Προς το περιεχόμενο

Ιδιωτικό συμφωνητικό εργοδότη εργαζόμενου


phovos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους,

 

έχω πιάσει δουλειά σε φοροτεχνικό γραφείο και χθες ο εργοδότης μου μου έθεσε το εξής:

 

Επειδή Σχεδόν τελειώνω τη σχολή λογιστικής φοβάται ότι ίσως μετά από 1-2 χρόνια φύγω από το γραφείο για να ανοίξω δικό μου και μου ζήτησε να συνάψουμε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό με το οποίο θα με δεσμεύει για την επόμενη 5ετία να δουλεύω για εκείνων.

 

Δεν έχω διαβάσει ακόμα τους όρους αλλά πιστεύω ότι θα περιλαμβάνει τα εξής:

 

1)Δική μου δέσμευση ότι θα εργάζομαι εκεί για 5 χρόνια (αποκλείει την οικειοθελή αποχώρηση, οπότε λύση της συνεργασία επέρχεται μόνο με απόλυση)

 

2)Ότι δε θα έχω το δικαίωμα κατά τη διάρκεια της 5ετίας ή ακόμα και αργότερα να πάρω δικό του πελατολόγιο εάν αποφασίσω να κάνω δικό μου γραφείο.

 

Δε νομίζω κάτι τέτοιο να έχει νομική ισχύ αλλά θέλω και τη γνώμη κάποιου που έχει εμπειρία σε νομικά θέματα.

 

Να τονίσω ότι ακόμα δεν μου έχει γίνει πρόσληψη (έχει δρομολογηθεί για το Φεβρουάριο)

 

thanks a lot!

 

p.s paredwse δώσε τα φώτα σου!!:-D:-D

  • Super Moderators
Δημοσ.

Kαλησπέρα.

Το πρώτο πρέπει να το κοιτάξω, εκ πρώτης όψεως θα έλεγα ότι δεν πρέπει να έχει νομική ισχύ.

 

Το δεύτερο είναι ενδεχομένως νόμιμο.

 

Δώσε μου μία πίστωση χρόνου (αύριο δηλαδή) να το δω, δεν θέλω να σου γράψω αερολογίες.

Δημοσ.
Το πρώτο είναι 100% ότι δεν στέκει νομικά.

 

 

εκτός αυτού, δεν θέλει και πολύ φαντασία να πείσεις κάποιον να σε διώξει από την δουλειά του... ;)

Δημοσ.

Λοιπόν ιδιωτικό συμφωνητικό με τέτοιους όρους δεν υφίσταται νομικά, αν είσαι μισθωτός δηλαδή αν η εταιρία σε δηλώνει/ασφαλίζει στο ΙΚΑ.

Μπορεί να σου κάνει σύμβαση ορισμένου χρόνου αλλά ακόμα και σ΄αυτή την περίπτωση έχεις κάθε δικαίωμα να δηλώσεις παραίτηση ανα πάσα στιγμή.

 

Η μόνη περίπτωση που στέκει αυτού του είδους το συμφωνητικό είναι να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες σου εφόσον εσύ του κόβεις α.π.υ. και φυσικά δηλώνεις ελεύθερος επαγγελματίας (οπότε και η ασφαλιση σου θα είναι στο ΤΕΒΕ) οπότε και η φύση της σχέσης δεν θα είναι αφεντικό/υπάλληλος αλλά συνεργάτες ;)

 

Το δεύτερο σκέλος τώρα περι πελατολογίου, θα πρέπει πρώτον να βασιστεί στην καλή σου πίστη ., Απο κει και πέρα νομίζω οτι στέκει νομικά, μπορεί να το συμπεριλάβει ως ειδικό όρο στην σύμβαση εργασίας αλλά καλύτερα ρώτα έναν νομικό (οχι τον Νικο Νομικό, τον άλλον :P ) γι' αυτο :-)

 

Και όσο γι' αυτό που λές liopyr μαι λάβ, ε εντάξει τώρα ξεκινάει την καριέρα του στην πιάτσα, κρίμα να το μαυρίσει ακόμα δεν το έδειξε ;)

  • Super Moderators
Δημοσ.
[...]

