Προς το περιεχόμενο

DUO/QUAD διευρκινιση.

therock

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

κάτι έχει γίνει και μετά τις γιορτές όλοι γράφουν τρομερά αναλυτικά replies-guides, μπράβο

sorry παιδιά αλλά θέλω να αλλάξω λίγο το θέμα και να καλέσω όσους απάντησαν στο προηγούμενο να απαντήσουν και εδώ, θα γίνει πραγματικά (ακόμη πιο) πολύτιμο thread

γράψατε αναλυτικά για την περίπτωση πολλών πυρήνων, διάβασα με ενδιαφέρον

με ενδιαφέρει και το παρόμοιο θέμα των πολλών επεξεργαστών

παράδειγμα οι 5160 woodcrest (dual core) και ο 5365 clovertown (quad core) που όπως γράφεται είναι στην ουσία 2 5160 μαζί

έχω διαβάσει και έχω "δει" κιόλας στην πράξη σύκριση μεταξύ τέτοιων μηχανημάτων αλλά δεν μπορώ να πω ότι το κατέχω το πράγμα απτη θεωρητική πλευρά και επίσης δεν έχω δει όλες τις περιπτώσεις που παρουσιάζουν ενδιαφέρον

συγκεκριμένα:

μιλώντας για εφαρμογές που μπορούν να εκμεταλλευτούν πολλούς πυρήνες και πολλούς επεξεργαστές, ποιο είναι το αναμενόμενο αποτέλεσμα μεταξύ ενός 5365 και δύο 5160?

με άλλα λόγια μας εξηγήσατε την λειτουργία πολλαπλών πυρήνων αλλά η διάταξη πολλαπλών επεξεργαστών πως λειτουργεί?

όποτε έχετε τον χρόνο, αλλά παρακαλώ πείτε μου τις ιδέες σας

ευχαριστώ

• Απαντ. 52
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

@Steven: Έχεις δίκιο σε όσα γράφεις. Όμως υπάρχει και άλλος λόγος που κάποιοι αγοράζουν περισσότερη επεξεργαστική ισχύ από ότι κατά μέσο χρειάζονται : Για να περιμένουν λιγότερο χρόνο τις λιγοστές φορές που θα τρέξουν κάτι απαιτητικό ενώ κάθονται μπροστά στο PC τους. Για τη σκοπιμότητα αγοράς πολυπύρηνου, ο oldnew με τη σειρά του έχει δίκιο : Από εδώ και στο εξής, όλο και περισσότερες εφαρμογές θα υλοποιούνται (όποτε αυτό είναι δυνατόν) με πολυνηματισμό και παράλληλη λογική, οπότε θα βλέπουμε συνεχώς το λογισμικό να αξιοποιεί σωστότερα SMP setups. Αν σε απασχολεί το timing αγοράς, είναι εν πολλοίς θέμα και προσωπικών αναγκών. Αυτήν τη στιγμή, δεν είναι mainstream προϊόν οι 4-πύρηνοι επεξεργαστές αλλά οι 2-πύρηνοι και θα εξακολουθήσουν για αρκετό καιρό ακόμη. Ένας οικιακός χρήστης πρέπει να έχει πολύ συγκεκριμένες/εξειδικευμένες ανάγκες για να δει σημαντική διαφορά με έναν 4-πύρηνο επεξεργαστή.

μιλώντας για εφαρμογές που μπορούν να εκμεταλλευτούν πολλούς πυρήνες και πολλούς επεξεργαστές, ποιο είναι το αναμενόμενο αποτέλεσμα μεταξύ ενός 5365 και δύο 5160?

με άλλα λόγια μας εξηγήσατε την λειτουργία πολλαπλών πυρήνων αλλά η διάταξη πολλαπλών επεξεργαστών πως λειτουργεί?

όποτε έχετε τον χρόνο, αλλά παρακαλώ πείτε μου τις ιδέες σας

ευχαριστώ

Είναι προτιμότερη η επικοινωνία των πυρήνων με όσο το δυνατόν γρηγορότερο δίαυλο. Πυρήνες που βρίσκονται στο ίδιο silicon die επικοινωνούν πολύ γρηγορότερα μεταξύ τους από ότι σε multi-socket setups.

Δημοσ.

