Προς το περιεχόμενο

Απορία για fps στις ταινίες

KnightRider

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γιατί ολες οι ταινίες είναι σε 25 fps (καρέ το δευτερόλεπτο) και όχι σε 50 fps??

Γιατί όποτε βλέπω μια ταινία στην τηλεόραση είτε στον κινηματογράφο το αντιλαμβάνω οτι τρεμοπαίζει και μου σπάει τα νεύρα.

ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ???:cry:

• Απαντ. 90
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Γιατι αν δεν κανω λαθος μια εικονα στεκεται στο ματι 1/17 του δευτερολεπτου και λογικα με 17fps θα ησουν κομπλε, οποτε με 25 στην ουσια σου δινουν ενα 2χ καβατζα και εισαι κομπλε

Τι νοημα εχει να γυρισουν σε 50fps και να πρεπει να φτιαξουν και καμερες που να καταγραφουν τοσο βιαστικα πλανα(γιατι αν το κανουν με τα τωρινα θα βλεπεις σε γρηγορη κινηση την ταινια)

Δημοσ.

Ναι αλλά θα βλέπω κανονικά τις κινήσεις οχι να τα δείχνει σαν να είναι αργά.

Και όταν βλέπω κάποια DVD με ταινίες είναι στα 25 fps και το τρέχω με προγραμμα το media player classic και βάζω φιλτράρισμα deinterlacing framer doubler 3x3 square και τα κάνει 50 fps δηλαδή σαν να το έκαναν εκείνοι 50fps.

Υπαρχουν πόλλα παράπονα για αυτό που κάνουν τις ταινίες 25 fps.

Δημοσ.

Είναι φυσικώς αδύνατο, για ομαλή ταχύτητα, να αντιληφθει το μάτι πρόβλημα σε 25fps. Άλλο αν θες να πειράξεις/ψάξεις το βίντεο σαν αρχείο.

Εγώ πάντως δεν έχω όρεξη να έχω διπλάσιου μεγέθους αρχεία

Δημοσ.

Εμένα το μάτι μου αντιλαμβάνει μέχρι 30fps.

Και το media player classic που έχω διπλασιάζει και το κάνει 50 fps αλλά το δείχνει σαν να έβαζα motion blur αλλά καμία σχέση με το motion blur.

Αν το έλεγα σε αυτούς που παραπονοιούνται για αυτό θα ήταν ευχαριστημένοι.

Εκανα το ιδιο πράγμα και με τους φίλους μου έβαλα το πρόγραμμα και με ευχαριστούσαν πολύ και ήθελαν να με κεράσουν.

Δημοσ.
και ήθελαν να με κεράσουν.

Ωπα?Πες μου οτι ακους και Fight Club...και βαζεις και φινα...

Οσο για τα frames, δλδ μας λες οτι το ματι σου "κραταει" εικονες το πολυ μεχρι 1/30 του δευτερολεπτου γιαυτο θες 30fps για να δεις κανονικα και τα 25 σου φαινονται αργα?Δλδ χωρις πλακα τωρα, βλεπεις κατι στα 25 και σου φαινεται οτι κοβει, οπως εμεις βλεπαμε το Παρα Πεντε? Δλδ ξερω γω αν περασει ενα αμαξι γρηγορα απο μπροστα σου εσυ μια θα το δεις να ερχεται και μια θα το δεις να φευγει και θα χασεις τα ενδιαμεσα που λεει ο λογος?

Δημοσ.

Ναι στα 25 είναι αργά και μου κόβει όπως στο παρα πέντε.

Αλλά όταν διαφίμιζαν κάποιο έργο ήταν στα 50 fps.

Γιατί όμως στο παρα πεντε το κάνανε 25fps ????

Και χωρίς πλάκα βλέπω μέχρι 30 fps και όταν είχα πάει σε οφθαλμίατρο ο γιατρός μου έλεγε οτι έχω εξαιρετικά ματια και τον είχα ρωτήσει για τα fps οτι πάνε αργά ταινίες και λέει οτι έχω πολύ γρήγορο μάτι και βλέπω πιο καλά τα 3D γραφικά.

Δεν λέω ψέμματα είναι η αλήθεια.

A και όταν βλέπω ταινίες του 25 fps καμιά φορα πονάει το μάτι μου λίγο.

Δημοσ.

'Ωπα αδελφε, αμα το λεει ο γιατρος πασο, τι να πω

Απλα η απορια σου καταληγει στο "Γιατι δεν φτιαχνουν ταινιες για μενα και αλλο 10% του πλανητη χρεωνοντας 2πλασια υλικα οχι μονο για την τελικη κοπια αλλα και για ολα τα ενδιαμεσα, για μηχανηματα, κτλ" οποτε νομιζω οτι καταλαβαινεις την απαντηση

Δημοσ.
Γιατί ολες οι ταινίες είναι σε 25 fps (καρέ το δευτερόλεπτο) και όχι σε 50 fps??

Γιατί όποτε βλέπω μια ταινία στην τηλεόραση είτε στον κινηματογράφο το αντιλαμβάνω οτι τρεμοπαίζει και μου σπάει τα νεύρα.

ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ???:cry:

Κανονικά οι ταινίες είναι στα 24fps (23.976 για την ακρίβεια) και όταν μετατρέπονται σε τηλεοπτικό σήμα δεν μπορεί αυτό να αυξηθεί πολύ. Το PAL λειτουργεί στα 25fps και το NTSC στα 29.97, αλλά με λιγότερες γραμμές.