Το δεύτερο σκέλος τώρα περι πελατολογίου, θα πρέπει πρώτον να βασιστεί στην καλή σου πίστη ., Απο κει και πέρα νομίζω οτι στέκει νομικά, μπορεί να το συμπεριλάβει ως ειδικό όρο στην σύμβαση εργασίας αλλά καλύτερα ρώτα έναν νομικό (οχι τον Νικο Νομικό, τον άλλον :P ) γι' αυτο :-)

 

[...]

 

Το δεύτερο στέκει, υπό την έννοια ότι ο εργοδότης μπορεί το συμπεριλάβει ως όρο σε σύμβαση. Αντίστοιχα όπως υπογράφουν συμβάσεις εμπιστευτικότητας (δεν θα πω σε κανέναν τίποτα για ό,τι δουλειές κάναμε, δεν θα πουλήσω τα μυστικά της εταιρείας, δεν θα χρησιμοποιήσω τεχνικές και μεθόδους της εταιρείας για δικούς μου πελάτες, δεν θα κοιμηθώ με την κόρη του εργοδότη που είναι 18 χρονών κουκλάρα κλπ).

Δημοσ.

Δεν εξεταζω το θεμα νομικά, δηλ. τι μπορει να πάθεις αν υπογράψεις τους ορους, και αργότερα τους παραβείς. Νομικός θα σου πεί,

 

παντως ο 2ος ορος, ειναι λογικος, θα έπρεπε να ισχύει καλή τη πίστη ακόμα και χωρίς υπογραφές, αλλα ειναι λιγο δύκολη η απόδειξη της παραβίασης του, αν δεν το κάνεις χοντροκομμένα.

πχ, ανοιγεις δικό σου γραφείο, (πριν ή μετα την 5ετια, δεν εχει σχεση, ας πουμε οτι δεν υπάρχει ο 1ος ορος),

αν εχεις αντιγράψει σε μια δισκετα τα στοιχεια ολων των πελατών του, και αρχίσεις να τους στέλνεις μαζικά διαφημιστικά, ή τους επισκέπτεσαι για να τους αποσπάσεις, προφανώς εισαι... πειρατής to say the least.

αν όμως, ενας πελάτης του σε εχει γνωρίσει οσο δουλευες εκει, σε βρεί μονος του μολις μαθει οτι αποχώρησες, και σου δώσει τις υποθέσεις του,

ειτε επειδη θεωρει εσενα καλό+φτηνό, είτε δεν ειναι πια ευχαριστημένος με το πρώην αφεντικό σου.. τι γίνεται; δεν ξερω τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματός σου, το βλέπω γενικά. μπορει να εισουν υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, ή προγραμματιστής.

θα σε καταγγείλει οτι του πήρες πελάτη; πρεπει εσύ να αποδείξεις οτι δεν έκανες άγρα πελατών του;

και τα δικαιώματα του πελάτη, να διαλέγει οπως θέλει τον "προμηθευτή" του; μπορειτε εσεις οι δυο με τις υπογραφές σας να περιορίζετε δικαιώματα τρίτων;

 

-------------------------------------------------------------------------

 

Μετά...

βλεπω 2 όρους για δική σου δέσμευση. Πρότινε του να δεσμευτεί κι εκείνος:

1. δεν μπορείς να παραιτηθείς; ας δεσμευτει κι εκεινος οτι αν σε απολύσει μεσα στην 5ετια, πρεπει να σου δώσει μισθούς 1 έτους, άσχετα αν δεν εχεις την προϋπηρεσία.