Σε γενικες γραμες, και εντελως μπακαλιστικα, π.χ εχεις ενα πυρινα και εχεις μια αποδοση 100. Με 2 πυρινες δεν θα εχεις αποδοση 200 , αλλα απο 100 εως 150, αναλογως την εφαρμογη και το κατα ποσο υποστηριζει παραπανω πυρινες.Με 2 επεξεργατες (μονοπυρινους) και οχι πυρινες τα πραγματα ειναι χειροτερα, και θα εχεις π.χ αποδοση οχι 100 εως 150 αλλα 100 εως 130. Και οσο περισσοτερους πυρινες προσθετεις (ή επεξεργαστες) θα αυξανεται η αποδοση αλλα μειωμενη συνεχεια. Δηλαδη ο 2ος πυρινας μπορει να σου δωσει +50 ο 3ος +30 4ος +20 κλπ. Εξαιρουνται ειδικες περιπτωσεις προγραμματων που μπορευν να σπασουν σε κοματια και καθε πυρινας ή επεξεργαστης να τρεχει αυτοτελος ενα κοματι. Για παραδειγμα, μια συμπιεση divx μπορει να δουλεψει ως εξης:Να σπασει την ταινια σε 4 κοματια, που στην ουσια αποτελουν 4 μικροτερες ταινιες, και καθε πυρινας να συμπιεζει το καθε κοματι-ταινια ξεχωριστα. Σε τετοιες ειδικες αλλα σπανιες για το μεσο home χρηστη ΣΗΜΕΡΑ (γιατι αυριο δεν ξερουμε) μπορει να εχεις και αποδοση π.χ 360 .(αν με 1 πυρινα εχεις αποδοση 100) ,θα μου πεις γιατι 360 και οχι 400 (4χ100) , γιατι παντα θα χανεις κατι ακομα και σε αυτες τις εφαρμογες, δεν πανε εντελως γραμικα. Οι supercompiuters στην ουσια ειναι ενας υπολογιστης π.χ με 500 επεξεργαστες, που τρεχουν τετοια ειδικα προγραμματα που σπανε π.χ σε 500 κοματια. Αν βαλεις ενα videogame σε ενα τετοιο υπολογιστη, θα τρεχει ο 1 πυρινας και οι αλλοι 499 θα καθονται.. Ελπιζω να πειρες την ιδεα, και ας γραψουν οι υπολοιποι αν συμφωνουν. Παντως την στιγμη που καλα καλα δεν αξιοποιουνται οι 4πυρινοι, το να φτιαξεις υπολογιστη με περισσοτερους επεξεργαστες σημερα ειναι πολυ κακη ιδεα. Εκτος και εισαι επαγελματιας και σου χρειαζεται για καποια εφαρμογη φτιαγμενη να τρεχει σε τετοιο συστημα.

Δημοσ.

thnx

η "απόλυτος τιμή" της απόδοσης ok προφανώς δεν θα είναι x2, x4 κλπ, το καταλαβαίνω

αυτό που με ενδιαφέρει είναι κατά πόσο η διανομή της εργασίας μεταξύ πυρήνων και μεταξύ επεξεργαστών θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο ή όχι

αν η διανομή - εφαρμογές cad πχ που υποστηρίζουν τους πολλούς επεξεργαστές/πυρήνες - μεταξύ των 4 πυρήνων του ενός 4πύρηνου θα είναι ίδια κατά τρόπο με τη διανομή που θα γίνεται μεταξύ των 4 πυρήνων των 2 διπύρηνων δλδ θα εξαρτάται μόνο απτο software αυτό ή όχι? (σημείωση software configuration εννοώ, μιλάω για software που ούτως ή άλλως υποστηρίζει 4πύρηνους)

γράψατε πχ σε ποιες περιπτώσεις θα δίνεται η εργασία σε πολλούς πυρήνες ή σειριακά

αν θεωρήσουμε δεδομένο το software support/configuration, η ίδια λογική του καταμερισμού της εργασίας σε 2 πυρήνες με 1 cpu θα χρησιμοποιηθεί και σε 2 cpu απλά με χαμηλότερα αποτελέσματα ταχύτητας λόγω καθυστέρησης hardware ή θα υπάρχει διαφορετικός καταμερισμός εργασίας?

sorry που ρωτάω έτσι μπακαλίστικα ή αν είπα καμιά πατάτα αλλά δεν ξέρω να το διατυπώσω πιο επιστημονικά

Δημοσ.
Αυτήν τη στιγμή, δεν είναι mainstream προϊόν οι 4-πύρηνοι επεξεργαστές αλλά οι 2-πύρηνοι και θα εξακολουθήσουν για αρκετό καιρό ακόμη. Ένας οικιακός χρήστης πρέπει να έχει πολύ συγκεκριμένες/εξειδικευμένες ανάγκες για να δει σημαντική διαφορά με έναν 4-πύρηνο επεξεργαστή.

