Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η μεγάλη πρόοδος στις επιδόσεις των υπολογιστών και η ανάπτυξη ισχυρότερων τηλεσκοπίων σύντομα θα επιτρέψουν στους κοσμολόγους να επιβεβαιώσουν τα μοντέλα τους και να ξετυλίξουν τη δομή του «κοσμικού ιστού», μια θεωρία σύμφωνα με την οποία το Σύμπαν κρατείται ενωμένο από την αόρατη «σκοτεινή ύλη».

 

Σε μια σειρά άρθρων στο τελευταίο τεύχος του Science, κορυφαίοι αστροφυσικοί προβλέπουν πώς η τεχνολογία θα ρίξει νέο φως στην πολυπλοκότητα και την ιστορία του Σύμπαντος.

 

Τα σημερινά εργαλεία μάς έχουν δώσει μια εικόνα για το πώς το Σύμπαν γεννήθηκε από τη Μεγάλη Έκρηξη και συγκρατείται ως ενιαίο σύστημα από τη βαρυτική έλξη της «σκοτεινής ύλης», υλικού που δεν μπορούμε να δούμε αλλά συμπεραίνουμε την ύπαρξή του από έμμεσες παρατηρήσεις.

 

«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα καταπληκτικής προόδου χάρη στα νέα παρατηρητήρια [που σχεδιάζονται], τη θεωρητική πρόοδο και τη βελτίωση των υπερυπολογιστών» προβλέπει ο Κλοντ-Αντρέ Φοσέρ-Γκιγκέρ του Χάρβαρντ, κύριος συγγραφέας των άρθρων.

 

Τα νέα τηλεσκόπια θα μπορέσουν να κοιτάξουν πίσω στο χρόνο σε μια εποχή που τα άστρα δεν είχαν ακόμα σχηματιστεί. «Κάποτε το Σύμπαν ήταν γεμάτο ουδέτερο υδρογόνο, αλλά κάποια στιγμή σχηματίστηκαν άστρα και το Σύμπαν άλλαξε από ουδέτερο σε ιονισμένο και το ουδέτερο υδρογόνο χάθηκε» εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

Όσο πιο μακριά βλέπει ένα τηλεσκόπιο, τόσο πιο παλιά στο χρόνο μπορεί να κοιτάξει. Νέα ραδιοτηλεσκόπια χαμηλών συχνοτήτων, σε συνδυασμό με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, που προγραμματίζεται να εκτοξευτεί το 2013, θα αναζητήσουν ίχνη ουδέτερου υδρογόνου πιο μακριά απ' ό,τι μπορούμε σήμερα.

 

Η ανακάλυψη αυτού του ουδέτερου υδρογόνου θα επιβεβαίωνε τη θεωρία για το σχηματισμό του Σύμπαντος, εξηγεί ο Φοσέρ-Γκιγκέρ.

 

Μια άλλη αναμενόμενη εξέλιξη είναι το πρόγραμμα GAIA της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, το οποίο από το 2011 θα παρακολουθεί τις κινήσεις ενός δισεκατομμυρίου άστρων. Σε συνδυασμό με την πρόοδο στα συστήματα συλλογής αστρονομικών παρατηρήσεων, το πρόγραμμα θα επιτρέψει στους ερευνητές να υπολογίσουν την πορεία των άστρων και να ανασυνθέσουν την ιστορία των γαλαξιών.

 

«Θα μπορέσουμε να εξακριβώσουμε άμεσα το κατά πόσο ο Γαλαξίας δημιουργήθηκε από γαλαξίες νάνους που έπεσαν μέσα από τον κοσμικό ιστό» εξηγεί ο συγγραφέας του άρθρου Ροντρίγκο Ιμπάτα.

 

Ένα άλλο πεδίο στο οποίο αναμένεται σημαντική πρόοδος είναι η μελέτη της μυστηριώδους σκοτεινής ύλης, που θα μπορούσε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το καθιερωμένο μοντέλο της Κοσμολογίας. Τα νέα οπτικά υπεριώδους φωτός και ακτίνων Χ επιτρέπουν τώρα στους επιστήμονες να αναζητήσουν τη χαμένη μάζα του Σύμπαντος, γράφουν οι επιστήμονες.

 

Source.png Πηγή: news.in.gr

Δημοσ.

Ηδη συνεχιζεται η ερευνα για την αντινγραφια της Γης με τα τηλεσκοπια νετρινων ενα εκ των οποιων ειναι εγκατεστημενο στην Πυλο...

Δημοσ.

Ο Νεστωρας στην Πυλο μελετα ηλιακα νετρινα (και αλλα αδεσποτα νετρινα) οποτε και δεν εχει σχεση με την μελετη της Γη.

Αν και απο οσο ξερω δεν εχει δουλεψει εδω και χρονια (με επιφυλαξη το λεω αυτο)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...