2. Να δεσμευτει οτι κάθε χρόνο της 5ετίας, θα αυξάνεται ο μισθός σου κατα προκαθορισμένο ποσοστό. ( τουλάχιστον +15%, αλλα αν σου φαίνονται τοσο καταπιεστικοί οι δικοί του όροι, ανέβασέ το ελλλλλλεύθεραααααα :lol: )

 

(βέβαια και το να δεχτεί αυτά, θα έχει όσο βάρος έχει και η δική σου δέσμευση. Αν σου πουν νομικοί οτι για αυτα που ζητάει, αν τα παραβείς, το συμφωνητικό θα έχει αξία πατσαβούρας στα δικαστήρια, το ίδιο θα ισχύει και με τις δικες σου απαιτήσεις)

 

καλό;

Δημοσ.

ο τρόπος για να αποδείξει ο πρώτος οτι ο δεύτερος του πήρε με δόλο το πελατολόγιο είναι καταγγελία και έρευνα στα αρχεία του δευτέρου.

Αλλά και πάλι θα επιμείνω στην καλή πίστη και στην ένδειξη στοιχειωδους επαγγελματισμού ;) Αν τώρα κάποιος πελάτης προτίμησε τον δεύτερο γιατί έχει πιο ωραία μάτια, έχει καραμέλες στο γραφείο του ή "κεντάει" πιο καλά, είναι δικό του θέμα..

 

(τώρα αν είναι μεγάλο καθίκι ο αφεντικός, και έχει και μεγάλο.. πελατολόγιο.. ε, ας έχουμε κοντα κανα δυο dvd η κανα εξωτερικούλη :P

Δημοσ.

Και δικό μου γραφείο να ανοίξω μετά από μια 5ετία (μακάρι) δεν υπάρχει περίπτωση να του αποσπάσω πελατολόγιο με δόλιο τρόπο απλά για να κάνω τη δουλειά μου.

 

Τώρα όπως ειπώθηκε πριν αν 50-100 πελάτες φύγουν μαζί μου αυτό δεν έχει να κάνει με το ήθος μου σαν επαγγελματίας αλλά με τη δική τους πίστη προς εμένα και τις ικανότητές μου.

 

Οπότε μετά το πέρας της πενταετίας και εφόσον έχουμε ελεύθερη αγορά δε νομίζω ότι μπορεί κάποιο ιδ συμφωνητικό να περιορίζει τον οποιοδήποτε επαγγελματία να συνάψει συνεργασία μαζί μου.

Δημοσ.

Βασικά δεν ξέρω τι νομική ισχύ έχουν οι όροι αυτοί, αλλά εκτιμώ ότι το κάνουν μερικοί εργοδότες σε νέους εργαζόμενους για να τους ψαρώσουν και λίγο. Και μένα μου το κάνανε στην πρώτη μου σοβαρή εργασία σε εταιρία. Αν μου πρότειναν τώρα κάτι τέτοιο θα ζητούσα, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, να δεσμευθούν και αυτοί για κάποια πράγματα.;)

 

Πάντως ειδικά τον πρώτο όρο τον θεωρώ εντελώς άστοχο, μη σας πω και φασιστικό. Τι θα πει δεν έχω το δικαίωμα να παραιτηθώ? Και αν δεν με πληρώνει το αφεντικό εγώ θα πρέπει να κλείσω ντε και καλά πενταετία? Και αν με βάζει να δουλεύω υπερωρίες χωρίς να πληρώνομαι? Και αν χρειαστεί για προσωπικούς λόγους να μετακομίσω σε άλλη πολη? Απορώ με τι σκεπτικό ζητάνε τέτοια πράγματα. Δεν καταλαβαίνουν οι ίδιοι ότι είναι παράλογα? Τι να πει κανείς!!!

Δημοσ.

Θα σου πρότεινα το αντί να σπαταλήσεις χρόνο "επεξεργαζόμενος" το συμφωνητικό, να αρχήσεις να ψάχνεις μια πιο σοβαρή εταιρεία/γραφείο.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...