Ακριβώς εδω είναι όλο το ζουμί του προβληματισμού μου! Και εξηγώ. Αν αυτή τη στιγμή παω και πάρω έναν επεξεργαστή και πρέπει να διαλέξω ανάμεσα σε 2 ή 4 πυρήνες τι θα ήταν καλύτερο να πάρω? Πάντα βάζουμε μέσα και το γεγονός ότι δεν πρόκειται να δώσω 800-1000 euro για τον QX6950 για παράδειγμα καθώς με αυτά τα λεφτά παίρνεις σχεδόν ένα ΚΟΡΥΦΑΙΟ pc (χωρις οθόνη). Ως λογικός άνθρωπος, χωρις χρήματα για πέταμα θα διαλέξω ανάμεσα στον Q6700 (4χ2.66 Ghz) 470 euro στον Q6600 (4x2.4 GHz), 240 euro και στον κορυφαίο dual core Ε6850 (2x3.00 GHz) επίσης κοντά στα 240 euro..

Ισχύει λοιπόν ότι όποιον και από τους 2 quad core και να πάρω θα είμαι το 95% της ημέρας όχι καν ισοδύναμος (θα έχω σε αχριστεία και 2-3 πυρήνες), αλλά θα είμαι και πιο αργός (στη μια περίπτωση θα στησιμοποιώ 3GHz και στην άλλη 2.66 και 2.4 GHz αντίστοιχα)?? Και στη μια περίπτωση θα δώσω και τα διπλά λεφτά! Οπότε μήπως κατα μέσο όρο για τον λογικό (οικονομικά) χρήστη οι quad core χαμηλώνουν την ταχύτητα του pc? ΟΚ άμα κάποιος έχει και γουστάρει να δωσει και να πάρει τον QX6950 μαγκιά του, ΠΡΟΦΑΝΩΣ και θα είναι πιο γρήγορος σε όλες τις περιπτώσεις από εμένα με τον Ε6850, αλλά θα του έχει κοστίσει και 4 φορές παραπάνω...

Από την άλλη μεριά σχολιάζοντας το "θα βγουν εφαρμογές για 4 πυρίνες και παιχνιδια κλπ.." Η ερώτηση είναι το πότε? σε 1 μήνα, σε 6 μήνες? Δεν νομίζω ή μάλλον να το πω καλύτερα...αποκλείεται αλλιως θα το ξέραμε... Σε 1 χρόνο? Ε μέχρι τότε θα κάνει ένας 4πύρηνος τα μισά λεφτά...τον παίρνω τότε άμα είναι αφού έτσι κι αλλιως τώρα μου προσφέρει πραγματικά ελάχιστα...

Α τωρα που το θυμηθηκα. Καπου γραφεις για απριλιο για penrin, Εχασα κανα επεισοδιο? Εγω για τελος αυτου του μηνα ηξερα οτι θα κυκλοφορησουν.

Έτσι είναι! Απλά ήθελα να πω ότι ΕΓΩ θα κάνω Απρίλη αναβάθμιση γιατί μέχρι τότε θα γράφω εξετάσεις και δεν λέει να καω στο Crysis..:P Και ελπίζω μέχρι τότε να έχει έρθει και η πρώτη πτώση τιμών! λολ

/offopic Εγώ κάνω τεμενάδες να έχουν βγει μέχρι απρίλη οι Nvidia 9χχχ. Αν όχι μάλλον θα πάω σε μια προσωρινή λύση για κανα 3-4αμηνο, αλλίως θα πέσει 500αρικό :P

• Super Moderators
Δημοσ.

QX9650 btw...

δεν είναι ανάγκη να δώσεις τόσα αλλά υπάρχει δυνατότητα για τον Q9300 or Q9450 που είναι non extreme και σε λογικότατες τιμές (200-240 & 300-320 αντίστοιχα)

Δημοσ.

Φίλε Steven, με τα δεδομένα που παραθέτεις, σαφώς και είναι καλύτερη αγορά ένας διπύρηνος. Αν μάλιστα δε λες όχι στο overclocking, ακόμη πιο συμφέρουσα αγορά είναι ένας διπύρηνος χαμηλότερου από 3GHz χρονισμού.

Είχα τις ίδιες απορίες γενικά για τη χρήση που κάνει ο μέσος χρήστης με το PC του και είχα ανοίξει πριν λίγο καιρό αυτό το thread:

Μέτρηση average CPU load - Συζήτηση

Δυστυχώς, δεν υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον...

Δημοσ.

Κατι ασχετο,οι ιδιες "αρχες" ισχουν και για τις καρτες γραφικων που επικοινωνουν μεταξυ τους με τεχνολογιες crossfire και sli?

ΠΧ Τεσσερις ATI 512mb ειναι σαν μια τετραπυρηνη και δεν αξιοποιει την μεγιστη συνολικη μνημη των 2gb,αλλα ενα καποιο ποσοστο της και αυτο παρα μονο αν η διεργασιες διαμοιραστουν σωστα?

