DDR στα 400mhz.Εννοείται πως ότι μνήμες φοράει τώρα το PC θα τις βγάλεις. Το ποιό? Δηλαδή με απλά λόγια, ποιό ειναι το πλεονέκτημα?Αυτό γινεται αυτόματα η θα πρέπει να ρυθμίσω κάτι? Κομπογιαννίτικα,σημαίνει πως αν έχεις 2 μνήμες στα 400mhz θα λειτουργούν σαν μια στα 800mhz. Δεν χρειάζεται να ρυθμίσεις τίποτα,είναι απο default ενεργοποιημένη η ρύθμιση να δουλεύει.
geo909 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2008 Ευχαριστώ πολύ!! Κατάλαβα ο,τι ήθελα να ξέρω.. Και ένα τελευταίο ερώτημα. Επειδή δεν ξέρω τίποτα απο μάρκες, μπορείς να μου πεις ποιές είναι οι στανταρ και πόσο πρεπει να δώσει κανείς για να μην πάρει κάτι της πυρκαγιάς? Για παράδειγμα, με καμιά 80άρα, παίρνεικανεις κατι αξιοπρεπές? αν όχι, πόσο θέλει? Ξέρω οτι αυτά ειναι τα πράγματα αρκετα υποκειμενικά, αλλά στο πολύ χονδρικό....
argyk Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2008 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2008 se protinw file mou na pareis 2 mnimes kingston eine oi korifees kai 8a zitiseis ::: 2 mnimes kingston ddr1 sta 400 pc3200 ::: etsi akribos opos stis grafw timi pezete pou 8a tis breis eine kai ligo spanies bb argiris
pappous_soulis Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2008 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2008 http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=20&category=69977727&product=842478 Πάρε αυτές,120 ευρώ. Στα 80 δύσκολο να βρεις 2gb DDR..
geo909 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2008 Οκ, ευχαριστώ! Θα κοιταξω και για Kingston αμα τις βρω σε κανένα κατάστημα, αλλά μια που πιάσαμε το πλαίσιο, αξίζει να δώσω 20 ευρώ παραπάνω και να πάρω αυτές: http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=20&category=69977727&product=1036572 Ρωτάω γιατι καμιά φορά με λίγα παραπάνω παίρνεις κατι αρκετά καλύτερο.. Oι Mushkin γενικώς θεωρούνται καλές σε σχέση με τις super talent?
argyk Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2008 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2008 οι συγκεκριμενες μνιμες που ειδες αν προσεκσες δουλευουν 2.6 βολτ μαλλον θελουν να ανεβασεις ρευμα στο bios και εινε αρκετα μπερδεμα αν δεν κσερεις. σιγουρεπσε το αυτο γιατι 8α πσαχνεσε,,, αργυρισ
pappous_soulis Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2008 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2008 Δεν θεωρώ απαραίτητο να πας σε Munskin.Γενικά καλές είναι,πρέπει να'χει καλύτερα timings,αν έχεις τα λεφτά χτύπα τες.
thomakos Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2008 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2008 μηπως ξερετε μεχρι ποσα ram χωραει η asus p5kpl-vm??
geo909 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2008 Οκ, παιδιά, ευχαριστώ πολύ και στους δυο!!
antonl Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2008 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2008 μηπως ξερετε μεχρι ποσα ram χωραει η asus p5kpl-vm?? Σύμφωνα με την Asus 2 modules, 4GB max => 2GB/module (DDR2) link
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.