Μάλλον το πρόβλημά σου δεν είναι το framerate αλλά το interlacing. Αυτό προκαλεί το τρεμόπαιγμα γιατί τα 25 καρέ προβάλλονται στην τηλεόραση σαν 50 που το καθένα έχει τις μισές γραμμές. Η λύση για αυτό το πρόβλημα είναι η προοδευτική σάρωση που υποστηρίζεται από όλες τις νέες τηλεοράσεις και τα DVD players. Ακόμα καλύτερα είναι τα 24fps που υποστηρίζουν κάποιες καλές τηλεοράσεις HD (που αν συνδιάζεται με τεχνολογία 100Hz αποδίδει τέλεια την κίνηση).

Δημοσ.

Κατ'αρχήν, αφού το ζήτημα που τέθηκε είναι τεχνικής φύσεως, η θέση του thread είναι στο DivX και DVD Authoring και όχι στο subforum του Κινηματογράφου.

Και όταν βλέπω κάποια DVD με ταινίες είναι στα 25 fps και το τρέχω με προγραμμα το media player classic και βάζω φιλτράρισμα deinterlacing framer doubler 3x3 square και τα κάνει 50 fps δηλαδή σαν να το έκαναν εκείνοι 50fps.

Είναι ιδέα σου. Οι περισσότερες ταινίες DVD είναι σε MPEG2 progressive¹. Το φίλτρο που έβαλες κάνει το εξής: μετά από κάθε αποκωδικοποιηθέν frame, παρεμβάλλει ένα αντίγραφό του. Η κίνηση δεν πρόκειται να γίνει πιο fluid (ρευστή), γιατί η δειγματοληψία δεν περιλαμβάνει τις ενδιάμεσες θέσεις που καταλάμβαναν στο χώρο τα κινούμενα στοιχεία. Ένα παράδειγμα για να γίνει πιο κατανοητό αυτό είναι το εξής:

Έστω ότι κινηματογραφούμε με ρυθμό δειγματοληψίας 25 frames/sec (ένα frame κάθε 40 msec) σε πλάγια όψη ένα όχημα (►) που κινείται πάνω σε ευθεία με σταθερή ταχύτητα 50 γραμμούλες(‗)/sec . Η κινηματογράφησή μας αρχίζει (1ο καρε) τη χρονική στιγμή t_0 = 0 sec, και το όχημα βρίσκεται στη θέση:

► ‗ ‗ ‗ ‗ ‗ ‗ ‗ ‗ ‗ ‗ ‗ ‗ ‗ ‗ ‗ ‗ ‗

Την t_1 = 0.04 sec που η κάμερα θα τραβήξει to 2o καρέ:

‗ ‗ ► ‗ ‗ ‗ ‗ ‗ ‗ ‗ ‗ ‗ ‗ ‗ ‗ ‗ ‗ ‗

Η κάμερα λόγω του μικρού ρυθμού δειγματοληψίας έχει παραλείψει την εικόνα της θέσης του οχήματος για t_1' = 0.02 sec:

‗ ► ‗ ‗ ‗ ‗ ‗ ‗ ‗ ‗ ‗ ‗ ‗ ‗ ‗ ‗ ‗ ‗

Όταν προβάλλεις το αρχικό υλικό σου με frame doubling, θα παραχθούν τα παρακάτω καρέ, με διαφορά 0.02 sec μεταξύ τους:

Δηλαδή κάναμε μία τρύπα στο νερό. Πληροφορία που δεν υπάρχει εξ αρχής δε μπορεί να γεννηθεί εκ του μη όντος. Τεχνικές interpolation και blurring μπορεί να έχουν αποτέλεσμα σε στατική εικόνα, αλλά σε κινούμενη εικόνα δε δίνουν πάντα φυσικό και αληθοφανές αποτέλεσμα.

¹ 25 πλήρη frames/sec. Όχι 50 fields/sec τα οποία ανα δύο πρέπει να σχηματίσουν το κάθε frame με deinterlacing

Δημοσ.

Κι εγώ δεν ικανοποιούμαι με τα 25fps. Το μάτι όντως αντιλαμβάνεται παραπάνω, είναι και θέμα εκπαίδευσης. Όποτε βλέπω τηλεοράσεις σε μαγαζιά να παίζουν με τεχνολογία που δεν θυμάμαι πως τη λένε (natural motion; ), ΒΓΑΖΕΙ ΜΑΤΙ. Είναι χάρμα οφθαλμών. Τουλάχιστον για τους δικούς μου οφθαλμούς.

Δημοσ.

δεν ξερω με τι dvd και τηλεοραση βλεπεις παντωςε με πολυ καλο dvd player και μια 32 lcd η εικονα ειναι μακραν καλυτερη απο αυτο που εβλεπα παλια, σα να βλεπεις αλλη εκδοση ταινιας η εικονα ειναι πιο στρωτη

Δημοσ.

Με το πρόγραμμα που έλεγα για το media player classic που κάνει τα 25 fps σε 50fps δεν βγαζει γραμμές ή τιποτα θολό απλώς είναι σαν motion blur.

Οταν έχω βιντεο και είναι στα 30 fps το media player classic το κάνει 60 fps και στα 60fps έχει μεγάλη διαφορά και είναι πάρα πολύ καλό απο τα 25 fps στα 50 fps.

Δημοσ.

Τα έχουμε ακουσεί όλα πλέον. Να ρωτήσω κάτι όταν βλέπετε μπάλα στην τηλεώραση χάνεται τα Goal και στο basket χάνετε τα καλάθια?

Πέφτουν τα frames στης ταινίες, ε τοτε να αλλάξετε καρτά γραφικών!

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...