Δημοσ.

Ε ναι.. Άφησα απέξω τους 45nm μιας και δεν έχουν βγει οι low end για να έχουμε μέτρο σύγκρισης αν και στις ιδιες τιμες θα ειναι πάνω κάτω...

Δημοσ.
QX9650 btw...

δεν είναι ανάγκη να δώσεις τόσα αλλά υπάρχει δυνατότητα για τον Q9300 or Q9450 που είναι non extreme και σε λογικότατες τιμές (200-240 & 300-320 αντίστοιχα)

για τον Q9450 και λιιιιιιιιιγο παρακατω

Δημοσ.
Κατι ασχετο,οι ιδιες "αρχες" ισχουν και για τις καρτες γραφικων που επικοινωνουν μεταξυ τους με τεχνολογιες crossfire και sli?

ΠΧ Τεσσερις ATI 512mb ειναι σαν μια τετραπυρηνη και δεν αξιοποιει την μεγιστη συνολικη μνημη των 2gb,αλλα ενα καποιο ποσοστο της και αυτο παρα μονο αν η διεργασιες διαμοιραστουν σωστα?

Ετσι ειναι, με τη διαφορα οτι επιτελουν 1 συγκεκριμενη διαδικασια, οπως ειναι η επεξεργασια 3σδιαστατων γραφικων, και νομιζω οτι η συγκεκριμενη διαδικασια κατα καποιον τροπο μπορει να σπασει σε κοματια ωστε να επεξεργαστει καθε κοματι απο την αντιστοιχη καρτα γραφικων με αποτελεσμα μια αρκετα καλη αυξηση επιδοσεων. Σε καμια περιπτωση αυξηση χ2, αλλα κατι αντιστοιχο με το παραδειγμα στη συμπιεση divx σε ενα 2πιρινο επεξεργαστη.. Δεν ειμαι και σιγουρος για αυτο που γραφω ομως, ισως καποιος αλλος να ξερει καλυτερα.

Δημοσ.

Με λιγα λογια...Ενας 2πυρινος πχ E6850 επεξεργαστεις στα 3ghz ειναι καλητερος απο το 4πυρινο q6600 και αυτο γιατι ο πρωτος τους επεξεργαστεις αυτος που θα λειτουργει ολα τα βασικα στοιχεια πχ windows ανοιγμα παραθυρου κλπ και οχι εφαρμογες ειναι στα 3ghz σε περιπτωσει που μπουκοσει εχεις και αλλον εναν 3αρη!!!ενω στο q6600 εχεις μονο 2.4 παπαλα δηλαδη το παλιο PC μου ειχε 2.53GHz!!!Πραγματικα σκεφτομουν να παρω τον q6600 4πυρινος κλπ ελεγα θα τα σπαει αλλα τι να τους κανω τους αλλους δυο οχι βεβαια οτι δεν θα γουσταρα να τους ειχα αλλα να δωσω και 10 ευρω παρα πανω για να εχω 4 επεξεργαστες που θα τρεχουν με 2.4 GHz και θα κανω βασικα πραγματα πιω αργα αυτο παρα παει...Overclock αν του κανεις παιζει να παει στα 3ghz χωρις προβλημματα???Κατι ακομα κανενας αναλογος η και καλυτερος 4πυρινος σε AMD υπαρχει και αν ναι ποσο κοστιζει???

Αν εχω καπου λαθος ας μου το πειτε ειναι μια απολυτη απαντησει που ομως εχει και τα δικια της :devil:

Δημοσ.

Αν διαβασες ολα τα παραπανω, εσι αυτο καταλαβες? Αν ηταν τοσο απλα τα πραγματα δεν θα υπηρχε κανενα διλημα...

Δημοσ.

οχι αλλα καλυτερα να εχεις 2 που ειναι στα 3ghz παρα 4 που τρεχουν στα 2.4ghz!!!!

στο κατω κατω και με εναν πυρινα στα 3ghz καλα ειμαστε....δεν πιστευω οτι 8α δει καποιος διαφορα απο q6600 με τον Ε6850!!!και αν υπαρχει θα ειναι μονο οταν τρεχει πολλα programs σωστα???Ας δωσει καποιος εμπειρος σε αυτα μια απολυτη απαντησει γεια ποιον επεξεργαστει απο τους 2 παραπανω αξιζει να παρουμε....

Δημοσ.

Εγω παντως το βλεπω εντελως ξεκαθαρα..

Υπαρχει μονο ο c2d 4500 (oced +3ghz) και ο quad 6600(oced κ αυτος στα ~3ghz).

Δεν αξιζει τιποτα ενδιαμεσο,ουτε κ καλυτερο για καποιον που δεν εχει μουρλα με τα bench.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...